PočetnaRecenzije31. Dani hrvatskog filma: "Zaželi" - Do kraja vremena

31. Dani hrvatskog filma: “Zaželi” – Do kraja vremena

|

U subotu je završilo 31. izdanje Dana hrvatskog filma, a među odabranim dokumentarcima natjecateljskog programa našao se i “Zaželi” (Renko / HRT; 2021.) Marija Papića. Hrvatski autor potpisuje nama izuzetno drage “Staklene oči” (Grupa 7 / Kinoklub Zagreb; 2015.), no od njegovih autorskih filmova – ako smo dobro zbrojili i oduzeli – u posljednjih smo sedam-osam godina, bez aktualnog dokumentarca kojem ćemo posvetiti retke koji dolaze, vidjeli tek “Kaj to ja radim” (Renko, 2020.). Zato nas je itekako obradovala svjetska premijera Papićevog novog dokumentarca “Zaželi”, dovršenog još prošle godine, koji je pak zbog poznate HRT-ove nonšalancije s prikazivačkim rokovima (film je prošao na tamošnjem Javnom pozivu za dodjelu sredstava za proizvodnju dokumentarnih filmova neovisnih proizvođača 2020. godine), tek nedavno na DHF-u ugledao svjetlo dana. Bilo kako bilo, vrijedilo je čekati, jer “Zaželi” kroz priču o njegovateljici Nataliji i tri korisnice naslovnog socijalnog programa namijenjenog ljudima starije životne dobi, empatično i obzirno daje pažnju pojedincima koji našim užurbanim i važnim svakodnevicama prolaze nezamjetno, poput duhova.

Temom smrtnosti i prolaznosti u hrvatskom filmu se iz više kuteva možda najviše bavio Ante Babaja; smrću i starenjem kao fenomenima vrijednim istraživanja, ali u konačnici neumitno neizbježnim procesima. U “Zaželi”, pak, Papić dotiče sve ove pojmove, uključujući i vječno prisutnu usamljenost, na neinvazivan način, poštujući ritmovno bilo svojih protagonistica Marije, Nevenke i Mare. Za sve njih svakodnevno u zabačenoj općini Primorski Dolac usred Dalmatinske zagore, brine hrvatska Ukrajinka Natalija, koja je iz danas ratom zahvaćenog područja doselila zbog ljubavi i muža Drage. Svaka od žena razlikuje se po svom psihofizičkom stanju: Marija kao najstarija od trojca, jedva pokretna, krhka i pogrbljena, s Natalijom komunicira na nerazgovjetan način; Nevenka je dosta mlađa, nemjerljivo razumljivija, ali najviše životno rezignirana, opterećena svojom tmurnom svakodnevicom i bolestima (“Svejedno se umrit mora, danas ili sutra, a bolje šta prije”); Maru kao možda najveću enigmu dokumentarca, s najmanje air timea, upoznajemo kao najvedriju od trojca, još uvijek pokretnu ženu sa svojim dnevnim obvezama koje marljivo ispunjava.

“Zaželi” kroz svoje opservacijske srednje planove i pomno birane krupne (lice poput godova bez riječi priča najrazličitije priče) ne daje romantiziranu ideju starosti ili umiranja za više ciljeve.

Posao njegovatelja nije nimalo lagan, a često su njihovi obilasci jedina društvena interakcija tijekom tjedna nebrojenim starijim sugrađanima. Obveza je mnogo: od pomoći pri obavljanju higijenskih stvari, raznih obveza po kući, odlaska u trgovinu, ljekarnu i svega ostalog potrebnog funkcioniranju jednog kućanstva. Kako to djelomično izgleda, Papić nam pokazuje na primjeru gospođe Marije, koju Natalija poput djeteta mora tjerati da jede, dok joj kasnije pomaže pri pranju kose. Marijina kuća jedina je koju detaljnije vidimo iznutra, ali teško da su i ostale u mnogo boljem stanju; prostorom dominira starinska peć koja služi za kuhanje i grijanje, a isti omeđuju vlažni i žućkasti zidovi koji vape za obnovom i boljom toplinskom izolacijom.

