PočetnaIntervjuiJelena Androić: "Mlade autorice snimaju sjajne filmove!"

Jelena Androić: “Mlade autorice snimaju sjajne filmove!”

-

Za manje od deset dana počinje dvadeseto, jubilarno izdanje Liburnia Film Festivala, jedinog specijaliziranog domaćeg festivala posvećenog isključivo hrvatskom doku-filmskom proizvodu. Oaza domaćeg dokumentarca i ove će godine ponuditi niz zanimljivih nefikcijskih pustolovina – za jednu od sedam nagrada natjecat će se ukupno devetnaest filmova, dok će se izvan konkurencije prikazati njih osamnaest. Bit će tu i standardno bogatog popratnog programa, od edukacija i razgovornog dijela do dodatnih projekcija i glazbenih osvježenja. Popratni dio LFF-a, između ostalih, popunjavaju standardni edukativni programi “Filmska početnica” i “Prvi put snimam”, tu je i svakodnevno druženje s dokumentaristima “Piće s autorom”, a važan dio festivala zauzima i “Rough cut radionica” namijenjena dokumentarnim projektima u rough cut fazi, koju vode montažerke Jelena Maksimović i Hrvoslava Brkušić. Tu ćemo se zaustaviti, da ne otkrijemo previše, jer se, kao i svake godine, direktorica LFF-a Jelena Androić ljubazno odazvala na tradicionalnu najavu festivalskog programa za naš portal. Što nas lijepoga čeka na Ljetnoj pozornici Opatija, u recima koji slijede.

“Osim (ponovno) sjajnog filmskog programa u konkurenciji, i programa izvan konkurencije u kojem prikazujemo čak 18 regionalnih dokumentaraca, očekuju nas dva iznenađenja koje sada mogu otkriti. Prvo je povratak u Ičiće, u lučicu otkud je festival krenuo, doduše na jednu ali vrijednu večer. Bit će to u petak 19.8. kad u lučici prikazujemo pobjednika prvog LFF-a, ‘Patchwork’ Tanje Miličić i pobjednika ovogodišnjeg Beldocsa, ‘Bez’ Luke Papića, kao nastavak lani započete suradnje s ovim srpskim festivalom. Kako i priliči atmosferi koju smo gradili u lučici, tu večer ćemo završiti koncertom sjajnog post-punk dua Šiza. Naravno, sve besplatno. Drugo je iznenađenje izložba ‘XX godina LFF-a’ koju organiziramo u suradnji s Galerijom Studentskog kulturnog centra u Rijeci, gdje od 20. do 28.8. izlažemo stare plakate, kataloge, programe, prve prijavnice (pisane rukom), prve prijavljene filmove (na betama, VHS-icama, CD-ima), novinske članke, fotografije i videe s prvih izdanja festivala. Vjerujem da će to biti jedan ugodan walk down the memory lane“, kaže nam Jelena i nastavlja:

“Pripreme idu dobro, zahuktane su, i zapravo jedva čekamo 24.8. Veselimo se i tribini koju 27.8. organiziramo u suradnji sa Savezom scenarista i pisaca izvedbenih djela (SPID) o fair payu i radnim uvjetima u kulturi, na koji nam dolaze i predstavnice inicijative ‘Za KRUH’ da ispričaju kako se bore za nas prekarne radnike/ce. Zadnji dan festivala case study održat će dobitnik lanjske glavne nagrade, Srđan Kovačević, koji će pričati kako je snimao ‘Tvornice radnicima’. U svakom slučaju, sadržajno bogato izdanje.”

Liburnia Film Festival svake godine svjetski/hrvatski-premijerno prikaže pregršt domaćih dokumentarnih naslova. Tako će, naravno, biti i ove.

“U konkurenciji će, što svjetske što hrvatske, premijere imati osam naslova: ‘Nokturno’ mlade riječke redateljice Silvije Bumbak, ‘posvećenje proljeća’ također riječkih redatelja Hane Stojaković i Silvana Drpića, ‘Zavjet’ crnogorskog redatelja Mladena Ivanovića, ‘WAR IS OVER’ talijanskog redatelja s berlinskom adresom Stefana Obina, ‘Miris poda’ studentice Akademije dramske umjetnosti Katarine Lukec, ‘Tvornica filmova’ profesora na toj istoj akademiji i LFF-ovoj publici poznatog autora Silvestra Kolbasa, ‘Novo kino Buje’ Alessija Bozzera čiji je ‘Trst, Jugoslavija’ LFF-ova publika gledala prije pet godina i ‘Topografija razdiobe’ multimedijskog umjetnika Bojana Gagića. I u programu van konkurencije, koji zovemo Regionale jer okuplja filmove regionalnih autorica i autora, premijerno ćemo prikazati desetak naslova, što znači da će ovogodišnja LFF-ova publika imati uvid u više ekskluziva”, govori direktorica Liburnia Film Festivala.

