Početna Vijesti "Turizam!" i "Zid smrti, i tako to" u natjecateljskom programu Visions du...

“Turizam!” i “Zid smrti, i tako to” u natjecateljskom programu Visions du Réela

-

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Zid smrti, i tako to”

Međunarodni festival dokumentarnog filma Visions du Réel jutros je objavio službeni popis filmova svojeg 64. izdanja koje će se tradicionalno od 15. do 23. travnja održati u švicarskom Nyonu.

Repertoar uglednog festivala popunit će tri dokumentarna ostvarenja hrvatskih i regionalnih filmaša. Opservacijski dokumentarac o domaćem turizmu Tonćija Gaćine, “Turizam!” (Akademija dramske umjetnosti Zagreb / Kino klub Split, 2016.; producent Tibor Keser), svjetsku je premijeru imao na 12. ZagrebDoxu. Ona međunarodna je pak ostavljena za natjecateljski program srednjeg metra Visions du Réela.

Isti program okupirala je i srpsko-hrvatska koprodukcija (Horopter / s hrvatske strane Restart i koproducent Tibor Keser) redatelja Mladena Kovačevića, koji se na scenu vraća s filmom “Zid smrti, i tako to” (2016). Film o Brankici, bivšoj zvijezdi obitelji cirkusanata i akrobata, u Švicarskoj će doživjeti svoju svjetsku premjeru.

I konačno, spomenimo i švicarsko-kosovsku koprodukciju “Batusha’s House” / “Batushas Haus” (2016) o divlje izgrađenoj prištinskoj zgradi-dvorcu i njezinim stanarima. Dokumentarac redatelja Jana Golloba i Tina Glimmanna prikazat će se u sekciji Helvétiques rezerviranoj za recentne švicarske doku-dosege.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Al Jazeera Balkans: “Galeb” i “Kuća Male Zvijezde”

Na ovotjednom programu Al Jazeere Balkans prikazat će se između ostalih dokumentarni filmovi "Galeb" i "Kuća Male Zvijezde".

“What Would Sophia Loren Do?” – Putevima Sophije Loren

"What Would Sophia Loren Do?" Rossa Kauffmana spaja dva naizgled nespojiva života - Sophije Loren i "obične" Italoamerikanke Nancy Kulik.

Objavljeni rezultati 6. Scenarističkog programa “Krsto Papić”

Objavljeni su rezultati 6. Scenarističkog programa "Krsto Papić" Društva hrvatskih filmskih redatelja.

“Cheer” – Masterclass o sportu van radara

"Cheer" (2020) Grega Whiteleyja nije "Last Chance U", ali to niti ne treba biti.

“Nun of Your Business” u hrvatskim nezavisnim kinima

"Nun of Your Business" (2020) splitske redateljice i scenaristice Ivane Marinić Kragić dolazi u nezavisna hrvatska kina.

Al Jazeera Balkans: “Love Child” i “The Long Shot”

Na programu Al Jazeere Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Love Child" te "The Long Shot".

“Colectiv” – Tranzicijske metastaze 21. stoljeća

Alexander Nanau je "Colectiv" počeo snimati želeći zabilježiti situaciju u Rumunjskoj, a potom je shvatio da je posrijedi kompleks nevaljalosti mnogo širi od europskog.

Online premijera dokumentarnog filma “Slučaj Makavejev ili sudski proces u kinodvorani”

Na platformi volimdokumentarce.net slijedi tjedan posvećen jednom od najradikalnijih i najinovativnijih jugoslavenskih filmaša, Dušanu Makavejevu.

“MLK/FBI” – Tajanstvene vrpce

"MLK/FBI" (2020) Sama Pollarda istražuje opsesiju FBI-ja slavnim političkim aktivistom Martinom Lutherom Kingom mlađim.

Osam novih Factumovih dokumentaraca u produkciji

Unatoč pandemiji koronavirusa i gubitku uredskog prostora, Factum nastavlja s radom na dokumentarnim filmovima.