Početna Recenzije Serije "Love Fraud" - Lov na serijskog kradljivca srca

“Love Fraud” – Lov na serijskog kradljivca srca

-

U doba velike selidbe društvenih aktivnosti na prostranstva interneta, ne čudi da je i jedna od glavnih – romantika, upravo tamo zaživjela na dosad neviđene načine. No, skrivanje iza zaslona ljudima uvelike olakšava kreiranje izmišljenih identiteta, poigravajući se na taj način osjećajima osobe koju su upecali. Tražeći primjere takvog obrasca ponašanja ne treba ići mnogo dalje od MTV-jeve reality serije “Catfish” (2012. -) koja kroz sedam sezona i gotovo 150 epizoda raskrinkava internetske lovce u mutnom. Kad ekipa emisije na koncu svake epizode dospije do počinitelja, tu nikad nije riječ o kriminalcima ili prevarantima per se, već najčešće o nesigurnim ljudima koji – koristeći se tuđim fotografijama i podacima – pokušavaju stvoriti nekakav oblik romanse koja im redovnim putem uglavnom izmiče.

No, što se događa kad takav modus operandi zagrize u ozbiljnu patologiju? Kuća Showtime donosi četverodijelnu miniseriju “Love Fraud” (2020) koja razotkriva upravo takav slučaj. Na početku priče američke redateljice Heidi Ewing i Rachel Grady upoznaju nas s povećom skupinom žena koje osim zajedničke dobne kategorije (druga polovica četrdesetih naviše) dijele i jednako mučno iskustvo: izigrao ih je isti čovjek, Richard Scott Smith. Neke od njih doslovno je oženio, nekima pritom odnio i tisuće dolara, a neke tek emocionalno osakatio. Ali nema dvojbe, kako god im se predstavio, u pitanju je identični lik.

Žene s one strane cvijeta mladosti, kazuju nam protagonistice, sve teže u životu imaju sreću ili mogućnost pronaći dostojnog partnera, pa kad na internetu ili u baru upoznaju Smitha, on im se čini kao primamljiva opcija. Ako ništa drugo, barem ima sve zube. No, ubrzo shvate kako postoji kvaka, i to kakva! Ovaj naoko uglađen gospodin šmugnut će iz njihovog života, ostavljajući često osim slomljenoga srca i ispražnjene zajedničke račune. Dio njegovih žrtava udružuje snage i angažira Carlu, čvrstu ženu oštroga jezika i opasne dispozicije koja za život zarađuje kao lovac na ucjene. Carla neće uzeti novac za ovaj posao, već će joj dostatna nagrada biti osjećaj pravde kad ulovi zvijer koja napada ranjive žene čiji je jedini grijeh njihova lakovjernost.

Ono što je u prvoj epizodi postavljeno kao dugačka ekspozicija, u narednim epizodama pretvara se u uzbudljive scene lova i špijuniranja te upotpunjavanje slagalice koja će donijeti konačnu sliku o poligamnom prijestupniku. Richarda Scotta Smitha traume su pretvorile u slabića bez imalo vjere u sebe, koji kao i većina ulovljenih u “Catfishu” zapravo samo traži ljubav, ali se vlastitim postupcima uporno sabotira. Kad se redateljice konačno suoče s glavnim negativcem “Love Frauda”, pred nama se pojavljuje jadnik koji poput Čarobnjaka iz Oza živi samo od napuhavanja svog lika. Čovjek bi se nad njim i sažalio kad ne bi znao koliko je boli prouzročio. Ne treba začuditi da se Smith smatra pandanom američkog predsjednika Trumpa, za kojeg tvrdi da je žrtva negativne medijske slike.

Love Fraud” odašilje jasno upozorenje o današnjim opasnostima bezuvjetnog povjerenja koje iskazujemo strancima na internetu, u metastazama sve zloćudnijeg svijeta online datinga.

