PočetnaVijesti"Dida" najbolji dokumentarni film 17. DOKUarta

“Dida” najbolji dokumentarni film 17. DOKUarta

-

U Bjelovaru je u petak (7.10.) službeno završen 17. DOKUart. Dokumentarni film “Dida” (2021) Nikole Ilića i Corine Schwingruber Ilić osvojio je Nagradu publike bjelovarskog festivala dokumentarnog filma, dok je drugo i treće mjesto pripalo hrvatskim filmovima “Veće od traume” (Metar60, 2022.) Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski i “Tvornice radnicima” (Fade In, 2021.) Srđana Kovačevića. Žiri mladih odlučio je svoju nagradu dodijeliti kratkom filmu “Babajanja” (Restart, 2022.) Ante Zlatka Stolice.

Posljednje, sedme večeri DOKUarta, u petak je u Kulturnom i multimedijskom centru prikazan nizozemski dokumentarac “Shabu” (2021) redateljice Shamire Raphaele koji  je nedavno izabran za najbolji nizozemski dokumentarac godine, a prije toga osvajao nagrade i na festivalu IDFA u Amsterdamu te u Berlinu. Film je to koji nježno govori o odnosu tinejdžera i njegove bake, o odgovornosti mladog čovjeka, o njegovoj glazbenoj sklonosti kao i potrebi da bude voljen. Bila je to ujedno i hrvatska premijera filma čije je prikazivanje ostvareno u suradnji s dugogodišnjim partnerom festivala, Nizozemskim veleposlanstvom u Hrvatskoj.

U Bjelovar je stigao i Nebojša Slijepčević, poznati hrvatski dokumentarist čiji su filmovi (“Gangster te voli” i “Srbenka”) prikazani na ranijim izdanjima DOKUarta. Ovaj puta je Slijepčević u Bjelovar stigao u nešto drukčijoj ulozi predstavivši projekt YouTube kanala Zagreb filma na kojem se mogu pogledati klasici hrvatskog filma, dok je u kinu prikazan dokumentarac Krste Papića “Charter let broj…” iz 1975. godine. Osim Slijepčevića, u Bjelovar je u petak stigao i riječki redatelj David Lušičić čiji dokumentarac “Mlungu – Bijeli kralj” (Greta Creative Network, 2022.) upravo kreće u kino distribuciju, kako bi predstavio svoj film u nastajanju “Via Roma”.

Tijekom sedamnaestog izdanja festivala dokumentarnog filma DOKUart, u KMC-u je u sedam dana prikazano ukupno devet filmova od čega tri hrvatske premijere. Publika je uz hrvatske filmove, mogla pogledati i dokumentarce iz Švicarske, Austrije, Norveške, Češke i Nizozemske, a festival su ove godine podržala veleposlanstva Nizozemske, Češke, Švicarske i Norveške te Austrijski kulturni forum. Osim u večernjem terminu, filmovi su se gledali i tijekom dana te su organizirane projekcije za učenike svih bjelovarskih osnovnih i srednjih škola.

DOKUart je ove godine imao i snažan edukativan karakter te su predavanja za srednjoškolce održale Višnja Pentić Vukašinović i Ana Đordić. Nagrada “Počasni DOKUartovac” dodijeljena je poznatoj hrvatskoj redateljici i scenaristici Snježani Tribuson, Bjelovarčanki koja je od početka podržavala festival DOKUart. I ove su godine mnogi autori stigli u Bjelovar kako bi predstavili svoje filmove i nakon projekcija razgovarali s publikom te odgovarali na njihova pitanja, a večeras, u subotu, 8. listopada DOKUart putuje u goste.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator

Otvorene su prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator.

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, "Između revolucija" (2023) Vlada Petrija.

“38 at the Garden” – Osjetilo se i u Zagrebu

"38 at the Garden" (2022) debitantskog redatelja Franka Chija bavi se poznatim fenomenom košarkaškog "Linsanityja".

“All That Breathes” – Do neba i nazad

Za Oscara nominirani "All That Breathes" (2022) indijskog filmaša Shaunaka Sena, jedan je od najboljih dokumentaraca 2022. godine.

39. Sundance Film Festival: Velike nagrade doku-žirija filmovima “Going to Mars” i “The Eternal Memory”

Na 39. Sundance Film Festivalu Velike nagrade doku-žirija pripale su filmovima "Going to Mars" i "The Eternal Memory".

Nagrade za hrvatske projekte na industrijskom ogranku 34. Filmskog festivala u Trstu

Na trinaestom izdanju industrijskog programa "When East Meets West" 34. Filmskog festivala u Trstu nagrađena su i dva hrvatska projekta.

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.

“Fire of Love” – U vulkanskom grotlu

"Fire of Love" (2022) američke redateljice Sare Dose prati putešesvije francuskih vulkanologa i bračnog para Krafft.

“Only the Devil Lives Without Hope” Magnusa Gerttena na programu Al Jazeere Balkans

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje i dokumentarac "Only the Devil Lives Without Hope" (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena.