Riječko Art-kino Croatia za listopad je pripremilo nekoliko vrlo zanimljivih dokumentarnih filmova, među kojima najprije treba izdvojiti izvrsnu “Narko kulturu” / “Narco Cultura” (2013) Shaula Schwarza, koja kroz novi glazbeni podžanr – narcocorrido – slojevito ocrtava nasilnu meksičku svakodnevnicu. Film je na rasporedu od 10. listopada.

Program Češke priče donosi dva češka dokumentarca, a prvi među njima –  “Češki san” (2004) – dokumentira najveću konzumerističku histeriju u Češkoj, u kojoj su redatelji Filip Remunda i Vit Klusak odlučili iskoristiti svu psihološku i manipulativnu moć konzumerizma sa svim njenim perverznim elementima i stvoriti kampanju za nešto što ne postoji.

“Češki mir” je priča o Star Warsu, Hladnom ratu i ratu protiv terorizma u jednom malom češkom selu. U sklopu svog programa nacionalne proturaketne obrane, Sjedinjene Američke Države planiraju sagraditi vojnu bazu u Češkoj, na mjestu gdje su se nekada skrivali sovjetski nuklearni projektili. Iako je 73% Čeha protiv projekta, vlada nastavlja s pregovorima. Češki blok dokumentaraca na programu je 11. i 12. listopada.

Islandska umjetnica Björk izvodi glazbu sa svog posljednjeg, osmog albuma sa živopisnim slikama dizajnera iz cijelog svijeta. “Biophilia live” (2014) je koncertni film Nicka Fentona i Petera Stricklanda koji bilježi ljudski element njenog multidisciplinarnog multimedijskog projekta BIOPHILIA.

Koncert je sniman u londonskom Alexandra Palaceu 3. rujna 2013. godine, na kojem Björk i njezin bend izvode svaku pjesmu s albuma “Biophilia” koristeći se nizom različitih instrumenata – od kojih su neki digitalni, neki tradicionalni, a neke je nemoguće klasificirati. “Björk: Biophilia Live” pogledajte od 17. listopada, kao i svojevrsni uvod u koncert, televizijski “When Björk Met Attenborough” (2013., Louise Hooper).

Premijera filma “Simke – kako je nestao dobri duh Rijeke” (2014., Ana Mušnjak) održat će se u srijedu, 29. listopada, također u Art-kinu Croatia. “Simke” je priča o ubojstvu Riječanina Vitomira Jovičića poznatijeg pod imenom Simke kojeg je u travnju 2009. godine bez ikakvog razloga u Rječinu bacio Arnold Uremović.

Simke, mladić s blagom retardacijom, omiljen u kafićima u središtu grada, našao se na krivom mjestu u krivo vrijeme. Deseci svjedoka, kasnije će potvrditi u istrazi, ništa nisu poduzeli kako bi ga spasili. Ta strašna istina dovodi do propitkivanja zločina kroz prizmu opće apatije i krize temeljnih etičkih vrijednosti. Simke ubrzo nakon smrti postaje simbol bespomoćnosti, pokazatelj bešćutnosti društva, otuđenosti mladih ljudi i neefikasnog društvenog sistema koji okorjelog kriminalca pušta da nesmetano hoda ulicama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here