PočetnaNajaveRazgovor s Raduom Ciorniciucom u Dokukinu KIC

Razgovor s Raduom Ciorniciucom u Dokukinu KIC

|

Zagrebačko Dokukino KIC ovog tjedna će ugostiti KineDok, alternativnu distribuciju europskih dokumentarnih filmova koja okuplja oko 180 netradicionalnih prikazivačkih mjesta u šest europskih zemalja, uz besplatnu projekciju pobjednika Sundancea i ZagrebDoxa, dokumentarni film “Naš dom u divljini” / “Acasă” / “Acasă, My Home” (2020), te razgovor s rumunjskim redateljem Raduom Ciorniciucom koji će moderirati filmska kritičarka Višnja Vukašinović.

Ova poetična kronika propasti jednog načina života, portretira mnogobrojnu obitelj Enache koja divljinu bukureštanske delte, napuštenog poplavnog područja i jedinstvenog urbanog parka prirode Văcăresti, naziva svojim domom zajedno sa stotinama tamošnjih rijetkih biljaka i životinjskih vrsta. Kada vlasti odluče intervenirati u njihov ekosustav, ostaju bez krova s glavom uz prisilu preseljenja u potpuno im nepoznati Bukurešt. Djeca sad pecanja, kupanje u jezerima i igranje s vidrama i labudovima zamjenjuju odlaskom u školu, a štapove za pecanje mobitelima. Identitet im je stavljen na kušnju, njihov osjećaj slobode nestaje, a posljedično mijenjaju se i obiteljski odnosi. Film je na programu u petak, 3. prosinca u 19 sati, nakon kojeg slijedi razgovor s Raduom Ciorniciucom.

Subota, 4. prosinca, donosi projekciju dokumentarca čuvene belgijske redateljice Chantal Akerman iz 2002. o granici između SAD-a i Meksika, “S druge strane” / “From the Other Side” / “De l’autre côté”. Na vizualno upečatljiv način upoznajemo plejadu likova s obje strane iznimno politizirane granice; čujemo svjedočanstva imigranata u potrazi za boljim životom s jedne strane, te razgovor s raznim šerifima, odvjetnicima i lokalnim stanovništvom koji su zaplašeni paranojom protiv neprijatelja s druge strane. Čitavo vrijeme isprepliću se i sugestivni kadrovi prirode ispunjeni tihim suosjećanjem.

Prikazat će se i dokumentarac o najpoznatijoj ekološkoj aktivistkinji, Greti Thunberg. U “Greti” / “I Am Greta” (2020) švedskog dokumentarista Nathana Grossmana dobivamo uvid u svijet i razmišljanja djevojke koja je svojom upornošću uspjela pokrenuti globalni školski pokret, te koja bez dlake na jeziku proziva velike korporacije i političare radi klimatske indiferentnosti. Nagrađivani film svoju je premijeru imao na Filmskom festivalu u Veneciji, a u Dokukinu KIC igra u subotu, 4. prosinca i nedjelju, 5. prosinca s početkom u 21 sat.

U nedjelju je još na rasporedu i debitantski dugometražni dokumentarac talijanskog redatelja Pietra Marcella iz 2007., “Prijeći liniju” / “Crossing the Line” / “Il passaggio della linea”. Riječ je o poetičnom putovanju Italijom uz hipnotički zvuk vlakova u kojem se prizori prirode neprekidno izmjenjuju i stapaju s gradskim ulicama, dok ambijent vozila u pokretu ostaje gotovo isti, tek donekle oblikovan varijacijama svjetla i izmjenama umornih lica u njemu. Višestruko nagrađivani film predstavlja putnike, mlade i stare, koji prelaze velike udaljenosti najjeftinijim i najdostupnijim prijevoznim sredstvom.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.

U srijedu u Bjelovaru počinje nova sezona Filmodroma

Već sedmu godinu sastavni dio Bjelovarskog kulturnog ljeta je program "Filmodrom ljetno kino" Udruge DOKUart.

Riječka premijera “Galeba” u Ljetnom Art-kinu

U Ljetnom Art-kinu 3. srpnja održat će se riječka premijera dokumentarnog filma "Galeb" (Greta Creative Network, 2024.) Davida Lušičića.

Parakartografija Luca Moulleta

U ovom esejističkom serijalu "Mineur/majeur" zavirujemo u opskurne - najčešće kratkometražne i srednjemetražne – ćoškove opusa kanonizovanih reditelja.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen”: Prva projekcija ovosezonskog “Slučajnog kina” na Molo longu

Na prvoj projekciji ovosezonskog ciklusa "Slučajnog kina" prikazat će se dokumentarni film "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023).

7. AJB DOC propituje pojam pravde i pravednosti

Sedmi festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) održat će se od 13. do 17. rujna 2024. godine u Sarajevu.

“C.S.A.: The Confederate States of America” – Ropstvo kao izvor humora

"C.S.A.: The Confederate States of America" Kevin Willmotta, poseban je po tome što pseudodokumentarni film spaja sa spekulativnim žanrom alternativne povijesti.