PočetnaIntervjuiLucija Brkić: "Sustav odbacuje ljude kojima je potrebna pomoć"

Lucija Brkić: “Sustav odbacuje ljude kojima je potrebna pomoć”

|

Mlada pulska autorica Lucija Brkić ( “Jednog petka popodne”, “Jel’ kužiš sad?”) na jubilarnom je, 20. ZagrebDoxu, predstavila svoj novi film, studentski “U tranzitu” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2024.). Lucija trenutno studira na diplomskom studiju na ADU-u, i to na Katedri dokumentarnog filma Odsjeka filmske i TV režije. Na ovogodišnjem je Doxu, pak, osvojila Mali pečat za najbolji kratkometražni film natjecateljske konkurencije, upravo za spomenuti petnaestominutni dokumentarac “U tranzitu”. Film prati fotografkinju i svjetsku putnicu Tinku Ines Kalajžić, kako pokušava pomoći migrantima privremeno smještenima na riječkom željezničkom kolodvoru.

Redateljica Lucija Brkić za naš je portal u blitz-razgovoru za vrijeme 20. ZagrebDoxa izjavila:

“U filmu se radi o situaciji koja se dogodila u Rijeci prije dvije godine. Zapravo sve ide iz perspektive jedne žene koja je dala jako puno sebe da pomogne onima u nevolji. Na ideju sam došla preko jednog novinskog članka, u kojem je pisalo da će staviti kućice za prvu pomoć na kolodvoru u Rijeci. Međutim, nisu. Tada sam došla na kolodvor misleći da sam došla tjedan dana prekasno; da je sve već postavljeno. Ali ispostavilo se da nije i tako sam došla do priče i protagonistice filma, Tinke. Mjesec dana je bilo upoznavanja, pripreme i odlazaka na kolodvor; da bi to u ta dva dana uspjeli (snimiti), u sklopu fakultetske vježbe ‘Jedna osoba u jednom danu’.

“Bitna je problematika filma, zato što govori o načinu na koji se kao društvo odnosimo prema ljudima kojima je potrebna pomoć. Odnosno, koliko im ne pomažemo, koliko ih sustav odbacuje i koliko sve pada na leđa jednog pojedinca, kojem prijeti rizik od autodestrukcije. Jer, jednostavno je to previše emocionalnog i fizičkog tereta. Bitno je da osvijestimo koliko je bitno vidjeti stvari oko sebe.”


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

20. ZagrebDox: “1489” – Rat kao privatna stvar

"1489" (2023) je posebno upečatljiv upravo zato što se bez poštede dotiče banalnih, logističkih strana traganja za nestalim članom obitelji.

20. ZagrebDox: “KIX” – Od palivraga do palikuće

"KIX" (2024) je sniman desetak godina pa glavnoga junaka, Budimpeštanca Sandora zvanoga Šanji, pratimo od njegove osme do osamnaeste godine.

20. ZagrebDox: “Četiri kćeri” – Radikalizacija u prikrajku

Film "Četiri kćeri" (2023) tuniške redateljice Kaouther pokazuje da su procesi radikalizacije svakog tipa identični.

20. ZagrebDox: “Zastoj” – S ekvidistance

Vrednost filma "Zastoj" (2023) kao dokumenta pandemije koronavirusa, moći ćemo da utvrdimo tek kada zagazimo u neko sledeće vanredno stanje.

20. ZagrebDox: “Tijelo” – Naša utjelovljenja

"Tijelo" (2023) Petre Seliškar možemo promatrati kao prototip adekvatnog tretmana protagonistica u osjetljivim situacijama.

20. ZagrebDox: “Jedina zemlja” – Borba filmskim sredstvima

"Jedina zemlja" dokumentira nasilno preseljenje i uništavanje palestinskih naselja, otimanje zemlje, kao i ciljano naseljavanja Izraelaca.

20. ZagrebDox: “Naša djeca” – Dojmljivo razotkrivena intima

"Naša djeca" (2024) Silvestra Kolbasa nisu samo strukturalno nego i psihološki složeno djelo u kojem se izmjenjuju različite emocije.

20. ZagrebDox: “Vilinski vrt” – Romantici i drugi autsajderi

Povezujući plejadu egzistencijalno pogubljenih pojedinaca, "Vilinski vrt" ipak ne nudi uvid u razrješenje unutarnjih i vanjskih konflikata.

20. ZagrebDox: “Četiri kćeri” najbolji međunarodni dokumentarac, “KIX” naj-regionalni

Jučer smo doznali pobjednike jubilarnog, 20. ZagrebDoxa (14.4. - 21.4.).

20. ZagrebDox: “1001 noć” – Je li ovo san?

Redateljski prvenac producentice Ree Rajčić - "1001 noć" (Eclectica, 2023.), premijerno je prikazan u natjecateljskom programu 48. TIFF-a.