PočetnaVijesti"Dida" najbolji dokumentarni film 17. DOKUarta

“Dida” najbolji dokumentarni film 17. DOKUarta

|

U Bjelovaru je u petak (7.10.) službeno završen 17. DOKUart. Dokumentarni film “Dida” (2021) Nikole Ilića i Corine Schwingruber Ilić osvojio je Nagradu publike bjelovarskog festivala dokumentarnog filma, dok je drugo i treće mjesto pripalo hrvatskim filmovima “Veće od traume” (Metar60 / HRT; 2022.) Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski i “Tvornice radnicima” (Fade In, 2021.) Srđana Kovačevića. Žiri mladih odlučio je svoju nagradu dodijeliti kratkom filmu “Babajanja” (Restart, 2022.) Ante Zlatka Stolice.

Posljednje, sedme večeri DOKUarta, u petak je u Kulturnom i multimedijskom centru prikazan nizozemski dokumentarac “Shabu” (2021) redateljice Shamire Raphaele koji  je nedavno izabran za najbolji nizozemski dokumentarac godine, a prije toga osvajao nagrade i na festivalu IDFA u Amsterdamu te u Berlinu. Film je to koji nježno govori o odnosu tinejdžera i njegove bake, o odgovornosti mladog čovjeka, o njegovoj glazbenoj sklonosti kao i potrebi da bude voljen. Bila je to ujedno i hrvatska premijera filma čije je prikazivanje ostvareno u suradnji s dugogodišnjim partnerom festivala, Nizozemskim veleposlanstvom u Hrvatskoj.

U Bjelovar je stigao i Nebojša Slijepčević, poznati hrvatski dokumentarist čiji su filmovi (“Gangster te voli” i “Srbenka”) prikazani na ranijim izdanjima DOKUarta. Ovaj puta je Slijepčević u Bjelovar stigao u nešto drukčijoj ulozi predstavivši projekt YouTube kanala Zagreb filma na kojem se mogu pogledati klasici hrvatskog filma, dok je u kinu prikazan dokumentarac Krste Papića “Charter let broj…” iz 1975. godine. Osim Slijepčevića, u Bjelovar je u petak stigao i riječki redatelj David Lušičić čiji dokumentarac “Mlungu – Bijeli kralj” (Greta Creative Network, 2022.) upravo kreće u kino distribuciju, kako bi predstavio svoj film u nastajanju “Via Roma”.

Tijekom sedamnaestog izdanja festivala dokumentarnog filma DOKUart, u KMC-u je u sedam dana prikazano ukupno devet filmova od čega tri hrvatske premijere. Publika je uz hrvatske filmove, mogla pogledati i dokumentarce iz Švicarske, Austrije, Norveške, Češke i Nizozemske, a festival su ove godine podržala veleposlanstva Nizozemske, Češke, Švicarske i Norveške te Austrijski kulturni forum. Osim u večernjem terminu, filmovi su se gledali i tijekom dana te su organizirane projekcije za učenike svih bjelovarskih osnovnih i srednjih škola.

DOKUart je ove godine imao i snažan edukativan karakter te su predavanja za srednjoškolce održale Višnja Pentić Vukašinović i Ana Đordić. Nagrada “Počasni DOKUartovac” dodijeljena je poznatoj hrvatskoj redateljici i scenaristici Snježani Tribuson, Bjelovarčanki koja je od početka podržavala festival DOKUart. I ove su godine mnogi autori stigli u Bjelovar kako bi predstavili svoje filmove i nakon projekcija razgovarali s publikom te odgovarali na njihova pitanja, a večeras, u subotu, 8. listopada DOKUart putuje u goste.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Dokunet podcast #2: Damir Markovina i Ivan Ramljak

U našem drugom podcastu ugostili smo redatelje Damira Markovinu i Ivana Ramljaka.

Silvestar Kolbas: “Živimo u kulturi uspjeha i ljudi u pravilu ne vole pokazivati svoje slabosti”

Silvestar Kolbas je na ovogodišnjem ZagrebDoxu predstavio svoj najnoviji dokumentarni film, "Naša djeca" (Factum, 2024.).

“Dont Look Back” – Začetak autorske rock dokumentaristike

U prvom tekstu serije eseje "Rockdocs" pišemo o filmu "Dont Look Back" (1967) američkog autora D.A. Pennebakera.

Preminuo Morgan Spurlock

U četvrtak je od posljedica raka u 53. godini preminuo američki redatelj, scenarist i producent Morgan Spurlock.

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.