PočetnaVijestiDokumentarni listopad u Art-kinu Croatia

Dokumentarni listopad u Art-kinu Croatia

-

Riječko Art-kino Croatia za listopad je pripremilo nekoliko vrlo zanimljivih dokumentarnih filmova, među kojima najprije treba izdvojiti izvrsnu “Narko kulturu” / “Narco Cultura” (2013) Shaula Schwarza, koja kroz novi glazbeni podžanr – narcocorrido – slojevito ocrtava nasilnu meksičku svakodnevnicu. Film je na rasporedu od 10. listopada.

Program Češke priče donosi dva češka dokumentarca, a prvi među njima –  “Češki san” (2004) – dokumentira najveću konzumerističku histeriju u Češkoj, u kojoj su redatelji Filip Remunda i Vit Klusak odlučili iskoristiti svu psihološku i manipulativnu moć konzumerizma sa svim njenim perverznim elementima i stvoriti kampanju za nešto što ne postoji.

“Češki mir” je priča o Star Warsu, Hladnom ratu i ratu protiv terorizma u jednom malom češkom selu. U sklopu svog programa nacionalne proturaketne obrane, Sjedinjene Američke Države planiraju sagraditi vojnu bazu u Češkoj, na mjestu gdje su se nekada skrivali sovjetski nuklearni projektili. Iako je 73% Čeha protiv projekta, vlada nastavlja s pregovorima. Češki blok dokumentaraca na programu je 11. i 12. listopada.

Islandska umjetnica Björk izvodi glazbu sa svog posljednjeg, osmog albuma sa živopisnim slikama dizajnera iz cijelog svijeta. “Biophilia live” (2014) je koncertni film Nicka Fentona i Petera Stricklanda koji bilježi ljudski element njenog multidisciplinarnog multimedijskog projekta BIOPHILIA.

Koncert je sniman u londonskom Alexandra Palaceu 3. rujna 2013. godine, na kojem Björk i njezin bend izvode svaku pjesmu s albuma “Biophilia” koristeći se nizom različitih instrumenata – od kojih su neki digitalni, neki tradicionalni, a neke je nemoguće klasificirati. “Björk: Biophilia Live” pogledajte od 17. listopada, kao i svojevrsni uvod u koncert, televizijski “When Björk Met Attenborough” (2013., Louise Hooper).

Premijera filma “Simke – kako je nestao dobri duh Rijeke” (2014., Ana Mušnjak) održat će se u srijedu, 29. listopada, također u Art-kinu Croatia. “Simke” je priča o ubojstvu Riječanina Vitomira Jovičića poznatijeg pod imenom Simke kojeg je u travnju 2009. godine bez ikakvog razloga u Rječinu bacio Arnold Uremović.

Simke, mladić s blagom retardacijom, omiljen u kafićima u središtu grada, našao se na krivom mjestu u krivo vrijeme. Deseci svjedoka, kasnije će potvrditi u istrazi, ništa nisu poduzeli kako bi ga spasili. Ta strašna istina dovodi do propitkivanja zločina kroz prizmu opće apatije i krize temeljnih etičkih vrijednosti. Simke ubrzo nakon smrti postaje simbol bespomoćnosti, pokazatelj bešćutnosti društva, otuđenosti mladih ljudi i neefikasnog društvenog sistema koji okorjelog kriminalca pušta da nesmetano hoda ulicama.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.