PočetnaNajaveBogat popratni program 21. Liburnia Film Festivala

Bogat popratni program 21. Liburnia Film Festivala

|

Za tjedan dana počinje 21. Liburnia Film Festival koji će na nekoliko opatijskih lokacija u fokus staviti recentne hrvatske dokumentarce. Na Ljetnoj pozornici, u Villi Antonio i Caffe baru Eugenian gledat će se, pričati i učiti o dokumentarnom filmu. Više od trideset filmova u programima “Regionale”, Restartovih filmova, programu posebnih projekcija i, dakako, u programu u konkurenciji za nagrade, svakom stanovniku Opatije i opatijskom gostu omogućit će da provjeri čime se bave redatelji hrvatskih dokumentaraca, a ako im to nije dovoljno, moći će se uključiti u bogat i raznolik popratni program.

Prvu festivalsku večer, program u konkurenciji otvorit će hrvatska premijera filma “Kuća na Kraljevcu” (Factum, 2023.) redatelja Pere Kvesića. Istu večer, nakon još tri filma (“Espi”, “Pero” i “Snajka: Dnevnik očekivanja” koji je na DokuFestu u Prizrenu ovih dana dobio Nagradu publike), na stage male Ljetne pozornice izlazi bend Tidal Pull. Radi se o bendu osnovanom krizne 2020. godine, koji je lani izdao debitantski album “Uvod u promatranje cvijeća pri punoj brzini”. Dečki svoj zvuk opisuju kao kao big indie ili “muzika koju čuješ kad nađeš još pomfrita na dnu vrećice iz meka”. Koncert je dio Rock&OFF turneje.

Edukativni program donosi radionice za djecu, amatere i profesionalce

U edukativnom dijelu programa, djecu do deset godina očekuje radionica “Filmska početnica”, na kojoj će učiti o osnovnim elementima filma. Radionica će se održavati od 22. do 24. kolovoza, a vodit će ju Vanda Kreutz i Tin Dožić, umjetnici s bogatim iskustvom radioničkog rada s djecom.

Oni nešto stariji, a koji nemaju iskustva razrade scenarija, držanja kamere ili montiranja, na radionici “Prvi put snimam” mogu zakoračiti u svijet filma. Radionicu vodi redateljica Bela Bračko-Milešević.

Od 24. do 26. kolovoza redatelji i montažeri odabranih filmskih projekata u fazi rough cuta uz mentorice edukacije “LFF Rough Cut”, renomirane montažerke Jelenu Maksimović (Beograd, Srbija) i Hrvoslavu Brkušić (Zagreb, Hrvatska), dobit će usmjerenje za završavanje svojih filmova.

O dokumentarcima možete razgovarati svih pet LFF dana

Od drugog dana festivala, srijede 23. kolovoza, s autorima filmova u konkurenciji za osam festivalskih nagrada (najbolji film po izboru žirija, najbolji film po izboru publike, najbolji regionalni film, najbolja režija, najbolja montaža, najbolja fotografija, najbolji dizajn zvuka i Nagrada kritičara “Dragan Rubeša”) zainteresirani mogu razgovarati na “Piću s autorom” (Caffe bar Eugenian, 17 sati) koji moderira filmolog Boris Ružić.

U srijedu 23. kolovoza, u 18 sati u Villi Antonio, održat će se case study prvog hrvatskog dokumentarnog filma koji je osvojio Veliku Zlatnu arenu, “Veće od traume” (Metar60 / HRT; 2022.), a koji je između ostalog lani na LFF-u svojom snažnom porukom i hrabrim pristupom osvojio i Nagradu publike. Autorice filma Vedrana Pribačić i Mirta Puhlovski govorit će o složenom postupku ulaženja u privatni prostor žrtava ratnih silovanja, zbližavanju s protagonisticama, izazovima snimanja filmova koji izlažu ranjive osobe te odabiru tematskog fokusa filma.

Odgovor na pitanje tribine “Što je potrebno za doku-kino hit?”, koja će se održati u petak, 25. kolovoza u 18 sati u Vili Antonio, ponudit će iskusni producenti dokumentarnih filmova koji su uspjeli baš ono što i naslov pita te kino-prikazivači koji će ponuditi i svoju perspektivu na potencijale domaćeg dokumentarnog filma. Na tribini sudjeluju Tibor Keser, Koviljka Lazar (Hrvatska mreža nezavisnih kinoprikazivača), Slobodanka Mišković (Art-kino) i Oliver Sertić.

Festival i ove godine obiluje premijerama – ukupno ih je osamnaest na cijelom festivalu, a u samom programu u konkurenciji za nagrade od dvadeset filmova njih devet ima svjetsku ili hrvatsku premijeru.

Svi LFF-ovi razgovorni i edukacijski programi, kao i program “Regionale” što će biti prikazan u Villi Antonio, su besplatni, dok je za gledanje filmova na Ljetnoj pozornici potrebno kupiti ulaznicu. Putem sustava Mojekarte.hr moguće je kupiti kartu za svih pet festivalskih dana (12 eura) ili za pojedini dan (4 eura), a isto će biti moguće učiniti i na ulazu u Ljetnu pozornicu za trajanja festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.