PočetnaVijestiPredstavljen program 19. Liburnia Film Festivala

Predstavljen program 19. Liburnia Film Festivala

|

Devetnaesto izdanje Liburnia Film Festivala, festivala hrvatskog dokumentarnog filma, održat će se od 23. do 27. kolovoza na nekoliko lokacija u Opatiji te u konkurenciji prikazati 23 recentna hrvatska dokumentarca, a van konkurencije još 24 filma, najavili su jučer (petak, 23.7.) u Rijeci direktorica LFF-a Jelena Androić, članovi produkcijskog tima Borko Novitović i Mirela Pašić te glasnogovornica festivala Hana Galogaža Lanča.

Među 23 filma u ovogodišnjoj konkurenciji, svjetsku, hrvatsku ili festivalsku premijeru imat će osam naslova, a svjetsku “Tata” (Blank, 2021.) Lucije Bekavac, “Neke se stvari nisu dogodile, a mi ih svejedno pamtimo” (Blank, 2021.) Tamare Bilankov, “Sve kaj ti nikad ne budem rekla” (Filmaktiv, 2021.) Bele Bračko-Milešević i “Osijek <-> Kopenhagen, grad traži ubojicu” (Mitropa, 2021.) Ivana Faktora. Hrvatsku premijeru imat će “Trafika” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2021.) Dore Slakoper i “Horizont” (Kreativni sindikat, 2021.) Tanje Deman, festivalsku “Uvala” (Kolektor – Centar za vizualne umjetnosti / SNV – Srpsko Narodno Vijeće; 2021.) Davora Konjikušića i Nike Petković, te “Lika / Bez naslova” (Studio Pangolin, 2020.) Ane Hušman.

U konkurenciji za nagradu za najbolji film festivala po ocjeni žirija, najbolji film po izboru publike, najbolji regionalni film te stručne nagrade za najbolju režiju, montažu, fotografiju i dizajn zvuka, ove će se godine natjecati još i “Čekaj me” (ADU / Osoba D; 2021.) Damira Markovine, “Žica” (Off World / Kinoteka / URGH! / In_Script / Relation04 Media; 2021.) Tihe K. Gudac, “Split” (REA, 2021.) Renate Poljak, “O jednoj mladosti” (ADU, 2020.) Ivana Ramljaka, “Plejade” (Kinoklub Zagreb, 2021.) Mateje Zidarić, “Dubica” (Factum / Zagreb film; 2021.) Marine Aničić Spremo, “Sad sam ja Irena” (ADU, 2021.) Jasmine Beširević, “Monolog o Puli” (Pulska filmska tvornica, 2021.) Elvisa Lenića, “Pater” (ADU, 2020.) Martine Marasović, “Jedna od nas” (Pipser, 2020.) Đure Gavrana, “Tvornice radnicima” (Fade In, 2021.) Srđana Kovačevića, “Bijeli Božić” (ADU, 2020.) Josipa Lukića, “Nulti krajolik” (Kazimir, 2020.) Bruna Pavića, “Jednog petka popodne” (Filmaktiv, 2021.) Lucije Brkić i “Martin Torpedo” (Filmaktiv, 2021.) Tonija Jelenića.

Više od osamdeset prijava za 19. LFF

Bez obzira na još jednu pandemijsku godinu, produkcija je bila potentnija nego ikad, pa je selektor Oliver Sertić razmatrao više od osamdeset filmova. Među njima je i dosad najveći broj prijava iz Primorsko-goranske i Istarske županije, njih skoro dvadeset.

Kako bi posebno istaknuo napore regionalnih autora i autorica, u posebnom popratnom programu LFF će prikazati i filmove koji nisu uspjeli naći mjesta u konkurenciji. U popratnom filmskom programu posjetitelje čeka i retrospektiva kratkih dokumentaraca Đure Gavrana, koji će na LFF-u održati i case study (studiju slučaja) svog izuzetno uspješnog recentnog dokumentarca “Jedna od nas”.

