PočetnaRecenzije"Ingresso animali vivi" - Suptilnost prikaza nehumanog

“Ingresso animali vivi” – Suptilnost prikaza nehumanog

-

Kako maksimalno iskoristiti mogućnosti onih formalnih odlika filmske slike koje je bitno razlikuju od drugih medija, poput rakursa, montaže ili zvuka u offu? Upravo ovo pitanje može se smatrati putokazom Igora Grubića u stvaranju kratkometražnoga dokumentarnog filma “Ingresso animali vivi” (Kreativni sindikat, 2023.), refleksije o perspektivi životinje u svijetu koji čovjek stvara i organizira prema svojoj mjeri. Promatran u kontekstu Grubićeva društveno-angažiranog umjetničkog djelovanja od kasnih 1990-ih naovamo, “Ingresso animali vivi” odražava autorovu postojanu sklonost pitanjima postanka, mijena i upražnjavanja (dominantnih) društvenih vrijednosti. Konkretnije, autor se nadovezuje na svoju seriju fotografija (“Do Animals…?”, 2017.) bivših klaonica na sjeveru Italije, koje je izložio na reklamnim plakatima diljem talijanskih gradova, dodajući im tekst pitanja poput, u prijevodu s engleskog, “Znaju li životinje da su proizvodi?” ili “Sanjaju li životinje o slobodi?”. Čovjekova odgovornost za svijet oko sebe, pokazuje se, njegova je stalna preokupacija.

Autor ovim filmom ponavlja postupak ranije istražen u filmu “Kako se kalio čelik” (Kreativni sindikat, 2018.). Kombinirajući animirane s dokumentarističkim dionicama, međutim, Grubić u svom novom filmu uvodi perspektivu životinje. Eksperimentalna kombinacija statičnih prizora noćnog ambijenta prazne klaonice i kompjuterske simulacije brze šetnje njenim arhitektonskim jedinicama, svojevrsna je studija užasa koji su ondje mogle doživjeti životinje namijenjene ljudskoj prehrani. Sam naslov filma – “Ingresso animali vivi” – zapravo je natpis koji na talijanskom označava ulaz živih životinja, čime započinje proces njihove obrade.

Animacija Marka Meštrovića omogućuje poimanje kompleksa klaonice s tehničke, konstrukcijske strane, a njome se inicijalno i ulijeće u sami industrijski pogon, u trenutku dok bijela točka posred kadra energično izraste u prikaz zdanja u geometrijskoj perspektivi. Izvedene u visokom kontrastu tipičnom za termovizijske kamere ili računalne programe za arhitektonsko projektiranje, te dionice dodatno kompliciraju neidentificirani šumovi i simulacija kretanja nekarakteristična za čovjeka – ali ni za životinju. Upravo animacija Grubiću omogućuje neprikosnoveno nehuman pogled, onaj stroja. Ta hladna dekonstrukcijska logika očituje se i u shematskim prikazima kostura četveronožnih životinja u prostoru. Za očekivati je da se radi o kozama ili kravama, ali ovi simulirani prikazi daju misliti o teoretski mogućem nasilju usmjerenom i prema vrstama koje čovjek tradicionalno doživljava kao kućne ljubimce.

Rijedak kadar koji odgovara perspektivi čovjeka tek je onaj snimljen u ravnini metalnih kuka namijenjenih vješanju odranih životinja.

Očište kamere Bojana Mrđenovića u dokumentarističkim prizorima uglavnom je nisko za ljudske pojmove, ponovno sugerirajući doživljaj svijeta netipičan za čovjeka. Međutim, za razliku od distanciranosti koju nameće animacija, Mrđenovićeva kamera poziva na identifikaciju sa živim bićem, psom koji se ondje nevino zatiče. Pseća pojava otvara pripovjednu dimenziju filma, a njegovo očekivanje da će nekoga zateći i da će se nešto dogoditi, postaje i gledateljevo. Rijedak kadar koji odgovara perspektivi čovjeka tek je onaj snimljen u ravnini metalnih kuka namijenjenih vješanju odranih životinja.

Premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, a u Hrvatskoj u sklopu Festivala mediteranskog filma Split te Tabor Film Festivala, “Ingresso animali vivi” predstavlja vrijedan doprinos kritici ljudskog iskorištavanja drugih vrsta. Uz svu brutalnost u iznošenju, najstrašniji je učinak onoga neviđenog, naslućenog, i ta snaga aluzije najjači je aspekt Grubićeve režije.

"Ingresso animali vivi"
Scenarist, redatelj i producent: Igor Grubić
Direktor fotografije: Bojan Mrđenović
Animacija: Marko Meštrović
Montaža: Damir Čučić
Produkcija: Kreativni sindikat
Zemlja podrijetla: Hrvatska
Godina proizvodnje: 2023.
Trajanje: 15 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

19. Festival 25 FPS: “Zamišljene budućnosti: Turizam” – Utopijske slike

Darko Fritz u svojem filmu "Zamišljene budućnosti: Turizam" studiozno pristupa stvarnom prostoru i onome u što ga se moglo pretvoriti.

Rada Šešić: “Možemo bez skromnosti reći da je hrvatski dokumentarac vodeći u regiji”

Selektorica programa Filmskog festivala DOKUart za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje ove bjelovarske filmske manifestacije.

Deset filmova u programu “Domaći autori” 24. Mediteran Film Festivala

Deset filmova bit će prikazano u ovogodišnjem programu "Domaći autori" 24. Mediteran Film Festivala.

“Djeca magle” ponovno na programu Al Jazeere Balkans

"Djeca magle" / "Children of the Mist" (2021) vijetnamske autorice Diễm Hà Lệ ponovno se prikazuje na programu Al Jazeere Balkans.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.
Scenarist, redatelj i producent: Igor Grubić<br> Direktor fotografije: Bojan Mrđenović<br> Animacija: Marko Meštrović<br> Montaža: Damir Čučić<br> Produkcija: Kreativni sindikat<br> Zemlja podrijetla: Hrvatska<br> Godina proizvodnje: 2023.<br> Trajanje: 15 minuta"Ingresso animali vivi" - Suptilnost prikaza nehumanog