PočetnaNajaveKratke slike: Umjetnici u akciji

Kratke slike: Umjetnici u akciji

-

Naslovna fotografija: Kadar iz filma “Širi smisao”

Koliki društveni doseg umjetnost danas može imati i gdje je granica između poezije i prijetnje, umjetničke akcije i čina predaje? Odgovore će večeras od 19.30 sati u zagrebačkom MM centru (slobodan ulaz) pokušati dati Umjetnici u akciji u sklopu programa Kratke slike i programske cjeline Iz Kratke baze 25 FPS-a.

Radi se o pet kratkometražnih filmova i isto toliko različitih motiva i poriva za osvajanje javnih prostora umjetničkim intervencijama – od Europskog parlamenta, Brooklynskog mosta, ugašene tvornice duhana pa sve do gradskih ulica. Bilo da su intervencije kontroverzne, društveno angažirane ili naglašeno konceptualne, njihova znatiželja izaziva svijet u kojem živimo.

Film “Radnici izlaze iz tvornice (ponovno)” / “Die ArbeiterInnen verlassen die Fabrik” (2013) Katharine Gruzei, inspiriran slavnim uratkom braće Lumière, prikazuje skupinu radnika ugašene tvornice Austrian Tabak koji se kreću naizgled beskrajnim hodnikom bivšeg im radnog mjesta, dok autorica postavlja pitanja o radničkoj klasi u današnjem vremenu.

Radnici izlaze iz tvornice (ponovno)
Foto: Kadar iz filma “Radnici izlaze iz tvornice (ponovno)”

Jedne srpanjske noći 2014. godine umjetnici Mischa Leinkauf, Lutz Henke i Matthias Wermke na Brooklynskom su mostu zamijenili američke zastave onima bijele boje. New York je obuzela panika – o čemu se radi? Terorizam, delikvencija, umjetnička intervencija ili neslana šala? Medijski odjek diljem svijeta je bio silovit, a incident se tumačio mnoštvom ekstremnih obrazloženja.

Njihov film “Simboličke prijetnje”“Symbolic Threats” (2015) propitkuje granice između slobodnog izražavanja i opasnosti u nelagodnom odnosu kojeg društvo ima prema svojim umjetnicima – koji su osnova svakog demokratskog poretka – a opet čiji rad na neočekivane načine komentira i izaziva društvene strukture u cjelini. Što se događa kada umjetnost želi uspostaviti slobodu koja je ugrožena i pritom koristi elemente prijetnje? Film je nominiran za najbolji europski kratkometražni film 2014.

Kratke slike Iz Kratke baze Umjetnik u akciji Symbolic threats
Foto: Kadar iz filma “Simboličke prijetnje”

“57.600 sekundi nevidljive noći i svjetla” / “57.600 Seconds of Invisible Night and Light” / “57.600 secondi di notte e luce invisibili” (2009) talijanskog kolektiva Flatform bavi se nekronološkom idejom vremena. Dvanaest ljudi je instruirano da hodaju identičnom uličnom rutom tijekom četiri različita trenutka dana i noći. Pritom izvode iste kretnje koje ponavljaju identičnim ritmom, pa se čini kako se kreću u prostoru bez vremenskih granica.

Finska umjetnica Pilvi Takala nakon striktne je procedure dobila pravo pristupa javnim raspravama u Europskom parlamentu. Intervenciju je započela slanjem mailova različitim administratorima o pravilima odijevanja u Parlamentu.

Kratke slike Iz kratke baze Umjetnik u akciji Body Trail
Foto: Kadar iz filma “Trag tijela”

Odgovore je otisnula na devetnaest majica koje je zatim nosila tijekom trodnevenog boravka u Parlamentu. Rad “Širi smisao” / “Broad Sense” (2011) otkriva različite reakcije djelatnika osiguranja na njezin posjet.

Film “Trag tijela” / “Body Trail” (2009) Michaela Palma i Willija Dornera potekao je iz performansa na otvorenom koji je izveden na ulicama noćnoga Beča. Tijela izvođača se gomilaju u prizore, postavljajući pitanja o čemu se tu zapravo radi – o hrpi smeća, poprištu zločina, terorističkom napadu, umjetničkom tableau ili ljudskoj skulpturi. Tijelo kao sredstvo istraživanja prostornih dimenzija i skulptura koja se prilagođava urbanom okolišu u konceptualnom ispunjavanju praznih gradskih prostora.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.

Marina Kožul: “I dalje su rijetke prilike za susrete s nenarativnim filmom”

Selektorica Marina Kožul za naš portal najavljuje 19. Festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS (27. - 30.9.).

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.