PočetnaVijestiPredstavljen program 20. Liburnia Film Festivala

Predstavljen program 20. Liburnia Film Festivala

|

Brojkom i sadržajem veliko, 20. izdanje Liburnia Film Festivala, festivala hrvatskog dokumentarnog filma, održat će se od 24. do 28. kolovoza u Opatiji i u konkurenciji za sedam festivalskih nagrada prikazati devetnaest recentnih hrvatskih dokumentarnih filmova. Još osamnaest filmova prikazat će izvan konkurencije, a publiku će pozvati i na bogat popratni program (edukacije, razgovore, projekcije, glazbu), najavili su na današnjoj (četvrtak, 28.7.) riječkoj konferenciji za medije direktorica festivala Jelena Androić, članovi produkcijskog tima Borko Novitović i Mirela Pašić te glasnogovornica festivala Hana Galogaža Lanča.

U konkurenciji će premijerno biti prikazano čak osam naslova: “Nokturno” (Filmaktiv) mlade riječke redateljice Silvije Bumbak, “Posvećenje proljeća” (Samostalna produkcija) također riječkih redatelja Hane Stojaković i Silvana Drpića, “Zavjet” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu) crnogorskog redatelja Mladena Ivanovića, “War Is Over” (Stefano Obino Productions / Nukleus film / Jaako dobra produkcija ) talijanskog redatelja s berlinskom adresom Stefana Obina, “Miris poda” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu) ADU-ove studentice Katarine Lukec, “Tvornica filmova” (Silvestar Kolbas audiovizualna djelatnost), profesora na toj istoj akademiji i LFF-ovoj publici poznatog autora Silvestra Kolbasa,  “Novo kino Buje” (Antitalent / Videoest / HRT) Alessija Bozzera čiji je “Trst, Jugoslavija” LFF-ova publika gledala prije pet godina i “Topografija razdiobe” (Greta Creative Network) multimedijskog umjetnika Bojana Gagića.

Natjecateljska konkurencija 20. LFF-a

U konkurenciji su i novi filmovi redatelja koji se LFF-u vjerno vraćaju: “Mlungu – Bijeli kralj” (Greta Creative Network, 2022.) Riječanina Davida Lušičića, “Zaželi” (Renko / HRT; 2021.) Marija Papića, “Hrvatskog narodnog preporoda” (Petnaesta umjetnost, 2022.) doajena dokumentaristike Gorana Devića i “Veće od traume” (Metar60 / HRT; 2022.; koautorica Mirta Puhlovski) Vedrane Pribačić, dobitnice Posebnog priznanja i Nagrade publike na 15. LFF-u za film “Tvornica je naša”.

Dva filma potpisuju umjetnici čiji je rad poznat i u drugim umjetničkim poljima, “Mjesta koja ćemo disati” (Petikat, 2022.) Davora Sanvincentija i “Diptih: Iz ljubavi u ljubav” (Studio Render, 2022.) Vlaste Delimar, a gledat ćemo i filmove nadolazećih autor(ic)a Ane Klepo (“In medias res”, 2022.; Filmaktiv), Tome Zidića (“Lutajući oceanom”, 2022.; MiratecArts / Pulsar Studios / MedVid produkcija / Antitalent / Kinoklub Zagreb), Mije Martinović (“Sakupljači”, 2021.; Kinoklub Zagreb), Lucije Brkić (“Jel kužiš sad?”, 2022. Blank) i Sare Alavanje (“Laku noć, oprosti”, 2022.; Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu).

“Iako su ove godine izostali filmovi naših značajnih produkcijskih kuća poput Factuma, Fade Ina ili Hrvatskog filmskog saveza, s oduševljenjem mogu reći da su se na LFF-u pojavile nove produkcijske kuće i novi autori i autorice koji će festivalsko platno dijeliti s doajenima poput Kolbasa, Devića i Lušičića, što nam je posebno važno jer je LFF prije svega mjesto susreta različitih iskustava i pogleda na film. A samo je jedan kriterij – kvalitetan dokumentarac” , komentirao je ovogodišnji program programski direktor Oliver Sertić.

“Veseli nas što se i ove godine nastavlja pozitivan trend velikog udjela filmova iz regije (Primorsko-goranska, Istarska i Ličko-senjska županija), a osim u konkurenciji, čak osamnaest takvih naslova, također sjajnih, bit će prikazano i izvan konkurencije. Smatramo da to uistinu jest dokaz doprinosa LFF-a razvoju produkcije dokumentarnog filma na ovim područjima, što i jest bio jedan od naših ciljeva davne 2003. godine kad je festival osnovan”, kazala je direktorica festivala Jelena Androić.

