PočetnaNajave"Hall of Fame": Chantal Akerman

“Hall of Fame”: Chantal Akerman

-

Filmsko-diskurzivni program “Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma”, povodom pete godišnjice njene smrti, u zagrebačko Dokukino KIC donosi dvije projekcije posvećene najpoznatijoj belgijskoj sineastici i jednoj od najsmjelijih filmskih vizionarki, Chantal Akerman (1950. – 2015.), čiji bogat i raznovrstan opus nadilazi jednoznačne stilske i žanrovske kategorije.

Akerman se u svojim filmovima kreće na granici između dokumentarnog i fikcionalnog, kaosa i kontrole, kretanja i statičnosti. Pod utjecajem Jean-Luc Godarda i američkog eksperimentalnog filma stvara poseban, duboko osoban filmski jezik koji istražuje kategorije geografije i identiteta, mjesta i vremena, seksualnosti i subjektivnosti, ali i problematičan odnos filma i reprezentacije, pogotovo kada je u pitanju reprezentacija žena.

Riječima filmske teoretičarke Laure Mulvay: “Iako Akerman nikada samu sebe nije smatrala feminističkom redateljicom, neupitno je kako je upravo ona stvorila tzv. ženski film i preokrenula zadani okvir filmskog medija.” Akerman želi da gledatelji itekako osjete trajanje vremena – stoga je iskustvo gledanja njezinih filmova često konfrontacijsko i zahtjevno, ali ostavlja snažan utisak na gledatelja dugo nakon izlaska iz kina.

Srijeda (28.10., od 19 sati) je rezervirana za projekcije dva dokumentarca: “Raznesi moj grad” / “Blow Up My Town” / “Saute ma ville” (1968) i “Novosti od kuće” / “News From Home” (1976); četvrtak (29.10. od 19 sati) za film “S istoka” / “From the East” / “D’Est” (1993).

Opširnije informacije doznajte na službenoj stranici Dokukina KIC.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije