PočetnaIntervjuiVanja Jambrović: "Izuzetno cijenim stilski izričaj Srđana Keče"

Vanja Jambrović: “Izuzetno cijenim stilski izričaj Srđana Keče”

-

U sklopu ovogodišnjeg, 32. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu – IDFA-i, standardno će se održati i IDFA Forum, koprodukcijski forum namijenjen razvoju i prezentiranju autorskih dokumentaraca te multimedijalnih projekata. Na istom će priliku za predstavljanje zainteresiranim TV-urednicima, festivalskim i prodajnim zastupnicima te ostalim potencijalnim financijerima, dobiti i dva dokumentarna projekta s hrvatskim obilježjima. Radi se o projektima “Alice” / “Alice in Mother’s Land” (LEWA productions, producentice Magdalena Petrović i Tatjana Božić) ruske novinarke Žanne Agalakove koja odlučuje povesti kćer na putovanje po Rusiji u potrazi za zajedničkim korijenima, odnosno manjinskoj koprodukciji “Muzej revolucije” (Restart, Vanja Jambrović) srpskog redatelja Srđana Keče. Ovogodišnje izdanje IDFA Foruma na rasporedu je od 24. do 27.11. u sklopu 32. IDFA-e.

Upravo ćemo pobliže predstaviti projekt “Muzeja revolucije”, koji se među 730 prijavljenih projekata izborio za svoje mjesto među šezdeset odabranih. Isti nastaje u produkciji srpskog Uzroka i koprodukciji zagrebačkog Restarta, a donosi priču o neobičnom prijateljstvu djevojčice i starice koje žive unutar ruševnog prostora nikad do kraja izgrađenog jugoslavenskog Muzeja revolucije u Beogradu. Projekt pod režijskom palicom Srđana Keče već je primio nekoliko razvojnih nagrada poput ZagrebDoxove Nagrade HBO Europe, odnosno glavne nagrade East Doc Platforma u organizaciji češkog Instituta dokumentarnog filma (IDF). “Muzej revolucije” nedavno je dobio i 150 tisuća HAVC-ovih kuna u kategoriji poticanja filmskih koprodukcija s manjinskim hrvatskim udjelom.

Restartu i Vanji Jambrović ovo nije prvi susret sa srpskim dokumentaristom Srđanom Kečom, autorom iznimno zapaženih doku-ostvrenja “Pismo ocu” (2011) i “Flotel Europa” (2015).

“Sa Srđanom surađujem još od 2015. godine kada smo zajedno razvijali njegov dugometražni igrani prvijenac. S tim projektom participirali smo na međunarodnoj radionici EAVE, ali nažalost do njegove realizacije nikada nije došlo. Naime, Srđan je te iste 2015. godine dobio fantastičan profesorski posao na Odsjeku za dokumentarni film američkog Sveučilišta Stanford. No, bili smo odlučni raditi zajedno i prva sljedeća prilika pojavila se na dokumentarnom projektu ‘Muzej revolucije'”, govori Jambrović ističući posve drugačiju dinamiku rada na dokumentarnom filmu u odnosu na igrani rod, koja je zapravo omogućila zajedničku suradnju na relaciji SAD – Hrvatska. Film se snimao u Srbiji, s povremenim dolascima Keče na snimanja. Restartova producentica projektu je zajedno s Kečom pridružena u ulozi punopravne producentice, unatoč službenim manjinskim koprodukcijskim papirima. Tako se Jambrović sa srpskim dokumentaristom dogovara oko svih aspekata produkcije poput prijava na natječaje, potrage za koprodukcijim partnerima, međunarodnog plasmana projekta, odabira kreativnih suradnika itd.

Foto: Kadar iz dokumentarnog projekta “Muzej revolucije”

“Izuzetno cijenim stilski izričaj Srđanovih prethodnih filmova, prije svega ‘Mirage’, ‘Pismo ocu’ i ‘Flotel Europa’. Mogu reći da su mi njegovi filmovi osobno bliski, pa zbog toga na sličan način razmišljamo i oko produkcijske strategije ‘Muzeja revolucije'”, objašnjava hrvatska producentica.

