Početna Vijesti 65. Martovski festival: Grand Prix nagrade dokumentarcima "Isti" i "Wongar"

65. Martovski festival: Grand Prix nagrade dokumentarcima “Isti” i “Wongar”

-

U Beogradu je sinoć završio 65. Martovski festival – Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma (28.3. – 1.4.). Svečana dodjela nagrada odvijala se u Velikoj sali Doma omladine Beograda, a najboljim filmovima dodijeljene su Grand Prix nagrade te nagrade žirija. Svakome od Grand Prix pobjednika (domaći dugometražni i kratkometražni dokumentarni film, domaći i međunarodni kratkometražni igrani film, animirani film i eksperimentalni film/video art) pripalo je i dvije tisuće eura u dinarskoj protuvrijednosti.

Selektori dokumentarnog dijela ovogodišnjeg Martovskog festivala bili su redateljica i producentica Jovana Nikolić (u kategoriji preko 50 minuta), odnosno producentica Iva Plemić Divjak (u kategoriji do 50 minuta). 

Žiri za dokumentarne filmove do 50 minuta radio je u sastavu: Robert Tomić Zuber, redatelj i novinar; Dragan Jovićević, pisac, novinar i filmski kritičar te Srđan Šarenac, redatelj, scenarist i producent. Grand Prix za najbolji kratkometražni dokumentarni film žiri je dodijelio filmu “Isti” (2018) redatelja Dejana Petrovića. Žiri je svoju odluku obrazložio riječima: “Jedinstvenom filmskom vizualnom stilizacijom redatelj ovog ostvarenja daje nam uvid u nepristupačne živote ljudi na margini. Originalnim dramaturškim i filmskim pristupom jednoj nesvakidašnjoj temi odnosa kažnjenih i vlasti, redatelj nas vodi kroz osjećaj jednakosti između njih.”

Žiri za dokumentarni film preko 50 minuta radio je u sastavu: Leila Dedić, programska producentica Al Jazeera Balkans; Ognjen Glavonić, redatelj i Vanja Kovačević, montažerka. Grand Prix za najbolji dugometražni dokumentarni film žiri je dodijelio filmu “Wongar” (2018) redateljice Andrijane Stojković.

Ovu nagradu žiri je objasnio na sljedeći način: “Žiri je odlučio da, iz tematski snažne selekcije, nagradu dodijeli filmu koji se izdvojio svojim minimalizmom, skromnošću, mudrošću, filmičnošću te promišljenom i zaokruženom filmskom formom. Filmu o strancu u stranoj zemlji, kojeg, nakon života provedenog u bilježenju i borbi za glas i prava onih kojima je to sistematski ukinuto, zatičemo u starosti. Starosti obilježenoj pažnjom i smirenošću koju posvećuju dingosima s kojima živi, divljim psima u kojima je prepoznao i našao svoju misteriozno nestalu obitelj, ženu i djecu. Autorica Andrijana Stojković nam, svjesnom odlukom, filmom ne objašnjava, ne nameće stav i mišljenje o svom junaku, ne koristi medij kao platformu da publici drži povijesne ili moralne lekcije. Redateljica se odlučila samo na to da nam – bez vanjskih intervencija – pokaže, preda svemir kojim se u filmu bavi, a to postiže dugim, melankoličnim i statičnim kadrovima kojima pažljivo bilježi detalje tog svijeta, u isto vrijeme utapajući nas u njegov ritam, pravila i vrijednosti.” 

Jučer su dodijeljene i strukovne nagrade Martovskog festivala koje je birao žiri u sastavu: Mina Đukić, redateljica; Bojana Andrić, direktorica fotografije; i Filip Dedić, montažer. “Druga strana svega” (Mila Turajlić, 2017.) osvojila je Nagradu za najbolji zvuk (Aleksandar Protić) i Nagradu za najbolju montažu (Aleksandra Milovanović). Nagrada za najbolju režiju pripala je Marku Grbi Singhu za film “Zvezde Gaomeigua” (2017).

Martovski festival organizirao je Dom omladine Beograda, s redateljem i producentom Markom Popovićem kao umjetničkim direktorom te dramaturgom Bobanom Jevtićem kao posebnim savjetnikom. Publika je u Beogradu ove godine imala priliku pogledati preko 120 filmova, kako u natjecateljskim kategorijama, tako i u revijalnom dijelu programa, odnosno na specijalnim projekcijama u okviru kojih su prikazane dvije svjetske i sve srpske premijere dugometražnih dokumentarnih filmova. Pored filmova, program festivala činile su i brojne radionice, predavanja i susreti s autorima.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Šesnaest filmova u Međunarodnoj konkurenciji 16. ZagrebDoxa

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu u natjecateljskoj konkurenciji prikazat će se i šesnaest filmova iz međunarodnog programa.

29. Dani hrvatskog filma: “O jednoj mladosti” – Balada o prolaznosti

"O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka univerzalno je prepoznatljiva priča, filozofična balada o prolaznosti, mijenama, iznevjerenim nadama.

Održane premijerne Nagrade Dokumetar: “Mačka je uvijek ženska” najbolji film, tri nagrade za “Na vodi”

U Dokukinu KIC sinoć su održane premijerne Nagrade Dokumetar, posvećene valorizaciji godišnje produkcije hrvatskog dokumentarnog filma.

Dodjelom nagrada i priznanja završen 3. AJB DOC

Dodjelom nagrada i priznanja sinoć je završen 3. AJB DOC.

Završen SKORO 15. DOKUart

Prvim bjelovarskim auto–kinom u nedjelju, 13. rujna, završen je SKORO 15. DOKUart, bjelovarski festival dokumentarnog filma.

3. AJB DOC: “Uhvaćeni u mreži” – Vjera u ljudski rod

"Caught in the Net" (2020) ostvario je svoju plemenitu edukacijsku, društveno korisnu namjenu, što zaslužuje nemalu pohvalu.

Posebno izdanje ZagrebDoxa od 4. do 11. listopada

Ovogodišnje posebno izdanje ZagrebDoxa održat će se od 4. do 11. listopada u Kinu SC i Teatru &TD Studentskog centra u Zagrebu

3. AJB DOC: “Galeb” – Mudrac imperijalnog ega

Izgrađen 1937. u Italiji, brod Galeb je poslije Drugog svjetskog rata preuređen u školski brod Jugoslavenske ratne mornarice i ploveću rezidenciju maršala Tita.

Objavljena selekcija 29. Dana hrvatskog filma

Jučer (petak, 11.9.) je službeno objavljena selekcija 29. izdanja Dana hrvatskog filma, koje će se od 16. do 19. rujna 2020 godine održati u kinu Tuškanac.