Početna Intervjui Morana Ikić Komljenović otvara ovogodišnji IDFA Forum

Morana Ikić Komljenović otvara ovogodišnji IDFA Forum

-

Za nekoliko dana – prekosutra zapravo, započinje 32. IDFA, najveći svjetski festival dokumentarnog filma. Okupit će se u Amsterdamu od 20. studenog do 1. prosinca svi koji nešto vrijede u dokumentarističkom svijetu. A po već uobičajenom rasporedu, u sklopu industrijskog dijela programa održat će se i IDFA Forum, koprodukcijski forum rezerviran za spajanje projekata u nastajanju sa zainteresiranim TV-urednicima, festivalskim i prodajnim zastupnicima te ostalim potencijalnim financijerima.

Od hrvatskih projekata priliku za amsterdamsko predstavljanje dobili su “Alice” / “Alice in Mother’s Land” (LEWA productions, producentice Magdalena Petrović i Tatjana Božić) Ruskinje Žanne Agalakove, odnosno manjinska koprodukcija “Muzej revolucije” (Restart, Vanja Jambrović) srpskog redatelja Srđana Keče.

Najnovije izdanje IDFA Foruma bit će održano od 24. do 27. studenoga., a čast otvaranja pripalo je dokumentarnom projektu “The Golden Thread”, novom filmu indijske redateljice Nishthae Jain koji nastaje u koprodukciji produkcijskih kuća Raintre Films iz Mumbaja, Taskovski Films iz Londona te Koleks Dokudoma iz Banja Luke. Uz Irenu Taskovski, na projektu u ulozi europskog producenta sudjeluje naša Morana Ikić Komljenović, poznata hrvatska producentica (Fade In / Taskovski Films / Little Red Dot) i redateljica (“Bosanoga (sasvim slučajna smrt)”, “Posljednjih 100”). I baš će indijska autorica uz Moranu Ikić Komljenović pitchati projekt odabranom panelu stručnjaka, pred brojnim auditorijem akreditiranih profesionalaca. Vrijeme predstavljanja je ograničeno: deset minuta samog pitcha, odnosno deset dodatnih za pitanja.

Foto: Kadar iz dokumentarnog projekta “The Golden Thread”

O kakvom se onda projektu zapravo radi?

“Dokumentarac ‘The Golden Thread’ okreće se zaboravljenim postrojenjima u okolici Kalkute: tvornice, nepromijenjene još od industrijske revolucije, zadržale su prošlost živom, ne samo u proizvodnji jute već i u načinu života radnika unutar tih zidova. Pokretani parom i znojem, kreću se u ritmu tih stoljetnih strojeva, a sve zbog profita vlasnika. Uspjela sam se povezati s ovom pričom na više razina: od ekološke (gdje juta postaje alternativa plastici), do priče radnika čija su prava gotovo nepostojeća. Predstavljanje projekta na IDFA Forumu donekle je prirodna nadogradnja”, govori Morana Ikić Komljenović koja je s filmom već dobila potporu IDFA Bertha zaklade za razvoj, produkciju i koprodukciju. Snažan podstrek nastavku razvijanja projekta autori i producenti također su primili i iz Azije (Asian Cinema Fund i DocsPort Incheon).

Uvjerava nas Morana da je riječ o bitnom filmu, kojeg ne opterećuju utezi geografskih odrednica.

“Možda se čini da se radi više o azijskom projektu, malo vezanom uz naš europski (a kamoli hrvatski!) kontekst. Ipak, smatram da je iznimno važan za razumijevanje svijeta u kojem živimo, kao i za perspektivu vlastite odgovornosti za posljedice globalizacije”, govori nam hrvatska producentica.

A odakle naša sugovornica u londonskoj produkcijskoj kući Taskovski Films ?

“Tvrtka Taskovski Films našoj je publici najpoznatija kao produkcijska kuća iza kultnog ‘Češkog sna’. Iako izvorno produkcijska, Taskovski Films danas je zastupnička agencija koja se dvadesetak godina bavi plasmanom i distribucijom dokumentarnih filmova. Katalog im je sazdan na istočnoeuropskom filmu, ali danas se u njemu mogu naći uspješnice sa svih kontinenata i raznolikih sociokulturnih miljea. Taskovski Films iznimno je važan faktor u povećanju svjetske vidljivosti dokumentarnog filma Istočne Europe. S njima sam počela surađivati još 2016. godine, najprije kao menadžerica, potom i kao voditeljica akvizicija. Praktički to znači da biram filmove za katalog Taskovskog. Tenutno radim na razvoju koprodukcija i to se ispostavilo kao poseban izazov. Započeli smo, dakle, od najranije faze razvijati filmove u suradnji s redateljima i kreativcima”, rekla je za kraj našeg kratkog razgovora Morana Ikić Komljenović.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.