PočetnaNajave"Zid smrti, i tako to" na 9. Beldocsu

“Zid smrti, i tako to” na 9. Beldocsu

|

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Zid smrti, i tako to”

Na 9. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs (12. – 18. svibnja) bit će prikazan i dokumentarni film “Zid smrt, i tako to” (2016) redatelja Mladena Kovačevića. Film je nastao u koprodukciji srpskog Horoptera i hrvatskog Restarta, a u Beograd dolazi nakon nedavne svjetske premijere na uglednom švicarskom Visions du Réelu. Projekcija filma zakazana je za 14. svibnja u 21 sat u dvorani Kulturnog centra Beograd, i to u sklopu Srpskog natjecateljskog programa.

Nakon studija filmske režije u Beogradu, Londonu i Cape Townu, Mladen Kovačević se posvetio dokumentarnoj filmskoj umjetnosti, o čemu svjedoči nekoliko naručenih i tematskih dokumentarnih ostvarenja, kao i debitantski autorski dokumentarac “Anplagd” (2013) s kojim postiže veliki međunarodni uspeh – film je bio u selekcijama Visions du Réela, Hot Docsa, DOK Leipziga, CPH:DOX-a, FIDMarseillea i Raindancea te bio prikazan na osamdesetak festivala, uz deset osvojenih nagrada.

Za drugi film pod naslovom “Zid smrti i tako to”, Kovačević je odabrao priču o Brankici, ženi koja se čitav život bori s gravitacijom na vertikalnom zidu koji nema ni početak ni kraj.

Već kao desetogodišnja djevojčica, Brankica je postala glavna atrakcija na sajmovima širom bivše Jugoslavije – princeza na zidu smrti. Uz stariju braću, legendarne akrobate, vozila je motor paralelno sa zemljom, po zidu šest metara široke drvene bačve.

Danas ima 43 godine, šestoro unučadi i još uvijek izvodi iste zastrašujuće akrobacije. Braća odavno nisu pored nje, jedino je Brankica ostala, zarobljena između melankoličnih sjećanja i klaustrofobične egzistencije na posljednjem zidu smrti.

Uz režiju i scenarij, Mladen Kovačević potpisuje film i kao producent, snimatelj filma je Pablo Ferro, montažerka Jelena Maksimović, dok je hrvatski koproducent Tibor Keser. Za glazbu je bio zadužen Nemanja Mosurović, a za dizajn zvuka Aleksandar Protić.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".

Petra Seliškar: “‘Tijelo’ je dokaz kako nastaviti živjeti i voljeti život”

Redateljica Petra Seliškar i glavna protagonistica Urška Ristić, za naš su portal pričali o dokumentarnom filmu "Tijelo" (2023).

Uskoro se održava 17. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sedamnaesto po redu Gledalište Kinokluba Zagreb, održavat će se od 29. svibnja do 1. lipnja u kinu Kinoteka.

Opatijska projekcija dokumentarca “Funne: Djevojke koje sanjaju more”

U sklopu programa "Liburnia uplovljava", u Opatiji će se prikazati dokumentarac "Funne: Djevojke koje sanjaju more" (2016) Katije Bernardi.

Nagrada hrvatskom projektu na 39. DOK.fest Münchenu

Projekt hrvatskog dokumentarnog filma "Kuće na pijesku" redatelja Vida Begića osvojio je industrijsku nagradu na 39. DOK.fest Münchenu.

Pobjednik CPH:DOX-a predvodi dokumentarnu konkurenciju 17. Subversive Film Festivala

Od 20. do 26. svibnja u kinu Kinoteka i Dokukinu KIC održat će se 17. izdanje Subversive Film Festivala, uz lijep broj dokumentarnih filmova.

Projekcija “Tijela” Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom

U zagrebačkom Dokukinu KIC sutra će se održati projekcija filma "Tijelo" Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom.

Svjetska premijera “Paviljona 6” Gorana Devića na 31. Sheffield DocFestu

Hrvatski dokumentarist Goran Dević svoj će najnoviji dokumentarni film "Paviljon 6" (2024) najprije predstaviti na 31. Sheffield DocFestu.