PočetnaRecenzije19. ZagrebDox: "Između revolucija" - Pisma zajedničkoj povijesti

19. ZagrebDox: “Između revolucija” – Pisma zajedničkoj povijesti

|

Traganje za podudarnostima u prostorno-vremenski izmještenim događajima doprinosi razumijevanju kontradiktornosti prirode društvenih sistema i načina njihove manifestacije u praksi. U tom ključu možemo tumačiti film “Između revolucija” / “Between Revolutions” / “Între revoluții” (Activ Docs / Restart; 2023.) rumunjskog redatelja Vlada Petrija, snimljenog u koprodukciji s Restartom, a koji počiva na usporedbi naoko nesvodivih događaja, iranske revolucije 1979. i one rumunjske desetljeće kasnije, 1989. u vidu svrgavanja Ceauşescua i pada socijalizma. Filmsku priču inspirirala je praksa razmjene studenata, svojevremeno naročito vidljiva u Jugoslaviji, a koja se u bivšim socijalističkim državama ispoljavala u otvaranju trećim zemljama, posebno Afrike i Bliskog Istoka. Okosnicu filma i temelj za daljnju vizualnu razradu čine pisma inspirirana arhivima rumunjske tajne policije Securitate, a kakva su unutar jasno postavljenih društvenih pozicija mogla biti razmijenjena. Prirodno, odnosi među studentskom populacijom poprimili su uobičajene oblike međusobne privrženosti, čije upražnjavanje u društvima totalne kontrole nije uvijek bilo prihvatljivo. Korespondencija dvije fiktivne žene Zahre i Marije, kakva se između kasnije fizički odvojenih kolegica mogla dogoditi, približava višestruku represiju sveobuhvatno podupiranog patrijarhata, a koji ženama možda omogućava obrazovanje ili zapošljavanje, ali ne i slobodni razvoj onkraj unaprijed zamišljenih načina društvene reprodukcije. Okolnosti obje žene postanu podudarne u trenutku preuzimanja revolucije u Iranu od strane konzervativnih skupina i posljedično zapadanje u društvenu regresiju.

Arhivske snimke društvene atmosfere prije, za vrijeme i neposredno nakon previranja povezane su naracijom, koja iz individualne perspektive razotkriva antagonizam režima. Istovremeno, precizno povezani kadrovi i sami doprinose dijalogičnosti, iznalazeći konstantu u prizorima stalne mijene. Petri sličnost iranskog i rumunjskog režima pronalazi u metastaziranju paranoje što za posljedicu ima sveobuhvatnu kontrolu mišljenja i ponašanja, posebno pogubne po žensku populaciju. I dok su unaprijed zadani obrasci ženskog ponašanja direktni cilj iranske revolucije, u kontekstu rumunjske verzije socijalizma oni se realiziraju posredno, kroz propagirani lik radnice, supruge i majke. Zamišljena konverzacija suptilno komentira oblike konzervativnosti i razotkriva sustavno proizvođenje pritiska, u društvima izgrađenim na toliko artificijelnim osnovama da im bliskost dviju žena predstavlja prijetnju.

U pismima artikulirani ideali i očekivanja u borbi za slobodu, uključujući prateća razočaranja, poduprta su snimkama dijela svakodnevice obje zemlje, omeđene postupnim urušavanjem režima, njegovim krahom i preuzimanjem revolucija od strane novo uspostavljenih centara moći, radilo se tu o religijskom fundamentalizmu ili kasnijem rumunjskom prihvaćanju kapitalizma, koji će još više učvrstiti poziciju zemlje na margini globalnih događanja. Kombinirane snimke čine amalgam klasičnog materijala filmskih žurnala, ali i popkulturnih fenomena ili propagandnih filmova i manifestacija, čime su vidljive različite polazišne pozicije dvije zemlje, kao i lakoća promjene društvene klime u srazu s postavljenim očekivanjima. Na vizualnom planu “Između revolucija” zanima se posebno za žensku svakodnevicu, žene u javnom prostoru, načine provođenja slobodnog vremena, da bi se kadrovi ravnopravne participacije preobrazili u mušku dominaciju, ilustrirajući više ili manje otvoreno zatiranje ravnopravnosti. Film utemeljen na paralelizmu različito manifestiranih opresija, izražava se ne samo direktnim citatima ili snimkama, već i kroz kontradikcije između onog što sustav zagovara i što u praksi omogućava. Petri se već u nazivu referira na desetljeće intenzivnih promjena, a slijepe točke iskliznuća propagandne interpretacije od realiteta ispunjava konkretnim iskustvom. Postupno film kulminira prema događanju naroda u Rumunjskoj, kao i zahtjevu za otvaranjem, da bi se sveprisutan optimizam još jednom istopio u socijalnoj deprivaciji i perpetuiranju nejednakosti.

“Između revolucija” plastično pokazuje koliko je politički amorfna masa podložna izvanjskom oblikovanju, ali ne komunicira načine preuzimanja kontrole.

