PočetnaRecenzije"Ljubavna odiseja" - Intimna retrospektiva redateljice Tatjane Božić

“Ljubavna odiseja” – Intimna retrospektiva redateljice Tatjane Božić

-

Ajmo odmah u glavu, što kažete? Može? Ako je “Gangster te voli” (2013) Nebojše Slijepčevića uvjerljivo najbolji hrvatski dokumentarni film 2013. godine, onda je “Ljubavna odiseja” hrvatske redateljice Tatjane Božić, koja svoju karijeru gradi iz Nizozemske, barem zaslužila spominjanje u istom panteonskom paragrafu. 

Zanimljiv je životni put imala redateljica Tatjana Božić, čemu ćete se i sami uvjeriti ovih dana čim malo raskrčimo stolove s tek pripremljenom francuskom salatom i arhiviranim bocama prehrambenih-nikako alkoholnih osvježavajućih napitaka.

Rođena 1971. godine u Karlovcu, ova hrvatska filmašica već je s 15 godina napustila domovinu i s roditeljima otputovala u Rusiju, gdje je na moskovskim sveučilištima diplomirala novinarstvo i režiju. 1999. godine, zajedno s Hrvojem Mabićem i Markom Zdravkovićem, otvara poznatu produkcijsku kuću Fade In, a u razdoblju od 2002. do 2003. godine režira dokumentarni serijal “Žena s kamerom”, koji se prikazivao na HRT-u. Tatjani Božić, koja trenutno živi u nizozemskom Amsterdamu, “Ljubavna odiseja” je prvi dugometražni nefikcijski naslov u karijeri. I to ne bilo kakav premijerni nefikcijski naslov!

Za razliku od vlastitih uspješnih poslovnih podviga, Tatjana Božić nije oduvijek znala što želi od svojih ljubavnih partnera. Vrckava, simpatična, ali i zbrkana Karlovčanka godinama je pokušavala ostvariti istinsku povezanost sa suprotnim spolom. Sve dok joj jednog dana, nakon tko zna kojeg u nizu ljubavnog brodoloma – ovaj put, igrom sudbine, s Hrvatom Vjeranom – napokon nije pukao film. I nakon kojeg je odlučila snimiti dokumentarni film o nekalibriranim nišanskim spravama svoga osobnog, uglavnom od votke skršenog Amora.

Melankolično je to putovanje za redateljicu zaljubljenu u svijet, koja na vrhuncu vlastite mizerije s trenutnim dečkom Rogierom, iz petnih žila viče: “Želim dobar i miran život s čovjekom koji me voli”. Mizerije na koju poput melema djeluje spoznaja o ružičastijoj prošlosti s Rusom Pavelom, prošaranoj otkrivanjem tamošnjih književnih klasika, ševom na stepenicama lokalne zgrade i otvaranjem cijelog neistraženog kvadranta vlastitog svemira.

Poput Jarmuschevog klasika “Broken Flowers” iz 2004. godine, s legendarnim Billom Murrayjem u glavnoj ulozi, i “Ljubavna odiseja” naglasak stavlja na retrospektivu – hm, bivših ljubavnih odiseja. Putujući od Moskve i Londona do Zagreba i Amsterdama, redateljica Tatjana Božić kombiniranim dokumentarnim tehnikama – od dnevničkog direct cinema pristupa, do arhivskih elemenata prožetih iznimno senzibilnom autorskom poetikom – posjećuje prijašnje ljubavnike s nikad izgovorenim, ali uvijek prisutnim misaonim ekstrakt-pitanjem: “A dobro, što je to meni falilo, da samo na kraju prekinuli?”

Melankolično je to putovanje za redateljicu zaljubljenu u svijet, koja na vrhuncu vlastite mizerije s trenutnim dečkom Rogierom, iz petnih žila viče: “Želim dobar i miran život s čovjekom koji me voli!”. Mizerije na koju poput melema djeluje spoznaja o ružičastijoj prošlosti s Rusom Pavelom, prošaranoj otkrivanjem tamošnjih književnih klasika, ševom na stepenicama lokalne zgrade i otvaranjem cijelog neistraženog kvadranta vlastitog svemira.

“Ljubavna odiseja” je katarzično i poetsko poniranje u dubine vlastite ogoljene intime. Iskreno i introspektivno putovanje neistraženim i bolnim unutarnjim rukavcima, iza čijih obala možda nikad i neće stanovati konačni odgovori na pitanja: “Tko sam ja? I zašto su moje veze uglavnom osuđene na propast?” I čije vibracije nekad toliko prokleto očajnički želimo osjetiti. “Ljubavna odiseja” je i sukob između duboko ukorijenjenih patrijarhalnih hobotničkih krakova vlastite obitelji i neukrotive želje za vlastitim tumačenjem Klaićevog rječničkog značenja riječi sreća.

Nudi li Karlovčankin dokumentarac nedvosmislene odgovore na postavljena pitanja? Vjerojatno ne. Možemo li tvrditi da je ovih osam godina, koliko je otprilike i trajalo snimanje “Ljubavne odiseje”, autorici donijelo određene pozitivne spoznaje o vlastitim postupcima? Budite sigurno u to! Kao što možete biti sigurni u činjenicu kako je “Ljubavna odiseja” izvanserijski i pogotovo za hrvatske okolnosti, rijetko viđen dokumentarni film. 

"Ljubavna odiseja"

O FILMU:

Režija: Tatjana Božić
Godina proizvodnje: 2014.
Zemlje podrijetla: Nizozemska / Hrvatska
Produkcija: Witfilm (Nizozemska) u koprodukciji s IKON (Nizozemska), Factum i Zelovic Productions (Nizozemska)
Trajanje: 90 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Still: A Michael J. Fox Movie” – U filmskom pokretu

Oskarovac Davis Guggenheim na tržište je izbacio svoj novi dokumentarac, "Still: A Michael J. Fox Movie" (2023).

16. Gledalište Kinokluba Zagrebu u Kinoteci

Od 31 svibnja do 2. lipnja u zagrebačkom Kinu Kinoteka održat će se 16. Gledalište Kinokluba Zagreb.

“Zalagaonica” Łukasza Kowalskog u hrvatskim kinima

U hrvatska kina stiže dokumentarni film "Zalagaonica" (2022) poljskog redatejla Łukasza Kowalskog.

“12:08 Istočno od Bukurešta” u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice danas će biti prikazan dokumentarni film "12:08 Istočno od Bukurešta" (2008) Corneliua Porumboiua.

16. Beldocs: Filmske topologije

Osobitost netom završenog, 16. Beldocsa (Beograd, 10. - 17.5.), možda je upravo inzistiranje na zasebnom srpskom natjecateljskom programu.

16. Subversive Film Festival: “Knit’s Island” – Koliko je ‘stvarna’ virtualna stvarnost

"Knit’s Island" (2023) pored primarne teme granice između stvarnosti i VR-a, istražuje vrlo aktualne teme izolacije i otuđenosti društva.

“Oeconomia” i drugi nastavak “Putinovih svjedoka” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans ovog će se tjedna prikazati prvi dio filma "Oeconomia", odnosno drugi "Putinovih svjedoka".

“Sakupljači bilja” Jumane Manne najbolji dokumentarac 16. Subversive Film Festivala

Dokumentarni film "Sakupljači bilja" (2022) redateljice Jumane Manne proglašen je najboljim dokumentarcem 16. Subversive Film Festivala.

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma dokumentarcu “Horror Vacui” Borisa Poljaka

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma pripao je dokumentarcu "Horror Vacui" (Hrvatski filmski savez, 2023.) Borisa Poljaka.

32. Dani hrvatskog filma: “Punim plućima” – Bez slatkorječivosti

Studentski dokumentarac Leile Elhoweris "Punim plućima" nadilazi "vježbovnost", govori o svekolikosti i budi pozitivne, konstruktivne porive.
Režija: Tatjana Božić<br> Godina proizvodnje: 2014.<br> Zemlje podrijetla: Nizozemska / Hrvatska<br> Produkcija: Witfilm (Nizozemska) u koprodukciji s IKON (Nizozemska), Factum i Zelovic Productions (Nizozemska)<br> Trajanje: 90 minuta"Ljubavna odiseja" - Intimna retrospektiva redateljice Tatjane Božić