PočetnaNajaveDokumentarci o Andreju Tarkovskom i Dušanu Makavejevu u Dokukinu KIC

Dokumentarci o Andreju Tarkovskom i Dušanu Makavejevu u Dokukinu KIC

-

Program zagrebačkog Dokukina KIC ovaj vikend donosi premijere dokumentaraca o slavnim redateljima koji su svojim idiosinkratičnim autorskim vizijama ostavili neizbrisiv trag u povijesti filma. Prikazuju se intimni filmski esej o velikom sovjetskom redatelju Andreju Tarkovskom te nagrađivani dokumentarac o recepciji i tihoj cenzuri filma “W.R. – Misterije organizma” (1971) Dušana Makavejeva.

U petak, 30. listopada u 19 sati, održat će se hrvatska premijera filma “Andrej Tarkovski: Filmska molitva” / “Andrey Tarkovsky. A Cinema Prayer” (2019). U režiji sina slavnog ruskog redatelja iz naslova – Andreja A. Tarkovskog – film nudi jedinstven pogled na karijeru i život velikog filmskog modernista, a kao primarnim izvorima koristi se arhivskim audiomaterijalima i osobnim zapisima. Sam Tarkovski osvrće se na svoj život i radove te dijeli svoja sjećanja, viđenje umjetnosti i razmišljanja o sudbini umjetnika. Ispreplićući prizore iz njegovih filmova, opsežan privatni arhivski materijal i novonastale kadrove s mjesta snimanja i lokacija značajnih za autorov život, ova nam filmska molitva dočarava filmskog velikana i njegovu viziju o umjetnosti i svijetu.

U petak, 30. listopada u 21 sat, slijedi zagrebačka premijera nagrađivanog dokumentarca “Slučaj Makavejev ili sudski proces u kinodvorani” (2019) srpskog autora Gorana Radovanovića. Film govori o poznatoj projekciji filma “W.R. – Misterije organizma” Dušana Makavejeva koja je u lipnju 1971. uzburkala jugoslavensku političku i kulturnu scenu. Nekoliko tjedana nakon izuzetno uspješne kanske premijere, film je prikazan na javnoj projekciji u Novom Sadu, nakon koje je uslijedila burna diskusija koja je odredila sudbinu filma, ali i budući život redatelja. Temeljeći se upravo na arhivskom audio-materijalu zabilježenom na toj debati, kao i intervjuima sa svjedocima, film analizira cenzorske mehanizme bivše države koji će u konačnici dovesti do izolacije redatelja te njegova kreativnog izgnanstva iz zemlje. Slučaj Makavejev pobjednik je riječkog History Film Festivala te beogradskog FEST-a, a prikazan je i na prestižnom Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu. Film se prikazuje u suradnji sa Subversive Festivalom i Srpskim narodnim vijećem.

Chantal Akerman

U Dokukinu KIC održava se i novo izdanje programa “Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma” koje ovoga puta donosi dvije projekcije posvećene najpoznatijoj belgijskoj sineastici i jednoj od najsmjelijih filmskih vizionarki Chantal Akerman, čiji bogat i raznovrstan opus nadilazi jednoznačne stilske i žanrovske kategorije. U svojim djelima autorica pokazuje duboko osoban filmski jezik koji istražuje kategorije geografije i identiteta, mjesta i vremena, seksualnosti i subjektivnosti, ali i problematičan odnos filma i reprezentacije, pogotovo kada je u pitanju reprezentacija žena.

U četvrtak, 29.10. u 19 sati, u posljednjoj projekciji ovog ciklusa bit će prikazan hipnotički dokumentarac “S istoka” “From the East” / “D’Est” (1993), koji bilježi svakodnevicu stanovnika Istočne Europe na početku velikih političkih i društvenih promjena 1990-ih. Eksperimentalni dokumentarac nastao je tijekom autoričina istraživanja za film o ruskoj pjesnikinji Ani Ahmatovoj, koja je na Akerman snažno utjecala.

Program se održava povodom pete obljetnice njezine smrti, a u suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj, Veleposlanstvom Kraljevine Belgije, Cinémathèque royale de Belgique i Wallonie Bruxelles International.

Detaljnije informacije doznajte na stranici Dokukina KIC.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije