PočetnaVijestiHAVC: Objavljeni rezultati prvih i drugih rokova Javnih poziva u 2020. godini

HAVC: Objavljeni rezultati prvih i drugih rokova Javnih poziva u 2020. godini

|

Na 30. sjednici Hrvatskog audiovizualnog vijeća u drugom sazivu, koja se održala elektroničkom komunikacijom članova u srijedu 15. srpnja 2020. godine, donesene su odluke o raspodjeli sredstava prema Javnom pozivu za dodjelu sredstava za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva – kategorije: poticanje proizvodnje debitantskih dugometražnih i dugometražnih igranih filmova, kratkometražnih i dugometražnih dokumentarnih filmova, kratkih igranih filmova, animiranih i eksperimentalnih filmova (rok 7. travanj), za razvoj scenarija i projekata dugometražnih igranih, dokumentarnih i animiranih filmova (rok 6. travanj), koprodukcije s manjinskim hrvatskim udjelom (rok 14. travanj) te za programe međunarodne suradnje (rok 21. travanj). Donesena je i odluka o raspodjeli sredstava u kategoriji poticanja kinodistribucije filmova (rok 15. travnja) te potpora za dodatne troškove snimanja dugometražnog dokumentarnog filma “Obalno šetalište” Silvija Mirošničenka, producenta Četiri film, uslijed izvanrednih okolnosti uzrokovanih epidemijom COVID-19.

Vijeće je odluku donijelo po prijedlozima Umjetničkog vijeća, čija je 81. sjednica elektroničkom komunikacijom članova održana u srijedu, 8. srpnja 2020. godine. Hrvatsko audiovizualno vijeće na 30. sjednici odlučivalo je u sastavu: Mirna Supek-Janjić, Ivana Ivković, Ivana Vukinovac Gelo, Matko Burić, Ivor Šiber, Lado Skorin, Vladimir Brnardić, Goran Mećava, Ivan-Goran Vitez te Zrinko Ogresta. Na 81. sjednici Umjetničkog vijeća sudjelovali su Pavlica Bajsić Brazzoduro, Zdenka Gold, Morana Ikić Komljenović, Miljenka Čogelja, Danilo Šerbedžija, Ivan Sikavica, Božidar Trkulja, Damir Čučić, Saša Runjić, Slaven Zečević i financijski savjetnik HAVC-a Ljubo Zdjelarević.

Javni poziv za dodjelu sredstava za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u kategoriji proizvodnje kratkometražnih i dugometražnih dokumentarnih filmova, rok 7. travanj (1. rok odlučivanja), rezultirao je odobrenim sredstvima za dvanaest projekata u ukupnom iznosu od 2.310,000 kuna.

U dugom dokumentarnom metru najviše sredstava – po 180 tisuća kuna – dobili su “Biti u rodu s Johnom Malkovichem” (Četiri film) Luka Mavretića te “Tobogan” (Paradoks) Nebojše Slijepčevića. Nešto više od ostalih u kratkometražnoj kategoriji primili su “Valeria” (Nomad Studio) Sare Jurinčić i “Zamišljene budućnosti: Turizam” (Marinis Media) Darka Fritza.

Na Javni poziv za poticanje razvoja scenarija i razvoja projekata dugometražnih dokumentarnih filmova, rok 6. travnja (1. rok odlučivanja), pristiglo je ukupno 45 prijava, a sredstva (815 tisuća kuna) su odobrena za sedamnaest projekata.

U dijelu razvoja dugometražnih dokumentarnih projekata, s najviše domaćih novčanica (100 tisuća kuna) mogu se pohvaliti Mladen Ivanović (“Kontraadmiral”, Restart) te Dario Juričan (“Isus Krist naš svagdašnji”, Blank).

Devet projekata dobilo je fiksnih 25 tisuća kuna u razvoju scenarija dugometražnog dokumentarca, a ovdje možda vrijedi izdvojiti buduće dokumentarce Saše Bana (“Jedini učenik”), Katarine Zrinke Matijević (“Roditeljstvo”), tu je i Restartova producentica Vanja Jambrović s filmom “Sirote”

Iz sveukupnog kuta gledanja, drago nam je također vidjeti povratak Ivone Juke (“Što sa sobom preko dana”) u dokumentarne vode s filmom “Ljubavna priča”, novi projekt jednog od vodećih domaćih dokumentarista Gorana Devića (“Novi život”), kao i onaj Sanje Šamanović (“Nasljeđe”) koja sprema film “Svijet je moj”.

