PočetnaNajave"Zid smrti, i tako to" na 9. Beldocsu

“Zid smrti, i tako to” na 9. Beldocsu

-

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Zid smrti, i tako to”

Na 9. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs (12. – 18. svibnja) bit će prikazan i dokumentarni film “Zid smrt, i tako to” (2016) redatelja Mladena Kovačevića. Film je nastao u koprodukciji srpskog Horoptera i hrvatskog Restarta, a u Beograd dolazi nakon nedavne svjetske premijere na uglednom švicarskom Visions du Réelu. Projekcija filma zakazana je za 14. svibnja u 21 sat u dvorani Kulturnog centra Beograd, i to u sklopu Srpskog natjecateljskog programa.

Nakon studija filmske režije u Beogradu, Londonu i Cape Townu, Mladen Kovačević se posvetio dokumentarnoj filmskoj umjetnosti, o čemu svjedoči nekoliko naručenih i tematskih dokumentarnih ostvarenja, kao i debitantski autorski dokumentarac “Anplagd” (2013) s kojim postiže veliki međunarodni uspeh – film je bio u selekcijama Visions du Réela, Hot Docsa, DOK Leipziga, CPH:DOX-a, FIDMarseillea i Raindancea te bio prikazan na osamdesetak festivala, uz deset osvojenih nagrada.

Za drugi film pod naslovom “Zid smrti i tako to”, Kovačević je odabrao priču o Brankici, ženi koja se čitav život bori s gravitacijom na vertikalnom zidu koji nema ni početak ni kraj.

Već kao desetogodišnja djevojčica, Brankica je postala glavna atrakcija na sajmovima širom bivše Jugoslavije – princeza na zidu smrti. Uz stariju braću, legendarne akrobate, vozila je motor paralelno sa zemljom, po zidu šest metara široke drvene bačve.

Danas ima 43 godine, šestoro unučadi i još uvijek izvodi iste zastrašujuće akrobacije. Braća odavno nisu pored nje, jedino je Brankica ostala, zarobljena između melankoličnih sjećanja i klaustrofobične egzistencije na posljednjem zidu smrti.

Uz režiju i scenarij, Mladen Kovačević potpisuje film i kao producent, snimatelj filma je Pablo Ferro, montažerka Jelena Maksimović, dok je hrvatski koproducent Tibor Keser. Za glazbu je bio zadužen Nemanja Mosurović, a za dizajn zvuka Aleksandar Protić.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije