PočetnaRecenzije19. Liburnia Film Festival: "Nulti krajolik" - Apokalipsa danas

19. Liburnia Film Festival: “Nulti krajolik” – Apokalipsa danas

-

U razgovoru Hrvoja Krstičevića s Brunom Pavićem, objavljenom na ovim stranicama, vezanom uz “Nulti krajolik” (Kazimir, 2020.), redatelj kaže da mu je jedan od mentora na radionici Ex Oriente u Pragu, gdje je film razvijan, rekao kako se ne mora opterećivati davanjem informacija, da film čak ne mora uopće biti jasan ako gledatelj uživa u slici i zvuku. Nejasnost dokumentarnih filmova u posljednjem je razdoblju uistinu uzela maha i postala jedan od principa ili putova priopćavanja i komunikacije u toj umjetničkoj grani. Iako u mogućem sukobu s uvriježenim poimanjem slikopisnog dokumentiranja (dokument kao precizna informacija) ta navada novijeg doba sama po sebi niti je mana, niti vrlina. Već, kao i svaki drugi redateljski izbor i postupak, istraživačka mogućnost kojom se podjednako može dobaciti do novih sfera ili podbaciti ispod ravni uobičajenih standarda. Vjerojatno nema upute ni modela koji će zajamčiti da će gledatelj uživati u slici i zvuku, a isto tako neće svi gledatelji uživati u istom. Što ovoga ushiti, onomu može biti posve nezanimljivo.

U tom postavu neizbježnog upliva subjektivnosti, gore potpisani drži da je Pavić u “Nultom krajoliku” – iako dokumentaristički nemalo nejasan – dosegao do iznimne dojmljivosti, što gdjekad priziva čak i imaginarije kakvima su znali zanositi velikani poput Michelangela Antonionija, Ingmara Bergmana ili Andreja Tarkovskoga. Mješavina mističnog i realističnog u praćenju aktivnosti oko ruiniranih priobalnih industrijskih postrojenja, prašnomaglovito će dozvati antonionijevske prikaze urbanih pustara (“Crvena pustinja”), a impresivna, kao izmišljena scenografija golih, pougljenjenih, crnih stabala urešenih bijelim voćkama i cvjetovima otržaka plastike oko golemog, vjetrovitog smetlišta, ječi jezom (post)apokaliptičke Bergmanove onostranosti (“Vučje doba”, “Sramota”, “Tišina”), nedokučivosti, izvanprisutnosti “Stalkera” (1979) ili kojeg drugog mekog klesanja u vremenu Andreja Tarkovskog.

Je li autoru tako što bilo na umu ili ne, nije presudno, a u tom kontekstu možda valja zamijetiti da je, različito od gore navedenih bardova, poklonika dugih i složenih pokreta kamere, Pavić svoje djelo sastavio (gotovo) isključivo od statičnih kadrova. Estetski pomno uobličenih, što je cjelinu – prikaz rugobnoga u oku ugodnom ruhu, mada nikad u vedrim, živim bojama – osnažilo tihom unutarnjom napregnutosti. Iako ih je kroz izrez i zagasitopepeljaste valere snimateljice Andreje Kaštelan zamamno gledati, nakarade devastacije i zapuštenosti ostaju odbojnima, možda i više negoli da su snimljene kao samo ružne. Ostvaren u tempu sporoga filma, u tijesnom dosluhu s vrsno oblikovanom zvučno-glazbenom slikom Vjerana Šalamona, u nadahnutoj suradnji s montažerima Slobodanom Jokićem (Danom Okijem) i Draganom Đokićem, “Nulti krajolik” odvija se u razmjerno rahlim, istovremeno precizno oblikovanim epizodama. Isprva vazda zagonetnim, nikad do kraja zaokruženim, što taloženjem i dopunjavanjem tvore težak, kaljav kolaž odsječka života u primorskom kraju koji – kao ni mnogo toga – u filmu nije imenovan. A riječ je o Kaštelanskom zaljevu, čije se prirodne divote još naslućuju kroz slojeve zatiranja civilizacijskim napretkom.

U “Nultom krajoliku” dokumentarno i eksperimentalno nerazdruživo se prožimaju, naslućuje se i ponešto igranoga (Pavić ga u razgovoru potvrđuje), jedva se izgovara poneka riječ, malo je i pisanih.

U “Nultom krajoliku” dokumentarno i eksperimentalno nerazdruživo se prožimaju, naslućuje se i ponešto igranoga (Pavić ga u razgovoru potvrđuje), jedva se izgovara poneka riječ, malo je i pisanih. Pitanje o tomu koliko takav nejasan film može doprinijeti mogućem rješavanju nevolja, povlači i pitanje o tomu može li to učiniti i najjasniji društveno-angažirani film. U rijetkom trenutku što bilježi izgovorenu riječ, prosvjednik protiv zagađenja na novinarevo pitanje: “Što očekujete?” odgovara: “Ništa.” Ali svejedno prosvjeduje. Iz svega viđenoga očito je da su filmaši duboko zgroženi onime što prikazuju, a dvojba u domete slikopisnog aktivizma možda je predočena završetkom u kojem otac s dvoje djece prašnjavim putom odlazi od kamere, u zalazak Sunca. Kao u nekim filmovima Charlieja Chaplina, koji time uglavnom sugerira sretan svršetak skitničinih nezgoda. Pavićeva se inačica sutonskog hepienda, međutim, ne doima oplahnutom niti iluzijom vjere i nade u boljitak. Ali svejedno je zabilježio.

"Nulti krajolik"
Scenarij i režija: Bruno Pavić
Producent: Ivan Perić
Direktorica fotografije: Andrea Kaštelan
Montaža: Slobodan Jokić (Dan Oki) i Dragan Đokić
Glazba: Vjeran Šalomon
Produkcija: Kazimir
Zemlja podrijetla: Hrvatska
Godina proizvodnje: 2020.
Trajanje: 71 minutu

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Vlad Petri: “Ovo nije samo film o politici, već i o ljudima, prijateljstvu, ljubavi i povezanosti”

Rumunjski redatelj Vlad Petri na skorašnjem će ZagrebDoxu predstaviti svoj novi film, "Između revolucija" (2023).

Hrvatski projekti i filmovi na East Doc Platformu i Oberhausenu

Hrvatska dokumentaristika bit će zastupljena na dva važna filmska programa/manifestacije: East Doc Platformu te 69. Oberhausenu.

“Dokukino Eter”: Novi studentski program u Dokukinu KIC

U suradnji s Klubom studenata FPZG-a i Radio Studentom, zagrebačko Dokukino KIC pokreće novi filmsko-diskurzivni program "Dokukino Eter".

Nenad Puhovski: “Uvijek smo se trudili na festivalu imati značajan broj hrvatskih filmova”

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski za naš portal najavljuje devetnaesto izdanje najvećeg domaćeg festivala dokumentarnog filma.

“Djeca magle” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "Djeca magle" (2021) autorice Diễm Hà Lệ.

Sveučilišni Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ u riječkom Art-kinu

Od 21. do 23. ožujka Sveučilište u Rijeci u Art-kino donosi Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ.

Damir Markovina: “Mostar je iznimno vitalna beštija”

U svom drugom autorskom filmu - "Dezerteri" - Damir Markovina se prisjeća odrastanja u Mostaru i okolnosti odlaska iz grada.

Melita Vrsaljko: “Pruga Knin-Zadar je krik propuštene prilike i izraz besmislenih politika”

Melita Vrsaljko za naš portal govori o svom filmskom prvijencu "Knin-Zadar" (Dinaridi Film, 2023.).

Bogat popratni program 19. ZagrebDoxa

ZagrebDox i ove godine nudi bogat popratni programski sadržaj, koji se sastoji od "masterclassova", panela, posebnih programa itd.

“AHA!”: Nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija na HTV-u

Na Prvom programu HTV-a, 27. ožujka u 20.15 sati, s emitiranjem kreće nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija "AHA!" Tamare Babun i Une Radić.
Scenarij i režija: Bruno Pavić<br> Producent: Ivan Perić<br> Direktorica fotografije: Andrea Kaštelan<br> Montaža: Slobodan Jokić (Dan Oki) i Dragan Đokić<br> Glazba: Vjeran Šalomon<br> Produkcija: Kazimir<br> Zemlja podrijetla: Hrvatska<br> Godina proizvodnje: 2020.<br> Trajanje: 71 minutu19. Liburnia Film Festival: "Nulti krajolik" - Apokalipsa danas