Početna Najave "Zid smrti, i tako to" na 9. Beldocsu

“Zid smrti, i tako to” na 9. Beldocsu

-

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Zid smrti, i tako to”

Na 9. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs (12. – 18. svibnja) bit će prikazan i dokumentarni film “Zid smrt, i tako to” (2016) redatelja Mladena Kovačevića. Film je nastao u koprodukciji srpskog Horoptera i hrvatskog Restarta, a u Beograd dolazi nakon nedavne svjetske premijere na uglednom švicarskom Visions du Réelu. Projekcija filma zakazana je za 14. svibnja u 21 sat u dvorani Kulturnog centra Beograd, i to u sklopu Srpskog natjecateljskog programa.

Nakon studija filmske režije u Beogradu, Londonu i Cape Townu, Mladen Kovačević se posvetio dokumentarnoj filmskoj umjetnosti, o čemu svjedoči nekoliko naručenih i tematskih dokumentarnih ostvarenja, kao i debitantski autorski dokumentarac “Anplagd” (2013) s kojim postiže veliki međunarodni uspeh – film je bio u selekcijama Visions du Réela, Hot Docsa, DOK Leipziga, CPH:DOX-a, FIDMarseillea i Raindancea te bio prikazan na osamdesetak festivala, uz deset osvojenih nagrada.

Za drugi film pod naslovom “Zid smrti i tako to”, Kovačević je odabrao priču o Brankici, ženi koja se čitav život bori s gravitacijom na vertikalnom zidu koji nema ni početak ni kraj.

Već kao desetogodišnja djevojčica, Brankica je postala glavna atrakcija na sajmovima širom bivše Jugoslavije – princeza na zidu smrti. Uz stariju braću, legendarne akrobate, vozila je motor paralelno sa zemljom, po zidu šest metara široke drvene bačve.

Danas ima 43 godine, šestoro unučadi i još uvijek izvodi iste zastrašujuće akrobacije. Braća odavno nisu pored nje, jedino je Brankica ostala, zarobljena između melankoličnih sjećanja i klaustrofobične egzistencije na posljednjem zidu smrti.

Uz režiju i scenarij, Mladen Kovačević potpisuje film i kao producent, snimatelj filma je Pablo Ferro, montažerka Jelena Maksimović, dok je hrvatski koproducent Tibor Keser. Za glazbu je bio zadužen Nemanja Mosurović, a za dizajn zvuka Aleksandar Protić.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno Posebnog izdanja ZagrebDoxa.

Proglašeni pobjednici 5. Revije studentskog filma

U glavnom gradu Hrvatske u MM centru SC-a u Zagrebu proteklog je vikenda održano peto izdanje Revije studentskog filma.

Sunčica Ana Veldić: “Cilj radionice filmskog dokumentarizma je pomoći polaznicima osvijestiti samokritičnost u svakoj fazi nastanka filma”

Kinoklub Zagreb uskoro pokreće radionicu Filmski dokumentarizam koju će voditi redateljica Sunčica Ana Veldić i Zorko Sirotić.

Ivan Ramljak: “Susreti i snimanja s protagonistima ‘O jednoj mladosti’ bili su poput malih psihoterapija”

Prije večerašnje kino premijere u zagrebačkom SC-u, Ivan Ramljak govori o svojem najnovijem dokumentarcu, "O jednoj mladosti" (ADU, 2020).

“A Dog Called Money” – Slabašan film o slabašnom albumu

"A Dog Called Money" (2019) Seamusa Murphyja prati nastajanje albuma "The Hope Six Demolition Project" britanske glazbenice PJ Harvey.

U hrvatska kina dolaze “Jedriličarke s broda Maiden”

U hrvatskim kinima od 21. listopada počinje prikazivanje dokumentarnog filma "Jedriličarke s broda Maiden" (2018) redatelja Alexa Holmesa.

U Osijeku sutra počinje 5. Filmska RUNDA

U Osijeku će se sutra i prekosutra (petak i subota, 16. i 17. 10.) u kinu Urania, održati 5. Filmska RUNDA, revija hrvatskog kratkog filma.

“Desert One” – Operacija osuđena na propast

"Desert One" Barbare Kopple na učinkovit i povremeno dirljiv način govori o operaciji koja je vjerojatno od samog početka bila osuđena na propast.

Deveta SMOTRA filmova Kino kluba Split

U petak i subotu (16. i 17.10.) održat će se deveta SMOTRA recentnih filmova nastalih u produkciji i koprodukciji Kino kluba Split

“RBG”, “Ova zemlja je moja zemlja” i “Kordiljeri snova” na programu Dokukina KIC

Na program zagrebačkog Dokukina KIC ovoga vikenda (petak - nedjelja; 16. - 18. listopada) dolaze tri dokumentarna filma.