PočetnaNajave"Hall of Fame": Chantal Akerman

“Hall of Fame”: Chantal Akerman

|

Filmsko-diskurzivni program “Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma”, povodom pete godišnjice njene smrti, u zagrebačko Dokukino KIC donosi dvije projekcije posvećene najpoznatijoj belgijskoj sineastici i jednoj od najsmjelijih filmskih vizionarki, Chantal Akerman (1950. – 2015.), čiji bogat i raznovrstan opus nadilazi jednoznačne stilske i žanrovske kategorije.

Akerman se u svojim filmovima kreće na granici između dokumentarnog i fikcionalnog, kaosa i kontrole, kretanja i statičnosti. Pod utjecajem Jean-Luc Godarda i američkog eksperimentalnog filma stvara poseban, duboko osoban filmski jezik koji istražuje kategorije geografije i identiteta, mjesta i vremena, seksualnosti i subjektivnosti, ali i problematičan odnos filma i reprezentacije, pogotovo kada je u pitanju reprezentacija žena.

Riječima filmske teoretičarke Laure Mulvay: “Iako Akerman nikada samu sebe nije smatrala feminističkom redateljicom, neupitno je kako je upravo ona stvorila tzv. ženski film i preokrenula zadani okvir filmskog medija.” Akerman želi da gledatelji itekako osjete trajanje vremena – stoga je iskustvo gledanja njezinih filmova često konfrontacijsko i zahtjevno, ali ostavlja snažan utisak na gledatelja dugo nakon izlaska iz kina.

Srijeda (28.10., od 19 sati) je rezervirana za projekcije dva dokumentarca: “Raznesi moj grad” / “Blow Up My Town” / “Saute ma ville” (1968) i “Novosti od kuće” / “News From Home” (1976); četvrtak (29.10. od 19 sati) za film “S istoka” / “From the East” / “D’Est” (1993).

Opširnije informacije doznajte na službenoj stranici Dokukina KIC.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Projekcija “Tijela” Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom

U zagrebačkom Dokukinu KIC sutra će se održati projekcija filma "Tijelo" Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom.

Svjetska premijera “Paviljona 6” Gorana Devića na 31. Sheffield DocFestu

Hrvatski dokumentarist Goran Dević svoj će najnoviji dokumentarni film "Paviljon 6" (2024) najprije predstaviti na 31. Sheffield DocFestu.

Anja Koprivšek: “‘Grand Prize’ je ljubavna priča smještena u svijet zagrebačke ballroom scene”

Anja Koprivšek je na 20. ZagrebDoxu predstavila svoj diplomski film, "'Grand Prize' (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2024.).

Esej s bosansko-hrvatske granice najbolji film 55. Visions du Réela

U Švicarskoj se od 12. do 21. travnja održavao 55. Međunarodni filmski festival u Nyonu - Visions du Réel.

Pred vratima sedamnaesto izdanje Subversive Festivala

Sedamnaesto izdanje Subversive Festivala održat će se u Zagrebu od 20. svibnja do 8. lipnja.

Novo ruho i lokacija Dana hrvatskog filma

Na konferenciji za medije danas su predstavljeni novi koncept te nova lokacija 33. Dana hrvatskog filma, koji je Zagreb zamijenio Karlovcem.

Prvi!

Portal Dokumentarni.net je u sklopu projekta "Dokunet Video", na svom YouTube kanalu objavio svoj prvi, povijesni podcast.

“Bol” Ivana Faktora do Posebnog priznanja 70. Oberhausena, “Između revolucija” naj-rumunjski dokumentarni film

Hrvatski dokumentarni filmovi i pripadajući autori došli su do nekoliko zapaženih europskih filmskih nagrada i priznanja.

“Kada dođu svinje” Biljane Tutorov na Al Jazeeri Balkans

Na program Al Jazeere Balkans dolazi i dokumentarni film "Kada dođu svinje" (2017) srpske autorice Biljane Tutorov.

Jučer otvoreno ovogodišnje izdanje “Mjeseca našeg filma”

Ovogodišnje izdanje "Mjeseca našeg filma" otvoreno je jučer istovremeno na jedanaest lokacija diljem Hrvatske.