PočetnaIntervjuiLuka Mavretić: "Mit o srodstvu s Johnom Malkovichem gurnuo me prema filmskoj...

Luka Mavretić: “Mit o srodstvu s Johnom Malkovichem gurnuo me prema filmskoj umjetnosti”

-

Ako ste nakon završetka ovogodišnjeg ZagrebDoxa bacili oko na pobjednike njegovog industrijskog ogranka – ZagrebDox Proa, onda vam je zasigurno pažnju privukao osvajač najprestižnije nagrade. Naime, prije petnaestak dana Nagradu HBO Europe (dvije tisuće eura za razvoj projekta) osvojio je hrvatski projekt “Biti u rodu s Johnom Malkovichem” redatelja Luke Mavretića. Isti nastaje u produkciji hrvatskog 4Filma (producentica Anita Juka) te koprodukciji Italije i Švedske. Za komentar cijele ove sretne priče upitali smo samog autora, odnosno koordinatoricu 4Film produkcije, Paulinu Kržić.

“Iako sam tijekom studija Dramaturgije pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu imao nekih izleta u filmsku režiju kroz rad na par kratkih filmova, ovo je moj prvi dugometražni film. Obiteljska priča koju poznajem bolje nego itko, učinila se kao idealna debitantska prilika, a mogu samo zahvaliti 4Film produkciju na povjerenju i vjeri u mene kao redatelja i umjetničkog voditelja projekta”, govori nam za početak redatelj Luka Mavretić i nakon toga odgovara na naše standardno pitanje o ideji za sam dokumentarac, u ovom slučaju i detaljniji opis njegove radnje:

“Bio sam mali dječak kad mi je djed u jednoj šetnji ispričao kako smo u rodu s poznatim holivudskim glumcem. Zanimljivo, to je jedna od stvari koje su mi obilježile djetinjstvo. Taj obiteljski mit u koji sam kao dijete ozbiljno povjerovao, gurnuo me prema filmskoj umjetnosti. Počeo sam gutati filmske naslove, a John Malkovich postao je jedna od meni najvažnijih obiteljskih figura, iako čovjeka nikad nisam upoznao. Potraga za Malkovichem koju naš naslov sugerira zapravo je izlika za bolje upoznavanje očeve strane obitelji. Želja za povezivanjem i poznavanjem familijarne prošlosti još je jača otkako sam i sam postao otac. U ‘Biti u rodu s Johnom Malkovichem’ pratimo mušku liniju moje uže obitelji. Najmlađi akter je moj sin, a najstariji moj djed. Dijelom naše istrage postaje i čovjek za kojeg saznajemo da je moj daljnji rođak – Milivoj Malković, čovjek koji je čitav život posvetio istraživanju povijesti svog obiteljskog prezimena. Radnja filma kreće se prema velikom okupljanju međunarodne Facebook grupe ‘Malkovich in the world’, a nadamo dolasku i poznatog holivudskog glumca. Kroz istraživanje povijesti obiteljskog stabla razriješit ću i neka vlastita pitanja.”

Produkcijski izazovi u ovim vremenima, dakako, stalno kucaju na vrata.

“Za potrebe promocije projekta snimili smo teaser trailer. U tih nekoliko dana snimanja potkraj prošle godine stigli smo doživjeti sve izazove koje je pred filmsku industriju predstavila pandemija. Doduše, suočavanje s organizacijom koja zahtijeva posebnu pažnju prema ekipi, ali i akterima filma pomogla mi je zaboraviti kako je ovo moj prvi dugometražni film, što je izazov sam po sebi. Polako, ali sigurno se krećemo prema zaključivanju financijske konstrukcije za dovršavanje projekta. Čeka nas još nekoliko razvojnih programa na međunarodnim festivalima, kroz koje vjerujemo da ćemo pronaći sve što nam još nedostaje u smislu novca i distribucije. Veselim se nastavku snimanja ove jeseni i nadam se da ćemo krajem iduće godine biti spremni premijerno prikazati ‘Biti u rodu s Johnom Malkovichem'”, ističe Luka kojem je ZagrebDox, prema njegovim riječima, izuzetno važan i formativan festival. Bilo je godina, govori, kad bi sa suprugom Valentinom – inače koscenaristicom na ovom projektu – pogledao i dvadesetak filmova na festivalu. Za budućnost projekta, za kraj naglašava mladi redatelj, bitna je nagrada HBO Europea, najprije zbog prepoznavanja projektnog potencijala, ali i mogućeg početka  međusobne suradnje u budućnosti.

Popričali smo i s koordinatoricom 4Film produkcije, Paulinom Kržić koja nam je za početak objasnila genezu suradnje s Lukom Mavretićem, odnosno ulazak 4Filma u sam projekt:

“S Lukom smo se upoznali prije dvije godine kada smo tražili mlade scenariste koje bi priključili našem timu. U 4Filmu uvijek smo otvoreni za nove ideje i suradnje, stoga smo već nekoliko puta u zadnjih par godina objavili otvoreni poziv za sve scenariste u kojem su mogli priložiti svoje sinopsise i scenarije za filmove. Rado surađujemo s mladim filmskim umjetnicima, pa nam je Luka u tom periodu došao s pričom o obiteljskom srodstvu s glumcem Johnom Malkovichem. Nakon njegove prezentacije, bili smo oduševljeni idejom te smo smatrali da posjeduje veliki kreativni potencijal. Naš dosadašnji rad na ovom projektu opravdao je sva naša očekivanja.”

