PočetnaRecenzije"Love Fraud" - Lov na serijskog kradljivca srca

“Love Fraud” – Lov na serijskog kradljivca srca

-

U doba velike selidbe društvenih aktivnosti na prostranstva interneta, ne čudi da je i jedna od glavnih – romantika, upravo tamo zaživjela na dosad neviđene načine. No, skrivanje iza zaslona ljudima uvelike olakšava kreiranje izmišljenih identiteta, poigravajući se na taj način osjećajima osobe koju su upecali. Tražeći primjere takvog obrasca ponašanja ne treba ići mnogo dalje od MTV-jeve reality serije “Catfish” (2012. -) koja kroz sedam sezona i gotovo 150 epizoda raskrinkava internetske lovce u mutnom. Kad ekipa emisije na koncu svake epizode dospije do počinitelja, tu nikad nije riječ o kriminalcima ili prevarantima per se, već najčešće o nesigurnim ljudima koji – koristeći se tuđim fotografijama i podacima – pokušavaju stvoriti nekakav oblik romanse koja im redovnim putem uglavnom izmiče.

No, što se događa kad takav modus operandi zagrize u ozbiljnu patologiju? Kuća Showtime donosi četverodijelnu miniseriju “Love Fraud” (2020) koja razotkriva upravo takav slučaj. Na početku priče američke redateljice Heidi Ewing i Rachel Grady upoznaju nas s povećom skupinom žena koje osim zajedničke dobne kategorije (druga polovica četrdesetih naviše) dijele i jednako mučno iskustvo: izigrao ih je isti čovjek, Richard Scott Smith. Neke od njih doslovno je oženio, nekima pritom odnio i tisuće dolara, a neke tek emocionalno osakatio. Ali nema dvojbe, kako god im se predstavio, u pitanju je identični lik.

Žene s one strane cvijeta mladosti, kazuju nam protagonistice, sve teže u životu imaju sreću ili mogućnost pronaći dostojnog partnera, pa kad na internetu ili u baru upoznaju Smitha, on im se čini kao primamljiva opcija. Ako ništa drugo, barem ima sve zube. No, ubrzo shvate kako postoji kvaka, i to kakva! Ovaj naoko uglađen gospodin šmugnut će iz njihovog života, ostavljajući često osim slomljenoga srca i ispražnjene zajedničke račune. Dio njegovih žrtava udružuje snage i angažira Carlu, čvrstu ženu oštroga jezika i opasne dispozicije koja za život zarađuje kao lovac na ucjene. Carla neće uzeti novac za ovaj posao, već će joj dostatna nagrada biti osjećaj pravde kad ulovi zvijer koja napada ranjive žene čiji je jedini grijeh njihova lakovjernost.

Ono što je u prvoj epizodi postavljeno kao dugačka ekspozicija, u narednim epizodama pretvara se u uzbudljive scene lova i špijuniranja te upotpunjavanje slagalice koja će donijeti konačnu sliku o poligamnom prijestupniku. Richarda Scotta Smitha traume su pretvorile u slabića bez imalo vjere u sebe, koji kao i većina ulovljenih u “Catfishu” zapravo samo traži ljubav, ali se vlastitim postupcima uporno sabotira. Kad se redateljice konačno suoče s glavnim negativcem “Love Frauda”, pred nama se pojavljuje jadnik koji poput Čarobnjaka iz Oza živi samo od napuhavanja svog lika. Čovjek bi se nad njim i sažalio kad ne bi znao koliko je boli prouzročio. Ne treba začuditi da se Smith smatra pandanom američkog predsjednika Trumpa, za kojeg tvrdi da je žrtva negativne medijske slike.

Love Fraud” odašilje jasno upozorenje o današnjim opasnostima bezuvjetnog povjerenja koje iskazujemo strancima na internetu, u metastazama sve zloćudnijeg svijeta online datinga.

