PočetnaVijesti"1489" autorice Šogakat Vardanjan najbolji film 36. IDFA-e

“1489” autorice Šogakat Vardanjan najbolji film 36. IDFA-e

|

U nedjelju je spušten zastor na 36. izdanje IDFA-e (8. – 19.11.). Organizatori su se pohvalili brojkom od 245 tisuća posjetitelja, od čega 152 tisuća otpada na gledatelje projekcija, tri posto više u odnosu na 2022. godinu. No, najveća priča ovogodišnjeg izdanja amsterdamskog festivala, svakako je povlačenje svojih filmova iz programa dvadesetak redateljica i redateljica. Razlog je službeno ograđivanje IDFA-inog čelništva od slogana (“Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna”) pro-palestinskih prosvjednika, koji su prekinuli uvodni govor direktora Orwe Nyrabije.

Bilo kako bilo, većina ostalih autora ostavilo je svoje filmove u programu najvećeg svjetskog festivala dokumentarnog filma. Jedan od njih – “1489” (2023) armenske autorice Šogakat Vardanjan, osvojio je IDFA-inu Nagradu za najbolji film. U njemu Vardanjan snima svoju potragu za bratom, 21-godišnjim Sogomonom, vojnikom nestalim tijekom sukoba između Azerbajdžana i Armenije. Dokumentarac je osvojio i FIPRESCI nagradu filmskih kritičara.

Nagradu za najbolju režiju u međunarodnom natjecateljskom programu odnio je palestinski filmaš Mohamed Jabaly. Dokumentarac “Life is Beautiful” / “Al haya helwa” (2023) prikazuje njegove administrativne probleme vezane za radnu dozvolu u Norveškoj, s obzirom na to da tamošnja vlada ne priznaje palestinske putovnice. Žiri međunarodnog programa sačinjavali su Emilie Bujès, Francesco Giai Via, Tabitha Jackson, Ada Solomon i Xiaoshuai Wang.

Ovogodišnju kratkometražnu konkurenciju (žiri: Nadim Jarjoura i Brigid O’Shea) je, pak, osvojio film “At That Very Moment” / “En el mismísimo momento” (2023) argentinskih redatelja Rite Pauls i Federica Luisa Tachelle, o svakodnevici dječaka i njegove obitelji koja živi na planini.

Nagradu za najbolju režiju u konkurenciji “Envision” osvojila je sjevernomakedonsko-bosanskohercegovačka koprodukcija “Silence of Reason” / “Šutnja razuma” (2023) redateljice Kumjane Novakove. U ovom videoeseju ona prikazuje anonimna svjedočanstva žena silovanih u Foči, za vrijeme rata u BiH.

Nagradu publike (prosjek ocjena 4,91) dobio je dokumentarac “20 Days in Mariupol” (2023) ukrajinskog redatelja i novinara Mstislava Černova, koji donosi kadrove za vrijeme opsade ukrajinskog lučkog grada Mariupolja od strane ruskog agresora 2022. godine.

Kompletnu listu pobjednika pročitajte na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.