“Biti u rodu s Johnom Malkovichem” je međunarodna koprodukcija u koju su zasad uključeni Hrvatska, Italija i Švedska.

“Radi se o koprodukciji između Hrvatske (producentica Anita Juka i koordinatorica produkcije Paulina Križić, 4Film), Italije (koproducentica Chiara Toffolo, Tesla Production) te Švedske (koproducent Mario Adamson, Sisyfos Production). Projekt je dosad sudjelovao na Bio to B pitching forumu u Bologni (Biografilm Festival) te ZagrebDoxu gdje je osvojio i glavnu nagradu – HBO Project Development. Nadalje, s filmom smo primljeni na Doclisbou, međunarodni dokumentarni pitching forum za europske dokumentarne filmove koji će se održati u listopadu ove godine. Svakako planiramo prijave i na ostale pitching forume i radionice”, ističe Paulina Kržić.

Posjeduje li projekt možda i međunarodni potencijal?

“Svakako, jer ima određene elemente koji će biti zanimljivi međunarodnoj publici Europe i ostatka svijeta. Ovaj dokumentarni film bit će ispunjen humorom, emocijama, obiteljskim odnosima i samoaktualizacijom – prema tome smatramo kako će kritika i publika to prepoznati. Samim time što su se projektu priključili talijanska i švedska koprodukcija te prepoznavanjem od HBO Europea i ZagrebDoxa, govori u prilog snazi njegovog potencijala. Projekt se trenutno nalazi u fazi razvoja, što znači da trenutno radimo na zatvaranju financijske konstrukcije kako bi film mogao krenuti u sljedeću, predprodukcijsku fazu. Plan je prijaviti se na filmske fondove zemalja koprodukcija, kao i na ostale potencijalne izvore financiranja. Film je već podržan od strane Hrvatskog audiovizualnog centra za produkciju, Grada Zagreba, Grada Rijeke i Karlovačke županije u sklopu programa javnih potreba u kulturi. U ovoj fazi je također napravljen teaser za dokumentarni film. Također, razvijamo daljnje planove za početak snimanja, radimo na odabiru i pregledu potencijalnih lokacija te razradi scena. Svakako planiramo snimiti važne obiteljske trenutke tijekom ove godine s obzirom da su one ključni dio ovog dokumentarnog filma”, zaključuje naš razgovor koordinatorica produkcije Paulina Kržić.


Komentari

1 komentar

  1. Bravo Luka! Čestitam na postignuću i želim Ti blistavu karijeru, dječače kojega vidjeh tek rođenog pod očevim okriljem i zaštitom od opasnosti rata, sklanjajuć te iz rodnoga grada u mjesto pradjedovskih korijena o čemu govoriš u filmu!

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Vlad Petri: “Ovo nije samo film o politici, već i o ljudima, prijateljstvu, ljubavi i povezanosti”

Rumunjski redatelj Vlad Petri na skorašnjem će ZagrebDoxu predstaviti svoj novi film, "Između revolucija" (2023).

Hrvatski projekti i filmovi na East Doc Platformu i Oberhausenu

Hrvatska dokumentaristika bit će zastupljena na dva važna filmska programa/manifestacije: East Doc Platformu te 69. Oberhausenu.

“Dokukino Eter”: Novi studentski program u Dokukinu KIC

U suradnji s Klubom studenata FPZG-a i Radio Studentom, zagrebačko Dokukino KIC pokreće novi filmsko-diskurzivni program "Dokukino Eter".

Nenad Puhovski: “Uvijek smo se trudili na festivalu imati značajan broj hrvatskih filmova”

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski za naš portal najavljuje devetnaesto izdanje najvećeg domaćeg festivala dokumentarnog filma.

“Djeca magle” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "Djeca magle" (2021) autorice Diễm Hà Lệ.

Sveučilišni Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ u riječkom Art-kinu

Od 21. do 23. ožujka Sveučilište u Rijeci u Art-kino donosi Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ.

Damir Markovina: “Mostar je iznimno vitalna beštija”

U svom drugom autorskom filmu - "Dezerteri" - Damir Markovina se prisjeća odrastanja u Mostaru i okolnosti odlaska iz grada.

Melita Vrsaljko: “Pruga Knin-Zadar je krik propuštene prilike i izraz besmislenih politika”

Melita Vrsaljko za naš portal govori o svom filmskom prvijencu "Knin-Zadar" (Dinaridi Film, 2023.).

Bogat popratni program 19. ZagrebDoxa

ZagrebDox i ove godine nudi bogat popratni programski sadržaj, koji se sastoji od "masterclassova", panela, posebnih programa itd.

“AHA!”: Nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija na HTV-u

Na Prvom programu HTV-a, 27. ožujka u 20.15 sati, s emitiranjem kreće nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija "AHA!" Tamare Babun i Une Radić.