PočetnaVijesti65. Martovski festival: Grand Prix nagrade dokumentarcima "Isti" i "Wongar"

65. Martovski festival: Grand Prix nagrade dokumentarcima “Isti” i “Wongar”

-

U Beogradu je sinoć završio 65. Martovski festival – Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma (28.3. – 1.4.). Svečana dodjela nagrada odvijala se u Velikoj sali Doma omladine Beograda, a najboljim filmovima dodijeljene su Grand Prix nagrade te nagrade žirija. Svakome od Grand Prix pobjednika (domaći dugometražni i kratkometražni dokumentarni film, domaći i međunarodni kratkometražni igrani film, animirani film i eksperimentalni film/video art) pripalo je i dvije tisuće eura u dinarskoj protuvrijednosti.

Selektori dokumentarnog dijela ovogodišnjeg Martovskog festivala bili su redateljica i producentica Jovana Nikolić (u kategoriji preko 50 minuta), odnosno producentica Iva Plemić Divjak (u kategoriji do 50 minuta). 

Žiri za dokumentarne filmove do 50 minuta radio je u sastavu: Robert Tomić Zuber, redatelj i novinar; Dragan Jovićević, pisac, novinar i filmski kritičar te Srđan Šarenac, redatelj, scenarist i producent. Grand Prix za najbolji kratkometražni dokumentarni film žiri je dodijelio filmu “Isti” (2018) redatelja Dejana Petrovića. Žiri je svoju odluku obrazložio riječima: “Jedinstvenom filmskom vizualnom stilizacijom redatelj ovog ostvarenja daje nam uvid u nepristupačne živote ljudi na margini. Originalnim dramaturškim i filmskim pristupom jednoj nesvakidašnjoj temi odnosa kažnjenih i vlasti, redatelj nas vodi kroz osjećaj jednakosti između njih.”

Žiri za dokumentarni film preko 50 minuta radio je u sastavu: Leila Dedić, programska producentica Al Jazeera Balkans; Ognjen Glavonić, redatelj i Vanja Kovačević, montažerka. Grand Prix za najbolji dugometražni dokumentarni film žiri je dodijelio filmu “Wongar” (2018) redateljice Andrijane Stojković.

Ovu nagradu žiri je objasnio na sljedeći način: “Žiri je odlučio da, iz tematski snažne selekcije, nagradu dodijeli filmu koji se izdvojio svojim minimalizmom, skromnošću, mudrošću, filmičnošću te promišljenom i zaokruženom filmskom formom. Filmu o strancu u stranoj zemlji, kojeg, nakon života provedenog u bilježenju i borbi za glas i prava onih kojima je to sistematski ukinuto, zatičemo u starosti. Starosti obilježenoj pažnjom i smirenošću koju posvećuju dingosima s kojima živi, divljim psima u kojima je prepoznao i našao svoju misteriozno nestalu obitelj, ženu i djecu. Autorica Andrijana Stojković nam, svjesnom odlukom, filmom ne objašnjava, ne nameće stav i mišljenje o svom junaku, ne koristi medij kao platformu da publici drži povijesne ili moralne lekcije. Redateljica se odlučila samo na to da nam – bez vanjskih intervencija – pokaže, preda svemir kojim se u filmu bavi, a to postiže dugim, melankoličnim i statičnim kadrovima kojima pažljivo bilježi detalje tog svijeta, u isto vrijeme utapajući nas u njegov ritam, pravila i vrijednosti.” 

Jučer su dodijeljene i strukovne nagrade Martovskog festivala koje je birao žiri u sastavu: Mina Đukić, redateljica; Bojana Andrić, direktorica fotografije; i Filip Dedić, montažer. “Druga strana svega” (Mila Turajlić, 2017.) osvojila je Nagradu za najbolji zvuk (Aleksandar Protić) i Nagradu za najbolju montažu (Aleksandra Milovanović). Nagrada za najbolju režiju pripala je Marku Grbi Singhu za film “Zvezde Gaomeigua” (2017).

Martovski festival organizirao je Dom omladine Beograda, s redateljem i producentom Markom Popovićem kao umjetničkim direktorom te dramaturgom Bobanom Jevtićem kao posebnim savjetnikom. Publika je u Beogradu ove godine imala priliku pogledati preko 120 filmova, kako u natjecateljskim kategorijama, tako i u revijalnom dijelu programa, odnosno na specijalnim projekcijama u okviru kojih su prikazane dvije svjetske i sve srpske premijere dugometražnih dokumentarnih filmova. Pored filmova, program festivala činile su i brojne radionice, predavanja i susreti s autorima.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.

Dokukino KIC: Novi ciklus “Hall of Famea” i “20 dana u Mariupolju”

U zagrebačko Dokukino KIC između ostalog dolazi novi ciklus programa "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma".

Fantomske niti

U zagrebačkom Dokukinu KIC nedavno je održan program "Čile: Filmom protiv zaborava".

Hrvatski dokumentarci u Sloveniji i Rumunjskoj

Predstojećih dana i tjedana šest hrvatskih dokumentarnih filmova bit će prikazano na festivalima u Sloveniji i Rumunjskoj.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen” Nicolasa Philiberta od 21. ožujka u hrvatskim kinima

U hrvatska kina od 21. ožujka dolazi dokumentarac "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023) Nicolasa Philiberta.

“The Barber of Little Rock” – Banking while black

"The Barber of Little Rock" američkog redateljskog dvojca John Hoffman - Christine Turner, osvojio je ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara.

96. Oscari: Očekivani Zlatni kipić za “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova

U losanđeleskom Dolby Theatreu sinoć je održana 96. po redu svečana dodjela nagrade Oscar.

Otvorene prijave za treći “AJD Industry Days @ AJB DOC”

Otvorene su prijave za treći "AJD Industry Days @ AJB DOC", koji se održava u sklopu Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans.

Ususret Oscarima u Dokukinu KIC

Vikend u zagrebačkom Dokukinu KIC posvećen je programu "Ususret Oscarima".

[VIDEO] Tamara Babun: “Crowdfunding ne može biti redoviti način financiranja filmova”

Producentica Tamara Babun za naš portal govori o svojoj producentskoj kući Wolfgang&Dolly te između ostalog i novom projektu 'Sakupljač snova'.