Obrazloženje Morane Ikić Komljenović, umjetničke savjetnice za dokumentarni film:

PROIZVODNJA KRATKOMETRAŽNOG DOKUMENTARNOG FILMA:

“Biti u rodu s Johnom Malkovichem”

 • Scenarij i režija: Luka Mavretić | Producentica: Anita Juka | Produkcija: Četiri film

Ova gorko-­slatka humoristična drama ima elemente filma ceste (potraga za rodbinskom vezom s poznatim holivudskim glumcem Johnom Malkovichem). Priča koju projekt predlaže jest zanimljiva i topla, onakva kakva ima potencijala za emotivnu mobilizaciju publike. Priča u sebi nosi motivaciju s kojom se može poistovjetiti velik broj gledatelja/ica; sa željom za pripadanjem i povezivanjem (baš kao i što se autor ima potrebu povezati s očevom stranom obitelji). Redateljski pristup temi je ležeran i kreativan, ali opet posjeduje emociju koja nije jednostavna ni laka.

“Krivi kotari”

 • Scenarij i režija: Melita Vrsaljko | Producentice: Tena Gojić i Tena Trstenjak | Produkcija: Dinaridi Film

Predloženi projekt punokrvni je autorski poetski dokumentarac. Priča je to o svakodnevici željezničkog prometnika koji u Benkovcu radi u postaji kroz koju više ne prometuju putnički vlakovi. Bez obzira na to, prometnik svoje besposlene dane provodi tako da održava stanicu i provjerava skretnice, unatoč tomu što mjesecima tamo ne prođe niti jedan vlak. Ponekad prođe teretni vlak, ali on se ne zaustavlja. Bizarnost ove priče strašno je zanimljiva i na neki način ona predstavlja metaforu izgubljenih šansi. Glavni protagonist je vrlo filmičan, a njegov lik nosi u sebi univerzalnost zarobljenosti u situaciji s kojom se (vjerujem) publika može lako povezati.

“Tobogan”

 • Scenarij i režija: Nebojša Slijepčević | Producent: Nebojša Slijepčević | Produkcija: Paradoks

Ovaj petnaestominutni dokumentarni eksperiment autentični je arthouse film. Kroz višedimenzionalni storytelling autor interpretira stvarnost – dekonstruira ju i ponovo konstruira. Tu se dramaturgija odvija na više kanala – kroz dokumentarne situacije i animacije koje toj dokumentarnoj situaciji pridaju novo, neočekivano značenje. Predloženi projekt prati društveno-­aktivističke procese koji se javljaju oko prijepora vezanih uz kvartovski park pa sama tema koja je u pozadini ove iznimno kreativne obrade, u stvari, odiše suvremenošću i u sebi nosi niz bitnih podtema (građanski aktivizam, građanski neposluh, sukob ideologija i sl.).

“Bosanski Brodvej”

 • Scenarij i režija: Jasmina Beširević | Producent: Tibor Keser | Produkcija: Restart

Projekt je u fazi postprodukcije. Glavna priča oslanja se na tri glavna lika (studenti triju akademija dramskih umjetnosti u Sarajevu, Banja Luci i Tuzli) koje autorica prati u razdoblju od dvije godine, a smješta ih u kontekst nastanka mjuzikla koji producira američka produkcija. Sukob realnosti i nadanja, glavni je dramaturški trenutak oko kojeg se prelama filmska radnja. Dramaturgija filma, suptilna atmosfera koja drži pažnju te izvrstan rad s protagonistima, govore o zrelosti redateljice i njenoj predanosti projektu. Za svaku je pohvalu ovakav ozbiljan rad, a posebno rad debitantice koja je ovaj projekt započela u sklopu edukativne radionice Restarta.

PROIZVODNJA DUGOMETRAŽNOG DOKUMENTARNOG FILMA:

“Nuovo Cinema Buie”

 • Scenarij i režija: Alessio Bozzer | Producent: Danijel Pek | Produkcija: Antitalent

Radnja predloženog projekta smještena je u malom istarskom gradiću Buje koje je 1950. godine bilo pod vojnom upravom jugoslavenske vojske i tijekom koje se odvijao egzodus talijanskog stanovništva. Iste je godine u Bujama izgrađeno prvo kino. Ono je, začudno, postalo katalizator društvene kohezije mjesta. Osim po svojoj temi (magija malog lokalnog istarskog kina koje facilitira teške povijesno-­društvene trenutke i suživot dvaju zajednica na malom prostoru i na samoj granici između dva politička sustava), ovaj je projekt i prema svojim kreativnim obilježjima, iznimno filmski projekt. Bez obzira na to što predloženi projekt obrađuje i obuhvaća nekoliko veoma intenzivnih povijesnih trenutaka, posebno za istarsko stanovništvo talijanskog porijekla, autor im pristupa s pomirljivošću i fokusom na univerzalne ljudske vrijednosti (zajednica, ljubav prema kraju, strast prema filmu koja zbližava, život u različitosti) te iskazuje mjeru u obradi politički osjetljivih pitanja unutar teme koju obrađuje. Predloženi projekt eliminira ideološke granice između dvije zajednice (Hrvata i Talijana), socijalne razlike i razloge za netoleranciju. On ih postavlja u kontekst kino dvorane i sjedinjuje u ljubavi prema magiji – filmu.

“Underground top lista”

 • Scenarij i režija: Lidija Špegar | Producent: Nenad Puhovski | Produkcija: Factum

Autorica prati raznolikost sprovoda, različite glazbenike i ožalošćene diljem Hrvatske, a glavni joj je fokus na glazbi i njenoj funkciji tijekom posljednjeg pozdrava. Smatram da je predložena tema zanimljiva u kontekstu epidemije COVID-­19 gdje prevladava promišljanje o krhkosti života, smrti i prolaznosti. Ovim teškim temama, predloženi projekt dodaje duhovitost i iskreno im se obraća kroz medij glazbe. Sigurna sam da će novonastale okolnosti i ograničenja zbog epidemije, stvoriti i dodatne (bizarne) situacije koje će filmu dati i novu dimenziju. Svjež i kreativan pristup koji je već sad jasno izražen u pripremljenom materijalu, nagovještava jak umjetnički film.

“Surogat za Vuda”

 • Scenarij i režija: Senad Šahmanović | Producent: Jure Pavlović | Produkcija: Sekvenca

Predloženi projekt, kojeg su predlagatelji okarakterizirali kao “poetičan kreativni dokumentarni film”, pripremljen je na zavidnoj umjetničkoj i produkcijskoj razini, a u fokusu ima umjetničko stvaralaštvo i ostavštinu jedinog hrvatskog oskarovca Dušana Vukotića, autora koji je svojim umjetničkim doprinosom i tehničkim inovacijama obogatio nacionalnu kinematografiju do neslućenih razmjera te koji je utjecao na formiranje mnogih umjetnika u nas i u svijetu. Posebno je važno otvoreno obraditi i društveno-­‐politički kontekst u kojemu se njegovo djelovanje događalo. Smatram da je takav uvid u ovu ikonu hrvatske animacije dio suvremenosti ovog projekta jer on obrađuje temu slobodnog umjetničkog stvaranja u okolnostima izazovnih političkih previranja.

“Bili smo u ONB-u”

 • Režija: Branko Ištvančić; scenarij: Nikša Kušelj | Producent: Branko Ištvančić | Produkcija: Artizana

Predloženi povijesno-­biografski film ratne tematike, smješten je u Dubrovniku i tematizira zanimljiv i malo poznat fenomen Odreda naoružanih brodova, ali kroz intimistički prikaz scenarista Nikše Kušelja koji je i sam bio pripadnik tog odreda. Osim povijesnog kurioziteta, priča o ONB-­‐u predstavlja iznimno zahvalnu kulisu za univerzalnu priču o prekinutoj mladosti i potrazi za smislom u ljubavi i roditeljstvu. Smatram ovaj projekt relevantnim jer na iskren i intiman način progovara o Domovinskom ratu, stvaran je iznutra, od sudionika ratnih zbivanja, a lišen svake ideologije i podjela. Držim da je iznimno važno da se kroz umjetničke filmske projekte otvoreno progovara o ratnom nasljeđu i posljedicama koje ono ima na društvo u kojem živimo.

“Borac”

 • Scenarij i režija: Damir Markovina | Producent: Tamara Babun | Produkcija: Wolfgang&Dolly

Film o odnosu oca i sina krije u sebi vrlo živu, suvremenu i bitnu temu sadašnjosti naših prostora. U prošlosti, kao aktivni sudionik političkih procesa u ratnoj skupštini BiH, glavni je protagonist u kritičnim trenucima predratnog i ratnog vremena pozivao na mir i razum. Film suptilno i nježno postavlja gorko pitanje o tome što ostaje kad povijest pišu pobjednici, a idealisti ostaju u zapećku. Smatram da je ovakav, autorski nenametljiv, prikaz naše dijeljene povijesti i iskustva iznimno važan za hrvatsku audiovizualnu umjetnost. Ono što čini ovaj projekt posebno važnim jest i poruka koju on nosi, a to je oda mirotvorstvu i pojedinačnoj građanskoj hrabrosti.

“Krešok”

 • Scenarij i režija: Marina Musulin i Zoran Krema | Producent: Zoran Krema | Produkcija: Okodoko

Predloženi projekt žanrovski je neuobičajen – radi se o dokumentarnom trileru koji je nastao na bazi eksperimentalnog filma, a prati životni put i šokantan nestanak riječkog alternativnog umjetnika Krešimira Kovačičeka. Kreativan pristup očituje se u kombinaciji eksperimentalnog filma (koji, smješten u kontekst dokumentarnog, relativizira granicu između prošlosti i sadašnjosti), filma potrage (opsežna arhiva dramatičnog traganja i otkrivanja fragmenata priče) te trilera na granici s filmom strave. Ono što ovaj projekt zaista čini društveno zanimljivim jest autentični prikaz alternativne scene Rijeke, a uopćeno – zagovor onih drugih i drugačijih koji koračaju na margini normalnosti.

“Djeca mog brata”

 • Scenarij i režija: Milivoj Puhlovski | Producentica: Mirta Puhlovski | Produkcija: Metar60

Predloženi projekt predstavlja bizarnu, ali toplu obiteljsku priču o neobičnim krvnim vezama i obiteljskim konstelacijama. Projekt je zamišljen kao dokumentarni film s elementima igranih scena i jednostavnim animacijama. Svi ovi elementi obiluju humorističnim i crnohumornim situacijama koje su vrlo kreativno zamišljene. Sam opis projekta: “Polubraća / jedan otac / tri sina / tri nacije / tri rase / prvi susret”; plijeni pažnju i otkriva višedimenzionalnost likova i njihovih odnosa. Iako zamišljen iznimno komično i ležerno, ova izrazito topla obiteljska drama u sebi nosi neupitno važne teme poput odgoja i odrastanja, zlostavljanja djece od strane roditelja, odgovornosti za vlastite postupke te tolerancije i netolerancije spram različitosti.

“Mi smo ljudi, mi smo sila”

 • Scenarij i režija: Srđan Kovačević | Producentica: Sabina Krešić | Produkcija: Fade In

Projekt se nalazi u fazi postprodukcije, u fokusu ima probleme s kojima se suočavaju obespravljeni radnici u Sloveniji, a koji su gotovo svi iz Bosne i Hercegovine. Relevantnost ovog projekta leži u teškoj spoznaji i činjenici da su mnogi radnici i mnoge radnice u Hrvatskoj suočeni/suočene s istim problemima i radnim okolnostima. Problematika se iznosi filmski, a ne reportažno i u sebi nosi umjetničku vrijednost koja nadilazi onu informativnu i zagovaračku te se ponekad čini da su dijalozi koji se odvijaju pred lećom kamere pisani za igranu formu, a ne tek zatečene situacije. Filmska priča, bez uljepšavanja, prikazuje svu surovost suvremenog kapitalizma koju je neugodno gledati, ali je istovremeno i cinično-humoristična.

RAZVOJ SCENARIJA DUGOMETRAŽNOG DOKUMENTARNOG FILMA:

“Besa: Zarobljenik slobode”

 • Scenarij: Nikola Kuprešanin

Scenaristička koncepcija predloženog projekta nadahnuta je životom književnika Jože Horvata i temeljena na njegovoj knjizi “Besa: brodski dnevnik” te 16-mm filmovima i fotografijama piščeve udovice Renate Horvat, snimljenih tijekom plovidbe oko svijeta jedrilicom Besa. Te su snimke ekskluzivne i nikad ranije viđene. Scenarist Nikola Kuprešanin gajio je i desetogodišnji osobni odnos s obitelji Horvat te je predloženi treatment kreativna sinergija ekskluzivnih arhivskih materijala, osobnih uvida autora i književnih ulomaka Horvatove “Bese”. Kreativni potencijal takvog pristupa je velik, a tako i prostor za jasnije autorsko zauzimanje za interpretaciju i reinterpretaciju već poznatih činjenica o književnikovu životu.

“Dokumentarni film o Josipu Reihl-Kiru: Mirotvorac”

 • Scenarij: Hrvoje Zovko i Drago Hedl

Dokumentarnim filmom “Mirotvorac” želi se opisati lik i djelo ubijenog načelnika Osječko-­baranjske policijske uprave, Josipa Reihl-­Kira te rasvijetliti okolnosti koje su dovele do njegova ubojstva. U filmu se želi prikazati i izručenje te tijek suđenja njegovom ubojici. Predloženi projekt ima izrazito zanimljivu i važnu temu. Predlagatelji i njihova dosadašnja profesionalna izvrsnost jamče visoku ostvarivost i kvalitetu projekta u istraživanju i sintezi saznanja. Oba su autora, u svom novinarskom radu, otvarala važne teme i nisu se pribojavali zadirati i u one koje izazivaju velike polemike i podjele u društvu.

“Jedini učenik”

 • Scenarij: Saša Ban i Nevenka Sablić

U suvremeno doba globalne epidemije i izolacije, kada su škole zatvorene, isti se proces odvija u gotovo svakom domu. Scenaristi bi kroz razradu scenarističkog predloška, željeli saznati više o tome kako školovanje izgleda na različitim mjestima i u različitim kulturama na početku novog vremena. Autorska dokumentaristička bilješka ovog iznimnog vremena je relevantna umjetnička interpretacija izazova s kojima se suočavamo. I prije epidemije COVID-­19, teme obrazovanja, kurikularna reforma i izazovi modernizacije hrvatskog školskog sustava, bile su važne za hrvatsko društvo. Opservacijski i analitični pristup temi, kako se predlaže u podnesenom konceptu, u sinergiji je s intimističkim uvidima svakodnevice dvoje autora i jamče svjež pristup koji alternira analizu i autorsku impresiju.

“Od ništa, ništa”

 • Scenarij: Mirela Sakoman

Predloženi projekt smješten je u Dubrovniku i okolici, a glavna mu je okosnica biografsko- dokumentarni portret osobenjaka Andre Vidaka koji je, između ostalog, vlastitim rukama obnovio crkvicu Orsulu iz 14. stoljeća. Natječajna dokumentacija iznimno je dobro i profesionalno pripremljena. Ovo je jedan od rijetkih prijedloga koji, već u ovoj ranoj fazi, promišlja distributivne potencijale projekta. Smatram da predloženi projekt vrlo jasno komunicira poruku važnosti vlastite odgovornosti za očuvanje javnog dobra (bez obzira na interes) i treba ga podržati.

“Pljuske koje život znače”

 • Scenarij i režija: Hani Domazet | Produkcija: Castor multimedija

Jedan od najkreativnijih koncepata koji su pristigli u kategoriju za razvoj scenarija. Ovaj filmski hibrid je crnohumorni dokumentarno-­igrani mockumentary u kojem pratimo troje glumaca kojima se životi isprepletu na audiciji za američku visokobudžetnu reklamu za tost. Protagonisti glume sami sebe, pravim imenom i prezimenom, ali su stavljeni u fikcionalne situacije. Tematski, ovaj je projekt značajan jer iz autentične pozicije glumaca, progovara o prekarnom radu, o njihovoj egzistencijalnoj nesigurnosti i o deterioraciji vrijednosti školovanih glumaca na tržištu rada. Tema se može transponirati na umjetnike/ce općenito.

