PočetnaNajave"Tuškanac u gostima" donosi "Trilogiju Qatsi"

“Tuškanac u gostima” donosi “Trilogiju Qatsi”

|

“Tuškanac u gostima” travanj privodi kraju jednim od najistaknutijih primjera eksperimentalnog filma u suvremenoj kinematografiji – bezvremenskom Trilogijom Qatsi, koju potpisuje američki redatelj Godfrey Reggio. Kroz impresivne vizualne prikaze prirode i urbanih sredina, minimalnu uporabu dijaloga i hipnotizirajuću glazbu Philipa Glassa, trilogija “Qatsi” potiče gledatelje na introspekciju i razmišljanje o suštinskim pitanjima ljudskog postojanja u 21. stoljeću.

Ciklus je moguće pogledati od 26. do 28. travnja u zagrebačkom MM Centru, a sve projekcije počinju u 20 sati. Prije projekcije filma “Koyaanisqatsi: Život izvan ravnoteže” / “Koyaanisqatsi” (1982), 26. travnja, redatelj Dan Oki održat će uvodnu riječ o filmovima Trilogije.

Istražujući implikacije modernog života, trilogija povlači niz gorućih tema: od urbanizacije i čovjekove želje za kontrolom prirodnih sila, preko pitanja o homogenizaciji kultura i gubitku lokalnih identiteta uslijed globalizacije do prikaza industrijskih procesa, digitalne tehnologije i posljedica potrošačke kulture.

Nazivi triju sastavnih remek-djela potječu iz jezika Hopi, istoimenog autohtonog indijanskog plemena nastanjenog na teritoriju Sjeverne Amerike. Qatsi znači život, a prefiksi sugeriraju odnose koji se u filmu istražuju kroz jedinstvenu vizualnu i glazbenu naraciju koja graniči s gotovo transcendentnim motivima.

“Koyaanisqatsi: Život izvan ravnoteže” filmski je kamen temeljac bavljenja ekologijom koji je podržao i Francis Ford Coppola. Takozvana apokaliptična vizija opisuje se kao esej o srazu dvaju različitih svjetova – urbanog života i tehnologije s jedne strane te prirodnog okoliša s druge.

“Powaqqatsi: Život u tranziciji” / “Powaqqatsi” (1988) prati konflikt u zemljama Trećeg svijeta, kritizirajući dominaciju moćnih država nad nerazvijenima i onima u razvoju, pritom slaveći dostojanstvo rada.

“Naqoyqatsi: Život kao rat” / “Naqoyqatsi” (2002) završni je dio trilogije koji demonstrira društvenu tranziciju od prirodnog okoliša do onog zasnovanog na tehnologiji. Sam Reggio proces rada na filmu nazvao je “virtualnim kinom”, u kojem je naglasio fenomene kao što su globalizacija, konzumerizam, virtualna stvarnost i digitalna revolucija.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.

Karla Crnčević: “Zajednica iz ‘Zemlje za nas’ funkcionira kao sigurno mjesto”

Redateljica Karla Crnčević porazgovarala je s nama prije skorašnje premijere svog filma "Zemlja za nas" (Zagreb film, 2024.).

Jučer otvoren 17. Subversive Festival

U zagrebačkom kinu Kinoteka jučer je otvoreno sedamnaesto izdanje Subversive Festivala.

Projekcija “El Shatt – nacrt za utopiju” u Hrvatskom državnom arhivu

U Hrvatskom državnom arhivu, 23. svibnja u 18 sati, bit će prikazan film "El Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka.

Otvorene prijave za 18. DORF

Otvorene su prijave za osamnaesto izdanje Festivala dokumentarnog rock filma DORF.