PočetnaRecenzije31. Dani hrvatskog filma: "Jel' kužiš sad?" - Točke razumijevanja

31. Dani hrvatskog filma: “Jel’ kužiš sad?” – Točke razumijevanja

-

Svako kreativno izražavanje podrazumijeva autorefleksiju i kontemplativno poniranje u sebe, a da bi proces rezultirao razumijevanjem višestrukih izvanosobnih relacija. Kreativni rad može istovremeno biti iskorišten kao sredstvo prevladavanja trauma, neugodnih iskustava ili detektiranja problema. Upravo se na tom tragu bazira Blankova radionica “Zadnji mjesec u godini”, voditeljice Tamare Bilankov, prigodno pozivajući sudionike da preispitaju postignuća i odluke godine na zalazu, ne bi li filmskim iskazom nadvladali granice doživljenog, mogućeg i imaginarnog, a sve s ciljem terapeutskog učinka. Koliko god ta klasifikacija ostala apstraktna, iz opisa radionice saznajemo da se jednako fokusiraju na formalnu razinu filma, preobrazivši je u ekvivalent psihičkim i emocionalnim manifestacijama, kao i na onu sadržajnu, dimenzionirajući značenja obje.

Kratki dokumentarni film Lucije Brkić “Jel’ kužiš sad?” (Blank, 2022.), jučer prikazan na 31. Danima hrvatskog filma, produkt je iste radionice te nam najplastičnije dokazuje gore napisano. U nekoliko minuta trajanja Brkić je sažela četiri godine sustavnog psihičkog zlostavljanja, prenijevši na gledatelja psihičku kakofoniju koju ono proizvodi, prije no što ga se može verbalizirati i dokraja osvijestiti. Inzistiranjem na detalju, umnažanjem slike i njenim nadilaženjem kroz pomno oblikovani zvuk, ilustrira ambivalentno stanje žrtve. Kadar tijela na ekranu omogućava meditativnu distancu, ali se istovremeno transponira iz metafore zarobljenosti u aktivnu kontrolu nad tijelom, unutar i izvan ekrana. Sam film je pak moguće razumjeti kao svojevrsni produžetak tijela, poprište unutrašnje borbe, dok će empatični gledatelj i sam osjetiti narastajuću klaustrofobiju.

Sraz svijesti i mehanizama zlostavljanja Brkić utjelovljuje vlastitim glasom, odnosno ispisanim tekstom na ekranu. Iako je riječ o zlostavljačevom tekstu, on nema glas, materijalizirani su njegovi tragovi, a sve s ciljem da bi ih se poništilo. Redateljica nam postepeno otkriva okvir unutar kojeg se odvijaju prijetnje, manipulacije, prebacivanje krivnje, svi oni postupci koji koče djelovanje i produljuju agoniju. Da je u ovom slučaju riječ tek o poznaniku koji godinama, sve do krivične prijave, uhodi, maltretira žrtvu, manje je važno. Opisani mehanizmi psihičkog nasilja uvijek su isti.

“Jel’ kužiš sad?” funkcionira dvostruko, s jedne strane kao upozorenje na različite tipove nasilja i mogućih reakcija, s druge kao spoznaja da je film jedno od sredstava samootkrivenja, ali i omeđivanja točaka koje dijelimo u zajedničkom prostoru.

To je točka društvene relevantnosti filma na tematskoj razini, uz ono polazišnu, uporabi filma u terapeutske svrhe i osnaživanju ličnosti. Budući da je u našem kontekstu zlostavljanje još uvijek asocirano s fizičkim povređivanjem, usmjeravanje pažnje na srž problematike vrijedan je društveni doprinos. Pritom je najviše pogođena mlada populacija, kojoj izostanak sustavne potpore otežava prepoznavanje toksičnih odnosa i načina njihova odbacivanja. Brkić je temom suvereno ovladala, uzdigla se iz pozicije žrtve i aktivno progovorila o iskustvu, ne bi li makar posredno utjecala na razumijevanje fenomena koji nerijetko ostaje u domeni prešućivanja, srama ili straha. Iako i sama priznaje da izlječenje nije završeno, jasno je da je film jedan od momenata u procesu, tim važniji što uspostavlja spone prema široj zajednici.

Svaka je slična inicijativa dobrodošla u javni prostor, a ovaj film zorno pokazuje da reevaluacija kroz nepretencioznu igru može rezultirati samosvjesnim ostvarenjem, koje funkcionira na više razina, ne zanemarujući niti estetsku. Materijalizacijom psihičkih procesa i njegovom artikulacijom, dešava se reverzibilni proces razumijevanja između autorice i publike. “Jel’ kužiš sad?” funkcionira dvostruko, s jedne strane kao upozorenje na različite tipove nasilja i mogućih reakcija, s druge kao spoznaja da je film jedno od sredstava samootkrivenja, ali i omeđivanja točaka koje dijelimo u zajedničkom prostoru. Otvoreno ostaje jedino pitanje kanala prema publici koju film istinski adresira, a koja nadilazi onu festivalsku.

"Jel' kužiš sad?"
Scenarij i režija: Lucija Brkić
Producenti: Tamara Bilankov i Igor Jelinović
Kamera: Petar Baljak i Lucija Brkić
Montaža: Lucija Brkić
Produkcija: Blank
Zemlja podrijetla: Hrvatska
Godina proizvodnje: 2022.
Trajanje: 6 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: (Auto)portretni istršci

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva ove je godine održana u MM (multimedijalnom) centru Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu.

AI i virtualni svjetovi u Dokukinu KIC

U zagrebačko Dokukino KIC dolazi novi ciklus dokumentaraca "AI i virtualni svjetovi", koji istražuje snage, slabosti i ograničenja umjetne inteligencije.

Večeras u Sinju dokumentarac o ratnoj fotografkinji Lee Miller

Večeras na platno sinjske Palacine dolazi dokumentarac "Uhvatiti Lee Miller" / "Capturing Lee Miller" (2020) redateljice Terese Griffiths.

Tri nagrade za hrvatske dokumentarce na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió

Tri nagrade osvojili su hrvatski dokumentarci na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió.

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Korijen” Dore Fodor

U Zagrebu se od 24. do 26. studenog održavala 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.
Scenarij i režija: Lucija Brkić<br> Producenti: Tamara Bilankov i Igor Jelinović<br> Kamera: Petar Baljak i Lucija Brkić<br> Montaža: Lucija Brkić<br> Produkcija: Blank<br> Zemlja podrijetla: Hrvatska<br> Godina proizvodnje: 2022.<br> Trajanje: 6 minuta31. Dani hrvatskog filma: "Jel' kužiš sad?" - Točke razumijevanja