PočetnaNajaveU spomen na Ivana Faktora u MM Centru

U spomen na Ivana Faktora u MM Centru

|

U znak sjećanja na jednog od najznačajnijih umjetnika filmske, likovne i izvedbene scene u Hrvatskoj – Ivana Faktora, Hrvatski filmski savez organizira prigodno okupljanje prijatelja, kolega i ljubitelja njegova djela. Prigodni program održat će se u utorak, 16. siječnja s početkom u 17 sati u dvorani MM Centra (Studentski centar, Savska cesta 25), nakon kojega će biti upriličeno i kratko druženje u Teatru &TD.

O Faktoru kao dugogodišnjem suradniku i prijatelju, ali i u okviru njegova eksperimentalnog filmskog stvaralaštva, konceptualnog autorstva i performativnih okušaja te aktivnog promicanja kulturnog života u rodnom Osijeku, govorit će producentica filmova Ivana Faktora i dugogodišnja tajnica Hrvatskog filmskog saveza, Vera Robić Škarica, filmska kritičarka Diana Nenadić, teoretičarka umjetnosti Leonida Kovač te filmski autor i suradnik montažer Faktorovih filmova, Damir Čučić.

Dijelom programa sjećanja na Ivana Faktora bit će dva kratkometražna filma te 9-minutni video sačinjen od snimljenog materijala u kojemu autor pojašnjava tehniku, metode snimanja i redateljski pristup filmu “Bol” (Samostalna produkcija, 2024.).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.