PočetnaNajavePremijera dokumentarca "Krešo" u riječkom Art-kinu

Premijera dokumentarca “Krešo” u riječkom Art-kinu

|

Dokumentarni film “Krešo” (Okodoko, 2023.) autora Marine Musulin i Zorana Kreme, o riječkom performeru, grafičaru, glazbeniku, profesoru i kustosu Kreši Kovačičeku, kojem se u kolovozu 2017. izgubio svaki trag, u petak 10. studenog u 20 sati u riječkom Art-kinu Croatia imat će svoju nacionalnu premijeru, uz druženje s filmskom ekipom i glavnim protagonistom filma te njegovim brojnim akterima.

Krešo Kovačiček jedna je od najzanimljivijih figura riječke alternativne scene 90-ih i 2000-tih. Od 2016., Krešo gubi stalno boravište i skvotira prostore napuštene tvornice papira Hartera. Međutim, u kolovozu 2017. misteriozno nestaje. Za Krešom tragaju policija, novinari, nekadašnji susjedi, ali i niz prijatelja, među kojima i redatelji filma. Tragajući za Krešom, Marina Musulin i Zoran Krema putuju sve do Francuske, a putem otkrivaju više i manje znane fragmente Krešinog života.

Ovo je film o riječkoj alternativnoj sceni, prijateljstvu, amplitudama života, bijegu, humoru i mraku, identitetima i unutarnjim borbama.

Režiju, scenarij i kameru potpisuju Marina Musulin i Zoran Krema, montažerka je Dora Slakoper, producent Zoran Krema, izvršna producentica Jelena Androić, za dizajn zvuka zaslužan je Zoran Medved (Studio Surogat), za obradu slike Sara Salamon, za animacije Antonija Veljačić, a za grafički dizajn Ana Labudović.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.