PočetnaNajaveU Art-kinu predstavljanje kratkometražnih filmova snimljenih u Primorsko-goranskoj županiji

U Art-kinu predstavljanje kratkometražnih filmova snimljenih u Primorsko-goranskoj županiji

-

Kvarnerska filmska komisija organizira treće izdanje programa “Kvarner u kratkom” u sklopu kojeg će se na najkraći dan u godini, 21. prosinca u 20 sati, u riječkom Art-kinu prikazati četiri domaća kratkometražna filma snimljena u Primorsko-goranskoj županiji – dva dokumentarna: “Izvorni sjaj” (Level 52, 2022.) Biance Dagostin i Tonija Juričića te “Posvećenje proljeća” (Samostalna produkcija, 2022.) Hane Stojaković i Silvana Drpića.

U sklopu ovogodišnjeg programa, istog dana s početkom u 18 sati, održat će se i predstavljanje Nove škole dokumentarnog filma udruge Filmaktiv, uz selekciju filmova koju je pripremila Maša Drndić, jedna od voditeljica programa.

Na repertoaru su “Flora” (2022) Davida Kumparea, “Sve kaj ti nikad ne budem rekla” (2021) Bele Bračko Milešević, “To što je ostalo” (2021) Silvije Bumbak, “Suze bakarskog baškota” (2022) Bruna Butorca, “Na tragu sjećanja” (2021) Nine Sorić, “Mia ide u Ličko Petrovo Selo” (2020) Natalije Stefanović, “Jednog petka popodne” (2021) Lucije Brkić, “Još dugo ćemo ovako” (2020) Sare Huskić te “Martin Torpedo” (2021) Tonija Jelenića.

Ulaz na filmske programe je slobodan, a nakon obje projekcije slijede razgovori s autorima filmova koje će moderirati Jelena Androić.

Popratni program “Kvarnera u kratkom #3” donosi Radionicu dokumentarnog filma u vodstvu redateljice i producentice Morane Ikić Komljenović. Jednodevna radionica nastaje u suradnji s kreativnim kolektivnom Little Red Dot, a održavat će se 21. prosinca od 13 do 17 sati u Mini Art-kinu. Namjera je radionice, uz teorijska izlaganja i živu razmjenu uvida te analizu primjera, pružiti skicu krajolika profesionalnog dokumentarnog stvaralaštva. Polaznicima koji imaju postojeće autorske projekte ili tek ideje za buduće projekte, omogućit će se i kratke konzultacije od 17 do 18 sati. Radionica je prilagođena osobama raznolikog filmskog i srodnog iskustva, ulaz je slobodan, a prijave se vrše putem e-adrese [email protected].

Ovim programom Kvarnerska filmska komisija želi učiniti svoj rad vidljiv široj javnosti, predstaviti produkcije snimljene na kvarnerskom području, ali i otvoriti prostor za učenje i rad mladih. Kvarnerska filmska komisija regionalni je filmski ured osnovan 2016. unutar javne ustanove Art-kino uz podršku i poticaj Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Hrvatskog audiovizualnog centra. Vizija Kvarnerske filmske komisije je učiniti Rijeku i Primorsko-goransku županiju privlačnim i prepoznatljivim filmskim destinacijama, a putem pruža administrativnu, logističku, obrazovnu i stručnu podršku domaćoj i stranoj audiovizualnoj produkciji.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator

Otvorene su prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator.

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, "Između revolucija" (2023) Vlada Petrija.

“38 at the Garden” – Osjetilo se i u Zagrebu

"38 at the Garden" (2022) debitantskog redatelja Franka Chija bavi se poznatim fenomenom košarkaškog "Linsanityja".

“All That Breathes” – Do neba i nazad

Za Oscara nominirani "All That Breathes" (2022) indijskog filmaša Shaunaka Sena, jedan je od najboljih dokumentaraca 2022. godine.

39. Sundance Film Festival: Velike nagrade doku-žirija filmovima “Going to Mars” i “The Eternal Memory”

Na 39. Sundance Film Festivalu Velike nagrade doku-žirija pripale su filmovima "Going to Mars" i "The Eternal Memory".

Nagrade za hrvatske projekte na industrijskom ogranku 34. Filmskog festivala u Trstu

Na trinaestom izdanju industrijskog programa "When East Meets West" 34. Filmskog festivala u Trstu nagrađena su i dva hrvatska projekta.

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.

“Fire of Love” – U vulkanskom grotlu

"Fire of Love" (2022) američke redateljice Sare Dose prati putešesvije francuskih vulkanologa i bračnog para Krafft.

“Only the Devil Lives Without Hope” Magnusa Gerttena na programu Al Jazeere Balkans

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje i dokumentarac "Only the Devil Lives Without Hope" (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena.