PočetnaVijestiHrvatska "pregazila" regionalnu konkurenciju 62. BFDKF-a!

Hrvatska “pregazila” regionalnu konkurenciju 62. BFDKF-a!

|

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Potrošeni”

U Beogradu je sinoć završen 62. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma na kojem su hrvatski dokumentarci ostavili izniman trag.

Krenimo redom s kockastim laureatima. Najboljim dugometražnim dokumentarnim filmom u regionalnoj konkurenciji (Vidici; Zlatna medalja dodjeljuje se svim pobjednicima) proglašeni su “Potrošeni” (2014., Montažstroj) Boruta Šeparovića.

Nagrada publike otišla je također hrvatskom ostvarenju, i to dokumentarcu “Goli” (2014, Factum) Tihe K. Gudac koja je dobila i Nagradu za najbolju režiju u regionalnoj konkurenciji. Strukovnim regionalnim nagradama osladili su se još i Tatjana Božić te Aleksander Goekjian (scenarij za “Ljubavnu odiseju”; 2014., koprodukcija Factum); Silvana Menđušić (montaža “Naslovnice”; 2014., Studio Dim); Damir Čučić (montaža, “Rakijaški dnevnik”; 2015., Hrvatski filmski savez) te Boris Poljak za fotografiju u “Autofocusu” (2013., Milva film i video).

Direktoru ZagrebDoxa i čelnom čovjek Factuma Nenadu Puhovskom uručena je Nagrada za produkciju filmova “Prolaz za Stellu” (2014., Ljiljana Šišmanović), “Goli” i “Ljubavna odiseja”. Posebno priznanje za produkciju pripalo je Veri Robić-Škarici i Hrvatskom filmskom savezu.

BFDKF-Zlatna-medalja
Foto: BFDKF

U domaćoj, srpskoj konkurenciji (Dvorište), najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je “Logbook_Serbistan” (2015) Želimira Žilnika, dok je srednji metar pokorio Goran Stanković sa svojim filmom “U mraku” (2014). Film o korijenima obiteljskog nasilja, “Koreni zla” (2015) Želimira Gvardiola došao je do glavnih lovorika u domaćem dijelu kraktkometražne doku-konkurencije.

Specijalno priznanje žirija također je otišlo na adresu srpskog dokumentarnog naslova, i to filmu o današnjem političaru i nekadašnjem vođi studentskog otpora protiv Slobodana Miloševića, Čedi Jovanoviću“Čedo, oženi me!” (2014., Puriša Đorđević).

Strukovne kolajne u srpskom dijelu ždrijeba otišle su Slađani Topalović Nestorović za režiju filma o propitkivanju sloboda pojedinca, “Drugo ime za slobodu” (2013); nagradu za scenarij uzeo je Dejan Petrović (“Restart”, 2013.) za film o slikaru Darku Babiću; onu za montažu uzeli su Nikola Dragović, Milan Jakonić i Tamara Drakulić (“Okean”, 2014.) za intimno putovanje na Havaje i posljednji pozdrav preminulom prijatelju; Miladin Čolaković je nagrađen Nagradom za najbolju fotografiju u filmu “Gadan sapun” (2015) o neobičnom procesu pravljenja sapuna od svinjskih iznutrica, dok je Aleksandru Protiću pripala Nagrada za najbolji dizajn zvuka (“Anplagd”, 2013.).

Petar Nedeljković

Nažalost, 62. BFDKF obilježio je i jedan tužan događaj. Jučer je, naime, za vrijeme press konferencije, preminuo srpski redatelj Petar Nedeljković koji je na festival došao s filmom “Anđeo sa gore Zaglavak” (2014) o ruskom dobrovoljcu Konstantinu Bogoslovskom koji je 1993. godine izgubio život na BiH ratištu. Do kraja festivala prije svake projekcije održavana je minuta šutnje povodom smrti uglednog filmaša iz susjedne države.

“Damir Avdić – Pravi čovjek za kapitalizam” (2013) Dušana Moraveca dočepao se Nagrade za najbolji srednjemetražni regionalni dokumentarni film, a crnogorska “Eoha” (2015) Vladimira Perovića o pastiru i njegovom krdu ovaca i koza, napravila je isto, samo u kratkom metru.

U Međunarodnoj selekciji debitantskih dugometražnih dokumentarnih filmova (Reflektor) nagradu je pokupio film “15 Corners of the World” / “15 stron swiata” (2014) Poljakinje Zuzanne Solakiewicz o revolucionarnom kompozitoru Eugeniuszu Rudniku. Specijalno priznanje dobila je Meksikanka Carolina Platt koja je s filmom “La hora de la siesta” (2014) ispričala priču o dvoje djece od ukupno 49 koja su izgubila život u požaru koji je mogao biti spriječen.

Konačne pobjednike odlučivao je žiri u sljedećem sastavu: Milan Vlajčić, Nevena Matović i Goran Radovanović (domaći program); Dubravka Lakić, Snežana Ivanović i Mladen Đorđević (regionalni); Andrea Reiter, Goran Terzić i Vladan Petković (međunarodni).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

20. ZagrebDox: “1001 noć” – Je li ovo san?

Redateljski prvenac producentice Ree Rajčić - "1001 noć" (Eclectica, 2023.), premijerno je prikazan u natjecateljskom programu 48. TIFF-a.

20. ZagrebDox: “Bol” – Posljednji autoportret

Ne stječe se dojam da je "Bol" (Sve gore i gore, 2024.) Ivana Faktora sniman kao djelo samosažaljenja ili prikaza muke.

20. ZagrebDox: “Galeb” – Ruzinava krila

Ponajprije djelo ugođaja, mnogo manje informacija, Lušičićev "Galeb" ječi dojmom zaludnosti, činjenja koje se više čini nečinjenjem.

20. ZagrebDox: “Flašaroši” – Posljednji balkanski kauboji

Srpski autor Nemanja Vojinović svoj je film "Flašaroši" (2023) zamislio kao svojevrstan "hommage" kasnim vesternima.

20. ZagrebDox: “Blago Kraljevstva Dahomey” – Priča o duhu iz statue

"Blago kraljevstva Dahomey" (2024) Mati Diop fokusira se na događaj iz 2021., kada se 26 umjetnina, od francuske vlade odobrenih za restituciju, premješta na mjesto odakle su otuđene.

20. ZagrebDox: “Šume šume” – Stilski sukobi

"Šume šume" produktivno je sagledavati kao integralni dio opusa Renate Poljak jer najuspjelije momente čine tematsko-stilski ekvivalenti.

Igor Mirković: “Fotografije uvijek pričaju priču o ljudima”

Igor Mirković je na 20. ZagrebDoxu predstavio svoj novi dokumentarni film, "Lijepi i dragi ljudi" (Motovun Film Festival, 2024.).

20. ZagrebDox: “Rusko tiho sunce” – Djevuške u Putinovim raljama

Stilski dinamizam koji poetizira cjelinu duša filma "Rusko tiho sunce", dok profiliranje likova autoricu, čini se, vrlo malo zanima.

Rea Rajčić: “Kod dokumentaraca često sama situacija diktira autorski tim i podjelu poslova”

Producentica i redateljica Rea Rajčić za naša portal govori o svom debitantskom filmu "1001 noć" (Eclectica, 2023.).

20. ZagrebDox: “Tamo gdje raste trava” – Mettlerovi paradoksi

Peter Mettler u "Tamo gdje raste trava", između ostalog, snima svoju majku i oca u poznim godinama, očevu samrtničku postelju i kremiranje...