PočetnaRecenzije17. ZagrebDox: "Žica" - Žiletno oštra zaštita zapadnoeuropske slobode

17. ZagrebDox: “Žica” – Žiletno oštra zaštita zapadnoeuropske slobode

|

Manjinsko hrvatski film “Žica” / “The Wire” (Off World / Kinoteka / URGH! / In_Script / Relation04 Media; 2021.) Tihe K. Gudac ostvaren je po narudžbi, odnosno u sklopu međunarodnog projekta, televizijske serije “Granice” / “Borderlines” belgijsko-nizozemskog autora i koproducenta Frederika Nicolaia, pod vodstvom belgijske produkcijske kuće Off World. Riječ je o šest epizoda koje promatraju živote u graničnim područjima zapadnoeuropskih zemalja, promišljajući značenja i svrhu zemljopisnih granica, njihove političke, kulturne i društvene kontekste te pitanja identiteta, sigurnosti i solidarnosti. Unutar tako postavljenog okvira autori pojedinih epizoda dobili su oveliku slobodu izražavanja u vlastitom kodu i senzibilitetu. “Žica” je premijerno prikazana u svibnju, u programu Panorama DOK.fest Münchena, održanog online, a sudjelovanje u Regionalnoj konkurenciji ZagrebDoxa hrvatska joj je premijera.

Prvi (kilo)metri žiletne žice sa slovenske su strane slovensko-hrvatske granice, kao brana protiv imigranata s juga – Bliskog Istoka, Azije, Afrike – postavljeni 2015. godine, da bi ih iz godine u godinu bilo sve više. Mnogim stanovnicima pograničnog područja ta se mjera činila pretjeranom, uzročnikom više štete nego koristi, no vlasti su smatrale drukčije. Sloboda Europske unije štitila se ožičenjem koje je, uočavaju neki sudionici, nadmašilo ono bunkerima, bodljikavim žicama i sličnime na istim područjima u vrijeme Drugog svjetskoga rata. “Žica” Tihe K. Gudac snimana je ponajviše na području koje razdvaja, odnosno spaja rijeka Kupa. S hrvatske strane je Brod na Kupi, sa slovenske Petrina, gotovo isto naselje u nekoć različitim republikama SFRJ, danas različitim državama EU, od kojih Slovenija jest, a Hrvatska nije u Schengenskom prostoru bez granica.

Predivna, privlačna, pitoma, zelena Kupa i bogate, guste, zelene šume koje ju okružuju često su pred kamerom, ljepote prirode kao takve, popraćene elegično-tugaljivo-zlokobnim glazbenim motivima Frédérica Verchevala, a kao lajtmotiv se, dakako, provlače kadrovi novopostavljene visoke zelene granične ograde, vizualno razmjerno dobro uklopljene u okoliš, s prijetećim, sjajnim srebrnosivim sječivima na vrhu. Otprilike takav ugođaj i usmjerenje prevladavaju čitavim filmom. Nema u njemu ni istraživačke razrade žiletnožičane problematike, ni čvrste, pa gotovo ni ikakve priče u klasičnijem mislu uvoda, zapleta, raspleta i poentiranog svršetka. Cjelinom se, bez uočljivijeg reda i razvoja nižu prizori objedinjeni temom, krajolikom i stanovništvom koje mahom izražava nezadovoljstvo žičanom preprekom koja im, većini, zagorčava život i otežava prirodno zajedništvo graničnih susjeda. No, ima i onih koji drže da je mjera potrebna i dobrodošla zaštita od ilegalnih pridošlica koji žele dalje u Europu. Poneke se osnovne informacije ispisuju na ekranu, ali objektivnih tumača, objašnjavatelja i podučavatelja nema – sve što doznajemo jest posredstvom prikazanih događaja i mišljenja zateknutih žitelja. Samo glasom izvan slike počesto se čuju i izbjeglice koje su pokušale prijeći tu granicu, a opisuju svoje mučne putešestvije iz dalekih krajeva, pa i to kako su se, više balkanski grubo negoli europski uljuđeno, prema njima ophodile hrvatske i slovenske snage reda i mira.

Samo glasom izvan slike počesto se čuju i izbjeglice koje su pokušale prijeći tu granicu, a opisuju svoje mučne putešestvije iz dalekih krajeva, pa i to kako su se, više balkanski grubo negoli europski uljuđeno, prema njima ophodile hrvatske i slovenske snage reda i mira.

Prizori su u “Žici” više rasplinuti nego zaokruženi, malo koji protagonist opipljivije predstavljen. Ne razvija se ni drama, niti se argumentiranije iscrtava kakva logika. U posljednjoj trećini neki će izbjeglice biti i prikazani, i to u improviziranom utočištu u Bosni i Hercegovini gdje se o njima brižno skrbi gospođa koju zovu Mama, a sastanak predstavnika policije i slovenskih stanovnika Kupe u Radencima bit će jedini odsječak izrazitijeg dramskog naboja. Nedvojbeno zanimljivi i nipošto suvišni, ti se prilozi doimaju neočekivanim opterećenjem dotad uspostavljene ravnoteže. Vjerojatno držeći da jednim filmom ionako ne mogu do čistoga pojasniti sve složenosti problematike, niti riješiti problem, autori su, čini se, za ovakvim pristupom neodlučnoga, nesigurnoga valjanja i meandriranja, bilježenja bez određenoga plana, posegnuli kako bi ostvarili ono što se filmom nedvojbeno može – neugodan, razmjerno mučan, težak ugođaj koji uvelike dojmljivo dočarava zamršenost i nedjelotvornost sustava te teškoće življenja u mutnim i tmastim vodama nesklada birokracije i zbilje svakodnevlja običnog čovjeka, vječne žrtve odluka odozgo.

"Žica" / "The Wire"
Režija: Tiha K. Gudac
Scenarij: Tiha K. Gudac, Igor Bašin i Frederik Nicolai
Producenti: Frederik Nicolai, Ljubo Zdjelarević, Viva Videnović, Karl Emil Rikardsen, Iva Tkalec i Lukas Trimonis
Kamera: Darko Herič i Thomas Szacka-Marier
Montaža: Thijs Van Nuffel
Glazba: Frédéric Vercheval
Produkcija: Off World, Kinoteka, URGH!, In_Script i Relation04 Media
Zemlje podrijetla: Litva / Hrvatska / Slovenija / Belgjja / Norveška
Godina proizvodnje: 2021.
Trajanje: 75 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.
Režija: Tiha K. Gudac<br> Scenarij: Tiha K. Gudac, Igor Bašin i Frederik Nicolai<br> Producenti: Frederik Nicolai, Ljubo Zdjelarević, Viva Videnović, Karl Emil Rikardsen, Iva Tkalec i Lukas Trimonis<br> Kamera: Darko Herič i Thomas Szacka-Marier<br> Montaža: Thijs Van Nuffel<br> Glazba: Frédéric Vercheval<br> Produkcija: Off World, Kinoteka, URGH!, In_Script i Relation04 Media<br> Zemlje podrijetla: Litva / Hrvatska / Slovenija / Belgjja / Norveška<br> Godina proizvodnje: 2021.<br> Trajanje: 75 minuta17. ZagrebDox: "Žica" - Žiletno oštra zaštita zapadnoeuropske slobode