Koliko god gledatelj navijao za žrtve i uživao u rezultatu njihovog predanog lova na počinitelja, toliko će vjerojatno ostati i razočaran sudskim epilogom i sputanom rukom pravde koja određuje mlaku kaznu i zapravo dopušta Smithu da se u nerazumno kratkom vremenskom roku vrati svojim starim navikama. Izgleda da impotentno pravosuđe ne predstavlja frustrirajući problem samo na ovim područjima, pa je tako sama serija “Love Fraud” veća kazna svom subjektu od one koju mu određuje sustav. A u toj kazni upravo je najveća Smithovo vlastito pojavljivanje u finalu, zamišljenom kao osobnom obranom. No, svojim istupom ovaj zapravo samo potvrđuje ranije iskaze iznesene protiv njega u seriji.

I u slučaju serije “Love Fraud” valja pohvaliti izrazito vješto izrađene animacije koje se nejednako gusto provlače kroz seriju, kao i fantastičnu avangardnu glazbu T. Griffina. Ono što nedostaje i otežava razvoj događaja, osim ponekad previše neujednačenog tempa pripovijedanja, jest i jasnije prikazan vremenski slijed radnje kao i geografsko područje odvijanja iste. Bez toga se slučajevi u priči samo gomilaju, a na gledatelju je da samo prihvati činjenice i čeka razrješenje bez čistog uvida u osnovni kontekst kada i gdje spomenutih događaja. Ipak, “Love Fraud” odašilje jasno upozorenje o današnjim opasnostima bezuvjetnog povjerenja koje iskazujemo strancima na internetu, u metastazama sve zloćudnijeg svijeta online datinga, kao i zanimljivu i djelomično napetu seriju na koju vam neće biti žao utrošiti nekoliko sati slobodnog vremena.

"Love Fraud"

O FILMU:

Režija: Heidi Ewing i Rachel Grady
Producent: Alex Takats
Direktor fotografije: Alex Takats
Montaža: JD Marlow
Glazba: T. Griffin
Zemlja podrijetla: SAD
Godina proizvodnje: 2020.
Broj epizoda i trajanje: 4 / 200 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.

52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Bez lica” Davida Lušičića

Proglašenjem pobjednika jučer (nedjelja, 22.11.) je službeno završila 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“I Am Greta” – Mladi glas u zadnji čas

"I Am Greta" (2020) redatelja Nathana Grossmana prati aktivistički put mlade Šveđanke Grete Thunberg.

“Distribuiraj to!”: Otvorene prijave za besplatnu radionicu o promociji i distribuciji dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za "Distribuiraj to!", besplatnu radionicu o promociji i distrubuciji dokumentarnog filma.

“Ponoćna obitelj” Lukea Lorentzena u hrvatskim kinima

U hrvatska kina dolazi dokumentarni film "Ponoćna obitelj" / "Midnight Family" (2019) američkog redatelja Lukea Lorentzena.

Dvije doku-nagrade Udruženja filmskih kritičara za “Dick Johnson is Dead” Kirsten Johnson

Dvije najprestižnije nagrade Udruženja filmskih kritičara pripale su filmu "Dick Johnson is Dead" (2020) američke autorice Kirsten Johnson.

Besplatna projekcija “Jedne od nas” Đure Gavrana na službenoj stranici filma

Povodom Međunarodnog dana djeteta, dokumentarni film "Jedna od nas" Đure Gavrana moći će se pogledati besplatno na službenoj stranici filma.

“Time” – Imamo li vremena?

Na Amazon Primeu prošlog je mjeseca u "streaming rotaciju" ušao "Time", najnoviji dugometražni dokumentarni film američkog autora Garretta Bradleyja.

Al Jazeera Balkans: “Glasnije od oružja”, “Trump v California” i “Trst, Jugoslavija”

Na ovotjednom programu Al Jazeere Balkans prikazuju se dokumentarci "Glasnije od oružja", "Trump v California" i "Trst, Jugoslavija".

“Upoznaj autora”: Neven Hitrec

Program "Upoznaj autora" u Dokukino KIC ovoga petka, 20. listopada u 19 sati, dovodi nagrađivanog autora Nevena Hitreca.