PočetnaVijestiPredstavljen program 21. Liburnia Film Festivala

Predstavljen program 21. Liburnia Film Festivala

|

Najstariji festival dokumentarnog filma u Hrvatskoj i jedini koji prikazuje recentne hrvatske dokumentarce – Liburnia Film Festival – održat će se od 22. do 26. kolovoza 2023., na Ljetnoj pozornici i Villi Antonio u Opatiji u svom velikom, 21. izdanju. Programski direktor festivala Oliver Sertić između više od osamdeset pogledanih naslova, u konkurenciju je odabrao dvadeset filmova nastalih u 2022. i 2023. godini, od kojih će pet imati svjetsku, a četiri hrvatsku premijeru. Uz natjecateljski program, izvan konkurencije bit će prikazano i pet filmova nastalih u produkciji suorganizatora festivala, produkcijske kuće Restart.

Na Ljetnoj pozornici, izvan konkurencije, ove će godine biti prikazana i tri posebna naslova. Polusatni dokumentarac “Ovako živi jet set” Sunčice Ane Veldić posvećen je montažeru i dizajneru zvuka Martinu Semenčiću – za što je na LFF-u u više navrata nagrađen – koji nas je prerano napustio u siječnju ove godine. LFF-u partnerski beogradski festival Beldocs predstavit će svog ovogodišnjeg pobjednika Srpskog natjecateljskog programa “Vodič za obalska utvrđenja” Tijane Petrović, a festival zatvara premijerna projekcija najnovijeg filma Silvija Mirošničenka “Obalno šetalište”, u potpunosti snimanog u Opatiji i okolici. Također, festival i ove godine u Villi Antonio prikazuje izbor filmova autora i autorica rođenih na goranskom, istarskom ili primorskom području u sve popularnijem programu “Regionale”.

“Zadovoljan sam ovogodišnjim programom. Filmovi su izuzetno raznorodni, i formom i sadržajem, a to pokazuje bogatstvo produkcijskih i autorskih pristupa i ocrtava smjer u kojemu se kreće hrvatska dokumentaristika. Mnogo je novih imena, što me posebno veseli, a u programu su, naravno, i neki doajeni koje naša publika već zna. Od ove godine malo smo izmiješali programske slotove, pa će svih festivalskih dana filmovi iz natjecateljskog programa biti prikazivani s onima izvan konkurencije”, rekao je programski direktor Oliver Sertić.

“LFF kao i uvijek donosi naslove nadolazećih, ali i već renomiranih redateljica i redatelja, pa u konkurenciji ove godine gledamo novi film Pere Kvesića ‘Kuća na Kraljevcu’ – čiji je film ‘Dum spiro spero’ osvojio nagradu za najbolji film 14. LFF-a – koji će u Opatiji imati hrvatsku premijeru, zatim ‘Horror Vacui’ Borisa Poljaka, također višestrukog LFF-ovog laureata, ‘El Shatt – nacrt za utopiju’ Ivana Ramljaka – dobitnika nagrade za najbolju režiju 19. LFF-a za film ‘O jednoj mladosti’, ‘Ingresso animali vivi’ priznatog suvremenog umjetnika Igora Grubića, te film još jednog poznanika festivala, glumca i redatelja Damira Markovine koji nam dolazi s filmom ‘Dezerteri’, nagrađenim u Jihlavi i Zagrebu.
Još jedno veliko glumačko ime prihvatilo se redateljske palice. Doajen jugoslavenskog filma, Igor Galo, snimio je iznimnu cjelovečernju posvetu pulskom festivalu nazvanu ‘1991. adio Jugo film, adio Jugo festival, adio Jugoslavija… vidimo se u sljedećem ratu’, a nakon premijere u Beogradu, ovo će mu biti prvo hrvatsko festivalsko prikazivanje.

“Među filmovima autorica i autora mlađe generacije svakako valja istaknuti svjetske premijere kratkih doksa ‘Tamna komora’ Marinka Marinkića, ‘Glupane, glupi’ Andrije Tomića, ‘Kantrida’ Luke Karla Kauzlarića i ‘Veliki mul’ Sanje Prodan, ali i minijaturu sanvičentskog performera Frane Pekice ‘Akcija’. U konkurenciju su odabrani i izvrsni kratki dokumentarci, sjetni ‘Knin – Zadar’ Melite Vrsaljko, intimni ‘Divlje cvijeće’ Karle Crnčević već nagrađen u Bilbau i Hamburgu, nabrijani ‘Pero’ Sare Alavanić te začudni ‘Dohvatiti sunce: El Shatt’ poznate vizualne umjetnice s berlinskom adresom, Ane Bilankov, koji na LFF dolazi nakon svjetske premijere u Oberhausenu. Mlade snage predstavljaju i Ivan Grgur koji je kreativno oslikao dramaturga i pisca Espija Tomičića – ‘Espi’, te Filip Zadro u intergeneracijskoj minijaturi ‘Dragi Filipe’, dok se grupa autor(ic)a (Karla Mesek, Sebastijan Borovčak, Klara Šoštarić, Petar Vukičević) u filmu ‘Terra Magica’ bavila Istrom.

