PočetnaIntervjuiRada Šešić: "Nama je uvijek domaći film na prvom mjestu"

Rada Šešić: “Nama je uvijek domaći film na prvom mjestu”

-

Početkom hladnijih dana u Bjelovaru već godinama tradicionalno dolazi Festival dokumentarnog filma DOKUart, koji će se od 1. do 7. listopada održavati po sedamnaesti put. U Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar ove će, pak, godine, biti prikazano devet filmova, a festival otvara višestruko nagrađivani hrvatski dokumentarac “Tvornice radnicima” (Fade In, 2021.) Srđana Kovačevića. Osim glavnog programa, 17. DOKUart će obilovati u zanimljivim popratnim događanjima, poput posebnih projekcija, masterclassa, predavanja “Hibridni klasici hrvatskog filma” filmske kritičarke i naše suradnice Višnje Vukašinović itd. Najavu ovogodišnjeg izdanja popularnog bjelovarskog festivala ostavili smo njegovoj suosnivačici i selektorici, Radi Šešić.

Za DOKUart je važno između ostalog naglasiti da je to festival koji svoj program popunjava direktnim selektorskim odabirom, bez uobičajenih prijava.

“Da, ima dosta festivala koji rade na tom principu, recimo vrlo poznati i cijenjeni festival Sedam veličanstvenih u Beogradu, koji od početka ima za selektora i poznatog profesionalca iz Danske – Tue Steen Müller osobno poziva sve filmova. Krucijalno je da je selektor aktivan na svjetskoj dokumentarističkoj sceni, što znači da posjećuje velike festivale, prati zbivanja, da ga pozivaju na relevantne prezentacije projekata, ukratko – da do selektora stižu sva važna ostvarenja u određenoj sezoni. Budući da ja radim i na najvećem festivalu dokumentarnog filma u Europi – IDFA-i u Amsterdamu, imam prilike vidjeti jako puno filmova, osmotriti zanimljiva kretanja u filmu, primijetiti nove trendove i upoznati mlade autore. Tako da mi zaista nije teško izabrati što bi od toga moglo zaintrigirati i inspirirati našu publiku u Bjelovaru”, govori nam Šešić.

Srećom, pandemija je mrvicu popustila svoj stisak, što je naravno olakšalo život i organizatorima (doku)filmskih festivala.

“Ove godine nakon korona-perioda idemo ponovo uživo. Svi filmovi će biti prikazani u kinodvorani, s puno gostiju, filmskim susretima, prezentacijom projekta u radu, sa žirijem mladih, glazbom, filmskom edukacijom, masterclassom, projekcijama za osnovce i srednjoškolce, a idemo i s filmom u posjete u mjesta izvan Bjelovara. Obično smo išli na selo i donosili ljudima neki zanimljiv, neobičan dokumentarac, a ove godine putujemo u čak dva mjesta – u Kapelu i Rovišće. Tu je i naš tradicionalni filmski piknik, u nedjelju odmah nakon otvorenja. Znači, naša isprobana formula je: snažni filmovi plus uzbudljivi razgovori uz atraktivne goste i puno zabave”, ističe selektorica DOKUarta.

A kakav ti to bio najavni intervju bez – najave, za početak nehrvatskog dijela programa bjelovarskog festivala dokumentarnog filma.

“Budući da DOKUart nije premijerni festival, imamo slobodu uzeti i neki stariji film, neki biser koji je možda prošao nezapaženo u našoj regiji, a jako je uzbudljiv i međunarodno priznat. Takav je upravo film iz Norveške, ‘Dobra djevojka’ autorice Solveig Melkeraaen. Njezin dokumentarac poseban je i po sadržaju i po autorskom filmskom jeziku. Redateljica je okrenula kameru prema samoj sebi i u trenucima osobnih psihičkih problema bila toliko nadahnuta da je ostvarila prekrasan film o depresiji. Film je ozbiljan, no nije mučan za gledanje, naprotiv, intrigira nas i drži pozornost svojim kreativnim, nadrealističkim sekvencama redateljičinog drugog psihičkog stanja. Sve se dobro završilo i autorica je izliječena i poslije uspjela ostvariti nekoliko novih filmova. Imamo još jedan uzbudljiv filmski biser, ‘Shabu’ Shamire Raphaele koja je prije par godina sa svojim prethodnim filmom bila naša gošća u Bjelovaru. Ova mlada, energična Nizozemka već je nekoliko puta nagrađivana na IDFA-i, a dokumentarac kojeg ćemo prikazati osvojio je glavnu nagradu kao najbolji nizozemski film prošle godine. Protagonist je 14-godišnji šarmantni tamnoputi mladić iz Rotterdama, koji sanja uspjeti na glazbenoj sceni. To je priča o odrastanju, glazbi, prvoj ljubavi ali i osobnoj odgovornosti mladog čovjeka. Iz Austrije nam dolazi i film, kao i njegova autorica koja donosi šokantnu priču o istraživanjima u području robotike u Japanu. ‘Robolove’ Marije Arlamovsky je intrigantna priča o androidima, robotima čovjekolikog lika i osobina. Hoćemo li se početi zaljubljivati u androide? Ova zanimljiva priča o futurističkoj tehnologiji postavlja nam puno važnih pitanja, a upravo to i jest karakteristika dobrog dokumentarca”, nabrojala je Rada Šešić neke od (međunarodnih) vrhunaca 17. DOKUarta.

U Bjelovaru ćemo vidjeti i niz vrlo zanimljivih hrvatskih doku-naslova.

