PočetnaNajave"Zid smrti, i tako to" na 9. Beldocsu

“Zid smrti, i tako to” na 9. Beldocsu

-

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Zid smrti, i tako to”

Na 9. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs (12. – 18. svibnja) bit će prikazan i dokumentarni film “Zid smrt, i tako to” (2016) redatelja Mladena Kovačevića. Film je nastao u koprodukciji srpskog Horoptera i hrvatskog Restarta, a u Beograd dolazi nakon nedavne svjetske premijere na uglednom švicarskom Visions du Réelu. Projekcija filma zakazana je za 14. svibnja u 21 sat u dvorani Kulturnog centra Beograd, i to u sklopu Srpskog natjecateljskog programa.

Nakon studija filmske režije u Beogradu, Londonu i Cape Townu, Mladen Kovačević se posvetio dokumentarnoj filmskoj umjetnosti, o čemu svjedoči nekoliko naručenih i tematskih dokumentarnih ostvarenja, kao i debitantski autorski dokumentarac “Anplagd” (2013) s kojim postiže veliki međunarodni uspeh – film je bio u selekcijama Visions du Réela, Hot Docsa, DOK Leipziga, CPH:DOX-a, FIDMarseillea i Raindancea te bio prikazan na osamdesetak festivala, uz deset osvojenih nagrada.

Za drugi film pod naslovom “Zid smrti i tako to”, Kovačević je odabrao priču o Brankici, ženi koja se čitav život bori s gravitacijom na vertikalnom zidu koji nema ni početak ni kraj.

Već kao desetogodišnja djevojčica, Brankica je postala glavna atrakcija na sajmovima širom bivše Jugoslavije – princeza na zidu smrti. Uz stariju braću, legendarne akrobate, vozila je motor paralelno sa zemljom, po zidu šest metara široke drvene bačve.

Danas ima 43 godine, šestoro unučadi i još uvijek izvodi iste zastrašujuće akrobacije. Braća odavno nisu pored nje, jedino je Brankica ostala, zarobljena između melankoličnih sjećanja i klaustrofobične egzistencije na posljednjem zidu smrti.

Uz režiju i scenarij, Mladen Kovačević potpisuje film i kao producent, snimatelj filma je Pablo Ferro, montažerka Jelena Maksimović, dok je hrvatski koproducent Tibor Keser. Za glazbu je bio zadužen Nemanja Mosurović, a za dizajn zvuka Aleksandar Protić.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator

Otvorene su prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator.

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, "Između revolucija" (2023) Vlada Petrija.

“38 at the Garden” – Osjetilo se i u Zagrebu

"38 at the Garden" (2022) debitantskog redatelja Franka Chija bavi se poznatim fenomenom košarkaškog "Linsanityja".

“All That Breathes” – Do neba i nazad

Za Oscara nominirani "All That Breathes" (2022) indijskog filmaša Shaunaka Sena, jedan je od najboljih dokumentaraca 2022. godine.

39. Sundance Film Festival: Velike nagrade doku-žirija filmovima “Going to Mars” i “The Eternal Memory”

Na 39. Sundance Film Festivalu Velike nagrade doku-žirija pripale su filmovima "Going to Mars" i "The Eternal Memory".

Nagrade za hrvatske projekte na industrijskom ogranku 34. Filmskog festivala u Trstu

Na trinaestom izdanju industrijskog programa "When East Meets West" 34. Filmskog festivala u Trstu nagrađena su i dva hrvatska projekta.

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.

“Fire of Love” – U vulkanskom grotlu

"Fire of Love" (2022) američke redateljice Sare Dose prati putešesvije francuskih vulkanologa i bračnog para Krafft.

“Only the Devil Lives Without Hope” Magnusa Gerttena na programu Al Jazeere Balkans

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje i dokumentarac "Only the Devil Lives Without Hope" (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena.