PočetnaNajaveRazgovor s Raduom Ciorniciucom u Dokukinu KIC

Razgovor s Raduom Ciorniciucom u Dokukinu KIC

-

Zagrebačko Dokukino KIC ovog tjedna će ugostiti KineDok, alternativnu distribuciju europskih dokumentarnih filmova koja okuplja oko 180 netradicionalnih prikazivačkih mjesta u šest europskih zemalja, uz besplatnu projekciju pobjednika Sundancea i ZagrebDoxa, dokumentarni film “Naš dom u divljini” / “Acasă” / “Acasă, My Home” (2020), te razgovor s rumunjskim redateljem Raduom Ciorniciucom koji će moderirati filmska kritičarka Višnja Vukašinović.

Ova poetična kronika propasti jednog načina života, portretira mnogobrojnu obitelj Enache koja divljinu bukureštanske delte, napuštenog poplavnog područja i jedinstvenog urbanog parka prirode Văcăresti, naziva svojim domom zajedno sa stotinama tamošnjih rijetkih biljaka i životinjskih vrsta. Kada vlasti odluče intervenirati u njihov ekosustav, ostaju bez krova s glavom uz prisilu preseljenja u potpuno im nepoznati Bukurešt. Djeca sad pecanja, kupanje u jezerima i igranje s vidrama i labudovima zamjenjuju odlaskom u školu, a štapove za pecanje mobitelima. Identitet im je stavljen na kušnju, njihov osjećaj slobode nestaje, a posljedično mijenjaju se i obiteljski odnosi. Film je na programu u petak, 3. prosinca u 19 sati, nakon kojeg slijedi razgovor s Raduom Ciorniciucom.

Subota, 4. prosinca, donosi projekciju dokumentarca čuvene belgijske redateljice Chantal Akerman iz 2002. o granici između SAD-a i Meksika, “S druge strane” / “From the Other Side” / “De l’autre côté”. Na vizualno upečatljiv način upoznajemo plejadu likova s obje strane iznimno politizirane granice; čujemo svjedočanstva imigranata u potrazi za boljim životom s jedne strane, te razgovor s raznim šerifima, odvjetnicima i lokalnim stanovništvom koji su zaplašeni paranojom protiv neprijatelja s druge strane. Čitavo vrijeme isprepliću se i sugestivni kadrovi prirode ispunjeni tihim suosjećanjem.

Prikazat će se i dokumentarac o najpoznatijoj ekološkoj aktivistkinji, Greti Thunberg. U “Greti” / “I Am Greta” (2020) švedskog dokumentarista Nathana Grossmana dobivamo uvid u svijet i razmišljanja djevojke koja je svojom upornošću uspjela pokrenuti globalni školski pokret, te koja bez dlake na jeziku proziva velike korporacije i političare radi klimatske indiferentnosti. Nagrađivani film svoju je premijeru imao na Filmskom festivalu u Veneciji, a u Dokukinu KIC igra u subotu, 4. prosinca i nedjelju, 5. prosinca s početkom u 21 sat.

U nedjelju je još na rasporedu i debitantski dugometražni dokumentarac talijanskog redatelja Pietra Marcella iz 2007., “Prijeći liniju” / “Crossing the Line” / “Il passaggio della linea”. Riječ je o poetičnom putovanju Italijom uz hipnotički zvuk vlakova u kojem se prizori prirode neprekidno izmjenjuju i stapaju s gradskim ulicama, dok ambijent vozila u pokretu ostaje gotovo isti, tek donekle oblikovan varijacijama svjetla i izmjenama umornih lica u njemu. Višestruko nagrađivani film predstavlja putnike, mlade i stare, koji prelaze velike udaljenosti najjeftinijim i najdostupnijim prijevoznim sredstvom.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije