PočetnaVijesti65. Martovski festival: Grand Prix nagrade dokumentarcima "Isti" i "Wongar"

65. Martovski festival: Grand Prix nagrade dokumentarcima “Isti” i “Wongar”

-

U Beogradu je sinoć završio 65. Martovski festival – Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma (28.3. – 1.4.). Svečana dodjela nagrada odvijala se u Velikoj sali Doma omladine Beograda, a najboljim filmovima dodijeljene su Grand Prix nagrade te nagrade žirija. Svakome od Grand Prix pobjednika (domaći dugometražni i kratkometražni dokumentarni film, domaći i međunarodni kratkometražni igrani film, animirani film i eksperimentalni film/video art) pripalo je i dvije tisuće eura u dinarskoj protuvrijednosti.

Selektori dokumentarnog dijela ovogodišnjeg Martovskog festivala bili su redateljica i producentica Jovana Nikolić (u kategoriji preko 50 minuta), odnosno producentica Iva Plemić Divjak (u kategoriji do 50 minuta). 

Žiri za dokumentarne filmove do 50 minuta radio je u sastavu: Robert Tomić Zuber, redatelj i novinar; Dragan Jovićević, pisac, novinar i filmski kritičar te Srđan Šarenac, redatelj, scenarist i producent. Grand Prix za najbolji kratkometražni dokumentarni film žiri je dodijelio filmu “Isti” (2018) redatelja Dejana Petrovića. Žiri je svoju odluku obrazložio riječima: “Jedinstvenom filmskom vizualnom stilizacijom redatelj ovog ostvarenja daje nam uvid u nepristupačne živote ljudi na margini. Originalnim dramaturškim i filmskim pristupom jednoj nesvakidašnjoj temi odnosa kažnjenih i vlasti, redatelj nas vodi kroz osjećaj jednakosti između njih.”

Žiri za dokumentarni film preko 50 minuta radio je u sastavu: Leila Dedić, programska producentica Al Jazeera Balkans; Ognjen Glavonić, redatelj i Vanja Kovačević, montažerka. Grand Prix za najbolji dugometražni dokumentarni film žiri je dodijelio filmu “Wongar” (2018) redateljice Andrijane Stojković.

Ovu nagradu žiri je objasnio na sljedeći način: “Žiri je odlučio da, iz tematski snažne selekcije, nagradu dodijeli filmu koji se izdvojio svojim minimalizmom, skromnošću, mudrošću, filmičnošću te promišljenom i zaokruženom filmskom formom. Filmu o strancu u stranoj zemlji, kojeg, nakon života provedenog u bilježenju i borbi za glas i prava onih kojima je to sistematski ukinuto, zatičemo u starosti. Starosti obilježenoj pažnjom i smirenošću koju posvećuju dingosima s kojima živi, divljim psima u kojima je prepoznao i našao svoju misteriozno nestalu obitelj, ženu i djecu. Autorica Andrijana Stojković nam, svjesnom odlukom, filmom ne objašnjava, ne nameće stav i mišljenje o svom junaku, ne koristi medij kao platformu da publici drži povijesne ili moralne lekcije. Redateljica se odlučila samo na to da nam – bez vanjskih intervencija – pokaže, preda svemir kojim se u filmu bavi, a to postiže dugim, melankoličnim i statičnim kadrovima kojima pažljivo bilježi detalje tog svijeta, u isto vrijeme utapajući nas u njegov ritam, pravila i vrijednosti.” 

Jučer su dodijeljene i strukovne nagrade Martovskog festivala koje je birao žiri u sastavu: Mina Đukić, redateljica; Bojana Andrić, direktorica fotografije; i Filip Dedić, montažer. “Druga strana svega” (Mila Turajlić, 2017.) osvojila je Nagradu za najbolji zvuk (Aleksandar Protić) i Nagradu za najbolju montažu (Aleksandra Milovanović). Nagrada za najbolju režiju pripala je Marku Grbi Singhu za film “Zvezde Gaomeigua” (2017).

Martovski festival organizirao je Dom omladine Beograda, s redateljem i producentom Markom Popovićem kao umjetničkim direktorom te dramaturgom Bobanom Jevtićem kao posebnim savjetnikom. Publika je u Beogradu ove godine imala priliku pogledati preko 120 filmova, kako u natjecateljskim kategorijama, tako i u revijalnom dijelu programa, odnosno na specijalnim projekcijama u okviru kojih su prikazane dvije svjetske i sve srpske premijere dugometražnih dokumentarnih filmova. Pored filmova, program festivala činile su i brojne radionice, predavanja i susreti s autorima.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sjeveroistočni vjetrovi” – Staljin, još uvijek među Gruzijcima

"Sjeveroistočni vjetrovi" su film istančana ritma, smjene kadrova koja jednako zadržava pozornost na detaljima, kao što ih kontekstualizira.

[VIDEO] Domenico Centrone: “Moramo ‘vratiti’ film mjestu na kojem je snimljen”

Od 19. do 23. veljače u Zagrebu se održavala napredna radionica snimanja za mlade, koju je vodio talijanski edukator Domenico Centrone.

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

Na ovotjedni program Al Jazeere Balkans stižu dokumentarni filmovi "Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari".

“Beyond Utopia” – Vibrantno svjedočanstvo

"Beyond Utopia" uvjerljivo i potresno iznosi upečatljive sudbine, pripovijesti i prisjećanja nekolicine izbjeglih Sjevernokorejaca.

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.

U KIC-u ciklus filmova posvećen Martinu Semenčiću

U zagrebačkom Kulturno informativnom centru (KIC) bit će prikazan kratki ciklus "Sjećanje na Martina Semenčića".