PočetnaVijestiDokumentarni listopad u Art-kinu Croatia

Dokumentarni listopad u Art-kinu Croatia

|

Riječko Art-kino Croatia za listopad je pripremilo nekoliko vrlo zanimljivih dokumentarnih filmova, među kojima najprije treba izdvojiti izvrsnu “Narko kulturu” / “Narco Cultura” (2013) Shaula Schwarza, koja kroz novi glazbeni podžanr – narcocorrido – slojevito ocrtava nasilnu meksičku svakodnevnicu. Film je na rasporedu od 10. listopada.

Program Češke priče donosi dva češka dokumentarca, a prvi među njima –  “Češki san” (2004) – dokumentira najveću konzumerističku histeriju u Češkoj, u kojoj su redatelji Filip Remunda i Vit Klusak odlučili iskoristiti svu psihološku i manipulativnu moć konzumerizma sa svim njenim perverznim elementima i stvoriti kampanju za nešto što ne postoji.

“Češki mir” je priča o Star Warsu, Hladnom ratu i ratu protiv terorizma u jednom malom češkom selu. U sklopu svog programa nacionalne proturaketne obrane, Sjedinjene Američke Države planiraju sagraditi vojnu bazu u Češkoj, na mjestu gdje su se nekada skrivali sovjetski nuklearni projektili. Iako je 73% Čeha protiv projekta, vlada nastavlja s pregovorima. Češki blok dokumentaraca na programu je 11. i 12. listopada.

Islandska umjetnica Björk izvodi glazbu sa svog posljednjeg, osmog albuma sa živopisnim slikama dizajnera iz cijelog svijeta. “Biophilia live” (2014) je koncertni film Nicka Fentona i Petera Stricklanda koji bilježi ljudski element njenog multidisciplinarnog multimedijskog projekta BIOPHILIA.

Koncert je sniman u londonskom Alexandra Palaceu 3. rujna 2013. godine, na kojem Björk i njezin bend izvode svaku pjesmu s albuma “Biophilia” koristeći se nizom različitih instrumenata – od kojih su neki digitalni, neki tradicionalni, a neke je nemoguće klasificirati. “Björk: Biophilia Live” pogledajte od 17. listopada, kao i svojevrsni uvod u koncert, televizijski “When Björk Met Attenborough” (2013., Louise Hooper).

Premijera filma “Simke – kako je nestao dobri duh Rijeke” (2014., Ana Mušnjak) održat će se u srijedu, 29. listopada, također u Art-kinu Croatia. “Simke” je priča o ubojstvu Riječanina Vitomira Jovičića poznatijeg pod imenom Simke kojeg je u travnju 2009. godine bez ikakvog razloga u Rječinu bacio Arnold Uremović.

Simke, mladić s blagom retardacijom, omiljen u kafićima u središtu grada, našao se na krivom mjestu u krivo vrijeme. Deseci svjedoka, kasnije će potvrditi u istrazi, ništa nisu poduzeli kako bi ga spasili. Ta strašna istina dovodi do propitkivanja zločina kroz prizmu opće apatije i krize temeljnih etičkih vrijednosti. Simke ubrzo nakon smrti postaje simbol bespomoćnosti, pokazatelj bešćutnosti društva, otuđenosti mladih ljudi i neefikasnog društvenog sistema koji okorjelog kriminalca pušta da nesmetano hoda ulicama.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.