PočetnaNajaveRazgovor s Raduom Ciorniciucom u Dokukinu KIC

Razgovor s Raduom Ciorniciucom u Dokukinu KIC

-

Zagrebačko Dokukino KIC ovog tjedna će ugostiti KineDok, alternativnu distribuciju europskih dokumentarnih filmova koja okuplja oko 180 netradicionalnih prikazivačkih mjesta u šest europskih zemalja, uz besplatnu projekciju pobjednika Sundancea i ZagrebDoxa, dokumentarni film “Naš dom u divljini” / “Acasă” / “Acasă, My Home” (2020), te razgovor s rumunjskim redateljem Raduom Ciorniciucom koji će moderirati filmska kritičarka Višnja Vukašinović.

Ova poetična kronika propasti jednog načina života, portretira mnogobrojnu obitelj Enache koja divljinu bukureštanske delte, napuštenog poplavnog područja i jedinstvenog urbanog parka prirode Văcăresti, naziva svojim domom zajedno sa stotinama tamošnjih rijetkih biljaka i životinjskih vrsta. Kada vlasti odluče intervenirati u njihov ekosustav, ostaju bez krova s glavom uz prisilu preseljenja u potpuno im nepoznati Bukurešt. Djeca sad pecanja, kupanje u jezerima i igranje s vidrama i labudovima zamjenjuju odlaskom u školu, a štapove za pecanje mobitelima. Identitet im je stavljen na kušnju, njihov osjećaj slobode nestaje, a posljedično mijenjaju se i obiteljski odnosi. Film je na programu u petak, 3. prosinca u 19 sati, nakon kojeg slijedi razgovor s Raduom Ciorniciucom.

Subota, 4. prosinca, donosi projekciju dokumentarca čuvene belgijske redateljice Chantal Akerman iz 2002. o granici između SAD-a i Meksika, “S druge strane” / “From the Other Side” / “De l’autre côté”. Na vizualno upečatljiv način upoznajemo plejadu likova s obje strane iznimno politizirane granice; čujemo svjedočanstva imigranata u potrazi za boljim životom s jedne strane, te razgovor s raznim šerifima, odvjetnicima i lokalnim stanovništvom koji su zaplašeni paranojom protiv neprijatelja s druge strane. Čitavo vrijeme isprepliću se i sugestivni kadrovi prirode ispunjeni tihim suosjećanjem.

Prikazat će se i dokumentarac o najpoznatijoj ekološkoj aktivistkinji, Greti Thunberg. U “Greti” / “I Am Greta” (2020) švedskog dokumentarista Nathana Grossmana dobivamo uvid u svijet i razmišljanja djevojke koja je svojom upornošću uspjela pokrenuti globalni školski pokret, te koja bez dlake na jeziku proziva velike korporacije i političare radi klimatske indiferentnosti. Nagrađivani film svoju je premijeru imao na Filmskom festivalu u Veneciji, a u Dokukinu KIC igra u subotu, 4. prosinca i nedjelju, 5. prosinca s početkom u 21 sat.

U nedjelju je još na rasporedu i debitantski dugometražni dokumentarac talijanskog redatelja Pietra Marcella iz 2007., “Prijeći liniju” / “Crossing the Line” / “Il passaggio della linea”. Riječ je o poetičnom putovanju Italijom uz hipnotički zvuk vlakova u kojem se prizori prirode neprekidno izmjenjuju i stapaju s gradskim ulicama, dok ambijent vozila u pokretu ostaje gotovo isti, tek donekle oblikovan varijacijama svjetla i izmjenama umornih lica u njemu. Višestruko nagrađivani film predstavlja putnike, mlade i stare, koji prelaze velike udaljenosti najjeftinijim i najdostupnijim prijevoznim sredstvom.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Vlad Petri: “Ovo nije samo film o politici, već i o ljudima, prijateljstvu, ljubavi i povezanosti”

Rumunjski redatelj Vlad Petri na skorašnjem će ZagrebDoxu predstaviti svoj novi film, "Između revolucija" (2023).

Hrvatski projekti i filmovi na East Doc Platformu i Oberhausenu

Hrvatska dokumentaristika bit će zastupljena na dva važna filmska programa/manifestacije: East Doc Platformu te 69. Oberhausenu.

“Dokukino Eter”: Novi studentski program u Dokukinu KIC

U suradnji s Klubom studenata FPZG-a i Radio Studentom, zagrebačko Dokukino KIC pokreće novi filmsko-diskurzivni program "Dokukino Eter".

Nenad Puhovski: “Uvijek smo se trudili na festivalu imati značajan broj hrvatskih filmova”

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski za naš portal najavljuje devetnaesto izdanje najvećeg domaćeg festivala dokumentarnog filma.

“Djeca magle” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "Djeca magle" (2021) autorice Diễm Hà Lệ.

Sveučilišni Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ u riječkom Art-kinu

Od 21. do 23. ožujka Sveučilište u Rijeci u Art-kino donosi Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ.

Damir Markovina: “Mostar je iznimno vitalna beštija”

U svom drugom autorskom filmu - "Dezerteri" - Damir Markovina se prisjeća odrastanja u Mostaru i okolnosti odlaska iz grada.

Melita Vrsaljko: “Pruga Knin-Zadar je krik propuštene prilike i izraz besmislenih politika”

Melita Vrsaljko za naš portal govori o svom filmskom prvijencu "Knin-Zadar" (Dinaridi Film, 2023.).

Bogat popratni program 19. ZagrebDoxa

ZagrebDox i ove godine nudi bogat popratni programski sadržaj, koji se sastoji od "masterclassova", panela, posebnih programa itd.

“AHA!”: Nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija na HTV-u

Na Prvom programu HTV-a, 27. ožujka u 20.15 sati, s emitiranjem kreće nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija "AHA!" Tamare Babun i Une Radić.