PočetnaVijesti20. ZagrebDox: "Četiri kćeri" najbolji međunarodni dokumentarac, "KIX" naj-regionalni

20. ZagrebDox: “Četiri kćeri” najbolji međunarodni dokumentarac, “KIX” naj-regionalni

|

Jučer su nešto iza 18 sati u zagrebačkom kinu Kaptol Boutique Cinema, proglašeni pobjednički filmovi jubilarnog, 20. ZagrebDoxa (14.4. – 21.4.). Na festivalu otvorenom prošle nedjelje, publika je imala priliku pogledati 102 dokumentarna filma u dvanaest programa. Za službenu nagradu Veliki pečat natjecalo se devetnaest dokumentaraca u Međunarodnoj, odnosno 21 u Regionalnoj konkurenciji.

Međunarodni žiri (Valerie Blankenbyl, Lea Glob i Hrvoje Hribar) dodijelio je Veliki pečat filmu “Četiri kćeri” / “Four Daughters” / “Les filles d’Olfa” (2023) tuniške redateljice Kaouther Ben Hanije. “‘Četiri kćeri’ je film koji ne samo da lijepo prikazuje gotovo nevjerojatnu priču o Olfi i njezinim kćerima, već stvara prostor u kojem ovi nevjerojatno hrabri protagonisti mogu istraživati vlastitu priču uz pomoć glumaca, pozornice i scenarističkih scena, izvučenih iz vlastitih iskustava. Otvorenost i ranjivost koje vidimo u ovom uratku rijedak su dar. Film nas hrabro i vrlo učinkovito tjera da razumijemo simultanost svjetla i tame, kako u ljudskoj prirodi tako i u životima koje žive Olfa i njezine kćeri”, obrazložio je žiri svoju odluku.

Posebno priznanje pripalo je filmu “Drugačija divljina” / “A New Kind of Wilderness” / “Ukjent landskap” (2024) norveške redateljice Silje Evensmo Jacobsen, a u obrazloženju žirija stoji: “‘Drugačija divljina’ nas je duboko potresla. Svjedočimo obitelji suočenoj s gubitkom i dekonstrukciji savršeno instagramabilnog obiteljskog blaženstva koje slijedi. Iako je ostala vjerna svom prekrasnom filmskom stilu, bliskost redateljice s obitelji Payne i dubina u kojoj je uspjela prikazati tugu i učenje življenja uz tugu, dojmili su nas se i dirnuli nas, kao i pitanje koliko dugo možemo ispunjavati ideale i vrijednosti roditelja, suočeni s promjenjivom realnošću.”

“KIX” na vrhu Regionalne konkurencije

U Regionalnoj konkurenciji Veliki pečat otišao je manjinskoj hrvatskoj (Eclectica) koprodukciji “KIX” (Elf Pictures / Cinephage / Eclectica / ARTE Francuska / HBO Max; 2024.) mađarskih autora Dávida Mikulána i Bálinta Révésza. Žiri (Alessandro Stellino, Enes Midžić i Tomislav Mršić) je svoju odluku obrazložio sljedećim riječima: “Ono što je počelo kao razigrana igra za filmsku ekipu i protagonista ove filmske turneje snimljene tijekom dvanaest godina, postala je snažna i dirljiva izjava o procesu odrastanja i preuzimanja odgovornosti u našem odsutnom društvu, i kao pojedinci i kao kolektivitet.

Posebno priznanje u Regionalnoj konkurenciji pripalo je “Šutnji razuma” / “Silence of Reason” (2023) sjevernomakedonske autorice Kumjane Novakove. “Za neophodan čin vraćanja strašne istine, uz prenošenje svjedočanstava žena koje su prošle kroz jedno od najmračnijih razdoblja u novijoj povijesti, i zalog propasti čovječanstva koji svaki rat sa sobom nosi”, riječi su žirija.

Još jedan hrvatski dokumentarac do nagrade

Mali pečat za najbolji kratki film iz natjecateljskog programa (žiri: Miljenka Čogelja, Tue Steen Müller i Tomislav Pavlic) osvojio je “U tranzitu” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2024.) hrvatske redateljice Lucije Brkić. “Izravnim dokumentarnim jezikom redateljica hvata rad živopisne, karizmatične mlade žene koja želi pomoći migrantima u nevolji na njihovom putu u neizvjesnu budućnost. Film je to pun talentiranog zapažanja i suosjećanja koji prenosi trenutke jednog od najvećih problema s kojima se Europa danas suočava”, objasnio je žiri svoju odluku.

Posebno priznanje dodijeljeno je filmu “Dječak” / “Boy” / “Boj” (2023) estonskog redatelja Vladimira Loginova, koji je žiri osvojio svojim promišljenim konceptom i jednostavnošću: “Unatoč minimalističkom pristupu, film uspijeva istovremeno biti nježan i surov, a audiovizualnim tretmanom svog pažljivo odabranog protagonista na efektan način ostavlja gorak okus tragičnosti ljudskih sudbina u ratnim vremenima.”

