PočetnaRecenzije"Narco Cultura" - Jedan od najimpresivnijih debitantskih dokumentaraca u povijesti

“Narco Cultura” – Jedan od najimpresivnijih debitantskih dokumentaraca u povijesti

|

Izraelski redatelj Shaul Schwarz već je i prije svog debitantskog cjelovečernjeg dokumentarnog projekta “Narco Cultura” (2013) izgradio ime kao cijenjeni fotograf (Newsweek, Time, New York Times…) i direktor fotografije/redatelj (National Geographic, TNT, History Channel…).

“Narco Cultura” je, međutim, ovom nagrađenom fotografu – čiji radovi, između ostalog, obuhvaćaju snimke sukoba u Haitiju i pojasu Gaze – prvi izlet u čistokrvni autorski dokumentarizam. Stoga neupućenog promatrača sa strane i ne treba previše čuditi podatak o pomno biranoj tematici s kojom se Schwarz odlučio predstaviti široj javnosti, a koja ponovno obuhvaća nasilje u onom najizvornijem, uglavnom beskompromisno uništavajućem obliku.

Izraelčev (od 1999. godine u SAD-u) debitantski dokumentarac iznenađujuće je precizna i analtična studija posljedica koje (ne)uspješna borba tamošnjih vlasti protiv razgranatih pipaka sveprisutnih narkokartela ostavlja na živote običnih ljudi, ali i na popularnu – naročito glazbenu – kulturu.

I dok se u Meksiku broj poginulih od početka službenog rata protiv narkokartela 2006. godine već odavno mjeri u desecima tisuća, u spomenutoj srednjoameričkoj državi rasplamsao se novi glazbeni fenomen pod nazivom narcocorrido, ili u slobodnom prijevodu – narko balada.

“Narco Cultura” niti u jednom trenutku ne bježi od direktnog suprotstavljanja tinejdžerskog imaginarija s otrježnjujućim i nepovratnim posljedicama tihog građanskog rata, čije je krvavo lice i naličje Schwarz hvatao majstorskom rutinom.

Duboko ukorijenjena kultura usko povezana s drogom, nasiljem i brzinskom zaradom tako je u ovom glazbenom križancu između tradicionalnog meksičkog folka i jedne verzije američkog hip-hopa, ekspresno dobila melodični put u milijunska srca sirovim posljedicama dugogodišnjeg narko-masakra neopterećenih mladih ljudi.

Schwarz u “Narco Culturi” ne raščlanjuje uzročno-posljedičnu meksičku opsjednutost nasiljem. Njegov konačni dokumentarni proizvod ne nudi odgovore, ne postavlja dodatna pitanja niti jeftinim propovijedanjem otvara narcisoidni lijevi bok utvaranog političkog dosega, poput demagoškog Stoneovog “South of the Border”, megadebakla iz 2009. godine.

Naprotiv, Izraelac u svom izvrsnom dugometražnom debiju, kroz sudbinu mladog pjevača narcocorrida Edgara Quintera i istražitelja CSI-ja Richija Sota, apostrofira duboko procijepljenu i besperspektivnu stvarnost prosječnog meksičkog državljanina, rastegnutog između neučinkovitog državnog čekića i neopraštajuće konstantnog kartelskog nakovnja.

“Želim biti djevojka narca, to je naša kultura”, govori jedna od brzinski intervjuiranih djevojaka, zaljubljeno izjednačavajući pripadnike kartela sa sherwoodskim streličarskim baletanom u zelenom.

Kultura je to i način razmišljanja koji svojim pjevanjem o ubojstvima, kalašnjikovima i meksičkoj verziji YOLO načina života, dobrano iskorištavaju pjevači poput Edgara Quintera i njegovog benda Buknas de Culiacan. Po ciljoopravdavajućem para vrti tamo gdje burgija ne može receptu, Quintero po direktnoj narudžbi ubacuje detalje iz života lokalnih pripadnika narkomiljea.

Kad svoje gledatelje ne šokira neprekinutim kolažom mrtvih Meksikanaca i snimkama ožalošćenih članova obitelji, izraelski redatelj suptilnom virtuoznošću svoju beznadnu lopticu prebacuje na teren organa reda i mira, koji bi trebali garantirati kakvu-takvu sigurnost svojim sugrađanima.

“Narco Cultura” niti u jednom trenutku ne bježi od direktnog suprotstavljanja tinejdžerskog imaginarija s otrježnjujućim i nepovratnim posljedicama tihog građanskog rata, čije je krvavo lice i naličje Schwarz hvatao majstorskom rutinom.

