PočetnaRecenzije19. Liburnia Film Festival: "Martin Torpedo" - Luka negdašnjeg imena

19. Liburnia Film Festival: “Martin Torpedo” – Luka negdašnjeg imena

|

Dokumentarac “Martin Torpedo” (Filmaktiv, 2021.) istoimeno je naslovljen po svome središnjem i jedinom liku, a on prema bivšoj riječkoj tvornici “Torpedo”, u čijim se napuštenim prostorima smjestio ostavši bez vlastitog doma. Za portret neobičnog pa i do nestvarnosti neobičnog Martina, ovaj film u režiji Tonija Jelenića oblikuje sasvim pogođen okvir, kadar za kadrom nižući estetski istančane prizore kojima uspostavlja sublimnu atmosferu junakove svakodnevice. Snimano pod vibrantnom poslijepodnevnom svjetlošću, sve je u toplim tonovima, koji impresionistički sjenče pa osvjetljuju pusti lučki industrijski kompleks gdje, barem kako je nama prikazano, osim Martina nema nikoga. Ne računajući za dom zapuštenu gradnju bivše tvornice nad čijim je porušenim zidom grafit Dom Torpedo, on je beskućnik i dane provodi sam: lunja, peca i ubija dosadu, a mi ga u tome promatramo, totalima uglavnom udaljenog od kamere, s kojom ne komunicira izravno i čiju prisutnost tek rijetkim doživljavanjem potvrdi.

U toj relaciji ipak ne ostaje otuđena figura, iako scenografija ogleda njegovu samoću, a prilično masivni tvornički objekti čine vizualno malim; ne priziva se izgubljenost ili inferiornost prema prostorno-životnim uvjetima, dapače. Svoja je kretanja Martin nazvao lunjanjem, no on hoda – jedini pokret u statici kadrova – sigurno i kao sa znanim ciljem, korakom u kojem je nešto teško, olovno odlučno, što bi u nimalo podrugljivom aspektu i moglo pristajati pridobivenom nadimku. Hod mu iz pozadine prati govor; Martina čujemo većinom u voice-overu, čime rečenice postaju i ugođajno sredstvo, a takve su jer govori snažno, specifičnom ritmičnošću. Kao da spontano recitira sebe, svaka riječ doima se bitnom, bitnijom nego što nam se možda sadržajno na prvu učinila, pa nas zateče i ostavi da promišljamo u tišini Martinovih stanki iz kojih i jedno njegovo Yorkom zadimljeno “Ha, jebate!” izroni s egzistencijalnom težinom. Glazba je pritom sveprisutna, tematska ambijentalna skladba “Super Moon”, koja i zvuči astronautski, efektno unoseći svečano-fantastički ton i atmosferski preobražava prostor Torpeda u neznanu lokaciju smještenu negdje na rubu zbilje. Linije, proporcije, boje, detalji – uz glazbu teži se uspostavljanju ugođaja i ostalim elementima, pa je svaki kadar skladan i zaokružen estetskom finoćom zbog koje bi mogao samostalno funkcionirati kao izdvojena fotografija.

“Martin Torpedo” nadišao je pobuđivanje sažaljenja, snimajući svoga junaka s dostojanstvom, jer on i jest dostojanstven. I više od toga.

I Martinova priča slijedi jasnu strukturalnu nit. Nakon što mu aparat za kavu proguta pet kuna, asocijativnim skokom u prošlost u sljedećoj sceni govori o prvoj plaći iz mladenačkih dana, kojom je majku počastio čokoladom, oca dvjema kutijama Ibra i usput zaradio odobrenje prvi put zapaliti pred njim. Jelenićev protagonist jezgrovito iznosi druge važne trenutke svoje biografije, objašnjavajući i kako je ostao bez krova nad glavom. Nemajući gdje drugdje, čuo je za prostor na Torpedu, pa se ovdje smjestio posljednje dvije godine. Imao je priliku skrasiti se u Gorskom kotaru, ali što bi radio tamo? Ribe nema, ta neće udicom loviti vjevericu, medu, puha ili vuka, pa je ponudu odbio. Pokazuje tetovaže, imena žena s kojima je hodao – na lijevoj podlaktici Silva i Višnja, na desnoj Jelica i Danica. Mrtve su, kaže, ali sve su one, takoreći, mrtve, još dodaje. U kontejneru pronalazi igračku koju namjerava darovati unuku, skuplja ih inače i za ostalu svoju unučad. “Pikolino je najmlađi”, pojašnjava tonom koji vjerodostojnost ovoga što govori (i vjeruje) stavlja na kušnju, no nejasna je pretpostavka miješa li, i u kojoj mjeri, činjenice i fikciju svoga života, a na koncu je i nevažno.