Nagrada “Movies That Matter” (žiri: Tihomir Ponoš, Vedrana Pribačić i Tatjana Vlašić), za ostvarenje koje na najbolji način promiče ljudska prava, pripala je filmu “Blago kraljevstva Dahomey” / “Dahomey” (2024) francuske redateljice Matti Diop. Posebno priznanje  u ovoj kategoriji osvojio je film “Potpuno povjerenje” / “Total Trust” (2023) kineske redateljice Jialing Zhang.

Filmu “KIX” i kritičarska FIPRESCI nagrada

Mladi žiri (Snježana Banović, Hrvoje Osvadić i Biserka Šuran) dodijelio je Mali pečat za najbolji film mladog/e autora/ice do 35 godina, i to ostvarenju “KIX” Dávida Mikulánua i Bálinta Révészua. Posebno priznanje osvojio je film “Grand Prize” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2024.) Anje Koprivšek:

Članovi međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI Igor Angjelkov, Hamed Soleimanzadeh i Milena Zajović, dodijelili su istoimenu nagradu filmu “KIX”.

O nagradi “Teen Dox”, koja se dodjeljuje filmu iz istoimenog programa koji na najbolji način govori o pitanjima koja okupiraju mlade, odlučivale su učenice zagrebačke XVI. gimnazije: Mara Jakić​​, Zora Fabijanac​, Nika Igrec​​, Kali Martinović​, Eva Župarić​, Klara Perović​, Lucija Marketin​, Vida Novosel​, Ida Borić​, Ivna Salečić​, Katja Galunić ​i Irma Korkut. Nagradu je osvojio film “Moja sestra” / “Sister Of Mine” / “Moja siostra” (2023) poljskog redatelja Mariusza Rusińskog, a Posebno priznanje “Ekipa” / “Boyz” (2023) francusko-njemačkog autora Sylvaina Cruiziata.

Počast velikom Werneru

Nagradu Počasni Veliki pečat koja se dodjeljuje autorima koji su kvalitetom svojih radova prisutni i presudni u dokumentarizmu godinama, pa i desetljećima, a dodjeljuje je umjetnički direktor festivala Nenad Puhovski, dodijeljena je njemačkom redatelju Werneru Herzogu.

“Film Wernera Herzoga, ‘Bijeli dijamant’ odabrao sam na prvom ZagrebDoxu kao film otvaranja sa željom da pokažemo publici, navikloj do tada uglavnom na standardne televizijske dokumentarce, snagu autorskog, poetskog, dramatičnog, cjelovečernjeg dokumentarca. Priča je to, kako to često kod Herzoga biva, o srazu čovjekova sna i snage prirode. U ovom slučaju radi se o britanskom graditelju cepelina koji kreće na putovanje do divovskih vodopada u srcu Gvajane u nadi da će poletjeti svojim brodom iznad krošnji drveća. No, taj moderni Ikar nosi u sebi i tajnu koja se u filmu postepeno otkriva – slična ekspedicija završila je katastrofom kada se njegov prijatelj survao u smrt. Fenomenalnom filmskom fotografijom, popraćenom sjajnom muzikom, ovaj je film u mnogim aspektima odredio pravac u kome se ZagrebDox kreće i razvija. Stoga mu sa zakašnjenjem, ali i ogromnim zadovoljstvom dodjeljujem Počasni Veliki pečat”, stoji u objašnjenju Nenada Puhovskog.

Nagradu publike osvojio je film zatvaranja festivala, “Jedina zemlja” / “No Other Land” (2024) palestinskih autora Basela Adre i Hamdana Ballale te njihovih izraelskih suredatelja Yuvala AbrahamaRachel Szor.

Posjetitelji će sve nagrađene filmove moći vidjeti u današnjem posebnom programu “The Best of Fest”, koji započinje već u 13 sati. Cijena ulaznice je 4,50 eura.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Dokunet podcast #2: Damir Markovina i Ivan Ramljak

U našem drugom podcastu ugostili smo redatelje Damira Markovinu i Ivana Ramljaka.

Silvestar Kolbas: “Živimo u kulturi uspjeha i ljudi u pravilu ne vole pokazivati svoje slabosti”

Silvestar Kolbas je na ovogodišnjem ZagrebDoxu predstavio svoj najnoviji dokumentarni film, "Naša djeca" (Factum, 2024.).

“Dont Look Back” – Začetak autorske rock dokumentaristike

U prvom tekstu serije eseje "Rockdocs" pišemo o filmu "Dont Look Back" (1967) američkog autora D.A. Pennebakera.

Preminuo Morgan Spurlock

U četvrtak je od posljedica raka u 53. godini preminuo američki redatelj, scenarist i producent Morgan Spurlock.

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.