PočetnaVijestiHrvatska "pregazila" regionalnu konkurenciju 62. BFDKF-a!

Hrvatska “pregazila” regionalnu konkurenciju 62. BFDKF-a!

|

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Potrošeni”

U Beogradu je sinoć završen 62. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma na kojem su hrvatski dokumentarci ostavili izniman trag.

Krenimo redom s kockastim laureatima. Najboljim dugometražnim dokumentarnim filmom u regionalnoj konkurenciji (Vidici; Zlatna medalja dodjeljuje se svim pobjednicima) proglašeni su “Potrošeni” (2014., Montažstroj) Boruta Šeparovića.

Nagrada publike otišla je također hrvatskom ostvarenju, i to dokumentarcu “Goli” (2014, Factum) Tihe K. Gudac koja je dobila i Nagradu za najbolju režiju u regionalnoj konkurenciji. Strukovnim regionalnim nagradama osladili su se još i Tatjana Božić te Aleksander Goekjian (scenarij za “Ljubavnu odiseju”; 2014., koprodukcija Factum); Silvana Menđušić (montaža “Naslovnice”; 2014., Studio Dim); Damir Čučić (montaža, “Rakijaški dnevnik”; 2015., Hrvatski filmski savez) te Boris Poljak za fotografiju u “Autofocusu” (2013., Milva film i video).

Direktoru ZagrebDoxa i čelnom čovjek Factuma Nenadu Puhovskom uručena je Nagrada za produkciju filmova “Prolaz za Stellu” (2014., Ljiljana Šišmanović), “Goli” i “Ljubavna odiseja”. Posebno priznanje za produkciju pripalo je Veri Robić-Škarici i Hrvatskom filmskom savezu.

BFDKF-Zlatna-medalja
Foto: BFDKF

U domaćoj, srpskoj konkurenciji (Dvorište), najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je “Logbook_Serbistan” (2015) Želimira Žilnika, dok je srednji metar pokorio Goran Stanković sa svojim filmom “U mraku” (2014). Film o korijenima obiteljskog nasilja, “Koreni zla” (2015) Želimira Gvardiola došao je do glavnih lovorika u domaćem dijelu kraktkometražne doku-konkurencije.

Specijalno priznanje žirija također je otišlo na adresu srpskog dokumentarnog naslova, i to filmu o današnjem političaru i nekadašnjem vođi studentskog otpora protiv Slobodana Miloševića, Čedi Jovanoviću“Čedo, oženi me!” (2014., Puriša Đorđević).

Strukovne kolajne u srpskom dijelu ždrijeba otišle su Slađani Topalović Nestorović za režiju filma o propitkivanju sloboda pojedinca, “Drugo ime za slobodu” (2013); nagradu za scenarij uzeo je Dejan Petrović (“Restart”, 2013.) za film o slikaru Darku Babiću; onu za montažu uzeli su Nikola Dragović, Milan Jakonić i Tamara Drakulić (“Okean”, 2014.) za intimno putovanje na Havaje i posljednji pozdrav preminulom prijatelju; Miladin Čolaković je nagrađen Nagradom za najbolju fotografiju u filmu “Gadan sapun” (2015) o neobičnom procesu pravljenja sapuna od svinjskih iznutrica, dok je Aleksandru Protiću pripala Nagrada za najbolji dizajn zvuka (“Anplagd”, 2013.).

Petar Nedeljković

Nažalost, 62. BFDKF obilježio je i jedan tužan događaj. Jučer je, naime, za vrijeme press konferencije, preminuo srpski redatelj Petar Nedeljković koji je na festival došao s filmom “Anđeo sa gore Zaglavak” (2014) o ruskom dobrovoljcu Konstantinu Bogoslovskom koji je 1993. godine izgubio život na BiH ratištu. Do kraja festivala prije svake projekcije održavana je minuta šutnje povodom smrti uglednog filmaša iz susjedne države.

“Damir Avdić – Pravi čovjek za kapitalizam” (2013) Dušana Moraveca dočepao se Nagrade za najbolji srednjemetražni regionalni dokumentarni film, a crnogorska “Eoha” (2015) Vladimira Perovića o pastiru i njegovom krdu ovaca i koza, napravila je isto, samo u kratkom metru.

U Međunarodnoj selekciji debitantskih dugometražnih dokumentarnih filmova (Reflektor) nagradu je pokupio film “15 Corners of the World” / “15 stron swiata” (2014) Poljakinje Zuzanne Solakiewicz o revolucionarnom kompozitoru Eugeniuszu Rudniku. Specijalno priznanje dobila je Meksikanka Carolina Platt koja je s filmom “La hora de la siesta” (2014) ispričala priču o dvoje djece od ukupno 49 koja su izgubila život u požaru koji je mogao biti spriječen.

Konačne pobjednike odlučivao je žiri u sljedećem sastavu: Milan Vlajčić, Nevena Matović i Goran Radovanović (domaći program); Dubravka Lakić, Snežana Ivanović i Mladen Đorđević (regionalni); Andrea Reiter, Goran Terzić i Vladan Petković (međunarodni).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.