Martin rješava križaljku vlastitim sistemom brojeva. Dok ispunjava samo bijela polja, jer crvena ne radi, opet je prisutna ona odlučnost zbog koje ga se ne može doživjeti sažalno, ludastim. Ionako nije prikazan kako bi ga se preispitivalo, nego upravo doživjelo – više od čovjeka koji je izgubljen u svom svijetu, čini se da živi u ovome, samo nepatvorenom jednostavnošću, slijedeći sebe kojeg, ako mi i ne razumijemo, on ipak poznaje. Pretkraj filma njegova se kompozicija zaokružuje: na početku gledali smo Martina kroz pukotine zida Doma Torpedo, u zoru, na kraju nam u sutonu iste lokacije progovara nadu o ispunjenju obećanja čovjeka koji mu tu namjerava staviti vrata i prozore. Jasno je bilo i bez isticanja da su tužne okolnosti u kojima živi, ali “Martin Torpedo” nadišao je pobuđivanje sažaljenja, snimajući svoga junaka s dostojanstvom, jer on i jest dostojanstven. I više od toga. Osobenjak filmičnog karaktera poput lika iz stiha ili legende utjelovljuje nešto fikcionalno, pomalo simbolično i transcendentalno, pa je i njegova pojava na ekranu zasluženo dobila istu takvu vrijednost.

"Martin Torpedo"
Scenarij, režija, kamera i montaža: Toni Jelenić
Producentica: Maša Drndić
Glazba: Japanski premijeri
Produkcija: Filmaktiv
Zemlja podrijetla: Hrvatska
Godina proizvodnje: 2021.
Trajanje: 13 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Elvis Lenić: “Poslovanje Uljanika godinama je funkcioniralo po piramidalnoj shemi”

Na 20. ZagrebDoxu bit će prikazan i "Brod" (Kinematograf, 2023.), najnoviji dokumentarac redatelja Elvisa Lenića.

Hrvoje Pukšec: “Inzistirati na rastu i količini, neminovno vodi u probleme”

Još nekoliko dana preostalo je do otvaranja jubilarnog, 20....

Vladimira Spindler: “Umjetnost jako često nalazi inspiraciju iz muke umjetnika”

Vladimira Spindler donosi priču o ženama iz svoje obitelji u dokumentarcu "Geni moje djece" (Zagreb film, 2024.).

Katarina Lukec: “‘Đe je kruva nema gladi’ vidim kao poetiziranje ideje doma”

Katarina Lukec za Dokumentarni.net govori o svom novom filmu "Đe je kruva nema gladi" (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2023.).

“Manifest” – Iz Rusije, uživo

"Manifest" / "Manifesto" (2022) Angie Vinchito je u svakom slučaju nesumnjiva kritika suvremene putinovske Rusije.

Predavanje o Chrisu Markeru u Kino klubu Split

U Kino klubu Split (Ulica Slobode 28), u okviru...

“Bol” Ivana Faktora u programu 70. Oberhausena

Dokumentarno-eksperimentalni film "Bol" (Sve gore i gore, 2024.) Ivana Faktora ušao je u natjecateljski program 70. Oberhausena.

Dokumentarni Oktavijani filmovima “Dezerteri” i “El Shatt – nacrt za utopiju”

HDFK u zagrebačkom kinu Kinoteka po trideset i drugi put dodjeljuje svoju godišnju nagradu za najbolje filmove, Oktavijan.

“Titicut Follies” Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC

"Ludilo u Titicutu" / "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC.

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.
Scenarij, režija, kamera i montaža: Toni Jelenić<br> Producentica: Maša Drndić<br> Glazba: Japanski premijeri<br> Produkcija: Filmaktiv<br> Zemlja podrijetla: Hrvatska<br> Godina proizvodnje: 2021.<br> Trajanje: 13 minuta19. Liburnia Film Festival: "Martin Torpedo" - Luka negdašnjeg imena