PočetnaVijesti"Nebeska tema": Premijera dokumentarca o Vladi Divljanu 10. svibnja

“Nebeska tema”: Premijera dokumentarca o Vladi Divljanu 10. svibnja

|

U Beogradu je jučer (10.4.) u zgradi Jugoslovenske kinoteke održana konferencija za novinare povodom premijere dokumentarnog filma “Nebeska tema” (2019). Filmsko je to ostvarenje o glazbeniku i bivšem frontmenu Idola, Vladi Divljanu (1958. – 2015.), najvećem džentlmenu rock and rolla te autoru vanvremenskih pjesama, koje će premijerno biti prikazano u beogradskom Sava centru upravo na njegov rođendan – 10. svibnja ove godine.

“Veliko mi je zadovoljstvo što vas možemo obavijestiti da je film gotov. Njegovo snimanje i montiranje trajalo je prilično drugo. Bila je to jedna velika, lijepa, nimalo laka, ali fenomenalna avantura. Na ovom smo se filmu susretali s dvije oprečne stvari: s jedne strane bilo ga je jako teško završiti, s druge sam imao tu privilegiju raditi film o Vladi Divljanu, jednom od najvećih heroja mog života, kao i raditi s drugim mojim herojima koji se također nalaze u ovom filmu. Za mene je to bila divna avantura i s nestrpljenjem očekujemo taj 10. svibanj. Film je zapravo ljubavna poruka Vladi Divljanu svih nas – ekipe dokumentarca i aktera koji se u njemu nalaze”, rekao je srpski scenarist i redatelj “Nebeske teme” Mladen Matičević.

“Nebeska tema” je dugometražni dokumentarni film s igranim elementima o velikanu glazbe s ovih prostora, Vladi Divljanu. U njemu sudjeluju najznačajniji glazbeni autori ex-Yu prostora, koji su posebno za ovu priliku snimili (i u filmu izvode) nove verzije Vladinih pjesama. Film je sniman na lokacijama u Beogradu, Zagrebu, Beču, Rovinju i na Braču.

Ekipu dokumentarca čine: scenarist i redatelj Mladen Matičević, direktor fotografije Boris Poljak, izvršna producentica Milena Džambasović, direktorica filma Nađa Lapčević, scenografkinje Jovana Cvetković i Jelena Sopić, montažer Dejan Urošević, dizajner zvuka Aleksandar Protić, odnosi s javnošću Aleksandar Pavlić, kostimografkinja Ivana Ivić te pomoćnica režije Maša Nešković. Film je proizveden u produkciji kuće Starhill i kompanije United Media, koproducenti su Cinnamon Film, Mir Media Group, Backstage iz Hrvatske, Tag Media i Digimedia.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.