“Zaželi” kroz svoje opservacijske srednje planove i pomno birane krupne (lice poput godova bez riječi priča najrazličitije priče) ne daje romantiziranu ideju starosti ili umiranja za više ciljeve. Papić je poput svojih protagonistica svjestan da su oboje duboko i odavno infiltrirani među nas. Starost je teška, bolest je teška, fizičko i psihičko propadanje je teško. Ponekad ih možemo samo čekati u tišini, gledati na kakav zidni sat i čekati da sudac konačno označi kraj. Bez velikog komešanja i završnih pompoznih riječi. U nekoliko navrata pretkraj filma hrvatski redatelj poseže za spomenutim, samotno-satovnim vizualnim metaforama, paralelno kroz film nudeći sliku vječnih ciklusa i prirode/života (mačka s mačićima, turbina vjetroelektrane okreće se bez obzira na vedro ili oblačno nebo…) koji se vječno poput Feniksa uvijek i iznova rađaju. Tamo gdje na samom izdisaju filma caruje zalazeće sunce, sutradan će opet izići novo. I tako ponovno i ponovno. Do kraja vremena.

"Zaželi"
Scenarij i režija: Mario Papić
Producentica: Maja Tondini
Direktor fotografije: Mario Papić
Montaža: Mario Papić
Glazba: Krunoslav Ptičar i Edwin Buger
Produkcija: Renko / HRT
Zemlja podrijetla: Hrvatska
Godina proizvodnje: 2021.
Trajanje: 54 minute

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

20. ZagrebDox: “KIX” – Od palivraga do palikuće

"KIX" (2024) je sniman desetak godina pa glavnoga junaka, Budimpeštanca Sandora zvanoga Šanji, pratimo od njegove osme do osamnaeste godine.

Lucija Brkić: “Sustav odbacuje ljude kojima je potrebna pomoć”

Mlada pulska autorica Lucija Brkić na 20. ZagrebDoxu je predstavila svoj novi film, studentski "U tranzitu" (ADU, 2024.).

20. ZagrebDox: “Četiri kćeri” – Radikalizacija u prikrajku

Film "Četiri kćeri" (2023) tuniške redateljice Kaouther pokazuje da su procesi radikalizacije svakog tipa identični.

20. ZagrebDox: “Zastoj” – S ekvidistance

Vrednost filma "Zastoj" (2023) kao dokumenta pandemije koronavirusa, moći ćemo da utvrdimo tek kada zagazimo u neko sledeće vanredno stanje.

20. ZagrebDox: “Tijelo” – Naša utjelovljenja

"Tijelo" (2023) Petre Seliškar možemo promatrati kao prototip adekvatnog tretmana protagonistica u osjetljivim situacijama.

20. ZagrebDox: “Jedina zemlja” – Borba filmskim sredstvima

"Jedina zemlja" dokumentira nasilno preseljenje i uništavanje palestinskih naselja, otimanje zemlje, kao i ciljano naseljavanja Izraelaca.

20. ZagrebDox: “Naša djeca” – Dojmljivo razotkrivena intima

"Naša djeca" (2024) Silvestra Kolbasa nisu samo strukturalno nego i psihološki složeno djelo u kojem se izmjenjuju različite emocije.

20. ZagrebDox: “Vilinski vrt” – Romantici i drugi autsajderi

Povezujući plejadu egzistencijalno pogubljenih pojedinaca, "Vilinski vrt" ipak ne nudi uvid u razrješenje unutarnjih i vanjskih konflikata.

20. ZagrebDox: “Četiri kćeri” najbolji međunarodni dokumentarac, “KIX” naj-regionalni

Jučer smo doznali pobjednike jubilarnog, 20. ZagrebDoxa (14.4. - 21.4.).

20. ZagrebDox: “1001 noć” – Je li ovo san?

Redateljski prvenac producentice Ree Rajčić - "1001 noć" (Eclectica, 2023.), premijerno je prikazan u natjecateljskom programu 48. TIFF-a.
Scenarij i režija: Mario Papić<br> Producentica: Maja Tondini<br> Direktor fotografije: Mario Papić<br> Montaža: Mario Papić<br> Glazba: Krunoslav Ptičar i Edwin Buger<br> Produkcija: Renko / HRT<br> Zemlja podrijetla: Hrvatska<br> Godina proizvodnje: 2021.<br> Trajanje: 54 minute31. Dani hrvatskog filma: "Zaželi" - Do kraja vremena