Iako je namjera u smislu prokazivanja istih obrazaca borbe za moći i njenih posljedica na kolektivno iskustvo jasna, ipak neke identifikacije provedene u filmu, svodeći na isti princip u svojoj biti nekompatibilne sustave, kao da zapadaju u trivijalizaciju. Problematično je iz iste vizure pristupati režimima, od kojih jedan barem na razini ideologije pretpostavlja isti tretman svih društvenih skupina, a drugi se suštinski zasniva na neravnopravnosti. Religijski fundamentalizam na prvi je pogled moguće poistovjetiti sa socijalističkim praksama Istočne Europe, posebno uzmemo li u obzir autoritarnost vođa, ali koliko god to efektno zvučalo, ne treba previdjeti da se radi o pojednostavljivanju kompleksnih odnosa u maniri politički pragmatične retorike o dva totalitarizma, a čiji je jedini cilj obesmišljavanje alternative.

“Između revolucija” plastično pokazuje koliko je politički amorfna masa podložna izvanjskom oblikovanju, ali ne komunicira načine preuzimanja kontrole. Iako u interpretaciji historijskih okolnosti prednost daje prije fatalističkom, negoli aktivnom momentu, Petrijevo ostvarenje ipak funkcionira kao spoj vizualnog materijala i upečatljive naracije, koja se svojom osobitošću i intimnošću odmiče od monotonih pripovjedača, unoseći osobnu perspektivu u sveobuhvatna događanja. To što je riječ o očitom konstruktu, iako neintencionalno, ipak nam daje naslutiti ponešto o prirodi tumačenja prošlih događaja, a koja uvijek unose ponešto od predrasuda vremena iz kojeg se progovara. Intimni razgovor potencira univerzalni osjećaj gubitka i težnje za bliskošću, a odluka da u film budu umetnuta naknadno napisana pisma, autorski je najuspjelija. Osim što progovaraju o pojedinačnom iskustvu unutar širih previranja, dovoljno su čvrsto ukorijenjena u historijsku stvarnost da su se mogla odigrati, baš kao što je koscenaristica Lavinia Branişte pretpostavila.

"Između revolucija" / "Between Revolutions" / "Între revoluții"
Režija: Vlad Petri
Scenarij: Lavinia Braniște i Vlad Petri
Producenti: Monica Lăzurean-Gorgan i Oliver Sertić
Montaža: Dragoș Apetri, Cătălin Cristuțiu i Vlad Petri
Glazba: Filip Sertić
Produkcija: Activ Docs / Restart
Zemlje podrijetla: Iran / Hrvatska / Rumunjska
Godina proizvodnje: 2023.
Trajanje: 69 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

20. ZagrebDox: “Radije bih bila kamen” – Mala Jela sjedi na kamenu

Identitet i metamorfoza istog zasigurno je jedna od fokusnih točaka filma "Radije bih bila kamen" (Studio Pangolin, 2024.) Ane Hušman.

20. ZagrebDox: “Lijepi i dragi ljudi” – Milenijska fotografija

"Lijepi i dragi ljudi" (2024) Igora Mirkovića mogao je donijeti znatno više informacija i zaći mnogo dublje u izabrani odsječak svijeta.

20. ZagrebDox: “Književna groupie” – Banalno o banalnom

Željko Špoljar je (glavni) lik dokumentarnog filma "Književna groupie" (Factum, 2024.), debitantskog samostalnog rada Nikice Marovića.

20. ZagrebDox: “Šutnja razuma” – Film – način uporabe

Zapaženi film Kumjane Novakove "Šutnja razuma" (2023) već se naslovom referira na nemogućnost zahvaćanja makabričnosti ratnog stanja.

20. ZagrebDox: “Đe je kruva nema gladi” – Ispod peke

"Đe je kruva nema gladi" (2023) je diplomski film Katarine Lukec, studentice Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

David Lušičić: “Galeb je imao nadnacionalni značaj”

David Lušičić uskoro na 20. ZagrebDoxu predstavlja svoj novi film - "Galeb" (2024), o najpoznatijem jugoslavenskom brodu.

Sinoć otvoren jubilarni, 20. ZagrebDox

U zagrebačkom Kaptol Boutiqe Cinema sinoć je svečano otvoren jubilarni, 20. ZagrebDox.

Elvis Lenić: “Poslovanje Uljanika godinama je funkcioniralo po piramidalnoj shemi”

Na 20. ZagrebDoxu bit će prikazan i "Brod" (Kinematograf, 2023.), najnoviji dokumentarac redatelja Elvisa Lenića.

Hrvoje Pukšec: “Inzistirati na rastu i količini, neminovno vodi u probleme”

Još nekoliko dana preostalo je do otvaranja jubilarnog, 20....

Vladimira Spindler: “Umjetnost jako često nalazi inspiraciju iz muke umjetnika”

Vladimira Spindler donosi priču o ženama iz svoje obitelji u dokumentarcu "Geni moje djece" (Zagreb film, 2024.).
Režija: Vlad Petri<br> Scenarij: Lavinia Braniște i Vlad Petri<br> Producenti: Monica Lăzurean-Gorgan i Oliver Sertić<br> Montaža: Dragoș Apetri, Cătălin Cristuțiu i Vlad Petri<br> Glazba: Filip Sertić<br> Produkcija: Activ Docs / Restart<br> Zemlje podrijetla: Iran / Hrvatska / Rumunjska<br> Godina proizvodnje: 2023.<br> Trajanje: 69 minuta19. ZagrebDox: "Između revolucija" - Pisma zajedničkoj povijesti