PočetnaVijestiZapočelo snimanje dokumentarnog filma o Vladi Divljanu

Započelo snimanje dokumentarnog filma o Vladi Divljanu

-

Foto: “Nebeska tema”

Pišu: Dokumentarni.net / H.K.

U Beogradu je jučer u zgradi Jugoslavenske kinoteke održana konferencija za medije povodom početka snimanja dokumentarnog filma o životu i radu glazbenika Vlade Divljana, najpoznatijeg kao jednog od osnivača kultnog benda Idoli.

Scenarij i režiju filma “Nebeska tema” – prijašnji naslov “Nebo nad Beogradom” – potpisuje Mladen Matičević, kojeg hrvatska publika pamti po dokumentarcu “Moj zanat” (2014) o šibenskom kantautoru Arsenu Dediću.

Divljan je, podsjetimo, preminuo početkom prošlog ožujka u Beču, a najava snimanja dokumentarca u produkciji beogradskog Starhilla, svijetu je objavljena potkraj studenog mjeseca.

Konferenciji su uz Matičevića prisustvovali i glumac Svetozar Cvetković koji će biti u ulozi naratora, glazbenici i dugogodišnji Vladini suradnici i prijatelji Srđan Gojković Gile te Aleksandar Šandorov, kao i ugledni publicist Momčilo Moma Rajin.

“Divljan je jedan od najvećih pjevača, kompozitora i kantautora bivše Jugoslavije te jedna od najvećih vrijednosti pop kulture na ovim prostorima. Imam i osobni motiv, jer sam odrastao uz njega i novi val.

“Naš način razmišljanja i doživljaj svijeta formirao je Vlada sa svim drugim glazbenicima novog vala. Divljanov značaj je nemjerljiv. Za mene je on u rangu Bowieja i Lennona.

“Čast mi je snimiti film o mojem velikom heroju. Ovo je moj najvažniji film u emotivnom smislu koji će biti kombinacija dokumentarnog i igranog filma. Suvremeni dokumentarni filmovi i u svijetu se sada tako snimaju. Poput planetarno poznatih ostvarenja tog tipa, naš film bit će produkcijski na visokom nivou”, rekao je Mladen Matičević.

U filmu će, pored sudionika konferencije (spisak nije konačan), sudjelovati i bivši Idoli Zdenko Kolar te Srđan Šaper, zatim Darko Rundek, Momčilo Bajagić Bajaga, Petar Peca Popović, Mladen Juričić Max, Goranka Matić, Dina Divljan, Stevan Divljan i Pavle Divljan, Emil Tedeschi, Predrag Popović, Dušan Strajnić (Stray Dogg), grupa Darkwood Dub, Dušan Kojić Koja i drugi.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Sinoć otvoreno 16. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sinoć je prvim dvjema projekcijama u Kinu Kinoteka otvoreno 16. Gledalište, godišnji festival Kinokluba Zagreb.

“Radovi u tijeku” Joséa Luisa Guerína u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice dana će biti organizirana projekcija filma "Radovi u tijeku" (2001) Joséa Luisa Guerína.

“Zalagaonica” – Daleko je Las Vegas

"Zalagaonica" (2022) poljskog redatelja Łukasza Kowalskog prati događaje i interakcije unutar jedne od najvećih europskih zalagaonica.

12. Škola dokumentarnog filma: Dometi minimalističkog

Najnovija, Restartova 12. Škola dokumentarnog filma okončana je svečanom premijerom filmova polaznika, 11. svibnja u Dokukinu KIC.

“Posljednji” – Sizifov osmijeh

"Posljednji" Aleksandra F. Stasenka u deset minuta trajanja bez korištenja govora prikazuje posljednje pjeskare u mjestu Privlaka pored Nina.

“Still: A Michael J. Fox Movie” – U filmskom pokretu

Oskarovac Davis Guggenheim na tržište je izbacio svoj novi dokumentarac, "Still: A Michael J. Fox Movie" (2023).

16. Gledalište Kinokluba Zagreb u Kinoteci

Od 31 svibnja do 2. lipnja u zagrebačkom Kinu Kinoteka održat će se 16. Gledalište Kinokluba Zagreb.

“Zalagaonica” Łukasza Kowalskog u hrvatskim kinima

U hrvatska kina stiže dokumentarni film "Zalagaonica" (2022) poljskog redatejla Łukasza Kowalskog.

“12:08 Istočno od Bukurešta” u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice danas će biti prikazan dokumentarni film "12:08 Istočno od Bukurešta" (2008) Corneliua Porumboiua.

16. Beldocs: Filmske topologije

Osobitost netom završenog, 16. Beldocsa (Beograd, 10. - 17.5.), možda je upravo inzistiranje na zasebnom srpskom natjecateljskom programu.