PočetnaIntervjuiLucija Brkić: "Sustav odbacuje ljude kojima je potrebna pomoć"

Lucija Brkić: “Sustav odbacuje ljude kojima je potrebna pomoć”

|

Mlada pulska autorica Lucija Brkić ( “Jednog petka popodne”, “Jel’ kužiš sad?”) na jubilarnom je, 20. ZagrebDoxu, predstavila svoj novi film, studentski “U tranzitu” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2024.). Lucija trenutno studira na diplomskom studiju na ADU-u, i to na Katedri dokumentarnog filma Odsjeka filmske i TV režije. Na ovogodišnjem je Doxu, pak, osvojila Mali pečat za najbolji kratkometražni film natjecateljske konkurencije, upravo za spomenuti petnaestominutni dokumentarac “U tranzitu”. Film prati fotografkinju i svjetsku putnicu Tinku Ines Kalajžić, kako pokušava pomoći migrantima privremeno smještenima na riječkom željezničkom kolodvoru.

Redateljica Lucija Brkić za naš je portal u blitz-razgovoru za vrijeme 20. ZagrebDoxa izjavila:

“U filmu se radi o situaciji koja se dogodila u Rijeci prije dvije godine. Zapravo sve ide iz perspektive jedne žene koja je dala jako puno sebe da pomogne onima u nevolji. Na ideju sam došla preko jednog novinskog članka, u kojem je pisalo da će staviti kućice za prvu pomoć na kolodvoru u Rijeci. Međutim, nisu. Tada sam došla na kolodvor misleći da sam došla tjedan dana prekasno; da je sve već postavljeno. Ali ispostavilo se da nije i tako sam došla do priče i protagonistice filma, Tinke. Mjesec dana je bilo upoznavanja, pripreme i odlazaka na kolodvor; da bi to u ta dva dana uspjeli (snimiti), u sklopu fakultetske vježbe ‘Jedna osoba u jednom danu’.

“Bitna je problematika filma, zato što govori o načinu na koji se kao društvo odnosimo prema ljudima kojima je potrebna pomoć. Odnosno, koliko im ne pomažemo, koliko ih sustav odbacuje i koliko sve pada na leđa jednog pojedinca, kojem prijeti rizik od autodestrukcije. Jer, jednostavno je to previše emocionalnog i fizičkog tereta. Bitno je da osvijestimo koliko je bitno vidjeti stvari oko sebe.”


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Dokunet podcast #2: Damir Markovina i Ivan Ramljak

U našem drugom podcastu ugostili smo redatelje Damira Markovinu i Ivana Ramljaka.

Silvestar Kolbas: “Živimo u kulturi uspjeha i ljudi u pravilu ne vole pokazivati svoje slabosti”

Silvestar Kolbas je na ovogodišnjem ZagrebDoxu predstavio svoj najnoviji dokumentarni film, "Naša djeca" (Factum, 2024.).

“Dont Look Back” – Začetak autorske rock dokumentaristike

U prvom tekstu serije eseje "Rockdocs" pišemo o filmu "Dont Look Back" (1967) američkog autora D.A. Pennebakera.

Preminuo Morgan Spurlock

U četvrtak je od posljedica raka u 53. godini preminuo američki redatelj, scenarist i producent Morgan Spurlock.

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.