PočetnaVijestiSinoć otvoren jubilarni, 20. ZagrebDox

Sinoć otvoren jubilarni, 20. ZagrebDox

|

U zagrebačkom Kaptol Boutiqe Cinema sinoć je svečano otvoren jubilarni, 20. ZagrebDox. U sljedećih tjedan dana publiku očekuju 102 dokumentarna filma, od kojih se za službenu festivalsku nagradu Veliki pečat natječe 19 filmova u Međunarodnoj konkurenciji te 21 u Regionalnoj, a održat će se i niz posebnih filmskih programa, predavanja i razgovora s autorima.

Nakon prikazanog kratkog filma o prvom izdanju ZagrebDoxa 2005., osnivač i umjetnički direktor Nenad Puhovski istaknuo je: “Iz njega je vidljivo da je već tada bila jasno zacrtana orijentacija na umjetnički, autorski dokumentarac (film otvaranja, ‘Bijeli dijamant’ Wernera Herzoga), filmove o ljudskim pravima (‘Otmica nevjesta u Kirgistanu’), praćenje novih tehnologija (‘Priče o mobitelu’), retrospektive majstora dokumentarizma (Broomfield, Kieslowski), posvećenost hrvatskom filmu (retrospektiva dokumentaraca 60-ih i 70-ih), kontroverzne teme (priča o gej paru kojem surogat majka rađa dijete), ali i jedinstveni Happy Dox (‘Beskorisni pas’). Zanimljivo je kako su dvije najviše nagrade – Veliki pečat osvojile redateljice – Pirjo Honkasalo za ‘Tri sobe melankolije’ u Međunarodnoj i Jasmila Žbanić (‘Slike s ugla’) u Regionalnoj konkurenciji. Na žalost, svjesni smo i nekih poraza. Jer, dok ‘Tri sobe…’ tematiziraju rusku agresiju na Čečeniju, danas se ona i dalje nastavlja u Ukrajini. No, znajući da dokumentarci ne mogu promijeniti svijet, ne prestajemo se boriti za naše pravo da o njemu jasno govorimo i potičemo razgovore o važnim temama.”

Na pozornici su se potom Nenadu Puhovskom pridružili Dana Budisavljević, prva producentica ZagrebDoxa i Tue Steen Müller, pokretač ZagrebDox Proa, kojem su dodijelili Poseban pečat za doprinos samom festivalu, ali i filmskom te kulturnom miljeu Hrvatske i ovog dijela Europe.

Nakon toga se okupljenima obratio i izvršni direktor ZagrebDoxa, Hrvoje Pukšec; te gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević. Prije prve festivalske projekcije, prisutne je putem videa pozdravio Luka Beradze, redatelj filma otvaranja “Nasmijana Gruzija” / “Smiling Georgia” / “Gimiliani Sakartvelo” (2023).

Cjelokupan program i raspored filmova možete provjeriti na službenoj stranici ZagrebDoxa.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Dokunet podcast #2: Damir Markovina i Ivan Ramljak

U našem drugom podcastu ugostili smo redatelje Damira Markovinu i Ivana Ramljaka.

Silvestar Kolbas: “Živimo u kulturi uspjeha i ljudi u pravilu ne vole pokazivati svoje slabosti”

Silvestar Kolbas je na ovogodišnjem ZagrebDoxu predstavio svoj najnoviji dokumentarni film, "Naša djeca" (Factum, 2024.).

“Dont Look Back” – Začetak autorske rock dokumentaristike

U prvom tekstu serije eseje "Rockdocs" pišemo o filmu "Dont Look Back" (1967) američkog autora D.A. Pennebakera.

Preminuo Morgan Spurlock

U četvrtak je od posljedica raka u 53. godini preminuo američki redatelj, scenarist i producent Morgan Spurlock.

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.