PočetnaNajaveKratke slike: Žensko nasljeđe hrvatskog filma

Kratke slike: Žensko nasljeđe hrvatskog filma

|

Prvi hrvatski film koji se na autentičan način bavi onim specifično ženskim nastao je na nekoliko teškom mukom iskamčenih metara 8-milimetarske vrpce, u Kino klubu Split davne 1968. godine. Snimila ga je žena kojoj je to bio i ostao posljednji film – pjesnikinja i profesorica povijesti Tatjana Ivanišević zvana Dunja. Ironičan naslov njenog eksperimentalnog jedinca – “Žemsko” (1968) – aludira na podcijenjeno mjesto žena i ženskog u muškarcima napučenom svijetu filma i umjetnosti. 

A s tim i takvim svijetom suočavala se i ženska prvakinja Kinokluba ZagrebTatjana Ivančić, koja je bila upornija izdržavši u filmskom amaterizmu punih dvadeset godina i postavši prva žena kojoj je kod nas pripala časna titula majstora amaterskog filma. U igranim i dokumentarnim radovima autorice Tanje Golić dubinski je prisutno eksperimentalno i likovno nasljeđe, kao i tema identiteta i njegove krhkosti. Svoj je nagrađivani srednjemetražni igrani film “Slučajno” (2013) ova žemska sama napisala, režirala i producirala pa će s njom i zvijezdom filma Lanom Barić u MM centru biti realiziran razgovor o primjerima siromašnom, ali značenjski neiscrpnom ženskom nasljeđu hrvatskog filma te iznalaženju novih formi za neiskorjenjiv motiv potrage za srećom i smislom. Razgovor moderira filmska kritičarka Višnja Vukašinović.

Filmovi Tatjane Ivanišević Dunje (“Žemsko”), Tanje Ivančić (“Grad u izlogu”, 1969.; “Putositnice”, 1976.) i Tanje Golić (“Slučajno”) na rasporedu su sutra, 20. travnja u 19.30 sati u zagrebačkom MM centru. Spomenuti naslovi bit će prikazani u sklopu projekta Kratke slike, programske cjeline Runda kratkog, koja pruža širu sliku suvremenog hrvatskog filma, preciznije njegovih kratkih formi, kroz supostavljanje suvremeneih i starijih ostvarenja koja međusobno korespondiraju na manifestan ili podsvjestan način.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Što je nama kino danas? Nacrt za istraživanje djelovanja Art-kina Croatia u Rijeci

Čak i površno poznavanje riječke kulturno-filmske scene prepoznaje Art-kino Croatia kao središnje mjesto kojem ostale inicijative graviraju.

Mia Maros Živković: “‘Oda’ je pjesma, hvalospjev ženama”

Naša najnovija sugovornica je Mia Maros Živković, redateljica dokumentarca "Oda" (2024), koji je na Gledalištu osvojio Posebno priznanje.

Julien Temple u riječkom Art-kinu

U sklopu programa "Cinehill hoće ići na more", u Art-kino stiže višestruko nagrađivani britanski autor Julien Temple.

Rani padovi Stanleya Kubricka

Četvrti tekst esejističkog serijala "Mineur/majeur" donosi pogled na manje poznate dokumentarce Stanleya Kubricka.

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.