PočetnaVijestiPovijesna Velika Zlatna arena za dokumentarni film "Veće od traume"!

Povijesna Velika Zlatna arena za dokumentarni film “Veće od traume”!

|

U pulskom Malom rimskom kazalištu sinoć (subota, 22.7.) su dodijeljene nagrade 70. Pulskog filmskog festivala (15. – 23.7.), O ovogodišnjim dobitnicima Zlatnih arena, kao i ostalim nagradama odlučivao je peteročlani žiri: glumica i predsjednica žirija Nives Ivanković, spisateljica i dramaturginja Tena Štivičić, snimateljica Tamara Cesarec, producentica Maja Popović Milojević te redateljica Snježana Tribuson. U konkurenciji za nagrade bilo je ukupno trinaest naslova u sekciji “Hrvatski film”, odnosno sedam u “Hrvatskoj manjinskoj koprodukciji”.

Veliku Zlatnu arenu za najbolji film po prvi put u povijesti osvojio je čisti dokumentarni film – nagrada je pripala dokumentarcu “Veće od traume” (Metar60 / HRT; 2022.) autorica Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski koji je, podsjetimo, nedavno dobio i Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarac 2022. po izboru portala Dokumentarni.net.

“Grand prix za najbolji film dobio je film ‘Veće od traume’. Vedrana Pribačić i Mirta Puhlovski od ove su teške, bolne i bitne teme majstorskim režijskim, scenarističkim i snimateljskim postupcima napravile nezaboravno potresan i duboko upečatljiv film. Ovaj film o psihološkoj rehabilitaciji i vraćanju dostojanstva žrtvama ratnih silovanja, povede gledatelja na put na kojem prolazi čitav spektar osjećaja, sućuti, bijesa, očaja i bespomoćnosti. Uvodi nas u iskustvo najekstremnije ljudske okrutnosti, ali obnavlja i vjeru u ljudski kontakt, u moć, ljekovitost i spasonosnost solidarnosti, strpljenja i nježnosti koju su ljudi sposobni jedni drugima pružiti”, obrazložio je svoju odluku pulski žiri.

Zlatnu Arenu za najbolju hrvatsku manjinsku koprodukciju dobio je također dokumentarac, i to “Dosje Labudović: Nesvrstani” (Poppy Pictures / Survivance / Restart / Kino; 2022.) srpske redateljice Mile Turajlić te hrvatskih koproducenata Vanje Jambrović i Tibora Kesera iz zagrebačkog Restarta.

“U centru su interesa filma redateljice Mile Turajlić rad Stevana Labudovića, snimatelja Filmskih novosti i osobnog snimatelja predsjednika Jugoslavije Tita i nastanak Pokreta nesvrstanih u tadašnjoj Jugoslaviji. Ovaj kompleksni film, bogat materijalima o ličnosti i povijesnom periodu kojim se bavi, na nov način osvjetljava nastanak Pokreta nesvrstanih i pozicionira važnost filmskog medija u kreiranju ugleda i obuhvatnosti tog pokreta. Inventivnim istraživačkim postupkom u koji upliće vlastita sjećanja i emotivne dojmove djetinjstva, redateljica zaokružuje i poentira stav o važnosti te velike političke ideje”, pojasnio je žiri svoju odluku.

U industrijskom programu Pula Pro, od filmova u nastanku nagradu su od budućih dokumentarnih ostvarenja osvojili dokumentarno-igrani “Fiume o morte!” (Restart) Igora Bezinovića, odnosno “Muški na otoku” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu) Ivana Grgura.

Sve ostale dobitnike nagrade provjerite na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.