Koliko god gledatelj navijao za žrtve i uživao u rezultatu njihovog predanog lova na počinitelja, toliko će vjerojatno ostati i razočaran sudskim epilogom i sputanom rukom pravde koja određuje mlaku kaznu i zapravo dopušta Smithu da se u nerazumno kratkom vremenskom roku vrati svojim starim navikama. Izgleda da impotentno pravosuđe ne predstavlja frustrirajući problem samo na ovim područjima, pa je tako sama serija “Love Fraud” veća kazna svom subjektu od one koju mu određuje sustav. A u toj kazni upravo je najveća Smithovo vlastito pojavljivanje u finalu, zamišljenom kao osobnom obranom. No, svojim istupom ovaj zapravo samo potvrđuje ranije iskaze iznesene protiv njega u seriji.

I u slučaju serije “Love Fraud” valja pohvaliti izrazito vješto izrađene animacije koje se nejednako gusto provlače kroz seriju, kao i fantastičnu avangardnu glazbu T. Griffina. Ono što nedostaje i otežava razvoj događaja, osim ponekad previše neujednačenog tempa pripovijedanja, jest i jasnije prikazan vremenski slijed radnje kao i geografsko područje odvijanja iste. Bez toga se slučajevi u priči samo gomilaju, a na gledatelju je da samo prihvati činjenice i čeka razrješenje bez čistog uvida u osnovni kontekst kada i gdje spomenutih događaja. Ipak, “Love Fraud” odašilje jasno upozorenje o današnjim opasnostima bezuvjetnog povjerenja koje iskazujemo strancima na internetu, u metastazama sve zloćudnijeg svijeta online datinga, kao i zanimljivu i djelomično napetu seriju na koju vam neće biti žao utrošiti nekoliko sati slobodnog vremena.

"Love Fraud"
Režija: Heidi Ewing i Rachel Grady
Producent: Alex Takats
Direktor fotografije: Alex Takats
Montaža: JD Marlow
Glazba: T. Griffin
Zemlja podrijetla: SAD
Godina proizvodnje: 2020.
Broj epizoda i trajanje: 4 / 200 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.

“Fire of Love” – U vulkanskom grotlu

"Fire of Love" (2022) američke redateljice Sare Dose prati putešesvije francuskih vulkanologa i bračnog para Krafft.

“Only the Devil Lives Without Hope” Magnusa Gerttena na programu Al Jazeere Balkans

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje i dokumentarac "Only the Devil Lives Without Hope" (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena.

Novi kulturni projekt o kulturnoj kartografiji grada Subversive Festivala i KIC-a

Siječanj se u zagrebačkom Dokukinu KIC nastavlja u znaku...

Svjetske premijere novih filmova Borisa Poljaka i Damira Čučića u Rotterdamu

Na 52. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu svjetsku će premijeru doživjeti dva nova filma Borisa Poljaka i Damira Čučića.

“Factumov Mediteran” u Dokukinu KIC

U Dokukinu KIC sutra (20.1. u 19 sati) će se održati "Factumov Mediteran", projekcija od tri dokumentarna naslova koje potpisuju čak četiri redatelja.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2022. godine

Što nam je donijela dokumentarna 2022.? Godinu je otvorila...

“Čekaj me” Damira Markovine ponovno na programu Al Jazeere Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna ponovno će se prikazivati dokumentarac "Čekaj me" Damira Markovine.

“Futura” na programu Dokukina KIC

"Futura" će prije početka kinodistribucije po hrvatskim nezavisnim kinima, najprije biti premijerno prikazana u četvrtak, 19. siječnja, u zagrebačkom Dokukinu KIC.
Režija: Heidi Ewing i Rachel Grady<br> Producent: Alex Takats<br> Direktor fotografije: Alex Takats<br> Montaža: JD Marlow<br> Glazba: T. Griffin<br> Zemlja podrijetla: SAD<br> Godina proizvodnje: 2020.<br> Broj epizoda i trajanje: 4 / 200 minuta"Love Fraud" - Lov na serijskog kradljivca srca