PočetnaIntervjuiMorana Ikić Komljenović otvara ovogodišnji IDFA Forum

Morana Ikić Komljenović otvara ovogodišnji IDFA Forum

-

Za nekoliko dana – prekosutra zapravo, započinje 32. IDFA, najveći svjetski festival dokumentarnog filma. Okupit će se u Amsterdamu od 20. studenog do 1. prosinca svi koji nešto vrijede u dokumentarističkom svijetu. A po već uobičajenom rasporedu, u sklopu industrijskog dijela programa održat će se i IDFA Forum, koprodukcijski forum rezerviran za spajanje projekata u nastajanju sa zainteresiranim TV-urednicima, festivalskim i prodajnim zastupnicima te ostalim potencijalnim financijerima.

Od hrvatskih projekata priliku za amsterdamsko predstavljanje dobili su “Alice” / “Alice in Mother’s Land” (LEWA productions, producentice Magdalena Petrović i Tatjana Božić) Ruskinje Žanne Agalakove, odnosno manjinska koprodukcija “Muzej revolucije” (Restart, Vanja Jambrović) srpskog redatelja Srđana Keče.

Najnovije izdanje IDFA Foruma bit će održano od 24. do 27. studenoga., a čast otvaranja pripalo je dokumentarnom projektu “The Golden Thread”, novom filmu indijske redateljice Nishthae Jain koji nastaje u koprodukciji produkcijskih kuća Raintre Films iz Mumbaja, Taskovski Films iz Londona te Koleks Dokudoma iz Banja Luke. Uz Irenu Taskovski, na projektu u ulozi europskog producenta sudjeluje naša Morana Ikić Komljenović, poznata hrvatska producentica (Fade In / Taskovski Films / Little Red Dot) i redateljica (“Bosanoga (sasvim slučajna smrt)”, “Posljednjih 100”). I baš će indijska autorica uz Moranu Ikić Komljenović pitchati projekt odabranom panelu stručnjaka, pred brojnim auditorijem akreditiranih profesionalaca. Vrijeme predstavljanja je ograničeno: deset minuta samog pitcha, odnosno deset dodatnih za pitanja.

Foto: Kadar iz dokumentarnog projekta “The Golden Thread”

O kakvom se onda projektu zapravo radi?

“Dokumentarac ‘The Golden Thread’ okreće se zaboravljenim postrojenjima u okolici Kalkute: tvornice, nepromijenjene još od industrijske revolucije, zadržale su prošlost živom, ne samo u proizvodnji jute već i u načinu života radnika unutar tih zidova. Pokretani parom i znojem, kreću se u ritmu tih stoljetnih strojeva, a sve zbog profita vlasnika. Uspjela sam se povezati s ovom pričom na više razina: od ekološke (gdje juta postaje alternativa plastici), do priče radnika čija su prava gotovo nepostojeća. Predstavljanje projekta na IDFA Forumu donekle je prirodna nadogradnja”, govori Morana Ikić Komljenović koja je s filmom već dobila potporu IDFA Bertha zaklade za razvoj, produkciju i koprodukciju. Snažan podstrek nastavku razvijanja projekta autori i producenti također su primili i iz Azije (Asian Cinema Fund i DocsPort Incheon).

Uvjerava nas Morana da je riječ o bitnom filmu, kojeg ne opterećuju utezi geografskih odrednica.

“Možda se čini da se radi više o azijskom projektu, malo vezanom uz naš europski (a kamoli hrvatski!) kontekst. Ipak, smatram da je iznimno važan za razumijevanje svijeta u kojem živimo, kao i za perspektivu vlastite odgovornosti za posljedice globalizacije”, govori nam hrvatska producentica.

A odakle naša sugovornica u londonskoj produkcijskoj kući Taskovski Films ?

“Tvrtka Taskovski Films našoj je publici najpoznatija kao produkcijska kuća iza kultnog ‘Češkog sna’. Iako izvorno produkcijska, Taskovski Films danas je zastupnička agencija koja se dvadesetak godina bavi plasmanom i distribucijom dokumentarnih filmova. Katalog im je sazdan na istočnoeuropskom filmu, ali danas se u njemu mogu naći uspješnice sa svih kontinenata i raznolikih sociokulturnih miljea. Taskovski Films iznimno je važan faktor u povećanju svjetske vidljivosti dokumentarnog filma Istočne Europe. S njima sam počela surađivati još 2016. godine, najprije kao menadžerica, potom i kao voditeljica akvizicija. Praktički to znači da biram filmove za katalog Taskovskog. Tenutno radim na razvoju koprodukcija i to se ispostavilo kao poseban izazov. Započeli smo, dakle, od najranije faze razvijati filmove u suradnji s redateljima i kreativcima”, rekla je za kraj našeg kratkog razgovora Morana Ikić Komljenović.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.

Dokukino KIC: Novi ciklus “Hall of Famea” i “20 dana u Mariupolju”

U zagrebačko Dokukino KIC između ostalog dolazi novi ciklus programa "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma".

Fantomske niti

U zagrebačkom Dokukinu KIC nedavno je održan program "Čile: Filmom protiv zaborava".

Hrvatski dokumentarci u Sloveniji i Rumunjskoj

Predstojećih dana i tjedana šest hrvatskih dokumentarnih filmova bit će prikazano na festivalima u Sloveniji i Rumunjskoj.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen” Nicolasa Philiberta od 21. ožujka u hrvatskim kinima

U hrvatska kina od 21. ožujka dolazi dokumentarac "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023) Nicolasa Philiberta.

“The Barber of Little Rock” – Banking while black

"The Barber of Little Rock" američkog redateljskog dvojca John Hoffman - Christine Turner, osvojio je ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara.

96. Oscari: Očekivani Zlatni kipić za “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova

U losanđeleskom Dolby Theatreu sinoć je održana 96. po redu svečana dodjela nagrade Oscar.

Otvorene prijave za treći “AJD Industry Days @ AJB DOC”

Otvorene su prijave za treći "AJD Industry Days @ AJB DOC", koji se održava u sklopu Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans.

Ususret Oscarima u Dokukinu KIC

Vikend u zagrebačkom Dokukinu KIC posvećen je programu "Ususret Oscarima".

[VIDEO] Tamara Babun: “Crowdfunding ne može biti redoviti način financiranja filmova”

Producentica Tamara Babun za naš portal govori o svojoj producentskoj kući Wolfgang&Dolly te između ostalog i novom projektu 'Sakupljač snova'.