Posljednjeg dana festivala, u nedjelju 28. kolovoza, prije i poslije dodjele nagrada, gledat će se filmovi izvan konkurencije odnosno filmovi u produkciji partnera festivala, Restarta. Program će otvoriti film “Ekosuperjunaci” čiji su autori Ivana Uremović Gašić i učenici 4.a razreda OŠ “R. Katalinić Jeretov” iz Opatije, a potom slijedi pet filmova produkcijske kuće Restart: na Beldocsu nagrađen “Muzej revolucije” (Restart / Uzrok / Nutprodukce / HRT / Al Jazeera Documentary Channel / GEO Television; 2021.) Srđana Keče, “Babajanja” Ante Zlatka Stolice (Restart, 2022.) te tri filma nastala na Restartovoj Školi dokumentarnog filma kojima će na platnu LFF-a to biti prva festivalska prikazivanja – “Kunac” (2022) Michelea Bulešića, “Knjiga uspomena” (2021) Maje Miloš i “Prijedlozi i pokušaji” (2022) Neže Knez.

Popratni programi

Od aktivnosti koje prethode festivalu, članovi tima Mirela Pašić i Borko Novitović pozvali su na dva poziva u tijeku i jedan koji će biti otvoren ovih dana. Riječ je o pozivu za volontere 20. LFF-a koji je otvoren do 10. kolovoza, zatim pozivu za prijavu na radionicu “Filmska početnica” namijenjenu najmlađima i radionicu “Prvi put snimam” za one koji žele odškrinuti vrata dokumentarnog filma, kao i, drugu godinu zaredom, na radionicu “LFF Rough Cut” za filmske profesionalce čiji su filmovi u završnoj fazi, koja se održava pod mentoriranjem Jelene Maksimović i Hrvoslave Brkušić, a lani je požnjela sjajne komentare i uspješno šest filmskih projekata usmjerila ka završetku.

Na LFF-u će se, kao i uvijek, mnogo razgovarati – svaki dan na “Piću s autori(ca)ma” čije je filmove je publika gledala noć prije u konkurentskom programu, zatim na tribini o fair payu i radu u kulturi organiziranoj u suradnji sa Savezom scenarista i pisaca izvedbenih djela te na studiji slučaja (case study) filma “Tvornice radnicima” (Fade In, 2021.) koju će održati lanjski pobjednik LFF-a, redatelj Srđan Kovačević.

Festival vrata otvara i međunarodnoj suradnji pa će u sklopu LFF-a biti održano druženje i radni sastanak direktora/ica dokumentarnih festivala u Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori i Kosovu, s namjerom uspostavljana platforme suradnje.

Sav popratni program besplatan je za sudionike i publiku, dok je za program filmova u konkurenciji potrebno nabaviti kartu, na ulazu u Ljetnu pozornicu ili preko sustava Mojekarte.hr.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Elvis Lenić: “Poslovanje Uljanika godinama je funkcioniralo po piramidalnoj shemi”

Na 20. ZagrebDoxu bit će prikazan i "Brod" (Kinematograf, 2023.), najnoviji dokumentarac redatelja Elvisa Lenića.

Hrvoje Pukšec: “Inzistirati na rastu i količini, neminovno vodi u probleme”

Još nekoliko dana preostalo je do otvaranja jubilarnog, 20....

Vladimira Spindler: “Umjetnost jako često nalazi inspiraciju iz muke umjetnika”

Vladimira Spindler donosi priču o ženama iz svoje obitelji u dokumentarcu "Geni moje djece" (Zagreb film, 2024.).

Katarina Lukec: “‘Đe je kruva nema gladi’ vidim kao poetiziranje ideje doma”

Katarina Lukec za Dokumentarni.net govori o svom novom filmu "Đe je kruva nema gladi" (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2023.).

“Manifest” – Iz Rusije, uživo

"Manifest" / "Manifesto" (2022) Angie Vinchito je u svakom slučaju nesumnjiva kritika suvremene putinovske Rusije.

Predavanje o Chrisu Markeru u Kino klubu Split

U Kino klubu Split (Ulica Slobode 28), u okviru...

“Bol” Ivana Faktora u programu 70. Oberhausena

Dokumentarno-eksperimentalni film "Bol" (Sve gore i gore, 2024.) Ivana Faktora ušao je u natjecateljski program 70. Oberhausena.

Dokumentarni Oktavijani filmovima “Dezerteri” i “El Shatt – nacrt za utopiju”

HDFK u zagrebačkom kinu Kinoteka po trideset i drugi put dodjeljuje svoju godišnju nagradu za najbolje filmove, Oktavijan.

“Titicut Follies” Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC

"Ludilo u Titicutu" / "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC.

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.