“Nama je uvijek domaći film na prvom mjestu. Na našoj projekciji ‘DOKUart pod zvijezdama’, na kojoj svake godine krajem kolovoza na obližnjem brdu podno Bilogore najavljujemo novu ediciju, prikazali smo još jedan hrvatski film, ‘Čekaj me’ Damira Markovine. S filmom ‘Tvornice radnicima’ Srđana Kovačevića otvaramo festival. Film je sniman puno godina i donosi veliku dramu, također, postavlja nam važna pitanja i potiče nas na promišljanje koliko smo i sami proaktivni u svojim radnim sredinama ili samo klimamo glavom i prihvaćamo sve što nam netko određuje. Možemo li utjecati na kreiranje svojih života, svoje sudbine? Dolaze nam i autor i glavni protagonist filma, koji je u Sarajevu oduševio gledatelje svojim odgovorima na brojna pitanja iz publike. Slično je i s dokumentarcem ‘Veće od traume’ Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski, koje su u Sarajevu nedavno osvojile nagradu za najbolji film koji tretira temu ljudskih prava. Ovo je toliko važan film da ga zaista svatko treba pogledati, a autorice su uložile više od pet godina u istraživanje, snimanje i montažu te uspjele dotaknuti emotivnu kompleksnost junakinja filma. Sve se to uspješno pretočilo iz filma u srca i duše gledatelja. ‘Babajanja’ Ante Zlatka Stolice je šarmantan, duhovit i nadasve kreativan kratki dokumentarac koji lako komunicira sa svima, jer svi smo kao djeca imali svoje strahove, intimne priče, junake i antijunake. Film je primjer kako autorski voice-over može odlično funkcionirati i pokretati priču”, govori Šešić.

Tu je i dokumentarac Krste Papića o kojem je Višnja Vukašinović pisala u svojim “Prozorima”…

“U rubrici ‘Hrvatski klasik’ donosimo pravi biser Krste Papića, koji je bio naš gost na samom početku festivala i meni osobno jedan od najinspirativnijih i najuzbudljivijih autora  hrvatske kinematografije. A moja misao vodilja prilikom selekcije i jest donijeti nešto inspirativno gledateljima, nešto o čemu će promišljati dugo nakon festivala, filmove koji će uzdrmati i možda pomaknuti iz zone komfora našu publiku koja je ipak navikla na ugodan, populistički film. Dokumentarci idu duboko u srž života, propituju, prodrmaju nas, otvore važna pitanja i neke nove kutove pristupanja temama. Zato je nama na DOKUartu, toj maloj, vrlo vrijednoj i posvećenoj ekipi festivala, važno da svake večeri imamo bar jednog gosta, da dovedemo ljude koji zaista imaju što reći. Jedan od gostiju koji će predstaviti norveški film je naša vrsna glumica Lana Barić, koja se i sama bavila psihologijom mlade žene, pišući scenarij i igrajući glavnu ulogu u filmu ‘Tereza 37’“, kaže selektorica DOKUarta, za kraj još dodajući:

“Prije dvije godine započeli smo s dodjelom priznanja istaknutim ljudima iz svijeta filma koje posebno cijenimo. Prvu nagradu ‘Počasni DOKUartovac’ dobila je Vera Robić Škarica, dugogodišnja tajnica Hrvatskog filmskog saveza, zaslužna producentica za stvaranje mnogih izuzetnih filmova. Prošle godine nagradu smo dodijelili Petru i Vesni Krelja, bračnom paru koji je obilježio našu kinematografiju i bio puno puta rado viđen gost na DOKUartu; prikazali smo nekoliko Kreljinih filmova, uživali u njegovim kritikama i radio-emisijama. A ove godine nagradu dodjeljujemo našoj sugrađanki, odličnoj redateljici Snježani Tribuson, koja je u puno filmova doticala priče iz ovog kraja te vjerujem inspirirala mnoge generacije i kao redateljica i kao predavač na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. U našoj stalnoj rubrici ‘Predstavljamo film u nastajanju’, pozvali smo projekt ‘Via Roma’ Davida Lušičića. Tema je ljubav, no ovoga puta u vrlo neobičnim životnim okolnostima. Ove prezentacije imamo već godinama, jer je vrlo uzbudljivo pratiti kako nastaje film, kako nešto kreće od ideje preko snimanja, da bismo za koju godinu gledali taj film kao posve završen i često uspješan dokumentarac. Dobro nam došli u Bjelovar na 17. DOKUart od 1. do 7. listopada.”


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mate” – Antikapitalistički manifest iz Dalmatinske zagore

"Mate" (Samostalna produkcija, 2023.) splitskog autora Ivana Efendića jedan je od najdojmljivijih domaćih doku-kratkiša u recentnom razdoblju.

“Sjeveroistočni vjetrovi” – Staljin, još uvijek među Gruzijcima

"Sjeveroistočni vjetrovi" su film istančana ritma, smjene kadrova koja jednako zadržava pozornost na detaljima, kao što ih kontekstualizira.

[VIDEO] Domenico Centrone: “Moramo ‘vratiti’ film mjestu na kojem je snimljen”

Od 19. do 23. veljače u Zagrebu se održavala napredna radionica snimanja za mlade, koju je vodio talijanski edukator Domenico Centrone.

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

Na ovotjedni program Al Jazeere Balkans stižu dokumentarni filmovi "Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari".

“Beyond Utopia” – Vibrantno svjedočanstvo

"Beyond Utopia" uvjerljivo i potresno iznosi upečatljive sudbine, pripovijesti i prisjećanja nekolicine izbjeglih Sjevernokorejaca.

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.