“Roditeljstvo”

 • Scenarij i režija: Katarina Zrinka Matijević

Roditeljstvo je dokumentarni film koji rasvjetljava ljudsku prirodu roditeljstva, daje višeslojni odgovor na pitanje kakvi smo roditelji te što je u biti roditeljstvo. Projekt je vrhunski pripremljen i prezentiran. Slobodna sam ocijeniti da ova prijava, po svojoj iznimnoj kvaliteti i promišljenosti, odskače od ostalih unutar kategorije razvoja scenarija. Film ima tri paralelna dramaturška toka koji se međusobno isprepliću; razgovori s majkama i očevima, djeca u igri roditelja i prikaz roditeljstva u životinjskom svijetu. Autorica temi roditeljstva pristupa iz vlastite roditeljske pozicije. Ona je potpuno iskrena u svojoj motivaciji i djetinje znatiželjna. Ono što me posebno privuklo ovoj prijavi jest i način na koji autorica, kroz osobne deliberacije i kroz segmente vlastitog umjetničkog stvaranja (poezije), s lakoćom vodi kroz građu.

“Sedmi kolap”

 • Scenarij i režija: David Lušičić | Produkcija: Stvaralačka mreža Zebra

Ovaj zanimljiv prijedlog za razvoj scenarija smješta aktualne političke dihotomije suvremenog hrvatskog političkog realiteta u neobičnu metaforu viteškog plesa tj. tradicijskog folklora Korčule. Sedmi kolap je finalna figura Moreške, viteškog plesa koji u Korčuli danas izvode dvije suprotstavljene ekipe. Jedni su oduvijek bili lijevih odnosno crvenih, a drugi desnih tj. crnih političkih svjetonazora. Zanimljivo će biti vidjeti na koji način se generacijski prenose vrijednosti (autor je planirao uključiti nekoliko generacija s raznih strana u svoju paralelnu opservaciju). Na vidjelo će, planirano je, doći i 25 godina staro rivalstvo ove dvije strane te sve posljedice za dinamiku života male zajednice koje ono u sebi nosi.

“Sirote”

 • Scenarij: Vanja Jambrović | Produkcija: Restart

Predloženi projekt za razvoj scenarija je intimni film koji na iskren i neposredan način tematizira postporođajnu depresiju i anksioznost. Film u cinéma vérité stilu prati glavnu junakinju, majku trogodišnjeg dječaka. Ona i njezin muž planiraju još jedno dijete, no razapeta je između želje za još jednim djetetom i straha od povratka simptoma. Autorica temi pristupa i kao sudionica procesa te u fokus postavlja i svoj odnos prema glavnoj protagonistkinji s kojom se može povezati i zbog vlastitog iskustva kojeg s njom dijeli. Ta jaka motivacija i identifikacija s temom neki su od razloga zašto mislim da ovaj projekt može biti autentičan i kreativan te istraživački značajan.

“ST 90”

 • Scenarij i režija: Dragan Đokić | Produkcija: Blank

Film o splitskoj alternativnoj glazbenoj sceni ratnih devedesetih. Predloženi projekt naoko je punokrvni glazbeni dokumentarac, ali puno više od toga, on u sebi nosi presjek jednog vremena i pogleda na odrastanje čitave jedne generacije mladih u ratnim devedesetima. Kreativno kolažno zamišljen, svojom strukturom referira i na (tada popularne) kolažne fanzine, plakate i estetiku underground alternativne glazbe tog vremena. Film je estetski zamišljen da bude kombinacija filma, videa i animacija. Kako autor navodi, cilj je da film (dramaturški i estetski) izazove osjećaj kod gledatelja da je prelistao jedan od fanzina devedesetih.

RAZVOJ PROJEKATA DUGOMETRAŽNOG DOKUMENTARNOG FILMA:

“Kozari”

 • Scenarij i režija: Nives Milješić | Producent: Hrvoje Belanović | Produkcija: Rebel Vision

Intimna motivacija autorice se da bavi prikazom svog naselja Kozari Boka je ono što me privuklo ovom projektu. Nakon teškog gubitka u obitelji autorice, stanovnici Kozara preuzimaju (kao zajednica), ulogu roditeljske podrške i facilitiraju njen oporavak i osjećaj pripadnosti. Projekt je zamišljen kreativno i izaziva našu percepciju likovnosti u filmu. Značajno je i to što autorica svoju estetiku (kao fotografkinje i snimateljice, što je njena primarna profesija) tumači kroz iskustvo koje je usvojila odrastanjem u Kozarima. Zbog potrebe dodatnog rada na projektu, preusmjerila sam ovaj projekt iz kategorije proizvodnje na razvoj projekta.