U Vili Antonio bit će predstavljena i regionalna alternativna mreža Kinedok kroz film Nevena Hitreca “Povuci-potegni” (Jaka produkcija / Kreativni pokret; 2020.) koji je dio ovogodišnjeg KineDokovog kataloga, a posljednjeg dana festivala na Ljetnoj pozornici Opatija, uz svečanu dodjelu nagrada, bit će prikazani i filmovi u produkciji suorganizatora festivala, Restarta: hrvatska premijera upravo završenog kratkog dokumentarca “Bosanski Brodvej” (2021) Jasmine Beširević, kao i dva izabrana naslova Restartove Škole dokumentarnog filma. LFF će zatvoriti svjetska premijera filma “Enrico Marotti: Ovo je moj plov” Relje Dušeka (Samostalna produkcija, 2021.) o opatijskom windsurferu.

“Program je ove godine raznolik i zapravo, po broju prijava i završenih filmova, uopće ne izgleda da je pandemija posebno pogodila hrvatske filmaš(ic)e. Neki su baš u pandemiji bili u montaži, pa su ih završavali ove ili krajem prošle godine, a mogu primijetiti i da je prijavljeno mnogo intimističkih naslova koji nisu zahtijevali veće filmske ekipe. Takav je i program: kombinacija jakih političkih i socijalnih filmova s izvanrednim kreativnim esejima i filmovima koji se hibridno naslanjaju na eksperimentalni ili igrani film. U svakom slučaju, ovaj LFF pokazuje da je dokumentarni film žilaviji nego ikada”, rekao je programski direktor festivala Oliver Sertić.

Ovogodišnja je LFF-ova novost da nagrade za najbolji dizajn zvuka i najbolju fotografiju podupire AVC Zagreb, tvrtka s tridesetogodišnjim iskustvom specijalizirana za projektiranje radio i TV postaja, studija za višekanalna snimanja i video postprodukciju, kina, kazališnih, razglasnih, multimedijalnih te konferencijskih sustava, sustava scenske i televizijske rasvjete i kabelskih mreža, zastupanje domaćih i inozemnih proizvođača opreme te sistemsku integraciju multimedijalne, konferencijske i rasvjetne opreme.

Novost na Liburnia Film Festivalu

LFF u 2021. uvodi i jednu novu edukaciju – LFF-ovu rough cut radionicu za dokumentarne projekte u fazi rough cuta, za koju su prijave u tijeku a čije su voditeljice renomirane montažerke Hrvoslava Brkušić i Jelena Maksimović. Borko Novitović najavio je LFF-ove radionice u izvedbi partnera festivala, Filmaktivovu “Prvi put snimam” za filmske entuzijaste i početnike koja prijave otvara već 26.7., “Filmsku početnicu” u produkciji Restarta, te tradicionalna “Pića s autorima” svakog popodneva. Novitović je najavio i da će 26.7. biti otvoren poziv za volontere i volonterke LFF-a.

Mirela Pašić najavila je pak da će na festivalu, u suradnji s Udrugom SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava, biti održana i tribina na temu nasilja u obitelji povezana s temom filma “Jedna od nas” Đure Gavrana.

O najboljim će filmovima odlučivati peteročlani međunarodni žiri koji čine filmska kritičarka Višnja Vukašinović, kustosica i ravnateljica MMSU-a Rijeka Branka Benčić, montažer i redatelj Vladimir Gojun, redatelj i umjetnički direktor festivala Beldocs Marko Grba Singh te mađarski redatelj i distributer Szabolcs Szirony, ujedno i predstavnik regionalne alternativne mreže KineDok koja će svoj godišnji sastanak održati upravo na LFF-u.

Opširnije informacije doznajte na službenoj stranici Liburnia Film Festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Što je nama kino danas? Nacrt za istraživanje djelovanja Art-kina Croatia u Rijeci

Čak i površno poznavanje riječke kulturno-filmske scene prepoznaje Art-kino Croatia kao središnje mjesto kojem ostale inicijative graviraju.

Mia Maros Živković: “‘Oda’ je pjesma, hvalospjev ženama”

Naša najnovija sugovornica je Mia Maros Živković, redateljica dokumentarca "Oda" (2024), koji je na Gledalištu osvojio Posebno priznanje.

Julien Temple u riječkom Art-kinu

U sklopu programa "Cinehill hoće ići na more", u Art-kino stiže višestruko nagrađivani britanski autor Julien Temple.

Rani padovi Stanleya Kubricka

Četvrti tekst esejističkog serijala "Mineur/majeur" donosi pogled na manje poznate dokumentarce Stanleya Kubricka.

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.