PočetnaVijestiRiječka filmašica nominirana za prestižnu škotsku nagradu

Riječka filmašica nominirana za prestižnu škotsku nagradu

|

Mlada riječka filmašica Sanja Marjanović nominirana je za nagradu Britanske filmske i televizijske akademije (BAFTA) (škotski ogranak iste nagrade) u kategoriji najbolje montaže za film “BFF” (2014), čija će se dodjela održati u Glasgowu 25. ožujka.

Riječanka je nominaciju zaslužila za montažu dokumentarnog filma “BFF” koji potpisuje i kao redateljica i scenaristica. Film govori o prijateljstvu prateći živote četiriju djevojaka iz Rijeke tijekom deset godina. Riječ je o njezinom završnom radu na diplomskom studiju filmske režije na edinburškom sveučilištu Edinburgh College of Art.

Film je nastao u produkciji Edinburgh College of Arts, Screen Academy Scotland i riječke udruge Filmaktiv. Producent je Marin Lukanović, a izvršna producentica Emma Davie. Direktori fotografije bili su Marjanović i Lukanović, snimateljica zvuka Ana Jurčić, skladatelj Richy Carey, a dizajner zvuka Matthew Kravitz.

Korišten je arhivski materijal koji su snimali Morana Komljenović, Marin Lukanović i same protagonistice filma: Andrea Ćučić, Dora Karmelić, Suzana Sadiku i Vedrana Pavković.

British Academy Scotland New Talents Awards dodjeljuju se u 12 kategorija s po tri nominacije u svakoj, a ustanovljene su 1996. kao godišnje nagrade najboljim mladim kreativcima audiovizualne industrije u Škotskoj. Uz njih, škotski ogranak BAFTA-e od 1989. godine dodjeljuje i nagrade za škotsku filmsku produkciju. Više informacija o ovim nagradama potražite na službenim stranicama institucije BAFTA Scotland.

“BFF” će svoju pretpremijeru imati 5. travnja u riječkom Art-kinu Croatia, u sklopu proslave desete obljetnice osnutka Filmaktiva. Više informacija o filmu možete pronaći na službenoj stranici i na Facebooku.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.