“Isus Krist naš svagdašnji”

 • Scenarij i režija: Dario Juričan | Producent: Tibor Keser | Produkcija: Blank

Predloženi projekt dio je autorovog poznatog ciklusa “Gazda”. Kao i ostali projekti iz tog ciklusa (filmovi o Todoriću, Kutli i Milanu Bandiću) i ovaj je projekt temeljen na dubinskom i ambicioznom istraživanju. Međutim, ton je ovoga puta i više satiričan jer se autor ne obraća živoj osobi nego instituciji – Crkvi. Smatram da je ovaj projekt relevantan iz nekoliko razloga. On se bavi temom koja je u Hrvatskoj (ali i u svijetu) uvijek aktualna, a pogled na instituciju Crkve uvijek je živ i prijeporan. Nadalje, pristup filmskoj obradi ove kompleksne fenomenologije je esejistički, ali pritom iznimno ljudski iskren i duhovit.

“Ljubavna priča”

 • Scenarij i režija: Ivona Juka | Producentica: Anita Juka | Produkcija: Četiri film

“Ljubavna priča” je dokumentarni film o Mladenu Kožiću i Ivi Šegoti, homoseksualnom paru koji želi posvojiti ili udomiti dijete. U predloženom konceptu, autorica se igra percepcijom vremena i sjećanja. Kreativno je predvidjela i stil koji u nekim situacijama koketira s jezikom birokratske dokumentacije (s obzirom da su glavni likovi u aktivnom sporu oko odluke Ustavnog suda i protivljenja centara za socijalnu skrb da po toj odluci postupe). Ova je tema izuzetno društveno aktualna i napeta. Tema udomiteljstva, obrađena kroz prizmu udomitelja homoseksualne orijentacije, relevantna je jer prokazuje licemjerje suvremenog demokratskog društva, ali i se zalaže za kontinuirano zagovaranje i obranu ljudskih prava.

“Novi život”

 • Scenarij i režija: Goran Dević | Producent: Hrvoje Osvadić | Produkcija: Petnaesta umjetnost

Sedmeročlana obitelj iz Sirije, nakon boravka u prihvatnom centru za izbjeglice u Kutini, izlazi iz centra i odlazi u stan koji su dobili na korištenje. Autor prati obitelj glazbenika u novi život i integraciju u naše društvo. Zanimljiv je i kontekst predložene priče. Obitelj iz Sirije s nadom gleda u Sisak, grad iz kojeg polako odlaze ljudi i gasi se industrija, a oni se u njemu pokušavaju prilagoditi na novi život. Važan element projekta je i glazba koju stvara ova obitelj, ali i ona je prirodna i događa se prizorno te će film zadržati opservacijski karakter u svim segmentima.

“Zaustavi me ako možeš”

 • Scenarij i režija: Bruna Bajić | Producentica: Tamara Babun | Produkcija: Wolfgang&Dolly

Predloženi projekt emotivna je priča o hrabrosti drugačijih i njihovoj spremnosti na adaptaciju u teškim okolnostima (procesu koji je za mnoge od nas izazovan u vremenu u kojem živimo). Ova oda ljudskom duhu, kroz prikaz svakodnevice paraolimpijca, opservacijski pristup alternira s poetičnim prikazom unutarnjeg stanja protagonista. Smatram da je predložena tema od važnosti za hrvatsku audiovizualnu umjetnost jer uvodi gledatelje u skriveni svijet onih koji su na marginama društva i kojima društvo često oduzima moć. Oni su vidljivi u televizijskim prilozima i prigodnim emisijama. Ovaj projekt je prilika da, kroz umjetničku interpretaciju, upoznajemo njihov svijet.