“Konkurenciju završimo s dvije srednjometražne koprodukcije. Nizozemsko-hrvatski ‘Prizori s mojim ocem’ Biserke Šuran, dobitnik je Nagrade za najbolji dokumentarac na Filmskom festivalu u Trstu te Posebnog priznanja u regionalnoj konkurenciji i nagrade Mali pečat na ovogodišnjem ZagrebDoxu, dok je talijanska redateljica Isabella Rinaldi duhovito portretirala Liberland, samoproglašenu novu državu nastalu na dunavskoj adi na granici Hrvatske i Srbije. Film je nastao u belgijsko-hrvatsko-latvijsko-norveškoj koprodukciji”, kazala je Jelena Androić, direktorica festivala.

Navedeni su filmovi u konkurenciji za osam nagrada: Nagradu za najbolji film, najbolji regionalni film, najbolju režiju, montažu, kameru i dizajn zvuka, Nagradu kritičara “Dragan Rubeša” te Nagradu publike. O njima će odlučivati peteročlani međunarodni žiri koji čine Kumjana Novakova, redateljica i direktorica sarajevskog festivala Pravo ljudski, beogradska montažerka Vanja Kovačević, snimateljica Dinka Radonić, montažerka i dizajnerica zvuka Iva Ivan te redatelj i vizualni umjetnik Davor Sanvincenti. O Nagradi kritičara “Dragan Rubeša”, koju festival od lani dodjeljuje zajedno s Art-kinom, odlučivat će Nikola Strašek. Od ove godine dosadašnjim se pokroviteljima nagrada, AVC grupi i ACER-u Hrvatska, pridružuje i Al Jazeera Balkans, koji će financijski podržati najbolji regionalni film.

“Restart pak donosi dugometražne ‘Snajka: Dnevnik očekivanja’ Tee Vidović Dalipi koji je nastajao punih deset godina, a dolazi nam nakon svjetske i međunarodne premijere na DokuFestu u Prizrenu i međunarodne u Sarajevu. Tu je i rumunjsko-hrvatsko-katarsko-iranska koprodukcija ‘Između revolucija’ Vlada Petrija nagrađenog na 73. Berlinaleu kritičarskom nagradom FIPRESCI u programu Forum. Kratkometražni film ‘Valerija’ Sare Jurinčić u Opatiju stiže nakon Sheffielda i Sarajeva, a kao i nekoliko godina unazad, LFF-ova publika vidjet će dva filma nastala na Restartovoj Školi dokumentarnog filma, ‘Korijen’ Dore Fodor i ‘U potrazi (Jedna noć u Zagrebu)’ Matee Jocić. U programu ‘Regionale’ su pak ‘Dnevni boravak’ Maje Ležaje, ‘Dom za zauvijek’ Mirte Matije i Gorana Zaborca, ‘Health 90’ Petre Mrše, ‘Jumping Stones’ Virginie Rithrath te ‘Matić poljana – Život ili smrt’ Rasima Karalića”, kazala je glasnogovornica festivala Hana Galogaža Lanča.

“Dakako da će se na Liburniji o filmu i učiti kroz tradicionalne radionice ‘Prvi put snimam’ i ‘Filmska početnica’, a u treću godinu ulazimo i s ‘LFF rough cut’ radionicom namijenjenom filmovima u fazi montaže, koju vode priznate montažerke Jelena Maksimović i Hrvoslava Brkušić. ‘Case study’ najuspješnijeg prošlogodišnjeg dokumentarca pripada Vedrani Pribačić i Mirti Puhlovski, autoricama filma ‘Veće od traume’ koje su prošli tjedan ispisale povijest. Naime, ovaj film prvi je dokumentarac koji je na pulskom festivalu osvojio Zlatnu arenu. Nastavljamo i s ugodnim popodnevnim razgovorima s autorima – ‘Piće s autorima’, predstavit ćemo novoosnovanu inicijativu hrvatskih dokumentarista ‘Dokoordinacija’ i razgovarati na nekoliko tribina i otvorenih razgovora”, najavila je koordinatorica volontera Mirela Pašić, te kazala da organizatori pozivaju volonterke i volontere da uz filmove i nova iskustva završe ljeto, a najavila je i koncert benda Tidal Pull, koji u Opatiju stižu u sklopu turneje Rock&OFF.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.