PočetnaRecenzije19. ZagrebDox: "Knin - Zadar" - Iluzija o iluziji

19. ZagrebDox: “Knin – Zadar” – Iluzija o iluziji

-

Hrvatski i jugoslavenski željeznički kolodvori, kao i putovanja vlakom, nerijetko su bili poprištem zanimanja ovdašnjih filmaša, umnogome i zato što se nekoć, u samoupravnom socijalizmu, vlakom putovalo često i mnogo, željeznica je bila aktivna, mreža razgranata i korisna. Vlakovima se, doduše, putovalo razmjerno dugo i sporo, ali je cijena karata bila razmjerno jeftina, a udobnost, općenito uzevši, nešto veća nego u autobusu. Ako ništa drugo, u vlaku je putnik mogao, recimo, ustati i protegnuti noge, a uglavnom se i komotnije nahraniti ili smjestiti da odspava. Filmaš je, bilo u igranom, bilo u dokumentarnom filmu, na kolodvoru i u vlaku imao prigodu predstaviti i bilježiti jednu inačicu tipičnog i reprezentativnog dijela života naroda i narodnosti zemlje bratstva i jedinstva, obično nižih i najnižih slojeva građanstva i seljaštva, jer kolodvori su počesto bili sjatišta onih koje okolnosti nisu mazile, što su se potucali ovamo-onamo od posla do posla, a i nemalo onih koji posla nisu uspijevali ili htjeli naći, pa su se u postajama na nekoliko sati mogli, skriveni u gužvi, smjestiti i utopliti, popiti vodu, otići na jedno mjesto, spajdašiti se s kakvim sebi sličnim nevoljnikom, pojadati se namjerniku o svojoj hudoj sudbi ili pučanstvu koje se zateklo u blizini rastumačiti što bi i kako valjalo poboljšati u zemlji i svijetu. S kolodvora i vlakovima se, također, putovalo i na tzv. privremeni rad u inozemstvo, što je također bila itekako važna sastavnica ondašnjeg društva.

Među najzapaženijim hrvatskim dokumentarnim filmovima onoga vremena što se zagledaše u željezničke kolodvore i vlakove, a i danas nam služe kao referentne točke i ovdašnje filmske umjetnosti i pogleda u tadašnjicu, klasici su “Ljudi na točkovima” (1963) Rudolfa Sremca i “Čvor” (1969) Krsta Papića. Točkova-kotača je u Sremčevom filmu o radništvu što iz svojih mjestašaca, sela i zaselaka, svakodnevno putuje na službu u velegradske tvornice, bilo i biciklističkih i motociklističkih i autobusnih i automobilskih, no među najpamtljivijim sekvencama one su umornih putnika stiješnjenih i dupkom naguranih u vlaku. I u “Čvoru” se, među inime, dojmovno snažno urezuje živa, mravinjačka, košnička gungula čeljadi u i oko zdanja kolodvora u Vinkovcima, gdje je film snimljen. Oba filma kadriranjem i montažom, prikladno materijalu zbilje, dočaravaju i naglašavaju dinamiku zatečenoga.

U samostalnoj Hrvatskoj, putnički željeznički prijevoz neusporedivo je manje zastupljen negoli u SFRJ. Apsurdima (ne)brige, ulaganja, održavanja i razvoja željezničke infrastrukture u nas u 21. stoljeću zanimljivo se bavi epizoda “Željeznica – u potrazi za izgubljenim vremenom” (2022) po scenariju urednice Nataše Kraljević Kolbas i u režiji Tomislava Mršića, HRT-ove dokumentarne TV-serije “Apsurdistan”. Snimljeno većinom na pustim kolodvorima, postajama, čekaonicama i u praznjikavim vlakovima, kontrapunktno prošarano arhivskim snimkama negdašnje željezničke ornosti, bodrosti i vjere u bolju budućnost, ma kakva bila sadašnjost. Nekoć vreva, danas pustoš.