“Kontraadmiral”

 • Scenarij i režija: Mladen Ivanović | Producent: Oliver Sertić | Produkcija: Restart

Tešku temu hrvatsko-­crnogorskog sukoba ovaj projekt obrađuje kroz sumnjivu smrt admirala Đurovića te ju transponira u univerzalnu priču o nedostižnoj pravdi, ali i o korumpiranosti ljudskog duha. Predloženi projekt profesionalno je pripremljen i jasno je da su predlagatelji iznimno dobro upoznati s temom koju obrađuju. Redatelj je debitant u ovoj kategoriji, ali njegovo promišljanje kreativne forme ovog filma ne zaostaje. Preispitujući stereotipe o herojstvu, autor se bavi i važnom temom ratne propagande. Koristi do sad nikad viđene arhivske materijale. Kroz potragu za istinom, autor traga i za ostavštinom rata. Posebno je zanimljivo pratiti njegovu interpretaciju jer je pripadnik mlade generacije. Predloženi projekt je film‐esej (utemeljen na dubinskom istraživanju i analizi povijesnog događaja) i nadilazi regionalni kontekst jer u fokusu ima univerzalnu priču o časti i moralu te konceptu etike moći.

“Svijet je moj”

 • Scenarij i režija: Sanja Šamanović | Producentica: Sanja Šamanović | Produkcija: Mitropa

Autorica obrađuje i istražuje tri priče iza prepoznatljivih murala u urbanim sredinama Zagreba (Frano Despić i Filip Ćurković) i Rijeke (MC Buffalo). Predloženi projekt je film-­esej koji kroz primjere nastanka i motivacija za ove murale, analizira socio-­ekonomski kontekst suvremenog kapitalističkog društva te postavlja pitanje kolektivnog društvenog učenja i pouka koje kao društvo usvajamo iz života i smrti nepoznatih mladića kojima odajemo počast. Smatram da je predloženi projekt suvremen i relevantan jer on istražuje i sintetizira saznanja o diskontinuitetu društvenih vrijednosti, prolaznosti i relativizaciji herojstva, ali i upoznaje nas pobliže sa novim generacijama mladih i njihovim razmišljanjima.

“Tražeći Renatu”

 • Scenarij i režija: Višnja Starešina | Producent: Ivan Maloča | Produkcija: Interfilm

Nakon što je majku zbog demencije smjestio u dom za starije osobe, sin pronalazi album sa slikama njemu nepoznatih ljudi i papirić ispisan majčinom rukom. On uviđa da ona nije osoba za koju se predstavljala i kreće u potragu za njenim identitetom prije dolaska u Izrael. Predloženi projekt iznimno je zanimljiv i u sebi nosi elemente punokrvnog istraživačkog dokumentarca i obiteljske povijesne drame. Projekt je satkan od elemenata misterije (otkrivanje tajnovitog porijekla), suočavanja s obiteljskim traumama (istraživanje skrivene istine) i elemenata toplih ljudskih priča u motivu herojstva malih ljudi (spašavanje života u strahotama rata i holokausta). Projekt u sebi nosi univerzalnu priču o snazi preživljavanja, a smješten je u kontekst holokausta i olovnih vremena hrvatske NDH.

POTICANJE FILMSKIH KOPRODUKCIJA S MANJINSKIM HRVATSKIM UDJELOM:

“Posljednji nomadi”

 • Režija: Biljana Tutorov i Petar Glomazić | Hrvatski producent: Kinematograf

“Tijelo”

 • Režija: Petra Seliškar i Brand Ferro | Hrvatski producent: Wolfgang&Dolly

“U posjetu Fortuni”

 • Režija: Matyas Kalman | Hrvatski producent: Peglanje Snova

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.

U srijedu u Bjelovaru počinje nova sezona Filmodroma

Već sedmu godinu sastavni dio Bjelovarskog kulturnog ljeta je program "Filmodrom ljetno kino" Udruge DOKUart.

Riječka premijera “Galeba” u Ljetnom Art-kinu

U Ljetnom Art-kinu 3. srpnja održat će se riječka premijera dokumentarnog filma "Galeb" (Greta Creative Network, 2024.) Davida Lušičića.

Parakartografija Luca Moulleta

U ovom esejističkom serijalu "Mineur/majeur" zavirujemo u opskurne - najčešće kratkometražne i srednjemetražne – ćoškove opusa kanonizovanih reditelja.