PočetnaIntervjuiMorana Ikić Komljenović otvara ovogodišnji IDFA Forum

Morana Ikić Komljenović otvara ovogodišnji IDFA Forum

-

Za nekoliko dana – prekosutra zapravo, započinje 32. IDFA, najveći svjetski festival dokumentarnog filma. Okupit će se u Amsterdamu od 20. studenog do 1. prosinca svi koji nešto vrijede u dokumentarističkom svijetu. A po već uobičajenom rasporedu, u sklopu industrijskog dijela programa održat će se i IDFA Forum, koprodukcijski forum rezerviran za spajanje projekata u nastajanju sa zainteresiranim TV-urednicima, festivalskim i prodajnim zastupnicima te ostalim potencijalnim financijerima.

Od hrvatskih projekata priliku za amsterdamsko predstavljanje dobili su “Alice” / “Alice in Mother’s Land” (LEWA productions, producentice Magdalena Petrović i Tatjana Božić) Ruskinje Žanne Agalakove, odnosno manjinska koprodukcija “Muzej revolucije” (Restart, Vanja Jambrović) srpskog redatelja Srđana Keče.

Najnovije izdanje IDFA Foruma bit će održano od 24. do 27. studenoga., a čast otvaranja pripalo je dokumentarnom projektu “The Golden Thread”, novom filmu indijske redateljice Nishthae Jain koji nastaje u koprodukciji produkcijskih kuća Raintre Films iz Mumbaja, Taskovski Films iz Londona te Koleks Dokudoma iz Banja Luke. Uz Irenu Taskovski, na projektu u ulozi europskog producenta sudjeluje naša Morana Ikić Komljenović, poznata hrvatska producentica (Fade In / Taskovski Films / Little Red Dot) i redateljica (“Bosanoga (sasvim slučajna smrt)”, “Posljednjih 100”). I baš će indijska autorica uz Moranu Ikić Komljenović pitchati projekt odabranom panelu stručnjaka, pred brojnim auditorijem akreditiranih profesionalaca. Vrijeme predstavljanja je ograničeno: deset minuta samog pitcha, odnosno deset dodatnih za pitanja.

Foto: Kadar iz dokumentarnog projekta “The Golden Thread”

O kakvom se onda projektu zapravo radi?

“Dokumentarac ‘The Golden Thread’ okreće se zaboravljenim postrojenjima u okolici Kalkute: tvornice, nepromijenjene još od industrijske revolucije, zadržale su prošlost živom, ne samo u proizvodnji jute već i u načinu života radnika unutar tih zidova. Pokretani parom i znojem, kreću se u ritmu tih stoljetnih strojeva, a sve zbog profita vlasnika. Uspjela sam se povezati s ovom pričom na više razina: od ekološke (gdje juta postaje alternativa plastici), do priče radnika čija su prava gotovo nepostojeća. Predstavljanje projekta na IDFA Forumu donekle je prirodna nadogradnja”, govori Morana Ikić Komljenović koja je s filmom već dobila potporu IDFA Bertha zaklade za razvoj, produkciju i koprodukciju. Snažan podstrek nastavku razvijanja projekta autori i producenti također su primili i iz Azije (Asian Cinema Fund i DocsPort Incheon).

Uvjerava nas Morana da je riječ o bitnom filmu, kojeg ne opterećuju utezi geografskih odrednica.

“Možda se čini da se radi više o azijskom projektu, malo vezanom uz naš europski (a kamoli hrvatski!) kontekst. Ipak, smatram da je iznimno važan za razumijevanje svijeta u kojem živimo, kao i za perspektivu vlastite odgovornosti za posljedice globalizacije”, govori nam hrvatska producentica.

A odakle naša sugovornica u londonskoj produkcijskoj kući Taskovski Films ?

“Tvrtka Taskovski Films našoj je publici najpoznatija kao produkcijska kuća iza kultnog ‘Češkog sna’. Iako izvorno produkcijska, Taskovski Films danas je zastupnička agencija koja se dvadesetak godina bavi plasmanom i distribucijom dokumentarnih filmova. Katalog im je sazdan na istočnoeuropskom filmu, ali danas se u njemu mogu naći uspješnice sa svih kontinenata i raznolikih sociokulturnih miljea. Taskovski Films iznimno je važan faktor u povećanju svjetske vidljivosti dokumentarnog filma Istočne Europe. S njima sam počela surađivati još 2016. godine, najprije kao menadžerica, potom i kao voditeljica akvizicija. Praktički to znači da biram filmove za katalog Taskovskog. Tenutno radim na razvoju koprodukcija i to se ispostavilo kao poseban izazov. Započeli smo, dakle, od najranije faze razvijati filmove u suradnji s redateljima i kreativcima”, rekla je za kraj našeg kratkog razgovora Morana Ikić Komljenović.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sjeveroistočni vjetrovi” – Staljin, još uvijek među Gruzijcima

"Sjeveroistočni vjetrovi" su film istančana ritma, smjene kadrova koja jednako zadržava pozornost na detaljima, kao što ih kontekstualizira.

[VIDEO] Domenico Centrone: “Moramo ‘vratiti’ film mjestu na kojem je snimljen”

Od 19. do 23. veljače u Zagrebu se održavala napredna radionica snimanja za mlade, koju je vodio talijanski edukator Domenico Centrone.

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

Na ovotjedni program Al Jazeere Balkans stižu dokumentarni filmovi "Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari".

“Beyond Utopia” – Vibrantno svjedočanstvo

"Beyond Utopia" uvjerljivo i potresno iznosi upečatljive sudbine, pripovijesti i prisjećanja nekolicine izbjeglih Sjevernokorejaca.

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.

U KIC-u ciklus filmova posvećen Martinu Semenčiću

U zagrebačkom Kulturno informativnom centru (KIC) bit će prikazan kratki ciklus "Sjećanje na Martina Semenčića".