PočetnaVijestiNajbolji hrvatski dokumentarac 2013. godine na HRT-u 2

Najbolji hrvatski dokumentarac 2013. godine na HRT-u 2

|

Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Gangster te voli”

Nastavlja se uistinu kvalitetan dokumentarni program na hrvatskim dalekovidnicama. HRT je, već smo govorili o tome, još jučer počeo s televizijskim uvodom u 11. ZagrebDox. Nevezano za isti festival, međutim, na programu je nekoliko također važnih i zanimljivih nefikcijskih ostvarenja.

Već večeras, u sklopu emisije Pogledi na Prvom programu HRT-a, u 21:15 sati prikazuje se dokumentarac “Htjeli smo radnike, a došli su nam ljudi” (2011) hrvatskog redatelja Đure Gavrana, koji portretira tešku sudbinu bosanskih građevinskih radnika u Sloveniji.

Na istoj televiziji potom slijede našim čitateljima dva itekako poznata dokumentarna naslova. “Narko kultura” / “Narco Cultura” (2013) Shaula Schwarza na rasporedu je 21. veljače u 22:05 sati (HRT 2), dok će neslužbeno najbolji hrvatski dokumentarac 2013. godine, “Gangster te voli” (2013., Nebojša Slijepčević), na Prvi program HRT-a aterirati dan kasnije, u 20:10 sati.

Kad smo već kod preporuka, vrijedi skrenuti i pažnju na program Hall of Fame Dokukina KIC koji u subotu, 21. veljače, sprema posljednji dio dokumentarnog maratona “Shoah” (1985., Claude Lanzmann).

Također, od 19. veljače s projekcijama u Dokukinu kreće švicarsko-njemački film o azilantskim sudbinama u Grčkoj, “Usputna stanica” / “Stop-Over” / “L’escale” (2013) redatelja Kaveha Bakhtiarija. Prije samog početka projekcije u 21 sat, bit će predstavljen i okrugli stol u organizaciji Centra za mirovne studije na kojem će iskustva o tražiteljima azila u Hrvatskoj podijeliti novinar i fotograf Davor Konjikušić.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

20. ZagrebDox: “Blago Kraljevstva Dahomey” – Priča o duhu iz statue

"Blago kraljevstva Dahomey" (2024) Mati Diop fokusira se na događaj iz 2021., kada se 26 umjetnina, od francuske vlade odobrenih za restituciju, premješta na mjesto odakle su otuđene.

20. ZagrebDox: “Šume šume” – Stilski sukobi

"Šume šume" produktivno je sagledavati kao integralni dio opusa Renate Poljak jer najuspjelije momente čine tematsko-stilski ekvivalenti.

Igor Mirković: “Fotografije uvijek pričaju priču o ljudima”

Igor Mirković je na 20. ZagrebDoxu predstavio svoj novi dokumentarni film, "Lijepi i dragi ljudi" (Motovun Film Festival, 2024.).

20. ZagrebDox: “Rusko tiho sunce” – Djevuške u Putinovim raljama

Stilski dinamizam koji poetizira cjelinu duša filma "Rusko tiho sunce", dok profiliranje likova autoricu, čini se, vrlo malo zanima.

Rea Rajčić: “Kod dokumentaraca često sama situacija diktira autorski tim i podjelu poslova”

Producentica i redateljica Rea Rajčić za naša portal govori o svom debitantskom filmu "1001 noć" (Eclectica, 2023.).

20. ZagrebDox: “Tamo gdje raste trava” – Mettlerovi paradoksi

Peter Mettler u "Tamo gdje raste trava", između ostalog, snima svoju majku i oca u poznim godinama, očevu samrtničku postelju i kremiranje...

20. ZagrebDox: “Radije bih bila kamen” – Mala Jela sjedi na kamenu

Identitet i metamorfoza istog zasigurno je jedna od fokusnih točaka filma "Radije bih bila kamen" (Studio Pangolin, 2024.) Ane Hušman.

20. ZagrebDox: “Lijepi i dragi ljudi” – Milenijska fotografija

"Lijepi i dragi ljudi" (2024) Igora Mirkovića mogao je donijeti znatno više informacija i zaći mnogo dublje u izabrani odsječak svijeta.

20. ZagrebDox: “Književna groupie” – Banalno o banalnom

Željko Špoljar je (glavni) lik dokumentarnog filma "Književna groupie" (Factum, 2024.), debitantskog samostalnog rada Nikice Marovića.

20. ZagrebDox: “Šutnja razuma” – Film – način uporabe

Zapaženi film Kumjane Novakove "Šutnja razuma" (2023) već se naslovom referira na nemogućnost zahvaćanja makabričnosti ratnog stanja.