PočetnaVijestiDokumentarni listopad u Art-kinu Croatia

Dokumentarni listopad u Art-kinu Croatia

-

Riječko Art-kino Croatia za listopad je pripremilo nekoliko vrlo zanimljivih dokumentarnih filmova, među kojima najprije treba izdvojiti izvrsnu “Narko kulturu” / “Narco Cultura” (2013) Shaula Schwarza, koja kroz novi glazbeni podžanr – narcocorrido – slojevito ocrtava nasilnu meksičku svakodnevnicu. Film je na rasporedu od 10. listopada.

Program Češke priče donosi dva češka dokumentarca, a prvi među njima –  “Češki san” (2004) – dokumentira najveću konzumerističku histeriju u Češkoj, u kojoj su redatelji Filip Remunda i Vit Klusak odlučili iskoristiti svu psihološku i manipulativnu moć konzumerizma sa svim njenim perverznim elementima i stvoriti kampanju za nešto što ne postoji.

“Češki mir” je priča o Star Warsu, Hladnom ratu i ratu protiv terorizma u jednom malom češkom selu. U sklopu svog programa nacionalne proturaketne obrane, Sjedinjene Američke Države planiraju sagraditi vojnu bazu u Češkoj, na mjestu gdje su se nekada skrivali sovjetski nuklearni projektili. Iako je 73% Čeha protiv projekta, vlada nastavlja s pregovorima. Češki blok dokumentaraca na programu je 11. i 12. listopada.

Islandska umjetnica Björk izvodi glazbu sa svog posljednjeg, osmog albuma sa živopisnim slikama dizajnera iz cijelog svijeta. “Biophilia live” (2014) je koncertni film Nicka Fentona i Petera Stricklanda koji bilježi ljudski element njenog multidisciplinarnog multimedijskog projekta BIOPHILIA.

Koncert je sniman u londonskom Alexandra Palaceu 3. rujna 2013. godine, na kojem Björk i njezin bend izvode svaku pjesmu s albuma “Biophilia” koristeći se nizom različitih instrumenata – od kojih su neki digitalni, neki tradicionalni, a neke je nemoguće klasificirati. “Björk: Biophilia Live” pogledajte od 17. listopada, kao i svojevrsni uvod u koncert, televizijski “When Björk Met Attenborough” (2013., Louise Hooper).

Premijera filma “Simke – kako je nestao dobri duh Rijeke” (2014., Ana Mušnjak) održat će se u srijedu, 29. listopada, također u Art-kinu Croatia. “Simke” je priča o ubojstvu Riječanina Vitomira Jovičića poznatijeg pod imenom Simke kojeg je u travnju 2009. godine bez ikakvog razloga u Rječinu bacio Arnold Uremović.

Simke, mladić s blagom retardacijom, omiljen u kafićima u središtu grada, našao se na krivom mjestu u krivo vrijeme. Deseci svjedoka, kasnije će potvrditi u istrazi, ništa nisu poduzeli kako bi ga spasili. Ta strašna istina dovodi do propitkivanja zločina kroz prizmu opće apatije i krize temeljnih etičkih vrijednosti. Simke ubrzo nakon smrti postaje simbol bespomoćnosti, pokazatelj bešćutnosti društva, otuđenosti mladih ljudi i neefikasnog društvenog sistema koji okorjelog kriminalca pušta da nesmetano hoda ulicama.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.

Marina Kožul: “I dalje su rijetke prilike za susrete s nenarativnim filmom”

Selektorica Marina Kožul za naš portal najavljuje 19. Festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS (27. - 30.9.).

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.