Početna Vijesti Dokumentarni listopad u Art-kinu Croatia

Dokumentarni listopad u Art-kinu Croatia

-

Riječko Art-kino Croatia za listopad je pripremilo nekoliko vrlo zanimljivih dokumentarnih filmova, među kojima najprije treba izdvojiti izvrsnu “Narko kulturu” / “Narco Cultura” (2013) Shaula Schwarza, koja kroz novi glazbeni podžanr – narcocorrido – slojevito ocrtava nasilnu meksičku svakodnevnicu. Film je na rasporedu od 10. listopada.

Program Češke priče donosi dva češka dokumentarca, a prvi među njima –  “Češki san” (2004) – dokumentira najveću konzumerističku histeriju u Češkoj, u kojoj su redatelji Filip Remunda i Vit Klusak odlučili iskoristiti svu psihološku i manipulativnu moć konzumerizma sa svim njenim perverznim elementima i stvoriti kampanju za nešto što ne postoji.

“Češki mir” je priča o Star Warsu, Hladnom ratu i ratu protiv terorizma u jednom malom češkom selu. U sklopu svog programa nacionalne proturaketne obrane, Sjedinjene Američke Države planiraju sagraditi vojnu bazu u Češkoj, na mjestu gdje su se nekada skrivali sovjetski nuklearni projektili. Iako je 73% Čeha protiv projekta, vlada nastavlja s pregovorima. Češki blok dokumentaraca na programu je 11. i 12. listopada.

Islandska umjetnica Björk izvodi glazbu sa svog posljednjeg, osmog albuma sa živopisnim slikama dizajnera iz cijelog svijeta. “Biophilia live” (2014) je koncertni film Nicka Fentona i Petera Stricklanda koji bilježi ljudski element njenog multidisciplinarnog multimedijskog projekta BIOPHILIA.

Koncert je sniman u londonskom Alexandra Palaceu 3. rujna 2013. godine, na kojem Björk i njezin bend izvode svaku pjesmu s albuma “Biophilia” koristeći se nizom različitih instrumenata – od kojih su neki digitalni, neki tradicionalni, a neke je nemoguće klasificirati. “Björk: Biophilia Live” pogledajte od 17. listopada, kao i svojevrsni uvod u koncert, televizijski “When Björk Met Attenborough” (2013., Louise Hooper).

Premijera filma “Simke – kako je nestao dobri duh Rijeke” (2014., Ana Mušnjak) održat će se u srijedu, 29. listopada, također u Art-kinu Croatia. “Simke” je priča o ubojstvu Riječanina Vitomira Jovičića poznatijeg pod imenom Simke kojeg je u travnju 2009. godine bez ikakvog razloga u Rječinu bacio Arnold Uremović.

Simke, mladić s blagom retardacijom, omiljen u kafićima u središtu grada, našao se na krivom mjestu u krivo vrijeme. Deseci svjedoka, kasnije će potvrditi u istrazi, ništa nisu poduzeli kako bi ga spasili. Ta strašna istina dovodi do propitkivanja zločina kroz prizmu opće apatije i krize temeljnih etičkih vrijednosti. Simke ubrzo nakon smrti postaje simbol bespomoćnosti, pokazatelj bešćutnosti društva, otuđenosti mladih ljudi i neefikasnog društvenog sistema koji okorjelog kriminalca pušta da nesmetano hoda ulicama.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.