Lijepo je, dakako, vidjeti i posebnu pažnju koju LFF posvećuje doku-djelima autora mlade i mlađe generacije, od uradaka s Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu do Filmaktivove Nove škole dokumentarnog filma i svih ostalih mladaca koji gravitiraju dokumentarcima. Bez novih snaga nema ni budućnosti domaće dokumentaristike, a toga su posve svjesni i odgovorni ljudi iza opatijskog festivala hrvatskog dokumentarnog filma. Pošto je takvih filmova negdje oko trećina na ovogodišnjem festivalu, službeno pitanje glasi – koliko su mladi autori visoko na listi prioriteta Liburnia Film Festivala?

“Tvoje pitanje sadrži odgovor – jako nam je važno predstavljati i gurati mlađe autorice i autore, jako nam je važno da na velikom platnu ravnopravno prikazujemo filmove i studentica i njihovih profesora na primjer, a mladi sa stagea na Ljetnoj pozornici upravo to često poručuju – da im je LFF važan. Dodajmo i kako neki od tih autora/ica imaju priliku poći na internacionalnu edukaciju, zahvaljujući našim partnerima (ExOriente program IDF-a iz Praga ili edukacija Balkan Documentary Centra iz Sofije), kao i da njihove filmove kasnije vodimo na turneju ‘Liburnia uplovljava’ ili prikazujemo u drugim prilikama. Sve to velika je promocija njihovog rada i važan push. I da, izvrsno je da i u našoj županiji imamo novi rasadnik novih dokumentarist(kinj)a u Filmaktivovoj Novoj školi dokumentarnog filma, i da se na naš javni poziv prijavljuje sve više filmova iz regije. Sve to jača dokumentarnu scenu”, jasna je Jelena.

Ima li direktorica LFF-a neke od favorita ovogodišnjeg festivala?

“Pa evo, odgovorit ću iz rodne perspektive – mlade autorice snimaju sjajne filmove! Pored onih koje sam već navela jer imaju premijere, to je i film ‘Jel’ kužiš sad? Lucije Brkić, ‘Laku noć, oprosti’ Sare Alavanić, ‘Miris poda’ Katarine Lukec, ‘Sakupljači’ Mije Martinović i ‘In medias Res’ Ane Klepo“, nabrojila je svojih par istaknutijih filmova Jelena Androić, na koje bi po njenom mišljenju trebalo obratiti pažnju.

Za kraj smo doznali još pokoju informaciju o ovogodišnjem popratnom programu Liburnia Film Festivala, točnije filmovima izvan natjecateljske konkurencije.

“Izvan konkurencije prikazujemo 18 regionalnih filmova u programu Regionale, poput primjerice filma jazz glazbenika Vedrana Ružića, ali i filma poznate dokumentaristice i producentice Morane Komljenović. Izdvojit ću ‘Boškaricu’ koji stiže iz Pulske filmske tvornice, ‘Tko je ovdje lud?’ prerano preminulog dokumentarista Bernardina Modrića, ili eksperimentalni ‘Valovi’ Klare Dujmić. Zadnjeg dana festivala gledat ćemo i tri filma s Restartove Škole dokumentarnog filma, kao i nagrađivani ‘Muzej revolucije’ Srđana Keče i ‘Babajanja’ Ante Zlatka Stolice, a imamo i jedno slatko iznenađenje na Ljetnoj u nedjelju, koje neću sad otkriti”, završila je naš kratki razgovor direktorica Liburnia Film Festivala, Jelena Androić.

Od 24. do 28. kolovoza, dakle, održavat će se 20. Liburnia Film Festival. Na njemu će publika moći vidjeti i, primjerice, novi film jednog od najvećih hrvatskih dokumentarista današnjice, Gorana Devića (“Hrvatskog narodnog preporoda”, 2022.); tu su još i po nama vrlo zapaženi dokumentarci “Mlungu – Bijeli kralj” (Greta Creative Network, 2022.) Riječanina Davida Lušičića, “Zaželi” (Renko / HRT; 2021.) Marija Papića, “Veće od traume” (Metar60, 2022.; koautorica Mirta Puhlovski) Vedrane Pribačić, “Diptih: Iz ljubavi u ljubav” (Studio Render, 2022.) Vlaste Delimar, “Lutajući oceanom” (Miratrecarts / Pulsar Studios / MedVid produkcija / Antitalent / Kinoklub Zagreb; 2022.) Tome Zidića


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.