Jambrović će u Amsterdramu na pitching forumu predstaviti projekt potencijalnim financijerima. Prije punih osam godina u istoj ulozi gurala je, pa sad već legendarni “Gangster te voli” (2013) Nebojše Slijepčevića, kojem je glavno produkcijsko gorivo također točio Restart.

“Za mene i Nebojšu taj pitching u Amsterdamu bio je izuzetno uspješan jer smo tamo uspjeli dogovoriti koprodukciju s ARTE-om. Bilo je to za nas veliko postignuće i lijepo priznanje projektu. Uobičajeno je da svaki projekt predstavljaju redatelj i producent. Ponekad je i predstavnik nekog od financijera prisutan na pitchingu zajedno s kreativnim timom. Sam pitching projekta traje dvadeset minuta, što uključuje i vrijeme za predstavljanje projekta te ono koje publika ima za pitanja. Obično je sve podijeljeno po pola – deset minuta za predstavljanje projekta i isto toliko za diskusiju i komentare od strane različitih decision makera. Najbolji mogući financijski ishod za projekt je uspješan dogovor neke prestižne koprodukcije poput ARTE-ove, odnosno sklapanje posla s nekim od svjetski poznatih prodajnih agenata dokumentarnog filma. Naravno, u Amsterdamu će biti prisutni i selektori najvažnijih svjetskih festivala. Vrlo nam je važno da i njih zainteresiramo za projekt”, govori nam Jambrović.

A kad će “Muzej revolucije” na svjetlo dana? Kako sada stvari stoje – ne toliko brzo.

“Završetak filma očekujemo do kraja 2020. godine, a premijeru krajem 2020. ili početkom 2021. Ovo je tip dokumentarnog filma u kojem su faze predprodukcije, produkcije i postprodukcije izmiješane. U studenom u Zagrebu (Restart) krećemo s montažom, iako se film još uvijek snima, odnosno faza produkcije nije završila i neće još neko vrijeme. Film će montirati Hrvoslava Brkušić i to mi je posebno drago. Što se tiče predstavljanja projekta, već smo isto napravili na Beldocsu, DOK Leipzigu, ZagrebDoxu, East Doc Platformu te sada slijedi IDFA Forum. Mislim da je to dovoljno pitching foruma za jedan projekt. Eventualno ćemo kada za to dođe vrijeme, još razmisliti o tome da s projektom odemo na neku rough cut radionicu ili predstavljanje”, rekla je za kraj Vanja Jambrović. S naše strane projektu i cjelokupnoj filmskoj ekipi jedino možemo zaželjeti puno sreće i uspjeha. Najprije u Amsterdamu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.

Dokukino KIC: Novi ciklus “Hall of Famea” i “20 dana u Mariupolju”

U zagrebačko Dokukino KIC između ostalog dolazi novi ciklus programa "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma".

Fantomske niti

U zagrebačkom Dokukinu KIC nedavno je održan program "Čile: Filmom protiv zaborava".

Hrvatski dokumentarci u Sloveniji i Rumunjskoj

Predstojećih dana i tjedana šest hrvatskih dokumentarnih filmova bit će prikazano na festivalima u Sloveniji i Rumunjskoj.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen” Nicolasa Philiberta od 21. ožujka u hrvatskim kinima

U hrvatska kina od 21. ožujka dolazi dokumentarac "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023) Nicolasa Philiberta.

“The Barber of Little Rock” – Banking while black

"The Barber of Little Rock" američkog redateljskog dvojca John Hoffman - Christine Turner, osvojio je ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara.

96. Oscari: Očekivani Zlatni kipić za “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova

U losanđeleskom Dolby Theatreu sinoć je održana 96. po redu svečana dodjela nagrade Oscar.

Otvorene prijave za treći “AJD Industry Days @ AJB DOC”

Otvorene su prijave za treći "AJD Industry Days @ AJB DOC", koji se održava u sklopu Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans.

Ususret Oscarima u Dokukinu KIC

Vikend u zagrebačkom Dokukinu KIC posvećen je programu "Ususret Oscarima".

[VIDEO] Tamara Babun: “Crowdfunding ne može biti redoviti način financiranja filmova”

Producentica Tamara Babun za naš portal govori o svojoj producentskoj kući Wolfgang&Dolly te između ostalog i novom projektu 'Sakupljač snova'.