Kontemplativan, zaigran i ugođajan, “Knin – Zadar”, mada načelno i naizgled skroman i nevelikih težnji, u konačnici, poput znamenitijih željezničkih prethodnika, itekako jest film o društvu i vremenu u kojem je ostvaren.

“Knin – Zadar” (Dinaridi Film, 2023.), redateljsko-scenaristički filmski prvenac novinarke Melite Vrsaljko, prikazan u Regionalnoj konkurenciji 19. ZagrebDoxa, ne razjašnjava, ne pojašnjava, ne rastire, ne čini se ostvarenjem koje, poput navedenih, stremi slikanju (dijela) društva, već crticom što ponajprije teži izgraditi ugođaj svojevrsne besciljnosti i zaludnosti. Nedogađajnost jednoga radnoga dana prometnika vlakova Zvonka Vrsaljka na željezničkoj postaji Benkovac, prikazuje statičnim, pretežno oduljim kadrovima promatranja, prateći protagonista koji rutinski obavlja dužnosti, a silom prilika, budući da cijeloga dana ondje ne prođe nijedan vlak, mahom ubija vrijeme, do svršetka smjene. Kontroliraju se skretnice, svjetla, signalizacija – oprema godišta otprilike kao u Papićevu “Čvoru”, a u isto doba kao da je i posađena ukrasna monstera – izvršava se pokoji drugi prigodni radni zadatak, a sve u pomalo beketovskom ozračju tobožnjeg iščekivanja nečega što, već se dobro zna, neće nadoći, no forma se ispunjava, iluzija se održava. No i to navodno, jer iluzije zapravo više nema. Možda samo neka iluzija o iluziji. Nada o nadi. Svima je jasno da je riječ o pukom pretvaranju. Ne samoga prometnika, jer on bi, čini se, rado radio ozbiljnije i smislenije, ali što može kad je, eto, postavljen u kontekst Potemkinovih sela.

Melita Vrsaljko, sa snimateljem Juricom Markovićem te montažerom i dizajnerom zvuka Martinom Semenčićem, “Knin – Zadar” otpočinje i većim dijelom vodi u duhu sporoga filma, onoga čiji kadrovi i preduljenim trajanjem, što prelazi granice potreba prikazivanja radnje, sugeriraju bezvremenost. U kraju koji se doima uvelike pustim i nenastanjenim, radni život prometnika postaje bez vlakova kao da ulazi u područje distopije ili onostranoga. Međutim, prepoznatljivo sada i ovdje, jer protagonist je po držanju, ponašanju, pokojoj rečenici, nedvojbeno naš čovjek. Netipično sporom filmu, Vrsaljko i suradnici u cjelinu utiskuju ponešto prigušenog humora, a u završnici, neočekivano, moglo bi se reći i duhovito, ne robujući pravilima, slikopis razigravaju arhivskim snimkama negdašnje žustrine na istim tračnicama i kolosijecima, uz završno ispisane informativne rečenice koje ukratko govore o zatomljenju željezničkog prometa u zadarskom zaleđu.

Kontemplativan, zaigran i ugođajan, “Knin – Zadar”, mada načelno i naizgled skroman i nevelikih težnji, u konačnici, poput znamenitijih željezničkih prethodnika, itekako jest film o društvu i vremenu u kojem je ostvaren.

"Knin - Zadar"
Scenarij i režija: Melita Vrsaljko
Producenti: Tena Trstenjak i Tena Gojić
Direktor fotografije: Jurica Marković
Montaža: Martin Semenčić
Produkcija: Dinaridi Film
Zemlja podrijetla: Hrvatska
Godina proizvodnje: 2023.
Trajanje: 15 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.
Scenarij i režija: Melita Vrsaljko<br> Producenti: Tena Trstenjak i Tena Gojić<br> Direktor fotografije: Jurica Marković<br> Montaža: Martin Semenčić<br> Produkcija: Dinaridi Film<br> Zemlja podrijetla: Hrvatska<br> Godina proizvodnje: 2023.<br> Trajanje: 15 minuta19. ZagrebDox: "Knin - Zadar" - Iluzija o iluziji