PočetnaVijesti"Tvornice radnicima" Srđana Kovačevića najbolji film 19. Liburnia Film Festivala

“Tvornice radnicima” Srđana Kovačevića najbolji film 19. Liburnia Film Festivala

-

Proglašenjem najboljih filmova festivala, na maloj Ljetnoj pozornici u Opatiji, sinoć (petak, 27.8.) je završen 19. Liburnia Film Festival, festival hrvatskog dokumentarnog filma. Publika je najvišom ocjenom ocijenila film “Jedna od nas” redatelja Đure Gavrana, a žiri je najboljim ocijenio dokumentarac “Tvornice radnicima” Srđana Kovačevića. Posebno priznanje dodijeljeno je Josipu Lukiću za film “Bijeli Božić”, a najbolji je regionalni film “Martin Torpedo” Tonija Jelenića. Filmski program završen je svjetskom premijerom filma “Enrico Marotti: Ovo je moj plov” (Samostalna produkcija, 2021.) Relje Dušeka.

Žiri, povjesničarka umjetnosti i kustosica Branka Benčić, montažer i redatelj Vladimir Gojun, redatelj i umjetnički direktor festivala Beldocs Marko Grba Singh, distributer i redatelj Szabolcs Szyrony te kritičarka Višnja Vukašinović, najboljim filmom 19. Liburnia Film Festivala je proglasio film “Tvornice radnicima” (Fade In, 2021.) Srđana Kovačevića. Želja žirija bila je prenijeti poruku “o mogućnostima društvene imaginacije koja se u filmu nudi kao studija slučaja koja ukazuje na potencijal društvenih transformacija u tenzijama prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, ali i mogućnosti i nemogućnosti emancipacije”.

Favorit publike “Jedna od nas” Đure Gavrana, “Martin Torpedo” najbolji regionalni film

Publika 19. Liburnia Film Festivala koja je, unatoč pandemiji, vjerno dolazila svake večeri i glasala za filmove u konkurenciji, najvišom ocjenom – 4,78 – ocijenila je film Đure Gavrana “Jedna od nas” (Pipser, 2020.). Autore najboljeg filma prema izboru žirija i publike organizator, Udruga Liburnia Film Festival, nagrađuju novčanom nagradom od 1.000 eura a Restart izradom DCP-a.

Posebnim priznanjem, zbog “intimističkog portreta bijelog muškarca u poziciji nemoći i angažiranog vapaja u kojem se stereotipi hrvatstva rasprskavaju poput vatrometa koji za sobom ostavlja tek pepeo letargiju”, žiri 19. LFF-a nagradio je film “Bijeli Božić” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2020.) Josipa Lukića.

Sa željom da potaknu mladog autora Tonija Jelenića na nastavak bavljenja dokumentarnim filmom, žiri je nagradu za najbolji regionalni film dodijelio filmu “Martin Torpedo” (Filmaktiv, 2021.), nastalom na Novoj školi dokumentarnog filma riječke udruge Filmaktiv. U obrazloženju nagrade naglasili su autorov istančan senzibilitet koji “ni u jednom trenutku ne narušava dostojanstvo protagonista već promišljenim pristupom opservacijskog dokumentarca ulazi u svijet jednog osobenjaka čija naočigled tužna sudbina nikad ne prelazi u patetiku”. Najbolji regionalni film nagrađuje Balkan Documentary Centar iz Sofije, s 50% popusta na entry fee za radionicu razvoja projekata BDC Discoveries, na koju je autor pozvan sa sljedećim projektom.

Ivanu Ramljaku nagrada za naj-režiju

Za najbolju režiju nagrađen je Ivan Ramljak, redatelj filma “O jednoj mladosti” (ADU, 2020.) “koji kroz kroniku života i smrti svog prijatelja, publiku na hrabar i jedinstven način vraća u prošlost, čuvajući je od zaborava”. Autor filma ima direktan ulaz na radionicu Ex Oriente Film koju osigurava Institut dokumentarnog filma – IDF iz Praga.

Nagrada za najbolju montažu dodijeljena je filmu “Bijeli Božić” (ADU, 2020.). Zajedno ju potpisuju Josip Lukić i Elena Radošević. “Iako se na prvi pogled čini kako je u ovom filmu posao montažera sveden na minimum, upravo to i jest jedna od odlika ovog neobičnog eksperimenta koji je drugačiji stilom i pristupom od ostalih filmova u konkurenciji”, stoji u obrazloženju žirija. Ovu je nagradu po prvi put podržala tvrtka ACER, darivanjem filmske opreme.

“Nultom krajoliku” nagrade za fotografiju i dizajn zvuka

Esejističkom pejzažnom dokumentarcu “Nulti krajolik” (Kazimir, 2020.) redatelja Bruna Pavića pripale su dvije nagrade – nagrada za najbolju fotografiju i nagrada za dizajn zvuka. “Upečatljivost diskursa kojim autorica samouvjereno barata otkriva nam novi pogled, točnije novo oko naše filmske zajednice od kojeg se može mnogo očekivati u budućnosti”, kazao je žiri za kameru Andree Kaštelan, dok je sugestivni zvučni pejzaž dizajnera zvuka Vjerana Šalamona istaknut zbog “impresivnog stvaranja balansa između dijegetskih zvukova, precizne uporabe atmosfere i specifičnih zvukova popraćenih minimalističkom glazbenom podlogom što filmu daje dodatnu težinu i gledatelju vjerno prenosi emociju pesimizma i bespomoćnosti koja prožima protagoniste filma”. Obje nagrade od ove godine sponzorira AVC Zagreb vaučerom u iznosu od 700 eura.

Liburnia Film Festival prvi je hrvatski filmski festival posvećen isključivo dokumentarnom filmu i jedini je festival koji u svom programu prikazuje samo domaće dokumentarce nastale u protekloj godini. Tijekom pet festivalskih dana u Opatiji su prikazana 44 dokumentarna hrvatska filma, od čega 22 u natjecateljskom programu te isto toliko u popratnom.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za 32. Dane hrvatskog filma

Otvorene su prijave za 32. Dane hrvatskog filma, koji će se održati od 15. do 20. svibnja 2023. u Studentskom centru Sveučilišta u Zagrebu.

“All the Beauty and the Bloodshed” – Glas kroz fotoaparat

Najnoviji film Laure Poitras, "All the Beauty and the Bloodshed" rastvara život Nan Goldin, poznate američke fotografkinje i aktivistice.

Otvorene prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator

Otvorene su prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator.

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, "Između revolucija" (2023) Vlada Petrija.

“38 at the Garden” – Osjetilo se i u Zagrebu

"38 at the Garden" (2022) debitantskog redatelja Franka Chija bavi se poznatim fenomenom košarkaškog "Linsanityja".

“All That Breathes” – Do neba i nazad

Za Oscara nominirani "All That Breathes" (2022) indijskog filmaša Shaunaka Sena, jedan je od najboljih dokumentaraca 2022. godine.

39. Sundance Film Festival: Velike nagrade doku-žirija filmovima “Going to Mars” i “The Eternal Memory”

Na 39. Sundance Film Festivalu Velike nagrade doku-žirija pripale su filmovima "Going to Mars" i "The Eternal Memory".

Nagrade za hrvatske projekte na industrijskom ogranku 34. Filmskog festivala u Trstu

Na trinaestom izdanju industrijskog programa "When East Meets West" 34. Filmskog festivala u Trstu nagrađena su i dva hrvatska projekta.

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.