Početna Vijesti Započelo snimanje dokumentarnog filma o Vladi Divljanu

Započelo snimanje dokumentarnog filma o Vladi Divljanu

-

Foto: “Nebeska tema”

Pišu: Dokumentarni.net / H.K.

U Beogradu je jučer u zgradi Jugoslavenske kinoteke održana konferencija za medije povodom početka snimanja dokumentarnog filma o životu i radu glazbenika Vlade Divljana, najpoznatijeg kao jednog od osnivača kultnog benda Idoli.

Scenarij i režiju filma “Nebeska tema” – prijašnji naslov “Nebo nad Beogradom” – potpisuje Mladen Matičević, kojeg hrvatska publika pamti po dokumentarcu “Moj zanat” (2014) o šibenskom kantautoru Arsenu Dediću.

Divljan je, podsjetimo, preminuo početkom prošlog ožujka u Beču, a najava snimanja dokumentarca u produkciji beogradskog Starhilla, svijetu je objavljena potkraj studenog mjeseca.

Konferenciji su uz Matičevića prisustvovali i glumac Svetozar Cvetković koji će biti u ulozi naratora, glazbenici i dugogodišnji Vladini suradnici i prijatelji Srđan Gojković Gile te Aleksandar Šandorov, kao i ugledni publicist Momčilo Moma Rajin.

“Divljan je jedan od najvećih pjevača, kompozitora i kantautora bivše Jugoslavije te jedna od najvećih vrijednosti pop kulture na ovim prostorima. Imam i osobni motiv, jer sam odrastao uz njega i novi val.

“Naš način razmišljanja i doživljaj svijeta formirao je Vlada sa svim drugim glazbenicima novog vala. Divljanov značaj je nemjerljiv. Za mene je on u rangu Bowieja i Lennona.

“Čast mi je snimiti film o mojem velikom heroju. Ovo je moj najvažniji film u emotivnom smislu koji će biti kombinacija dokumentarnog i igranog filma. Suvremeni dokumentarni filmovi i u svijetu se sada tako snimaju. Poput planetarno poznatih ostvarenja tog tipa, naš film bit će produkcijski na visokom nivou”, rekao je Mladen Matičević.

U filmu će, pored sudionika konferencije (spisak nije konačan), sudjelovati i bivši Idoli Zdenko Kolar te Srđan Šaper, zatim Darko Rundek, Momčilo Bajagić Bajaga, Petar Peca Popović, Mladen Juričić Max, Goranka Matić, Dina Divljan, Stevan Divljan i Pavle Divljan, Emil Tedeschi, Predrag Popović, Dušan Strajnić (Stray Dogg), grupa Darkwood Dub, Dušan Kojić Koja i drugi.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Cheer” – Masterclass o sportu van radara

"Cheer" (2020) Grega Whiteleyja nije "Last Chance U", ali to niti ne treba biti.

“Nun of Your Business” u hrvatskim nezavisnim kinima

"Nun of Your Business" (2020) splitske redateljice i scenaristice Ivane Marinić Kragić dolazi u nezavisna hrvatska kina.

Al Jazeera Balkans: “Love Child” i “The Long Shot”

Na programu Al Jazeere Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Love Child" te "The Long Shot".

“Colectiv” – Tranzicijske metastaze 21. stoljeća

Alexander Nanau je "Colectiv" počeo snimati želeći zabilježiti situaciju u Rumunjskoj, a potom je shvatio da je posrijedi kompleks nevaljalosti mnogo širi od europskog.

Online premijera dokumentarnog filma “Slučaj Makavejev ili sudski proces u kinodvorani”

Na platformi volimdokumentarce.net slijedi tjedan posvećen jednom od najradikalnijih i najinovativnijih jugoslavenskih filmaša, Dušanu Makavejevu.

“MLK/FBI” – Tajanstvene vrpce

"MLK/FBI" (2020) Sama Pollarda istražuje opsesiju FBI-ja slavnim političkim aktivistom Martinom Lutherom Kingom mlađim.

Osam novih Factumovih dokumentaraca u produkciji

Unatoč pandemiji koronavirusa i gubitku uredskog prostora, Factum nastavlja s radom na dokumentarnim filmovima.

Otvorene prijave za 4. AJB DOC Film Festival

Otvorene su prijave za 4. Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC).

Otvorene prijave za 8. Star Film Fest

Otvorene su prijave za 8. Star Film Fest koji će se održati u Sisku od 26. do 28. kolovoza 2021. godine.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavak serijala “Čistači”

Al Jazeera Balkans u utorak prikazuje drugi dio trodijelnog serijala "Čistači" (2018) redatelja Hansa Blocka i Moritza Riesewiecka.