PočetnaVijesti65. Martovski festival: Grand Prix nagrade dokumentarcima "Isti" i "Wongar"

65. Martovski festival: Grand Prix nagrade dokumentarcima “Isti” i “Wongar”

-

U Beogradu je sinoć završio 65. Martovski festival – Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma (28.3. – 1.4.). Svečana dodjela nagrada odvijala se u Velikoj sali Doma omladine Beograda, a najboljim filmovima dodijeljene su Grand Prix nagrade te nagrade žirija. Svakome od Grand Prix pobjednika (domaći dugometražni i kratkometražni dokumentarni film, domaći i međunarodni kratkometražni igrani film, animirani film i eksperimentalni film/video art) pripalo je i dvije tisuće eura u dinarskoj protuvrijednosti.

Selektori dokumentarnog dijela ovogodišnjeg Martovskog festivala bili su redateljica i producentica Jovana Nikolić (u kategoriji preko 50 minuta), odnosno producentica Iva Plemić Divjak (u kategoriji do 50 minuta). 

Žiri za dokumentarne filmove do 50 minuta radio je u sastavu: Robert Tomić Zuber, redatelj i novinar; Dragan Jovićević, pisac, novinar i filmski kritičar te Srđan Šarenac, redatelj, scenarist i producent. Grand Prix za najbolji kratkometražni dokumentarni film žiri je dodijelio filmu “Isti” (2018) redatelja Dejana Petrovića. Žiri je svoju odluku obrazložio riječima: “Jedinstvenom filmskom vizualnom stilizacijom redatelj ovog ostvarenja daje nam uvid u nepristupačne živote ljudi na margini. Originalnim dramaturškim i filmskim pristupom jednoj nesvakidašnjoj temi odnosa kažnjenih i vlasti, redatelj nas vodi kroz osjećaj jednakosti između njih.”

Žiri za dokumentarni film preko 50 minuta radio je u sastavu: Leila Dedić, programska producentica Al Jazeera Balkans; Ognjen Glavonić, redatelj i Vanja Kovačević, montažerka. Grand Prix za najbolji dugometražni dokumentarni film žiri je dodijelio filmu “Wongar” (2018) redateljice Andrijane Stojković.

Ovu nagradu žiri je objasnio na sljedeći način: “Žiri je odlučio da, iz tematski snažne selekcije, nagradu dodijeli filmu koji se izdvojio svojim minimalizmom, skromnošću, mudrošću, filmičnošću te promišljenom i zaokruženom filmskom formom. Filmu o strancu u stranoj zemlji, kojeg, nakon života provedenog u bilježenju i borbi za glas i prava onih kojima je to sistematski ukinuto, zatičemo u starosti. Starosti obilježenoj pažnjom i smirenošću koju posvećuju dingosima s kojima živi, divljim psima u kojima je prepoznao i našao svoju misteriozno nestalu obitelj, ženu i djecu. Autorica Andrijana Stojković nam, svjesnom odlukom, filmom ne objašnjava, ne nameće stav i mišljenje o svom junaku, ne koristi medij kao platformu da publici drži povijesne ili moralne lekcije. Redateljica se odlučila samo na to da nam – bez vanjskih intervencija – pokaže, preda svemir kojim se u filmu bavi, a to postiže dugim, melankoličnim i statičnim kadrovima kojima pažljivo bilježi detalje tog svijeta, u isto vrijeme utapajući nas u njegov ritam, pravila i vrijednosti.” 

Jučer su dodijeljene i strukovne nagrade Martovskog festivala koje je birao žiri u sastavu: Mina Đukić, redateljica; Bojana Andrić, direktorica fotografije; i Filip Dedić, montažer. “Druga strana svega” (Mila Turajlić, 2017.) osvojila je Nagradu za najbolji zvuk (Aleksandar Protić) i Nagradu za najbolju montažu (Aleksandra Milovanović). Nagrada za najbolju režiju pripala je Marku Grbi Singhu za film “Zvezde Gaomeigua” (2017).

Martovski festival organizirao je Dom omladine Beograda, s redateljem i producentom Markom Popovićem kao umjetničkim direktorom te dramaturgom Bobanom Jevtićem kao posebnim savjetnikom. Publika je u Beogradu ove godine imala priliku pogledati preko 120 filmova, kako u natjecateljskim kategorijama, tako i u revijalnom dijelu programa, odnosno na specijalnim projekcijama u okviru kojih su prikazane dvije svjetske i sve srpske premijere dugometražnih dokumentarnih filmova. Pored filmova, program festivala činile su i brojne radionice, predavanja i susreti s autorima.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Vlad Petri: “Ovo nije samo film o politici, već i o ljudima, prijateljstvu, ljubavi i povezanosti”

Rumunjski redatelj Vlad Petri na skorašnjem će ZagrebDoxu predstaviti svoj novi film, "Između revolucija" (2023).

Hrvatski projekti i filmovi na East Doc Platformu i Oberhausenu

Hrvatska dokumentaristika bit će zastupljena na dva važna filmska programa/manifestacije: East Doc Platformu te 69. Oberhausenu.

“Dokukino Eter”: Novi studentski program u Dokukinu KIC

U suradnji s Klubom studenata FPZG-a i Radio Studentom, zagrebačko Dokukino KIC pokreće novi filmsko-diskurzivni program "Dokukino Eter".

Nenad Puhovski: “Uvijek smo se trudili na festivalu imati značajan broj hrvatskih filmova”

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski za naš portal najavljuje devetnaesto izdanje najvećeg domaćeg festivala dokumentarnog filma.

“Djeca magle” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "Djeca magle" (2021) autorice Diễm Hà Lệ.

Sveučilišni Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ u riječkom Art-kinu

Od 21. do 23. ožujka Sveučilište u Rijeci u Art-kino donosi Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ.

Damir Markovina: “Mostar je iznimno vitalna beštija”

U svom drugom autorskom filmu - "Dezerteri" - Damir Markovina se prisjeća odrastanja u Mostaru i okolnosti odlaska iz grada.

Melita Vrsaljko: “Pruga Knin-Zadar je krik propuštene prilike i izraz besmislenih politika”

Melita Vrsaljko za naš portal govori o svom filmskom prvijencu "Knin-Zadar" (Dinaridi Film, 2023.).

Bogat popratni program 19. ZagrebDoxa

ZagrebDox i ove godine nudi bogat popratni programski sadržaj, koji se sastoji od "masterclassova", panela, posebnih programa itd.

“AHA!”: Nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija na HTV-u

Na Prvom programu HTV-a, 27. ožujka u 20.15 sati, s emitiranjem kreće nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija "AHA!" Tamare Babun i Une Radić.