Kad svoje gledatelje ne šokira neprekinutim kolažom mrtvih Meksikanaca i snimkama ožalošćenih članova obitelji, izraelski redatelj suptilnom virtuoznošću svoju beznadnu lopticu prebacuje na teren organa reda i mira, koji bi trebali garantirati kakvu-takvu sigurnost svojim sugrađanima.

No, u Meksiku, a pogotovo u Juarezu, stvari odavno ne plove normalnim meridijanima. Svjestan je toga i tamošnji CSI istražitelj, Richi Soto, uporno odbijajući vapaje vlastite obitelji za promjenom zanimanja.

Tko bi im mogao zamjeriti? U Juarezu život ne vrijedi previše, a ni policijski u posljednje vrijeme nije na naročito visokoj cijeni. Ubojstva policajaca polako su postala uobičajena crtica u novinama, a stalna psihoza strahovanja za vlastiti život desetkovala je tamošnje policijske redove.

“Narco Cultura” je kompleksno i studiozno remek-djelo o kojem bi se, bez prevelikog ustručavanja, mogao napisati zaseban esej. Shaul Schwarz je nevjerojatnim redateljskim dirigentskim štapićem uspješno isprepleo političku i sociološku komponentu u atraktivan, slojevito kompleksan ali i opominjući dokumentarni paket. Recenzija koju ste upravo pročitali u najboljem slučaju predstavlja pet posto konačnog iskustva Izraelčevog ostvarenja.

“Narco Cultura” je jedan od najzrelijih debitantskih dokumentarnih ukazanja u povijesti. Film o kojem će vam pričati i o kojem ćete pričati. Vjerujte nam na riječ.

"Narco Cultura"

O FILMU:

Režija: Saul Shwarz
Godina proizvodnje: 2013.
Zemlje podrijetla: SAD / Meksiko
Trajanje: 103 minute

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

20. ZagrebDox: “1489” – Rat kao privatna stvar

"1489" (2023) je posebno upečatljiv upravo zato što se bez poštede dotiče banalnih, logističkih strana traganja za nestalim članom obitelji.

20. ZagrebDox: “KIX” – Od palivraga do palikuće

"KIX" (2024) je sniman desetak godina pa glavnoga junaka, Budimpeštanca Sandora zvanoga Šanji, pratimo od njegove osme do osamnaeste godine.

Lucija Brkić: “Sustav odbacuje ljude kojima je potrebna pomoć”

Mlada pulska autorica Lucija Brkić na 20. ZagrebDoxu je predstavila svoj novi film, studentski "U tranzitu" (ADU, 2024.).

20. ZagrebDox: “Četiri kćeri” – Radikalizacija u prikrajku

Film "Četiri kćeri" (2023) tuniške redateljice Kaouther pokazuje da su procesi radikalizacije svakog tipa identični.

20. ZagrebDox: “Zastoj” – S ekvidistance

Vrednost filma "Zastoj" (2023) kao dokumenta pandemije koronavirusa, moći ćemo da utvrdimo tek kada zagazimo u neko sledeće vanredno stanje.

20. ZagrebDox: “Tijelo” – Naša utjelovljenja

"Tijelo" (2023) Petre Seliškar možemo promatrati kao prototip adekvatnog tretmana protagonistica u osjetljivim situacijama.

20. ZagrebDox: “Jedina zemlja” – Borba filmskim sredstvima

"Jedina zemlja" dokumentira nasilno preseljenje i uništavanje palestinskih naselja, otimanje zemlje, kao i ciljano naseljavanja Izraelaca.

20. ZagrebDox: “Naša djeca” – Dojmljivo razotkrivena intima

"Naša djeca" (2024) Silvestra Kolbasa nisu samo strukturalno nego i psihološki složeno djelo u kojem se izmjenjuju različite emocije.

20. ZagrebDox: “Vilinski vrt” – Romantici i drugi autsajderi

Povezujući plejadu egzistencijalno pogubljenih pojedinaca, "Vilinski vrt" ipak ne nudi uvid u razrješenje unutarnjih i vanjskih konflikata.

20. ZagrebDox: “Četiri kćeri” najbolji međunarodni dokumentarac, “KIX” naj-regionalni

Jučer smo doznali pobjednike jubilarnog, 20. ZagrebDoxa (14.4. - 21.4.).
Režija: Saul Shwarz<br> Godina proizvodnje: 2013.<br> Zemlje podrijetla: SAD / Meksiko<br> Trajanje: 103 minute"Narco Cultura" - Jedan od najimpresivnijih debitantskih dokumentaraca u povijesti