PočetnaNajaveKratke slike: Žensko nasljeđe hrvatskog filma

Kratke slike: Žensko nasljeđe hrvatskog filma

-

Prvi hrvatski film koji se na autentičan način bavi onim specifično ženskim nastao je na nekoliko teškom mukom iskamčenih metara 8-milimetarske vrpce, u Kino klubu Split davne 1968. godine. Snimila ga je žena kojoj je to bio i ostao posljednji film – pjesnikinja i profesorica povijesti Tatjana Ivanišević zvana Dunja. Ironičan naslov njenog eksperimentalnog jedinca – “Žemsko” (1968) – aludira na podcijenjeno mjesto žena i ženskog u muškarcima napučenom svijetu filma i umjetnosti. 

A s tim i takvim svijetom suočavala se i ženska prvakinja Kinokluba ZagrebTatjana Ivančić, koja je bila upornija izdržavši u filmskom amaterizmu punih dvadeset godina i postavši prva žena kojoj je kod nas pripala časna titula majstora amaterskog filma. U igranim i dokumentarnim radovima autorice Tanje Golić dubinski je prisutno eksperimentalno i likovno nasljeđe, kao i tema identiteta i njegove krhkosti. Svoj je nagrađivani srednjemetražni igrani film “Slučajno” (2013) ova žemska sama napisala, režirala i producirala pa će s njom i zvijezdom filma Lanom Barić u MM centru biti realiziran razgovor o primjerima siromašnom, ali značenjski neiscrpnom ženskom nasljeđu hrvatskog filma te iznalaženju novih formi za neiskorjenjiv motiv potrage za srećom i smislom. Razgovor moderira filmska kritičarka Višnja Vukašinović.

Filmovi Tatjane Ivanišević Dunje (“Žemsko”), Tanje Ivančić (“Grad u izlogu”, 1969.; “Putositnice”, 1976.) i Tanje Golić (“Slučajno”) na rasporedu su sutra, 20. travnja u 19.30 sati u zagrebačkom MM centru. Spomenuti naslovi bit će prikazani u sklopu projekta Kratke slike, programske cjeline Runda kratkog, koja pruža širu sliku suvremenog hrvatskog filma, preciznije njegovih kratkih formi, kroz supostavljanje suvremeneih i starijih ostvarenja koja međusobno korespondiraju na manifestan ili podsvjestan način.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.