PočetnaVijestiPreminuo Ivan Faktor

Preminuo Ivan Faktor

|

Filmska, likovna i izvedbena scena u Hrvatskoj izgubile su jednog od najznačajnijih umjetnika u polju eksperimentalnog filma, konceptualnog autora i performera Ivana Faktora.

Ivan Faktor rođen je 1953. u slavonskom selu Crnac kojemu je ostao vjeran čitavog života. U svijet umjetnosti zakoračio je 70-ih godina eksperimentalno-dokumentarističkim filmovima, a ubrzo se počinje izražavati i putem performansa, instalacija te u fotografiji i videu, pritom iznova dosljedan strukturalističkoj ideji minimalizma.

“Samo jedan od radova po kojima pamtimo Faktora iz razdoblja stvaralačkog uzleta jest hrabri doprinos iz 90-ih godina kada je bilježio razaranje Osijeka bez naracije i deskriptivnosti, stvorivši trajnu i emocionalnu posvetu gradu, ali i zapis o nehumanosti”, navodi se u službenom priopćenju Hrvatskog filmskog saveza.

Tragom toga, nastao je i posljednji Faktorov film u produkciji HFS-a – “Trokut Pravac Točka”, a bilježi dijalog Tomislava Gotovca i Vladimira Dodiga. Radi se o snimci nastaloj prije tri desetljeća kojoj je cilj prenijeti autentičnu atmosferu Zagreba i Osijeka 1991., kao svjedočanstva o jednom povijesnom trenutku uz afirmiranje individualnog i osobnog doživljaja stvarnosti.

Faktor je u Osijeku aktivno djelovao kao urednik Tribine kluba ljubitelja filma, voditelj filmskog programa Studentskog centra te urednik filmskog programa Kinematografa Osijek. Također, bio je osnivač galerije Kazamat u Osijeku, voditelj Performans art festivala, a istaknuo se i kao ravnatelj Gradskih galerija Osijek. Surađivao je i na nekoliko kazališnih projekata kao scenograf i autor videoprojekcija (HNK Osijek i Varaždin, Teatar &TD, ZKM), dok je među brojnim zasluženim priznanjima važno istaknuti godišnju nagradu “Vladimir Nazor” za izložbu Prvi program iz 2010. postavljenu u Galeriji Klovićevi dvori te “Veliku nagradu 39. zagrebačkog salona” iz 2005. godine.

Njegov opus značajno su obilježile posvete Fritzu Langu, redatelju u čijoj je metodici rada na filmovima neprestano pronalazio inspiraciju. Tome u prilog ide i rad u fundusu MSU-a “Kangaroo court”, kompleksan fotografski diptih u kojem Faktor ponavlja dugački kadar iz Langova filma, u kojemu kamera obuhvaća 177 osoba koje sjede u podrumskoj nadsvođenoj prostoriji pogleda uprta u ubojicu.

Kao predstavnik Hrvatske na 25. bijenalu u Sao Paulu 2002., Faktor se predstavio instalacijom sa četiri videoprojekcije. Među njima, “Eine Stadt sucht einen Mörder” prostorno se i vremenski proteže od Langovih preciznih kadrova iz vidokruga promatrača do Faktrovih tome suprotnih kadrova sa snažnom metaforom i elipsom. Nadalje, u Langovom filmu “Ranč prokletih” pojavljuje se sporedan lik, Jess Factor, koji će postati poveznica između dvojice filmaša, a lik i glas Marlene Dietrich iz tog filma Faktor je nerijetko koristio u svojim radovima, a konkretno u šlageru iz 1965. “Das Lied ist aus”.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

20. ZagrebDox: “KIX” – Od palivraga do palikuće

"KIX" (2024) je sniman desetak godina pa glavnoga junaka, Budimpeštanca Sandora zvanoga Šanji, pratimo od njegove osme do osamnaeste godine.

Lucija Brkić: “Sustav odbacuje ljude kojima je potrebna pomoć”

Mlada pulska autorica Lucija Brkić na 20. ZagrebDoxu je predstavila svoj novi film, studentski "U tranzitu" (ADU, 2024.).

20. ZagrebDox: “Četiri kćeri” – Radikalizacija u prikrajku

Film "Četiri kćeri" (2023) tuniške redateljice Kaouther pokazuje da su procesi radikalizacije svakog tipa identični.

20. ZagrebDox: “Zastoj” – S ekvidistance

Vrednost filma "Zastoj" (2023) kao dokumenta pandemije koronavirusa, moći ćemo da utvrdimo tek kada zagazimo u neko sledeće vanredno stanje.

20. ZagrebDox: “Tijelo” – Naša utjelovljenja

"Tijelo" (2023) Petre Seliškar možemo promatrati kao prototip adekvatnog tretmana protagonistica u osjetljivim situacijama.

20. ZagrebDox: “Jedina zemlja” – Borba filmskim sredstvima

"Jedina zemlja" dokumentira nasilno preseljenje i uništavanje palestinskih naselja, otimanje zemlje, kao i ciljano naseljavanja Izraelaca.

20. ZagrebDox: “Naša djeca” – Dojmljivo razotkrivena intima

"Naša djeca" (2024) Silvestra Kolbasa nisu samo strukturalno nego i psihološki složeno djelo u kojem se izmjenjuju različite emocije.

20. ZagrebDox: “Vilinski vrt” – Romantici i drugi autsajderi

Povezujući plejadu egzistencijalno pogubljenih pojedinaca, "Vilinski vrt" ipak ne nudi uvid u razrješenje unutarnjih i vanjskih konflikata.

20. ZagrebDox: “Četiri kćeri” najbolji međunarodni dokumentarac, “KIX” naj-regionalni

Jučer smo doznali pobjednike jubilarnog, 20. ZagrebDoxa (14.4. - 21.4.).

20. ZagrebDox: “1001 noć” – Je li ovo san?

Redateljski prvenac producentice Ree Rajčić - "1001 noć" (Eclectica, 2023.), premijerno je prikazan u natjecateljskom programu 48. TIFF-a.