Jubilarno, deseto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, koje će u Beogradu biti održano od 8. do 15. svibnja 2017. godine, obilježit će brojni noviteti, jedanaest programskih cjelina i brojna zapažena filmska ostvarenja suvremene dokumentaristike. Festival u Velikoj dvorani Sava centra otvara film “One More Time With Feeling” (Andrew Dominik, 2016.) o nastanku sada čuvenog albuma Nicka Cavea, dok je slogan ovogodišnjeg festivala izvučen iz istoimenog naslova filma Irca Frankieja Fentona, “Nije još mrak” / “It’s Not Yet Dark” (2016), koji se smjestio u međunarodnom natjecateljskom programu.

Povodom ovogodišnjeg izdanja festivala, na jučerašnjoj prigodnoj press konferenciji prisutnima se obratio Mladen Vušurović, direktor Beldocsa:

“Ovo je za mene vrlo emotivan trenutak, iz razloga što je ovo 10. Beldocs po redu. To znači deset godina izgaranja, ulaganja energije, truda i novca. Ove godine u čast tih deset godina, i broj filmova bit će veći, njih čak 89. Dobra vijest je da je festival prepoznat i financiran od strane Media programa Kreativne Europe. Radi se o velikoj satisfakciji za nas, jer mi živimo s ovim festivalom, i sve vrijeme tragamo za programom, temama, publikom i ljudskom kreacijom.“

U okviru međunarodnog natjecateljskog programa naći će se dvanaest  filmova, tematski i stilski različitih, koje karakterizira promišljen i odvažan autorski stav. Greg de Cuir Jr., filmski teoretičar i selektor međunarodne selekcije, koji se prošle godine priključio festivalu, rekao je sljedeće:

“Ljubitelji filma imat će priliku, između ostalog, vidjeti i aktualan dokumentarac ‘Last Men in Aleppo’ sirijskog reditelja Ferasa Fayyada, kao i filmove koji se bave tematikom ispitivanja granica unutar obitelji, vizualne umjetnosti i glazbe. Također, gledat ćemo filmove i s izrazitim autorskim pečatom, srceparajuće priče o borbi za život i svoj grad, dramu o snovima i željama. Posebno mi je zadovoljstvo napomenuti kako će u okviru selekcije hrvatskog filma biti predstavljeno šest izvrsnih dokumentaraca snimanih iz ženskog ugla”.

Od hrvatskih filmova na 10. Beldocsu, u premijernu selekciju Kreacija vs destrukcija selektorice Nataše Govedarice, plasirao se film “Neželjena baština” (Artizana film, 2016.) Irene Škorić. Radi se, po riječima Govedarice, o programu koji obuhvaća dokumentarce koji se bave destrukcijom kako na širem, globalnom planu, tako i na onom osobnom.

U programu Biografski dokumentarci svoje mjesto našao je najbolji hrvatski dokumentarac 2016. godine, “Dum spiro spero” (Factum, 2016.) Pere Kvesića, dok je Milenijska stvarnost iz ženske perspektivne u potpunosti posvećena hrvatskom ženskom autorskom dokumentarcu. Gledatelji u Beogradu će tako moći vidjeti dokumentarce “Nije ti život pjesma Havaja” (Hulahop, 2012.) Dane Budisavljević, “Što sa sobom preko dana” (4 Film, 2006.) Ivone Juke, “Peščenopolis” (Factum, 2003.) Katarine Zrinke Matijević, “Jesam li sretna?” (Maxima film, 2010.) Vanje Sviličić Juranić, “Ana Trg” (Restart, 2016.) Jelene Novaković, “Klasa optimist” (Factum / Zagreb film; 2010) Lane Šarić, “Polusestra” (Maxima film, 2005.) Ljiljane Šišmanović te “Kako smo ušli u Europu – Slučaj SexA” (Kinematograf, 2012.) Ines Pletikos.

Marko Grba Singh, selektor domaćeg natjecateljskog i revijalnog programa, koji je ujedno prošle godine učestvovao na Beldocs festivalu kao autor filma “Abdul i Hamza” (2016), najavio je da će ove godine domaća selekcija nastaviti s filmovima slične tematike, izdvojivši između ostalih dokumentarac “Između granica” (2017) Jelene Gavrilović i Mirka Radića o izbjegličkom kampu u Preševu. On je ovom prilikom izjavio:

“Domaća selekcija obuhvaća osam filmova u okviru natjecateljske i revijalne selekcije, a predviđeno je i održavanje dvije tribine – o rock muzici osamdesetih te o stanju kubanskog društva, obje inspirirane filmovima koje ćemo prikazati”.

Film “Last Men In Aleppo”, koji je na Sundanceu nagrađen Grand Prix nagradom za najbolje ostvarenje van američkog govornog područja, rađen je u režiji već nagrađivanog dokumentarista, Firasa Fayyada, koji se zahvaljujući konferencijskoj vezi obratio okupljenima riječima:

“Htio sam predstaviti drugačiju perspektivu Sirije unutar čitave migrantske krize, perspektivu onih ljudi koji su odlučili ostati i boriti se za opstanak. Želio sam prikazati dio njihovog života, njihove priče s obzirom da nije bilo prilike skupiti njihove ideje u jednu cjelinu. Počeo sam s radom još 2013. s ciljem obuhvaćanja različitih aspekata civilnog sirijskog društva. Dokumentarac ima aktivističku ulogu, slično protestu, da predstavi priče onih koji su se ostali boriti”.

Više informacija možete doznati na službenoj stranici 10. Beldocsa.

Prethodni članakKratke slike: Žensko nasljeđe hrvatskog filma
Sljedeći članakDokumentarni film o Malenoj i Rodanu na BBC-u

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime