PočetnaNajave"Kratki izlet" i razgovor s autorom Igorom Bezinovićem u Dokukinu KIC

“Kratki izlet” i razgovor s autorom Igorom Bezinovićem u Dokukinu KIC

-

Drugo izdanje programa “Dokukino Eter”, koje je zagrebačko Dokukino KIC pokrenulo u suradnji s Klubom Studenata FPZG i Radio Studentom, donosi nagrađivani dokumentarno-igrani hibrid “Kratki izlet” (Studio Pangolin, 2017.) i razgovor s redateljem Igorom Bezinovićem.

Ova ne sasvim školska adaptacija istoimenog romana Antuna Šoljana, inače i lektirnog naslova za 4. razred srednje škole, tematski nas poziva u svijet mladih čije postfestivalsko skitanje po Istri preraste u avanturu. Dokumentarističke tehnike, kao i glumačka postava mahom sastavljena od naturščika gdje svatko glumi fikcionaliziranu verziju sebe, čini “Kratki izlet” uzbudljivim izletom u hibridan dokumentarno-igrani žanr.

Slojevit, alegoričan i magičan, “Kratki izlet” možete tumačiti na različite načine – između ostalog, i doslovno, kao upozorenje za sve festivalce! U glavnoj ulozi se našao redatelj i autor Ante Zlatko Stolica, koji je uz Bezinovića pisao i scenarij, pa je tako ovaj film i zanimljivo otkriće svim ljubiteljima Stoličine poetike. Među brojnim nagradama koje je film osvojio ističu se Velika zlatna arena za najbolji film i Nagrada “Vedran Šamanović” na Pulskom filmskom festivalu te nagrada za najbolji/najhrabriji film u programu Hrabri Balkan na Festivalu autorskog filma.

Razgovor će voditi Ema Marača i Izabela Šegedin, urednice i voditeljice popularne emisije “Knjiški moljac” na Radio Studentu. Ulaz na projekciju i razgovor je 2 eura.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

19. Festival 25 FPS: “Zamišljene budućnosti: Turizam” – Utopijske slike

Darko Fritz u svojem filmu "Zamišljene budućnosti: Turizam" studiozno pristupa stvarnom prostoru i onome u što ga se moglo pretvoriti.

Rada Šešić: “Možemo bez skromnosti reći da je hrvatski dokumentarac vodeći u regiji”

Selektorica programa Filmskog festivala DOKUart za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje ove bjelovarske filmske manifestacije.

Deset filmova u programu “Domaći autori” 24. Mediteran Film Festivala

Deset filmova bit će prikazano u ovogodišnjem programu "Domaći autori" 24. Mediteran Film Festivala.

“Djeca magle” ponovno na programu Al Jazeere Balkans

"Djeca magle" / "Children of the Mist" (2021) vijetnamske autorice Diễm Hà Lệ ponovno se prikazuje na programu Al Jazeere Balkans.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.