PočetnaRecenzije "Naslovnica" - Gledljivo i zanimljivo, ali bez konačnih odgovora na "Lambašino...

[ZAGREBDOX 2014] “Naslovnica” – Gledljivo i zanimljivo, ali bez konačnih odgovora na “Lambašino pitanje”

-

Vjerojatno nije trebalo posjedovati značajnu intelektualnu kubikažu za procjenjivanje potencijalne gledanosti dokumentarca “Naslovnica” (2013., Studio Dim) na ovogodišnjem ZagrebDoxu.

Film Silvane Menđušić o ambivalentnom odnosu pokojne Dolores Lambaše prema hrvatskim medijima dupkom je napunio doslovce svaku dvoranu u kojoj se prikazivao, bez problema se prometnuvši u ostvarenje o kojem se u proteklih par dana najviše govorilo, pisalo, s koljena na koljeno prepričavalo…

Autorica “Naslovnice” nije krila svoju razočaranost konačnom verzijom dokumentarca koji je u originalnoj verziji, pod radnim nazivom “Fotošopiranje”, trebao obuhvatiti odnos domaćih žutih medija naspram nekoliko hrvatskih celebrityja. Kako je u intervjuu Novom listu izjavila Silvana Menđušić: “To je bila jedna gruba, gorko-slatka komedija o svima nama, o tzv. glamuru u zemlji koja se raspada po svim šavovima.”

Tragična smrt Dolores Lambaše duboko je uzdrmala željenu koncepciju i zapravo autoricu stavilo pred tri loša i još gora biračka izloga. Izbaciti cijeli materijal s Lambašom, pokušati ga iskoristiti na najbolji mogući način ili pobjeći glavom bez obzira od rastućeg živog blata neizbježnih odluka? Izbor je, u konačnici, pao na prikazivanje snimljenog materijala s pokojnom glumicom. Tu završnu veziju smo nedavno i imali prilike vidjeti na jubilarnom ZagrebDoxu.

Prebacivši se – i to prisilno, da ne bude zabune – na ekskluzivni portret jedne ionako prilično zajebane, zatvorene, izranjavane ali svim mastima premazane životne glumice, Menđušić je upala u neželjenu zamku izvlačenja nefikcijskog soka iz projekta kakvog na početku ove cijele gungule jednostavno – nikad nije niti željela napraviti.

“Naslovnica” je u svom krajnjem opservacijsko-isprešanom dokumentarnom proizvodu odlučila egzistirati u zahtjevnom hibridnom miksu između Lambašine javne nedodirljive-dozlabogarazvučene medijske persone i one druge, pomno skrivane, ranjive i običnom puku nevidljive vlastite ljudske dimenzije. Nažalost, unatoč nekoliko značajnih saznanja i upečatljivih dojmovnih natuknica, dokumentarac Silvane Menđušić nije odlikaški uspio niti u jednoj od tih misija…

Postavimo za trenutak, pogotovo iz trenutne pozicije, poprilično bitno pitanje: Da je Dolores Lambaša još uvijek među nama, koliko bi se u konačnici razlikovala završna verzija “Naslovnice” u odnosu na ovu današnju? Naša prepostavka – nemjerljivo. Imali biste, recimo, triptih insajderskih priča domaćih celebova, pripadajuću nelaskavu robnu razmjenu i Dolores Lambašu kao centralnu dokumentarnu heroinu nad čijom bi neviđenom ladydianovskom sudbinom naricao čitavi snop hrvatskih domaćica od Savudrije do Iloka.

Prebacivši se – i to prisilno, da ne bude zabune – na ekskluzivni portret jedne ionako prilično zajebane, zatvorene, izranjavane ali svim mastima premazane životne glumice, Menđušić je upala u neželjenu zamku izvlačenja nefikcijskog soka iz projekta kakvog na početku ove cijele gungule jednostavno – nikad nije niti željela napraviti.

naslovnica

Nije nam trebao dokumentarac Silvane Menđušić da donesemo konačni sud o bezizlaznoj tragičnosti sudbine jedne obećavajuće glumačke karijere u usponu. Čak i u najtežim trenucima svog postojanja – razapeta između nedostatka posla i prekida veze s Dikanom Radeljakom – Lambaša je u svakom trenutku svjesna okolnih objektiva, svjesno svijetu nudeći isključivo fragmente vlastite intime.

Glumičini monolozi o Krleži, testovima za trudnoću i raskoraku između želja (teatar, ozbiljne uloge) i stvarnosti (starleta iz opskurnih sapunica) dobrodošao su, iako uglavnom površinski zagreb ispod debelog bitch-shielda iznimno inteligentne kraljice svjesno-nesvjesne manipulacije.

Tko je na kraju bila Dolores Lambaša? Može li itko na ovom svijetu odgovoriti na to pitanje? Spomenutu spoznajnu epifaniju nismo uspjeli pronaći niti u “Naslovnici”. Tražite li slične odgovore, nećete se pretjerano usrećiti s dokumentarcem Silvane Menđušić. “Naslovnica” nije osoban film. Nije niti naročito uspješan osvrt na domaće frankeštajnsko žutilo.

Hoće li “Naslovnica” konačno dati nešto ljudskije lice jednoj uglavnom prezrenoj i izvanzemaljski lijepoj žutotiskaškoj ikoni? Budite sigurni u to. S obzirom na već prije spomenute otegotne okolnosti – sasvim dovoljno za ocjenu o iznadprosječnom i vrlo gledljivom hrvatskom dokumentarnom ostvarenju.

"Naslovnica"

O FILMU:

Režija: Silvana Menđušić
Godina proizvodnje: 2013.
Zemlja podrijetla: Hrvatska
Produkcija: Studio Dim
Trajanje: 55 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

19. Festival 25 FPS: “Zamišljene budućnosti: Turizam” – Utopijske slike

Darko Fritz u svojem filmu "Zamišljene budućnosti: Turizam" studiozno pristupa stvarnom prostoru i onome u što ga se moglo pretvoriti.

Rada Šešić: “Možemo bez skromnosti reći da je hrvatski dokumentarac vodeći u regiji”

Selektorica programa Filmskog festivala DOKUart za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje ove bjelovarske filmske manifestacije.

Deset filmova u programu “Domaći autori” 24. Mediteran Film Festivala

Deset filmova bit će prikazano u ovogodišnjem programu "Domaći autori" 24. Mediteran Film Festivala.

“Djeca magle” ponovno na programu Al Jazeere Balkans

"Djeca magle" / "Children of the Mist" (2021) vijetnamske autorice Diễm Hà Lệ ponovno se prikazuje na programu Al Jazeere Balkans.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.
Režija: Silvana Menđušić<br> Godina proizvodnje: 2013.<br> Zemlja podrijetla: Hrvatska<br> Produkcija: Studio Dim<br> Trajanje: 55 minuta [ZAGREBDOX 2014] "Naslovnica" - Gledljivo i zanimljivo, ali bez konačnih odgovora na "Lambašino pitanje"